in , , ,

Column: het ware verhaal van David en Goliath

De David van Michelangelo
De David van Michelangelo (foto: Galleria dell'Accademia)

Een van de dingen die je niet kunt overslaan als je naar Florence komt, is een bezoek aan de Galleria dell’Accademia om het wereldberoemde beeld van David in het echt te zien. Een meesterwerk van Michelangelo.

Alvorens je bij de originele David uitkomt, loop je langs andere beeldhouwwerken die nooit af zijn gemaakt. Ze heten i prigioni (de gevangenen). Het lijkt alsof de beelden zich uit het marmer los proberen te maken en hoe dichter je bij de David komt, hoe beter ze hierin zijn geslaagd.

Na deze fascinerende voorbereiding is het aanschouwen van de machtig grote perfecte David met zijn uit de kluiten gewassen handen en uiterst kalme arrogante houding iets heel bijzonders. Het maakte op mij echt diepe indruk.

Strijd tussen ongelijken

Nu is er heel veel al geschreven over de strijd van David en weten we allemaal hoe fantastisch het is dat deze kleine jonge man de gevaarlijke reus heeft weten te verslaan. David staat symbool voor de strijd tussen ongelijken die door de zwakkere wordt gewonnen.

Maar weten we wel zeker dat dit klopt? Nou voel je natuurlijk al nattigheid… en terecht!

Ik hoorde het verhaal van journalist Malcolm Gladwell die het hele David-Goliathverhaal is gaan uitzoeken en onderzoeken en wat blijkt… De reus leed aan een ziekte en daardoor was hij onder andere zo groot geworden. Hij was niet alleen groot maar ook stram en slechtziend, dat hoort bij dit ziektebeeld.

David nam het dus op tegen een zieke en slechtziende man. Dat verandert het heldenverhaal al een beetje.

David was in het voordeel

David had verder een slinger, dat is geen katapult maar een veel gevaarlijker wapen dat met een beetje oefening gelijk staat aan een de vuurkracht van een pistool (de snelheid waarmee je met een slinger een steen weg kunt werpen is gelijk aan die van een projectiel uit een pistool).

David had dus een zeer geavanceerd en dodelijk wapen in handen en kon er goed mee overweg. De steen die hij ermee wegslingerde was bovendien geen gewone steen, maar bariumsulfaat met twee keer zo veel massa als steen.

Het was dus inderdaad een ongelijke strijd volgens Gladwell, maar in tegenstelling tot wat we allemaal denken was de strijd sterk in het nadeel van Goliath.

Zet dat de wereld even op z’n kop!

Dat je het beeld moet bekijken (en dan natuurlijk het origineel in de Accademia) blijft echter gewoon staan.

Geloof je mij niet? Hieronder de TEDTalk van Gladwell, die het een stuk beter en met meer details kan vertellen dan ik. Het filmpje duurt 15 minuten.

Wat je niet wist over het verhaal van David en Goliath

Written by Willemijn Lindeboom

Willemijn woont sinds 2001 in Italië. Na haar studie Technische Bedrijfskunde vertrok ze naar Tanzania en Zambia en toen ze na vijf jaar besloot dat het tijd was terug te gaan naar Nederland ging ze op vakantie naar Umbrië, vond het er zalig en bleef. Ze sprak al Italiaans omdat ze haar hele leven vakanties in Italië doorbracht en voor haar studie een jaar in Italië was om de taal te leren. In 2013 zei ze haar comfortabele leventje in Umbrië vaarwel om naar Toscane te verhuizen, ditmaal voor de liefde. Ze blogt nu af en toe op winitalie.com, geeft met veel plezier Italiaanse les - conversatielessen via Skype (www.willemijn.it), maakt websites en helpt wat Nederlandse bedrijven hun producten in Italie te verkopen of kleine problemen op te lossen.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kerstnachtmis Toline

Column: de kerstnachtmis van Toline

Hoeveel talen spreken Europeanen?

Hoeveel talen spreken Europeanen?