Winactie: The Young Pope

De Italiaanse variant van House of Cards

The Young Pope

Hoe zou het zijn als in deze tijd een jonge, jeugdige Amerikaanse kardinaal tot paus zou worden gekozen? De oscarwinnende regisseur Sorrentino kon er zich een voorstelling van maken en kwam met The Young Pope. Een portret van een jonge, rokende, wispelturige paus met een gespleten en lastig karakter in de 21e eeuw. Gespeeld door de internationaal bekende en door vrouwen bewonderde acteur Jude Law.

Nu maakte Nanni Moretti ook al eens een Italiaanse film over een paus: Habemus Papam. Over een paus die het niet aankan om paus te worden. Die het niet durft. Die film had een grappige insteek maar was nogal braaf.

Blasfemie

Volgens de website Famiglia Cristiana overtuigt Sorrentino, de trots van Italië, deze keer niet. Dit wordt geen Oscar. Hij overdrijft. Het gaat alleen maar over intrige, wraak, politiek en macht. Nee, het christelijke webmagazine vond de spirituele zoektocht van Moretti beter en meer integer. Niet zo koud als de blik van Sorrentino.

Inderdaad gaat het bij The Young Pope om macht en politieke spelletjes. En de innerlijke strijd van de nieuwe paus, die wel degelijk in beeld is gebracht, heeft geen duidelijke positieve of negatieve uitkomst. Het blijft een beetje in het ongewis of we deze paus nu aardig mogen vinden of niet. Waarschijnlijk niet. Het wegmagazine poneert zelfs de vraag of de film geen blasfemie is. Vraagt de jonge paus in de film niet van een eenvoudige priester in het Vaticaan om zijn biechtgeheim te schenden?

LEES OOK:  Winactie: Gomorra de serie, seizoen 2

Groot budget

De beelden van de serie (10 x 50 minuten op film) zijn prachtig en doen inderdaad niet onder voor een Amerikaanse topserie. Het budget van de Italiaanse regisseur was dan ook niet klein. Grappig is dat de film voor een groot deel is opgenomen in Cinecittà, het minidorp aan de rand van Rome waar vele klassieke Italiaanse films zijn opgenomen, maar dat de afgelopen jaren een beetje in verval raakte.

Grote rollen zijn ook weggelegd voor Diane Keaton en de Italiaanse Silvio Orlando. De film is grotendeels in het Engels gesproken, maar af en toe spreken de Italiaanse kardinalen onze favoriete taal. Dus je kunt hem ook kijken als excuus om je Italiaans te verbeteren.

Lovend zijn wel de Italiaanse krant La Stampa en de International Movie Database IMDb.

Spirituele vernieuwing

Ook ik vind Lenny, de weesjongen die paus wordt, interessant om naar te kijken. Enerzijds zijn wil om goed te doen en te zijn en anderzijds de gevoelde noodzaak van de paus om het politieke spel te spelen. De innerlijke strijd is zichtbaar gemaakt van iemand die een spiritueel voorbeeld is voor miljarden mensen… dat prikkelt. De ménselijke strijd van iemand die de plaatsvervanger is van god op aarde. Zijn fouten, zijn tekortkomingen, zijn verlangens. Het verhaal is wellicht niet realistisch, het is wel geloofwaardig. En het stemt tot nadenken over de daadwerkelijke mogelijkheid tot spirituele vernieuwing. Want als de paus het niet kan…

LEES OOK:  Winactie: Pebble Smartstick

Wil jij The Young Pope winnen?

DitIsItalie.nl mag twee exemplaren van The Young Pope op dvd verloten. Om kans te maken op een exemplaar moet je in je reactie vertellen waarom jij deze film wil zien!

Winactie: The Young Pope
4.5 (2 stemmen)

Geschreven door Lotje Lomme

Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze heeft twee kleine bambini en kookt Italiaans voor buurtgenoten. Ook geeft ze Italiaanse les en vertaalt ze nu en dan via Italiaans in Schoonhoven.

 • Anna

  Genoten van Habemus Papam,nu benieuwd naar deze serie,al veel goeds over gehoord.

 • Monique Buiting

  Genoten van Habemus Papam en het boek Conclaaf. Ben benieuwd naar meer!

 • Mariette Op Den Camp

  Toevallig in België 1 deel op tv gezien; eindelijk een modernere serie over de katholieke kerk en haar politieke spelletjes. Daarbij de innerlijke strijd van een nieuwe jonge paus, die stuk dichter bij de huidige wereld staat. Dit maakt de serie volgens mij tot een succes! Zou super zijn de DVD te winnen, kan ik ook
  mijn ouders, 84 en 86 jaar oud, laten meegenieten van de hedendaagse modernere versie paus (al is het maar in de film) waarover ik hun al verteld had 😉 )

 • marianne van gijssel

  Leuk… dat zou zo goed aansluiten bij mijn cursus Italiaans!!

 • Nog niet gezien en er wel heel benieuwd naar. Het mag wel even anders daar in het Vaticaan. Ook de katholieke kerk moet zich hier en daar maar eens aanpassen.

 • Ejmc Pijnappels

  Heb er veel over gelezen en gehoord, en dat was bijzonder positief. Maar tot nu toe nog niets er zelf van gezien. Ik ben er wel zeer nieuwsgierig naar geworden, en wil het maar wat graag zien, zodat ik er over mee kan praten.

 • Antonie

  Interessant en intrigerend! Belangrijk voor miljoenen mensen! Hopelijk zijn er ook veel beelden te zien van die prachtige plek in Rome!

 • Gé Geurtsen

  Lijkt me een interessant plot

 • SophiaG

  Dit lijkt me een heel interessante film. Een hele goede cast.

 • Karin

  Ik zou deze film ‘The young pope’ echt graag willen winnen. We hebben n.l. net een huisje in Italië en zijn daarom heel hard bezig om de Italiaanse taal te leren en natuurlijk is dan alles wat met de Italiaanse cultuur te maken heeft heel hard welkom. We hebben veel goeds gehoord van de film, dus ben heel benieuwd. Cordiali saluti.

 • NinaMol

  Gewoon: volgens mij is dit een film die ik MOET zien! Intuïtie (y)

 • Berendina Jaasma

  Ik hou van dit soort serie’s en The Young Pope lijkt mij prachtig.
  Jude Law is ook de moeite waard om te kijken 😉

 • Sven Heijns

  Series kijken altijd goed weg hier. Ongeacht het genre rol je er vanzelf in. Maar bij deze serie is anders. Ik wordt geboeid door het feit dat er een Amerikaanse paus zou zijn. Zeker nu in de tijd met Donald Trump… ben zeer benieuwd!

 • New Yorkje

  Hij lijkt me heel interessant

 • Bep Heutink

  ben vorig jaar ook in Rome geweest en ook op die plek, lijkt mij bijzonder om dit terug te zien in een boeiende film

 • Sander

  Lijkt mij erg mooi om te zien ,lekker spannend met macht en politieke spelletjes net als House of Cards. benieuwd naar The Young Pope

 • Eva Bax

  Jude Law is altijd al een van mijn favoriete acteurs geweest, maar gecombineerd met Paolo Sorrentino, die met Youth mijn favoriete film van vorig jaar heeft gemaakt, lijkt dit me helemaal geweldig!

 • Maaike

  Doe graag mee! Heb onlangs nog The Holiday gezien, waaaaauw Jude Law! Ben echt benieuwd naar serie!

 • anja

  ik ben altijd op zoek naar verrassende films en deze lijkt me erg leuk

 • Marij Brand

  Gewoon een hele goeie acteur!!! Hou ook zeker wel van deze genre

 • Alex Dekker

  Altijd in voor goede nieuwe films. En Italie en het katholieke geloof zijn prima onderwerpen voor een goed verhaal.

 • Dineke Wiersema

  Ik ben erg nieuwsgierig naar de film.

 • Brit Weijers

  Italië het geloof de kerk ja wat wil of kun je er nog wat mee, ben benieuwd in elk geval

 • Rosemary

  Ben benieuwd naar de film, altijd een interessant gegeven…ben ook fan van Jude Law.

 • Gea

  Ik ben erg nieuwsgierig naar deze film en vind Italie een prachtig land

 • Gemma

  Deze serie stond nog op mijn lijstje! En natuurlijk aangezien er een beetje Italiaans in wordt gesproken kan ik er nog wat van leren ;). Enne Jude Law is natuurlijk niet heel vervelend om naar te kijken…

 • Anneliese

  Ik ben erg nieuwsgierig naar de film, zou de film graag willen zien.
  Lijk me een erg mooie film !!! 🙂
  Groetjes van,
  Anneliese de Waal

 • Gertrude

  Ik vind Italië niet alleen een prachtig land, maar ook een land, waarvan ik ervaar, dat de mensen over het algemeen nogal de kunst verstaan om van gewone dingen iets bijzonders te maken. Het klimaat is er over het algemeen prettig, de natuur is mooi, er zijn prachtige steden met mooie gebouwen, er zijn veel pittoreske dorpjes, er is veel architectuur en kunst in Italië te bewonderen, Ik houd persoonlijk enorm van de Italiaanse keuken, ik houd van Italiaans ijs, ik houd van Italiaanse wijn, Italië neemt ook een invloedrijke plek in in de mode wereld….. en ik ervaar Italianen over het algemeen als relatief nogal gepassioneerde mensen, – waar ze ook mee bezig zijn. Kortom: volgens mij heeft Italië echt op een heleboel verschillende gebieden enorm veel te bieden, en ik houd echt van het land. Maar ik houd ook – vrij specifiek – van het bezichtigen van kerken; ervaar de sfeer vaak als mystiek, en kan erg genieten van alles, wat er in een kerk voor moois en indrukwekkends aanwezig kan zijn: van prachtige altaren tot gigantische orgels, van glas in lood ramen, tot heiligenbeelden, van fraai bewerkt hout van biechthokjes of kerkbanken tot oude bijbels, van prachtig bewerkte wijnbekers tot relekwieën die in kunstschatten bewaard worden, van bogen en gewelven tot ornamenten en muurschilderingen, van de graftegels, waaruit de vloer kan bestaan tot de praalgraven, die er soms te zien zijn, van de akoestiek, die in een kerkgebouw vaak prachtig is, tot de schittering van de kaarsen die opgestoken zijn…. Als ik in een kerk ben (vooral als hij oud is), dan voel ik altijd onwillekeurig een soort van eerbied, al was het maar voor alle mensen, die aan de totstandkoming van het gebouw hebben bijgedragen, en daarin al het moois hebben bijeengebracht, wat er nu is, en voor alle mensen, die daar vóór mij zijn geweest, vaak uit devotie, vaak met een heleboel emotie, vaak met levensvragen…. Ik houd ook enorm van de rust, die doorgaans in een kerk heerst. Mijn grootouders waren Rooms Katholiek, maar mijn ouders zijn van het geloof afgestapt – wel, nadat ze mij hadden laten dopen. Ikzelf vind dat ergens jammer, want ik heb wel iets met het Rooms Katholieke geloof, al heb ik niet zo veel met een fiks aantal officiële regels, die door de meeste Pausen tot nu toe voorgeschreven zijn. De huidige paus heeft overigens wel mijn sympathie. Maar ik geloof echt, dat macht doorgaans haast wel per definitie moet corrumperen. Hoe het in de hiërarchie van de Katholieke kerk werkt, dat intrigeert me wel, – en spreekt tot mijn verbeelding…. De organisatie, zoals die nu is, bestaat al eeuwen, en voor zover er iets in verandert, verloopt dit relatief behoorlijk traag. Er zin ook wel enorm veel tradities, die al die tijd alsmaar lijken te overleven. Dat er niet makkelijk iets lijkt te kunnen veranderen, is natuurlijk bepaald niet (en zeker niet alleen maar) positief te noemen, maar dat zo veel tradities al zo lang in ere zijn gehouden, vind ik ook wel iets moois hebben. Er is bijna niets, wat tot zulke heftige en vaak ook nogal emotionele discussies kan leiden, dan geloofszaken. Mensen kunnen hun geloof zó enorm met hart en ziel, met passie en volle overgave aanhangen. Aan de andere kant kunnen mensen ook met hart en ziel tegen een geloof gekant zijn. Dat geeft al aan, hoe geloofskwesties – of je er nu één aanhangt, of niet – mensen kunnen beroeren, en in beweging kunnen zetten. In de bijbel staat God voor de ‘goede’ kant, en de Duivel voor de ‘slechte’ kant. Er staat in de bijbel óók het gebod: ‘Ge zult niet oordelen’, Maar hoe kunnen we als mens onze standpunten bepalen, zonder oordelen? Het is niet meer van deze tijd om al onze normen en waarden vrij klakkeloos over te nemen, van wat er in de bijbel staat, en hoe dienaren van de Kerk ons vertellen, dat we die moeten interpreteren. Elk weldenkend mens wil hier ook zelf over kunnen en mogen nadenken. De Paus wordt als plaatsvervanger van God op de wereld gezien; en er zijn nog steeds heel veel mensen, die zich wel laten beïnvloeden, door boodschappen die door de Paus aan de wereld worden gegeven. Ieder, die Paus wordt, komt op een positie, die dus nog steeds behoorlijk invloedrijk en dus machtig is – werelds machtig! Gelovig of devoot zijn kan heel goed samen gaan met de hang naar invloed en macht. Het is naar mijn idee naïef om te denken, dat in Vaticaanstad alleen bekommernis om de wereld heerst…. Nu ben ik toevallig sinds kort net de serie ‘House of Cards’ op Netflix gaan volgen. Daarin is te zien, hoe een machtswellustig iemand te werk gaat, terwijl hij heel bewust allerlei mensen, die rond de Amerikaanse president in de politiek werkzaam zijn, manipuleert…. Overigens heb ik ook nogal interesse in psychologie, neuro linguistisch programmeren, wat de ‘drive’ van mensen is, hoe mensen bepaalde denkpatronen kunnen ontwikkelen, en wat hun gedachten kan bepalen, hoe mensen gevoelens ontwikkelen en welke factoren hierbij sterk van invloed kunnen zijn, en hoe mensen, gedreven door hun gedachten en gevoelens, ook tot bepaalde daden kunnen komen, of tot bepaalde daden gedreven kunnen worden.
  Als ‘The Young Pope’ een Italiaanse variant van ‘House of Cards’ is, dan komen er in deze serie een heleboel facetten bijeen, waarin ik geïnteresseerd ben, die mij raken, waar ik gevoelsmatig ook iets mee heb. Dit terwijl het verhaal in Italië speelt – dat moet wel prachtige plaatjes in de film geven. Het kan niet anders, dan dat het een serie is, waar ik erg van zou kunnen genieten.

 • Mirjam

  Ik ben erg benieuwd naar deze film!

 • Michael Noo

  Hou wel van series m.b.t. dit soort genre. Doe dus graag mee

 • Jacoba Lamers

  Ben benieuwd naar deze film. Zowel de inhoud.. een jonge Amerikaanse paus als de waarschijnlijk mooie beelden van Italië.

 • Eppie Wins

  Geen hope zonder the young pope

 • Joseph

  Hij staat op mijn “verlanglijstje” deze film lijkt me zo intrigerend en ontwapenend om te zien!! De mooie opnamens in Italië zijn natuurlijk ook niet te versmaden. Ben, durf ik dit eerlijk toe te geven?, zelf nog niet in dit droomland geweest. Maar met een zelfgemaakte kom pasta en een goed glas wijn op de bank, zitten kijken maakt dat hekrnaal goed.

 • Din Ootje

  Dit lijkt mij zeker de moeite waard om naar te kijken. Ben nieuwsgierig geworden

 • Nancy van Heck

  Het lijkt mij een goede serie en ik heb er veel over gehoord waardoor mijn interesse in deze serie groot is.

 • Diny

  De trailer is al mooi dus ik zou graag de hele serie zien

 • Erica van Loon

  Dit is een serie naar mijn hart! Met Valentijn voor de boeg zou ik deze serie graag willen winnen.

 • PaJacq

  de recensie van Lotte maakt mij nieuwsgierig, vooral de opmerking: Italiaanse variant van The House of Cards. Ik wil de DVD wel winnen.

 • roy ten pas

  Veel over gehoord, lijkt me gewoon een geweldige film

 • Debbie Maas

  Ik wil deze dvd heel graag winnen. Vooral omdat Jude Law erin speelt. Hij is HOT! En we delen precies dezelfde verjaardag.

 • Thijs Feldberg

  Lijkt me een geweldige serie! De trailer ziet er best wel spannend uit en spannende series hou ik wel van.

 • Bedankt allemaal voor jullie enthousiaste reacties. Door middel van loting via random.org hebben we de 2 winnaars gekozen. Gefeliciteerd @ejmcpijnappels:disqus en @rednas13:disqus! Hou deze site in de gaten voor meer winacties! De winnaars krijgen bericht via e-mail.

 • Myr Meer

  Ik zou de film (serie – nog beter haha) graag kijken met mijn moeder. We kijken ’s avond altijd graag even tv na het avondeten maar vaak dan is er niks van onze gading. Dit lijkt me een hele leuke serie. Ik heb Latijn gedaan op school en ik vind het altijd leuk om teruggetrokken te worden in de authentieke sferen rond Rome. Met deze serie hebben we heel wat avondjes gezelligheid en Italiaanse nostalgie. Super!

 • Erica van Loon

  Al zoveel over gehoord en gelezen, maar nog niet gezien. Ik zou hem daarom graag op dvd willen bekijken. Super actie!