in , ,

Sinterklaas en Zwarte Piet: een heidense traditie, ook in Noord-Italië

‘De documentaire Wild Geraas laat duidelijk zien dat het sinterklaasfeest helemaal niets met racisme te maken heeft’

sinterklaas en zwarte piet in noord-italie

Dat Sinterklaas niet alleen in Nederland wordt gevierd, wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat dit duizenden jaren oude feest ook nog altijd in Italië wordt gevierd? Tuurlijk, de Italiaanse variant van ons sinterklaasfeest is La Befana, dat met Driekoningen plaatsvindt. Maar ook de sinterklaastraditie zoals wij die kennen – met een lokale variant van Zwarte Piet -wordt op sommige plekken in het noordoosten nog gevierd.

Zo heeft het Italiaanse Zuid-Tirol de eer de goedheiligman in verschillende dorpen te mogen ontvangen. Hij komt niet aan per stoomboot, maar wandelt gewoon het dorp binnen.

Vergezeld van zijn knechten. Nee, hier geen vrolijke Zwarte Pieten die lachen en kunstjes doen, maar afschrikwekkende Krampussen. Zo bezien zijn onze Pieten nogal onschuldig.

Het feest van San Nicolò, zoals dat in Vipiteno wordt gevierd
Het feest van San Nicolò, zoals dat in Vipiteno wordt gevierd (foto: altoadige.gelocal.it)

Narren

Etnisch geïnspireerd is de kleur van Zwarte Piet niet, zo betoogt documentairemaker en journalist Arnold Scheer. Sinterklaas en zijn helpers hebben hun oorsprong in oeroude heidense riten, die gaan over vruchtbaarheid en een nieuw begin. De Katholieke Kerk is er nooit in geslaagd deze tradities uit te roeien, en heeft daarom haar invloed aangewend om het te kerstenen.

In Italië, maar uiteindelijk in heel Europa. De bisschop is een incarnatie van de god Wodan, en de Krampussen of Zwarte Pieten zijn ‘tricksters’, narren of schelmen.

Een Krampus uit de documentaire Wild Geraas
Een Krampus uit de documentaire Wild Geraas

Wild Geraas

Arnold Scheer heeft dertig jaar gewerkt aan zijn documentaire Wild Geraas. De omroepen in Nederland durven het levenswerk van Scheer echter niet uit te zenden, waarschijnlijk uit angst versleten te worden voor racist.

Scheer: ’In de zwartepietendiscussie lijkt iedereen klakkeloos aan te nemen dat Zwarte Piet rond 1850 is ontstaan. Maar wat doet een ‘slaaf’ met een roe? En waarom ontvoert deze kinderen in een zak, door de schoorsteen? Het klopt gewoon niet. Dat zijn heidense elementen, ouder dan de Bisschop van Myra.’

Oersint en oerpiet

Volgens Scheer en de in zijn documentaire aangehaalde deskundigen kregen de ‘oersint’ en de ‘oerpiet’ van voor het jaar nul met hun roetvermomming een christelijk sausje in de middeleeuwen.

Vervolgens werden ze verrijkt met het element van de nobele Moor in de 19de eeuw. ‘De Moor was weliswaar etnisch, maar geen slaaf en zeker geen slaaf uit de koloniale periode van Europa,’ legt Scheer uit.

Wild Geraas de film

Belangstellenden kunnen de documentaire nu kopen of gaan bekijken in een van de geselecteerde filmhuizen. Een aanrader voor als je meer wilt weten over deze traditie, die veel ouder is dan het boekje van de Nederlandse onderwijzer Jan Schenkman.

Meer informatie over de documentaire Wild Geraas vind je op de speciale website.

Foto Sinterklaas in Noord-Italië: still uit de documentaire Wild Geraas

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Affiches voor en tegen het Italiaanse referendum

Italiaans referendum: voor of tegen Renzi

Waarom Molise niet alleen interessant is voor Robert De Niro

Waarom Molise niet alleen interessant is voor Robert De Niro