Emigreren naar Italië in 15 stappen

Emigreren naar Italië

Je droomt er al een tijdje van: een nieuw leven in Italië. Je herkende je helemaal in het artikel ‘100 redenen om naar Italië te verhuizen’ en juist niet in de redenen om dat niet te doen. Een verhuizing naar het land van ‘la dolce vita’ lijkt je dus wel wat. Sterker nog, je wilt er helemaal voor gaan. Maar hoe pak je dat aan? Een ‘gewone’ verhuizing heeft al heel wat voeten in aarde als je bedenkt wat er allemaal bij komt kijken. Emigreren naar Italië nog veel meer. Dus waar moet je nog meer aan denken zo gauw je over de grenzen heen denkt? Voor potentiële emigranten naar Italië dit overzichtje met de belangrijkste dingen die zorgen voor een vliegende start.

1. Emigreren naar Italië, maar waarheen?

Italië is een groot land. Met regio’s en streken die onderling heel verschillend kunnen zijn. Het lijkt een open deur, maar bedenk van tevoren daarom goed waar je zou willen wonen. Neus rond in die streek om de sfeer te proeven en een beter beeld te krijgen van de plekken die wel/niet geschikt zijn om er je nieuwe thuisbasis van te maken. Hou daarbij in gedachten dat ergens vakantie houden andere eisen stelt aan je omgeving dan ergens wonen: twee weken lang op 25 kilometer van de dichtstbijzijnde supermarkt is te overzien, maar als ‘local’ is wat minder ver natuurlijk prettiger.

LEES OOK:  Column: afstuderen in Italië

Klik hieronder op ‘volgende’ op de rest van de lijst Emigreren naar Italië in 15 stappen te bekijken.

Emigreren naar Italië in 15 stappen
4.17 (6 stemmen)

Geschreven door Myrthe Claus

Myrthe Claus

Ons dagelijkse leven, in kleine dingen soms zo anders, maar vast toch heel herkenbaar voor iedereen in Nederland, is de basis voor mijn column hier op DitIsItalie.nl. Ik schrijf als freelancer over Italië.

 • Nuttige informatie.

 • ReneS

  De codice fiscale kan je in Nederland ook al aanvragen bij het consulaat.

  Ook als je werkt moet je langs de ASL voor de het ziekenfondspasje, de zgn. tessera sanitario. Hou rekening met vééél wachten en bluf dat je geen verblijfsvergunning nodig hebt omdat je EU-onderdaan bent.

  Een Nederlandse ziekenfondsverzekering MAG je overigens niet hebben als je meer dan 3 maanden voor een buitenlandse werkgever werkt of gaat werken (obv “Besluit uitbreiding en beperking kring verzekerden volksverzekeringen 1999” (KB 746/98), paragraaf 3 artikel 12 lid 1.)

 • Bedankt voor je aanvullingen, Rene. Handig als je voor vertrek je codice fiscale al kan aanvragen. En goed om te weten dat als je langer dan drie maanden voor een buitenlandse werkgever je niet meer meer verzekerd kunt zijn bij een Nederlandse ziekenzorgverzekering (en dan maar hopen dat alles met de ASL al in kannen en kruiken is tegen die tijd ;))

  Wat betreft je tessera sanitaria, misschien ligt het aan de werkgever die je treft of je wel of niet zelf naar de ASL moet ;). De verblijfsvergunning heb je echt niet meer nodig, want die is een paar jaar geleden voor EU-burgers afgeschaft (Ik kreeg een hartverzakking toen ik mijn vernieuwde vergunning wilde ophalen en toen te horen kreeg dat mijn aanvraag gearchiveerd was. Dat bleek gelukkig niet aan mij te liggen, maar aan de veranderende wetgeving bleek toen). Je hoeft dus niet meer te bluffen met een pokerface, maar staat volledig in je recht als je zegt dat je die niet nodig hebt!

 • Bedankt!

 • Hele goede tips! Alleen over het kopen van een huis valt nog veel meer te vertellen. Zoals het feit dat de makelaar van de verkoper per definitie ook voor jouw werkt(!) en 3% commissie verwacht, van koper en verkoper. Neem absoluut een eigen onafhankelijke geometra in dienst die alles voor je kan controleren qua staat van het huis, vergunningen, eigendom en hypotheekschulden. Onmisbaar. Voor het regelen van je verzekering, partita iva en, later, het invullen van je belastingaangifte zou ik meteen een ragioniere inschakelen. Voor onze ervaringen kun je ons boek Italiaanse Toestanden lezen, waarin het hele proces op luchtige wijze vertelt wordt, zie de presentatiepagina http://italiaanse-toestanden.duepadroni.it
  Op dit moment is de ebookversie gratis!

 • Hoi Stef, je hebt nog goede aanvullingen, zo te horen. Wil je hier misschien eens een gastblog over schrijven?

 • Hoi Myrthe,

  Ik heb het gedeelte over de rijbewijzen anders ervaren. Ik ben er nu mee bezig, dus wie weet kom ik er later op terug (procedures kunnen zomaar veranderen is mijn ervaring). Maar ik moet in Nederland een Europees geldigheidsbewijs aanvragen (denk bij het CBR) van mijn rijbewijs. Dan stuur ik die brief op naar de motorizzazione en krijg ik een Italiaans rijbewijs. Voor dit alles heb ik twee jaar de tijd vanaf inschrijving bij de gemeente, moment van de residenza. Tot die tijd mag je gewoon met je Nederlandse rondrijden. Dus als je korter dan twee jaar in het land wilt blijven hoef je volgens mij (in Piemonte) niets te veranderen. Ze zei wel dat het geldt bij ‘nieuwe’ rijbewijzen die bijna vervallen. Die van mij is geldig van 2007 t/m 2017. Wie weet zijn er provinciale verschillen?

 • ReneS

  Hoi Myrthe,

  Weet je dat heel zeker van die drie maanden? Op http://www.poliziadistato.it/articolo/10387-Cittadini_della_Comunita_Europea/ staat het anders

 • @ReneS: Je bedoelt die drie maanden voor de ziekenzorg-verzekering? Of bedoel je het verschil in langer of korter dan 3 maanden in Italie verblijven en de verblijfsvergunning aanvragen? Ik weet zeker dat in 2007 de verblijfsvergunning voor EU-burgers is afgeschaft (anders had ik gewoon mijn verblijfsvergunning gekregen toen ik hem aanvroeg ). Van de pagina die je aan je berichtje linkte begrijp ik dat er nu een andere ‘permesso’ is die EU-burgers kunnen (of moeten?, dat is niet helemaal duidelijk) aanvragen. Helemaal nieuw voor mij en niet meteen heel duidelijke materie. Ik ga me er eens in verdiepen. Bedankt voor het meedenken en je tip!

 • Hai Femke,
  ALs ik het dus goed begrijp is het dus eigenlijk zaak om je Nederlandse rijbewijs niet te laten registreren bij je inschrijving in je gemeente, er geen stickertjes op te plakken (zodat het ook in NL geldig blijft) en er voor te zorgen dat je het binnen twee jaar omzet in een Italiaans rijbewijs. En ja, regels veranderen regelmatig en mijn ervaring is dat het ook erg afhangt van de persoon die je aan de andere kant van de balie treft: lang niet iedere medewerker van de motorizzazione (die nationaal is en dus overal hetzelfde zou moeten functioneren ;)) is even goed op de hoogte. Succes met alle bureaucratische rompslomp, hou je ons op de hoogte van de afloop van je rijbewijs-avontuur?