Italiaanse pasta

Weinig dingen zijn Italiaanser dan pasta. In Italië zijn paste een vrijwel onmisbare component voor iedere serieuze maaltijd. Een beetje zoals de aardappelen bij ons, wat de Italianen overigens maar vreemd vinden. Want aardappelen naast groente? Hoezo zijn aardappelen geen groente dan?

Omgekeerd is het voor ons vreemd dat spaghetti of andere pastavormen nauwelijks een hoofdmaaltijd zijn in Italië. Pasta valt in de categorie ‘primi’, oftewel het voorgerecht. Na de pasta komt de ‘secondo’, het echte hoofdgerecht.

Dat deegwaren geen hoofdgerecht zijn, betekent geenszins dat ze niet belangrijk zouden zijn. Integendeel. Italianen zijn trots op hun paste en beweren dat hun gezonde levensstijl voor een groot deel aan het eten van goede deegwaren is toe te schrijven. Maar dan natuurlijk wel aan de pasta zoals la mamma die maakt.

Spaghetti Bolognese

Wat is pasta eigenlijk?

Pasta is wat we in de lage landen voornamelijk als ‘deegwaren’ kennen. Ze wordt gemaakt uit harde granen. Het deeg kan in allerlei vormen worden gesneden. Bij ons zijn de meest voorkomende vormen macaroni en spaghetti. Macaroni is in Italië een vrijwel onbekende pastavorm. In Italië heb je bijna oneindig veel variëteiten, die je in gedroogde of verse variant kunt kopen. In een willekeurige supermarkt heb je al een enorme keuze, laat staan in een gespecialiseerde winkel.

Er zijn bewijzen dat er in Italië duizenden jaren geleden al deegwaren werd gegeten. De etrusken hadden ze bijvoorbeeld, maar ook nóg vroegere beschavingen maakten ze al zelf. Ook vandaag de dag worden ‘paste’ in Italië nog vaak zelf thuis gemaakt. Een werkje waarbij nog heel wat komt kijken, als je het goed wilt doen.

Pasta kan ook gevuld zijn met kaas of vlees, zoals bijvoorbeeld tortellini, ravioli of cannelloni.

Italiaanse delicatessen

Hadden we tot voor kort in Nederland alleen macaroni en spaghetti (pas in de jaren tachtig ontdekten we eigenlijk dat dit maar twee varianten waren van wat we hier inmiddels ook ‘pasta’ noemen), tegenwoordig zijn de Italiaanse delicatessen aan een ware opmars bezig. Er komen zelfs steeds meer specialiteitenwinkeltjes bij waar ze het verse spul verkopen. Naar Italië om échte deegwaren te eten is dus niet per se meer nodig.

Op pastasite.nl vind je een groot aantal recepten om je vingers bij af te likken.

De verschillende soorten pasta

Er zijn ontelbare soorten Italiaanse pasta’s. Elke regio en elke provincie heeft haar eigen specialiteiten in Italië. Een aantal pastavormen vind je hieronder:

Conchiglie rigate, geribbelde schelpjes, zijn zowel heel groot als klein te verkrijgen
Penne rigate, geribbelde holle rechte buisjes
Rigatoni, iets grotere variant van de penne rigate.
Cannelloni, grote ronde pijpen die gevuld worden
Cavatelli, onregelmatige vormen, kleinere variant van Strozzapreti
Farfalle, vlinder- of strikvormige pasta
Fettuccine, linten
Fusilli, een gedraaide spiraalvormige pasta
Gnocchi, behalve van tarwebloem veelal gemaakt van aardappelen, de Gnocchi di patate
Lasagne, platte rechthoekige pastavellen
Linguine, platte spaghetti
“Macaroni” (Nederlandse verbastering van Italiaans: maccheroni) holle boogjes in diverse maten
Maltagliati, onregelmatige vormen, gemaakt van restjes verse pasta na het snijden van b.v. tagliatelle
Orecchiette, Italiaans voor ‘oortjes’, een pasta uit Puglia
Pappardelle, platte lange vorm, een bredere variant van tagliatelle

Pici, dikke met de hand gerolde lange pasta uit Toscane
Pizzoccheri, soort tagliatelle uit Noord-Italië
Rijstmie, soort mie
Risoni, lijkt op rijst en is gemaakt voor soep
Ravioli, twee deeglapjes op elkaar met vulling ertussen
Spaghetti, ronde lange vorm
Strozzapreti, met de hand gerolde holle langwerpige pastavorm, oorspronkelijk uit Emilia-Romagna
Tagliatelle, platte lange vorm
Tortellini, opgerold stukje deeg met vulling en daarna met de punten naar elkaar toegevouwen
Tortelloni, grotere uitvoering van de tortellini
Trofie, griesmeelpasta uit Ligurië
Vermicelli, slierten dunner dan spaghetti