Meer verhalen

  • Sicilië - heerlijke gerechten van een Italiaans eiland

    , ,

    Sicilië – heerlijke gerechten van een Italiaans eiland

    Er liggen op het moment twee kookboeken over Sicilië in de boekhandel. Uit De smaak van Sicilië plaatste ik eerder een recept van cannoli. Naast dit Siciliaanse kookboek is er ook de uitgave van Uitgeverij Good Cook: Sicilië – heerlijke gerechten van een Italiaans eiland. Daar staan lekkere traditionele gerechten in zoals caponata, arancini, venkelsalade, sarde a beccafico en het […]

  • italiaans recept cannoli

    , , ,

    Italiaans recept: Siciliaanse cannoli

    Cannoli is misschien wel het beroemdste Siciliaanse dessert en is overal op het eiland verkrijgbaar. Dit traditionele gebak wordt gemaakt met houten cannolibuisjes die je kunt kopen bij kookwinkels. Voor als je ze niet kunt vinden of als je geen zin hebt om ze speciaal te kopen, heb ik het recept zo aangepast dat je ze […]

  • Eleonora Galasso Verrukkelijk Rome Italiaans Kookboek

    , , ,

    Verrukkelijk Rome van Eleonora Galasso

    Er verschijnen per jaar in Nederland meer dan tien nieuwe ‘authentieke’ Italiaanse kookboeken. Wil je die allemaal hebben? Nee! Maar dit dan weer wel: Verrukkelijk Rome van Eleonora Galasso. Koekjes Eleonora Galasso heeft een heerlijk boek gemaakt en in twee weken tijd probeerde ik vier recepten die allemaal duidelijk beschreven waren en echt lekker waren. Biscottini da inzuppo (koekjes om […]

  • guanciale

    , ,

    Italiaans recept met guanciale: bucatini all’amatriciana

    Guanciale di maiale is varkenswang. Het heeft weinig spierweefsel en heeft een bijzonder soort vet. Het verschilt van andere vleessoorten zoals pancetta (buikvet) en lardo (rugvet). Het is wat harder dan pancetta en het meest gebruikte recept waarvoor guanciale wordt gebruikt is de bucatini all’amatriciana. Het recept daarvoor vind je hieronder. Uiteraard zijn er ook andere […]

  • Echt Italiaanse kookboeken

    , ,

    Twee écht Italiaanse kookboeken

    Dit zijn Italiaanse kookboeken die niet zo supermodern gestyled zijn. Geen hippe inhoud, laatste trends, of moderne experimenten met de Italiaanse keuken. Dit zijn lekkere, traditionele gerechten zoals ze in Apulië nog worden gemaakt. Want daar wonen Jolande Burg en Erik Spaans en daar halen ze hun inspiratie vandaan. Eerder recenseerde ik al een boek van de […]

  • crostata semplice

    ,

    Italiaans recept: crostata semplice

    De crostata semplice is absoluut de taart die in Italië het meest wordt gemaakt. Hij is heel eenvoudig, iedereen kan hem maken. Hij is lekker en je kunt hem makkelijk naar eigen smaak aanpassen. De crostata is een basisvorm die ook gebruikt om andere taarten te maken. Het deeg dat wordt gebruikt wordt pasta frolla genoemd. Heb […]

  • panettone

    ,

    Italiaans recept: panettone

    Panettone is de Italiaanse versie van de kerststol. Ze zijn er is allerlei formaten en smaken en worden vaak kant-en-klaar in de winkel gekocht. Het lekkerst is natuurlijk om een zelfgemaakte verse panettone aan je gasten voor te schotelen. In het zoete brood zitten naast rozijnen vaak gekonfijt fruit. Als je hier niet van houdt, […]

  • de beste italiaanse kookboeken

    , , ,

    Top 5: beste Italiaanse kookboeken

    De beste Italiaanse kookboeken kiezen, da’s nog niet makkelijk. Er zijn tanti, maar dan ook tanti kookboeken op de markt. Er zijn de buitenlandse topkoks, zoals Jamie Oliver. De Nederlandse ramsj met recepten van onduidelijke herkomst. Historische kookboeken en de echte dikke bijbels zonder plaatjes. En dan is er de meest prangende vraag: wat is nou […]