, ,

Italiaans recept: sfogliatelle ricce van Francesca

Italiaans recept uit Napels: sfogliatelle

Een tijdje terug las ik op DitIsItalie.nl over Napolitaanse lekkernijen. Ik was gebiologeerd door de plaatjes en ging op zoek naar het recept van sfogliatelle. Broodjes zijn nog niet altijd zo eenvoudig als ze lijken, en voor dit recept heb je wel enige handigheid nodig met de pastamachine.

Dat gezegd hebbende is hier het recept van Francesca van het blog In cucina con Francesca. Grazie, Francesca! Sfogliatelle kunnen hartig of zoet zijn, dat hangt af van de vulling. Deze zijn zoet en het is een recept voor acht stuks.

Ingrediënten voor het deeg

  • 500 gram manitoba-bloem, kun je online bestellen bij Stichting De Zuidmolen
  • 200 gram water
  • 20 gram honing
  • 10 gram zout
  • 150 gram reuzel, kun je krijgen bij de slager, maar niet elke slager verkoopt het. Bel even van tevoren.

Ingrediënten voor de vulling

  • 140 gram fijn griesmeel
  • 430 gram water
  • 140 gram ricotta
  • 1 ei
  • 150 gram poedersuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 gram kaneel
  • snuf zout

Bereiding van de sfogliatelle

Ik heb voor het kneden van het deeg een keukenmachine gebruikt, het deeg is vrij stevig. Doe de bloem er in. Los in een apart bakje met de helft van het water de honing op. Vervolgens bij de bloem voegen. Los in een ander bakje met de andere helft van het water het zout op en voeg dat ook bij de bloem. Laat  de keukenmachine even draaien. Rol er met je hand een bal van, doe er een klein beetje reuzel overheen, wikkel de bal in folie en laat hem een uur rusten in de koelkast.

LEES OOK:  Meelwormen: de pasta van de toekomst

Om een goed voorbeeld te hebben van hoe je de sfogliatelle maakt, kun je ook kijken naar dit filmpje van Francesca.

Vooral vanaf vier minuten wordt het handig om even te kijken hoe het moet. Francesca heeft een elektrische machine, maar als je met een handmatige machine tot stand 9 gaat, is het deeg al erg dun en moet je er niet nog eens aan gaan trekken. Het is al knap als je hem er in één stuk mooi uit krijgt.

Het is handig de tafel waarop je werkt in te pakken met keukenfolie, van die transparante. Omdat het deeg zo dun is, heb je dan minder risico dat het stuk gaat.

Je moet het deeg in stroken uitrollen tot stand 9 van de pastamachine zodat je heel veel stroken heel dun deeg krijgt.

italiaans recept sfogliatelle 1

Vervolgens smeer je op al die stroken reuzel.

Dan rol je het deeg op, alles over elkaar, totdat je uiteindelijk een heel dikke rol krijgt

italiaans recept sfogliatelle 2

Vervolgens moet je het twaalf uur in de koelkast laten rusten. Twaalf uur later gaan we eerst de vulling maken.

Bereiding van de vulling

Verwarm de oven voor op 210 graden. Breng het water met het zout aan de kook en voeg beetje bij beetje de griesmeel toe. Enkele minuten roeren en af laten koelen. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten voor de vulling toe en mix het geheel even met een staafmixer.

LEES OOK:  Column: tradities, van wijnoogsten tot straatspelletjes

Neem dan het deeg uit de koelkast. De uiteinden van de rol zijn niet goed te gebruiken. Die kun je er dus afsnijden.

Snij dan de eerste plak van één cm breed. Met je duim schuif je de sfogliatella uit, vanaf het midden naar buiten, zodat je een driehoek krijgt waar de vulling in kan. Zie ook het bovenstaande filmpje, als het niet duidelijk is. Vervolgens doe je de vulling er in en doe je de sfogliatella dicht zodat de vulling er niet uitloopt.

Herhaal die handeling voor zo’n zeven of acht sfogliatelle. Dan is het deeg wel op.

Tijd om ze in de oven te doen.

  • 5 minuten op 210 graden
  • 2 minuten uit de oven
  • 15 minuten op 200 graden
  • 10 minuten op 220 graden

Dit proces lijkt wat overdreven, maar bij mij kwamen ze er ook echt precies goed en mooi uit!

Hou wel altijd je eigen oven in de gaten. De temperaturen van ovens verschillen, dus misschien zijn die van jou eerder klaar.

En dan natuurlijk… het eindresultaat.

italiaans recept sfogliatelle 3

Smullen! En, wie heeft de smaak te pakken en wil het zelf weleens gaan proberen?

Italiaans recept: sfogliatelle ricce van Francesca
Beoordeel dit artikel

Geschreven door Lotje Lomme

Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze heeft twee kleine bambini en kookt Italiaans voor buurtgenoten. Ook geeft ze Italiaanse les en vertaalt ze nu en dan via Italiaans in Schoonhoven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Loading…