in , , ,

De 20 mooiste plekken in Umbrië

De 10 mooiste plekken in Umbrië
Todi, beslist een van de mooiste plekken in Umbrië (foto: Edward Hendriks)

Op uitnodiging van Umbria Tourism verbleef ik een paar dagen in het mooie Umbrië. Leuk, omdat ik me besefte dat ik eigenlijk nog nooit in december naar Italië was geweest. Laat staan naar Umbrië. En laat de regio Umbrië nu bij uitstek een bezoek waard zijn in de decembermaand.

Jaarrond een van de beste bestemmingen in Italië

Maar zeker niet beperkt tot december. Zowel in de zomer als in de winter kun je je in Umbrië heerlijk laven aan de zon en genieten van al het moois en culinairs dat het groene hart van Italië te bieden heeft.

Om je op weg te helpen, geef ik je hier de 20 mooiste plekken in Umbrië, in willekeurige volgorde. Om nog deze winter van te genieten. Overigens zijn deze mooie plaatsen vaak ook heel mooi in andere jaargetijden…

1. Assisi

Assisi is niet te missen als je in de winter naar Umbrië gaat. In december kun je hier heerlijk rondstruinen op de kerstmarkten en je vergapen en de fascinerende middeleeuwse architectuur. De heuvelachtige ligging en de pittoreske straatjes en steegjes, zorgen ook in de winter voor een gezellige sfeer. Het stadje is klein, maar het is wel een bekend bedevaartsoord, vanwege de heilige Franciscus van Assisi, die de Franciscaner Orde stichtte.

Assisi - de mooiste plekken in Umbrië
Het schitterende Assisi is een van de highlights van Umbrië (foto: Edward Hendriks)

Op zijn graf is de Sint-Franciscusbasiliek gebouwd. Wat opvalt bij het bezoek, zijn de zwaarbewapende militairen in de directe omgeving: Europa anno 2016. Maar ja, ze bewaken dan ook een belangrijk relikwie. Als je afdaalt in de crypte, kun je de tombe van Franciscus zien. Leuk extraatje in de decembermaand: de traditie van de levende kerststal komt oorspronkelijk uit Assisi.

Hoteltip: Valle di Assisi

2. Gubbio

En doolhof van steegjes, trappen en kleine pleintjes. Allemaal versierd met lichtjes, kerstbomen en kerstversieringen. En alsof dat op zich nog niet genoeg is, biedt de heuvel die boven het middeleeuwse stadje uittorent ook nog eens plek aan de grootste ‘kerstboom’ ter wereld, hoewel ze daar in IJsselstein anders over denken.

gubbio-mooiste-plekken-in-umbrie
Prachtig verlicht met Kerstmis: Gubbio (foto: Edward Hendriks)

De kerstboom van Gubbio heeft trouwens wel de beste papieren. Sinds 1991 wordt hij door Guinness World Records erkend als grootste kerstboom ter wereld. Hij heeft een lengte van 740 meter en een maximale breedte van 450 meter en bestaat uit 3.000 gekleurde lampen en 8,5 kilometer elektrische kabel. De boom wordt jaarlijks tegen de helling van Monte Ingino geplaatst.

gubbio-2-mooiste-plekken-in-umbrie
De ‘kerstboom’ van lichtjes op de heuvel bij Gubbio (foto: Edward Hendriks)

Dinertip: Taverna dal Lupo

3. Spoleto, leuke winkeltjes en relatief weinig toeristen

Spoleto is een mooie stad in de provincie Perugia, regio Umbrië. In het gerenoveerde Romeinse theater zijn regelmatig optredens. De stad is ook beroemd om haar aquaduct dat water vanuit de bergen naar de stad voert. De kathedraal is de Santa Maria Dell’Assunta, die zich aan een pittoresk plein bevindt.

Spoleto - de mooiste plekken in Umbrië
Charmant stadje: Spoleto (foto: Anneloes Hendriks)

In de directe omgeving vind je een groot kasteel of fort dat een bezoek meer dan waard is: de Rocca Albornoziana. Tot laat in de 20ste eeuw was dit een gevangenis. In 2007 werd het heropend als een museum. Vanuit het kasteel heb je een fantastisch uitzicht over de omgeving.

Shoptip: Spoleto heeft leuke winkeltjes en relatief weinig toeristen, waardoor het aanbod beter van kwaliteit is

4. Terni, de stad van Sint Valentijn

Op 8 december is het Immacolata Concezione (de Onbevlekte Ontvangenis van Maria) in Italië. Een nationale feestdag waarop iedereen vrij is. Op deze dag viert de Katholieke Kerk dat zij met een onbevlekte ziel zou zijn verwekt. Behalve een religieuze feestdag, is 8 december ook het officiële begin van het kerstseizoen. En dat vieren ze in Terni met de ontsteking van de Stella di Miranda. Een kerstster met een staart, die in totaal zo’n 300 meter breed is en het inwoners toe lacht vanuit de heuvels om de stad. Tegelijkertijd met het aangaan van de lichtjes, komen er fakkeldragers uit de heuvels naar het stadje om de vlam aan te steken.

Terni - de mooiste plekken in Umbrië
Leuke winkels, barretjes en veel vertier voor jongere generaties: Terni (foto: Edward Hendriks)

Behalve deze kersttraditie kent Terni een eigenaardige mix van oude en moderne gebouwen. Dat komt doordat de stad in de oorlog meer dan honderd bombardementen heeft moeten doorstaan. Sommige oude gebouwen zijn hersteld, maar staan nu naast moderne gebouwen. Misschien dat je daarom zou kunnen zeggen dat Terni het ‘Rotterdam van Umbrië’ is.

De stad heeft zich opnieuw uitgevonden en biedt nu veel leuke modewinkels en barretjes waar de jongere generatie (en zij die zich jong voelen) zich vermaakt. Ook zijn er een paar mooie kerken te bezichtigen en is er een Romeins amfitheater uit de eerste eeuw voor Christus. Geinig weetje: Sint Valentijn (die van Valentijnsdag) komt uit Terni. Het is dus ook echt een stad om met je geliefde heen te gaan.

Even ten oosten van Terni liggen de Cascate delle Marmore. Kunstmatige watervallen die ooit door de Romeinen zijn aangelegd. Het bijzondere is dat het water alleen op vaste tijden stroomt. Het openzetten van de dammen die zorgen voor stroomopwekking is een happening waar veel toeristen op afkomen. Check vooraf wel de tijden op de website. Wij waren net te laat, maar ja, de Italiaanse lunch was natuurlijk ook belangrijk.

Cascate delle Marmore
De watervallen van Marmore (foto: Edward Hendriks)

Meer informatie over de actieve sporten als hiking, rafting en kajakken die je rondom de watervallen kunt doen, vind je in het speciale artikel over de Cascate delle Marmore.

Dinertip: Osteria della Mal’Ora

5. Perugia, de grootste stad

Perugia is de grootste stad van Umbrië. Hier vind je een universiteit en veel internationale studenten, wat voor een levendige sfeer zorgt. ’s Zomers zijn er veel toeristen in Perugia, in december is het nog altijd gezellig maar niet zo druk. Het oude centrum bereik je via een roltrap en een gangenstelsel in een oud fort – het Rocca Paolina. In die gangen was tijdens ons bezoek een sfeervolle kerstmarkt.

perugia-mooiste-plekken-in-umbrie
Vanaf Perugia heb je een geweldig uitzicht over Umbrië (foto: Edward Hendriks)

Aangezien de oude stad op een heuvel ligt, heb je rondom een mooi uitzicht over de verre omgeving. De grote straat – de Corso Pietro Vannucci – leent zich perfect om door te slenteren, terwijl de naastliggende steegjes je leuke winkeltjes, barretjes en restaurants laten ontdekken. Je komt vanzelf altijd weer uit op het centrale plein, het Piazza IV Novembre met de grote kathedraal van San Lorenzo.

Perugia - de mooiste plekken in Umbrië
Het grote plein van Perugia (foto: Edward Hendriks)

Lunchtip: Trattoria del Borgo

6. Città della Pieve

Een mooi gelegen dorp dat nog geen 8.000 inwoners telt, maar wel een kunstzinnige sfeer ademt. Dat is Città della Pieve, ofwel de ‘Stad van de Mensen’. De stad ligt op ruim 500 meter hoogte, uitkijkend over het Trasimeense Meer en over de grens met Toscane. De beroemde Italiaanse schilder Pietro Vannucci (inderdaad, die van de hoofdstraat in Perugia) kwam hiervandaan. Hij is beter bekend als Pietro Perugino. Hij leefde van 1446 tot 1523 en was een tijdsgenoot van Leonardo da Vinci. Hij ontving opdrachten van de stad Florence en werkte mee aan de wanden van de Sixtijnse Kapel in Rome. Zijn werk wordt gekenmerkt door een vredige en dromerige sfeer.

Città della Pieve - de mooiste plekken in Umbrië
Città delle Pieve (foto: Edward Hendriks)

In de kapel Santa Maria dei Bianchi kun je een vrijwel intacte fresco van Perugino bewonderen. Op de schoot van Maria zit de baby Jezus en eromheen staan de verschillende bezoekers die het koningskind geschenken komen aanbieden. Perugino schilderde het in 1502. Ook zijn een paar brieven bewaard gebleven waaruit blijkt dat de schilder 200 florijnen voor het werk wil hebben, maar het later ook wel voor 75 florijnen en een ezel wilde doen.

Città della Pieve - de mooiste plekken in Umbrië
Città delle Pieve (foto: Edward Hendriks)

Kort geleden zijn er bijzondere opgravingen uit de tijd van de Etrusken in Città della Pieve gedaan. Een aantal vrijwel intacte sarcofagen met opschriften zijn gevonden. In de sarcofagen bevinden zich de skeletten van overleden personen.

Lunchtip: Trattoria Bruno Coppetta

7. Orvieto, hoog op de rots

Orvieto is schitterend gelegen op een 325 meter hoge rots van vulkanische tufsteen. Je kunt met een kabelbaan (de funicolare) of met roltrappen naar boven. Het pronkstuk van de stad is de gigantische gotische kathedraal met zijn bijzonder rijkelijk versierde gevels.

Door de strategische ligging van de stad was het eeuwenlang lastig voor indringers om haar te veroveren. De Etrusken woonden vredig hoog op de rots van de achtste eeuw voor Christus totdat de Romeinen de stad in 264 binnendrongen en veel bouwwerken vernietigden. Nu is Orvieto vooral bekend om de middeleeuwse palazzo’s, torens, kerken en natuurlijk om de Duomo. De bouw hiervan begon in 1290 en het duurde meer dan drie eeuwen voordat het werk klaar was.

Orvieto - de mooiste plekken in Umbrië
De kathedraal van Orvieto (foto: Edward Hendriks)

Orvieto is een stad die behalve schitterend ook levendig en gezellig is. Tijdens ons bezoek in december werden we getrakteerd op een openluchtconcert op het Piazza della Repubblica. Er zijn ook veel leuke kleine winkeltjes waar je wijn, snuisterijen en de lekkerste olijfolie kunt kopen.

De Pozzo di San Patrizio is een put van 62 meter diep en dertien meter breed, waarin je kunt afdalen tot het grondwater. Een ingenieuze constructie laat twee routes met elk 248 traptreden over elkaar heen lopen. Zo konden de ezels, die beladen werden met water voor de stad afdalen en stijgen zonder elkaar in de weg te lopen. Bijzonder zijn ook de 72 ramen die licht doorlaten in de put. Na de Duomo is deze bezienswaardigheid de belangrijkste van Orvieto. Vlak bij de put heb je vanuit het gemeentelijke park een mooi uitzicht over de groene omgeving.

Pozzo di San Patrizio Orvieto
Pozzo di San Patrizio (foto: Edward Hendriks)

Dinertip: Oleoteca Bartolomei

8. Todi, het balkon van Umbrië

Todi - mooiste plekken in Umbrië
Uitzicht vanaf Todi (foto: Edward Hendriks)

Todi ligt aan de oever van de Tiber op een heuvel van 400 meter hoog. Het uitzicht vanaf Todi over de omgeving is fantastisch. De van oorsprong Etruskische stad heeft drie bijzondere stadsmuren. De buitenste is middeleeuws, de middelste Romeins en de binnense Etruskisch. Aan het middeleeuwse Piazza del Popolo vind je een mooie middeleeuwse kathedraal. Op het schilderachtige plein kun je je laven in de zon op de trappen naar de ingang van de kerk. Of een drankje drinken in een van de horecagelegenheen. Het stadje voelt sfeervol en gezellig aan.

Todi - mooiste plekken in Umbrië
Het centrum van Todi (foto: Edward Hendriks)

Een andere religieuze bezienswaardigheid in Todi is de Santa Maria della Consolazione.

 Santa Maria della Consolazione
Santa Maria della Consolazione (foto: Edward Hendriks)

Vlak bij Todi – zoals altijd moet je de plek weten – vind je een geweldig restaurant waar een tachtigjarige cheffin-kok de scepter zwaait. Het heet La Mulinella (het molentje). Hier komen de locals in groten getale eten en dan weet je dat het goed is.

La Mulinella Todi
De kokkin aan het werk in La Mulinella (foto: Edward Hendriks)

Lunchtip: La Mulinella

9. Bevagna, een van de mooiste dorpen in Umbrië

Een klein en slaperig dorp, maar wel van een ongelooflijke schoonheid. Het staat niet voor niets op de lijst met de mooiste Italiaanse dorpen. Alles hier ziet er even idyllisch uit. Van de oude wasplaats tot het centrale Piazza Silvestri met het Palazzo dei Consoli en de kerken San Michele en San Silvestro. Een ideaal dorp om een verfrissende Aperol Spritz op een loom terrasje te drinken in de zomer. Of om in de winter eens goed te bekijken, want hier zijn prachtige middeleeuwse gebouwen, pleinen en fonteinen te bewonderen.

bevagna-mooiste-plekken-in-umbrie
Bevagna (foto: Edward Hendriks)

Bevagna is een ommuurde stad met torens. Het dorp zelf biedt plek aan een aantal geweldige piazza’s, antieke bogen, bruggen en kerken. Je kunt de oude wasplaats bewonderen en de middeleeuwse sfeer die hier nog steeds heerst, inademen. Ook het pad aan de buitenkant van de muur is de moeite waard om te belopen. En natuurlijk moet je hier even op een terrasje neerstreken en een lekker drankje of – beter nog – een pranzo te nuttigen.

Lunchtip: neem een pizza aan het Largo Gramsci

10. Montefalco is van ongekende schoonheid

Ook Montefalco is een klein dorp, maar een bezoek zeker waard. Het begint een beetje eentonig te worden, maar jawel, Montefalco is van ongekende schoonheid. Het dorp wordt omringd door stadsmuren met maar liefst vijf stadspoorten. In het dorp is niet bijzonder veel te doen, maar dat hoeft hier ook helemaal niet. Slenter wat rond door de straatjes, snuif de Umbrische lucht in je op aan laaf je aan de schoonheid die alomtegenwoordig is.

Montefalco
Montefalco (foto: Edward Hendriks)

Montefalco ligt op de top van een heuvel, waarvandaan je een geweldige 360 graden rond kunt kijken over de Valle Umbra. met deze buitengewone panoramische ligging wordt het ook wel ‘het balkon van Umbrië’ genoemd. De belangrijkste bezienswaardigheid is de museumkerk van Sint Franciscus, met fresco’s van de renaissanceschilders Benozzo Gozzoli en Perugino.

Koffietip: geniet van een lekkere caffè in een barretje aan het centrale Piazza del Comune

11. Trasimeense Meer

Trasimeense Meer
Vissersbootje aan het Trasimeense Meer

Ga je naar Umbrië, dan mag je het aan Toscane grenzende Trasimeense Meer (Lago di Trasimeno, ook wel het Trasimenomeer genoemd) eigenlijk niet overslaan. Tijdens ons bezoek ’s ochtends aan het meer was het mistig, maar zelfs dan is het vierde grootste meer van Italië een schoonheid.

Aan de oevers van het meer wonen veel Belgen en Nederlanders, die hier een nieuw leven hebben opgebouwd. Volgens de gids streken de Nederlanders hier in vroeger tijden neer om tulpenbollen te kweken. Tegenwoordig komen ze vanwege de betaalbare huizen met een geweldig uitzicht over het meer.

Castiglione del Lago aan de westelijke oever is een stad van middeleeuwse oorsprong met het Palazzo della Corgna, het enige miniatuurpaleis in Umbrië. Net buiten de stad ligt De Rocca del Leone, het kasteel dat het stadje in een ver verleden beschermde.

Maar ook Corciano is een bezoek waard met de net buiten Corciano gelegen klooster van Sant’Agostino en het prachtige kasteel van Pieve del Vescovo. En eigenlijk kun je Tuoro, San Feliciano, Castel Rigone en Magione met het kasteel dat ooit van de Ridders van Malta was en het racecircuit ook niet overslaan.

Maar het Trasimenomeer is niet alleen stadjes langs de oever. Het staat ook voor eilandjes in het meer. Vanuit Passignano, Tuoro en Castiglione del Lago varen veerboten naar Isola Maggiore met het kasteel Guglielmi. Vanuit hetzelfde Castigliano del Lago env anuit San Feliciano varen veerboten naar Isola Polvese. Het is het grootste eiland van de drie. Je kunt er onder meer een kasteel bezoeken, rondlopen in een natuurreservaat en je vergapen aan de duizend jaar oude olijfbomen die het klooster van San Secondo omringen. Het derde eiland, Isola Minore, is privébezit en kun je niet bezoeken.

Het is een leuke tocht om helemaal om het meer te rijden (zo’n 60 kilometer) en je te vergapen aan het gunstige microklimaat met z’n bijzondere flora dat je hier aantreft. Zo zijn de olijfbomen rond het meer veel groter dan even verderop. Het meer en de directe omgeving zijn een Regionaal Park.

De onderstaanden aanvullingen op de mooiste plekken in Umbrië zijn geschreven door Myrthe Claus:

12. Spello, het dorp van de bloeiende steegjes

spello mooiste plekken umbrië
Spello, met recht een van de mooiste plekken van Umbrië (foto: Edward Hendriks)

Tussen Assisi en Foligno ligt Spello, één van de mooiste dorpjes in Umbrië. Het is een plek met een perfecte mix van overblijfselen uit de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Je vindt er zeer goed bewaard gebleven Romeinse stadsmuren. Stadspoorten als de Porta Consolare met zijn middeleeuwse toren, de Porta Urbica en de Porta Venere met de Romaanse torens van Properzio. Een historisch centrum met de resten van het amfitheater, het Romeinse theater en de baden. En straten met statige middeleeuwse gebouwen en renaissance paleizen.

Maar als je daar allemaal niet veel om geeft, is het ook gewoon leuk om rond te dwalen in het labyrint van smalle steegjes, pleintjes en hofjes met her en der kleurig bloeiende potten. De fresco’s in de kapel van de Santa Maria Maggiore en de kerk van Sant’Andrea zijn absoluut een bezoek waard. Net als d de Villa Fidelia en de in 2005 ontdekte Villa dei Mosaici die net buiten Spello liggen.

Spello staat ook bekend als het bloemendorp. Elk jaar vindt er tussen mei en juni de ‘Infiorata di Spello’ plaats, een eeuwenoud evenement dat bij het feest van Corpus Domini hoort. De bewoners toveren de straten met bloemblaadjes om in een bloementapijt van schilderijen en kunstwerken. Een echte aanrader als je in die periode in de buurt bent.

13. Fonti del Clitunno, even bijkomen bij heilige bronnen

Als je even genoeg hebt van mooie dorpjes en snakt naar ontspanning in het groen is het natuurreservaat van de Fonti del Clitunno een goede plek. In het park bevinden zich de bronnen van de rivier Clitunno. Het water borrelde er lang geleden zo overvloedig op, dat de Romeinen de rivier gebruikten om naar Rome te varen. Zij beschouwden de bronnen in het park als heilig en vereerden er de god Jupiter Clitunno.

Vandaag vind je in het park nog het Tempietto del Clitunno, dat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. En hoewel het park met bomen die weerspiegelen in het water de perfecte omgeving is voor een picknick, is eten en drinken helaas niet toegestaan in het park.

Een kaartje voor iedereen ouder dan 10 jaar kost €3. 65+ers betalen €2. Kinderen tot 10 jaar en mensen met een handicap mogen gratis naar binnen. Vanaf 1 april tot 15 september is het park doorlopend geopend tussen 9.00u-19-30u. Buiten die periode variëren de openingstijden en is het park tussen de middag gesloten.

Meer info over openingstijden vind je op de (Italiaanstalige) website: www.fontidelclitunno.it.

14. Foligno, je kans om middeleeuwse gerechten te proeven

Foligno ligt halverwege Perugia en Assisi. In tegenstelling tot de meeste steden in Umbrië ligt het op vlak terrein, waardoor je er zonder al te veel inspanning naar toe rijdt en rondwandelt. Ook in Foligno ontbreekt het niet aan kerken en historische gebouwen. De belangrijkste liggen rondom het grote plein, de Piazza della Repubblica. Je vindt er de Duomo, de Kathedraal van San Feliciano, het Palazzo Comunale, het Palazzo del Podestà en het 14e eeuwse Palazzo Trinci.

In het Palazzo Orfini werd in 1472 de eerste editie van Dante’s Goddelijke Komedie gedrukt en er is nu, hoe kan het ook anders, het Museo della Stampa gevestigd, het drukwerkmuseum. Hou je meer van hedendaagse kunst? Dan mag je het CIAC in de voormalige kerk Santissima Trinità in Annunziata zeker niet missen. En ben je na al dat rondslenteren toe aan een rustige plek om bij te komen, ga dan naar het oude stadspark Parco del Canapè, vernoemd naar de 80 stenen banken die er staan.

De leukste maanden om Foligno te bezoeken zijn trouwens juni en september. In de stad vindt dan de ‘Giostra della Quintana’ plaats: een riddertoernooi in klederdracht. In de tavernes en trattoria’s kun je middeleeuwse gerechten proeven zoals de Spaghetti col Rancetto en de Rocciata, een dessert dat op strudel lijkt.

15. Monti Sibillini, een schatkamer aan natuur

Een natuurpark van meer dan 70.000ha kan niet anders dan gevuld zijn met dingen om te ontdekken. In het natuurreservaat Monti Sibillini vindt je daarom niet alleen mooie middeleeuwse stadjes zoals Norcia, maar ook rivieren en bergstromen. Er zijn hoge en smalle kloven, afgewisseld met watervallen, bergtoppen om te beklimmen en het gletsjermeer Lago di Pilato.

Een perfecte bestemming dus, als je graag in de natuur bent en van wandelen of mountainbiken houdt. Er zijn 18 wandelroutes die voor iedereen geschikt zijn. Voor de doorgewinterde hikers is er de Grande Anello dei Sibillini, een route van 120 km. Je kunt de etappes van deze tocht niet alleen te voet, maar ook met paarden of mountainbikes afleggen.

De kans bestaat dat je onderweg je reeën, steenarenden, stekelvarkens, wilde katten of wolven tegenkomt. En misschien wel meer. Want de Monti Sibillini zijn niet alleen vernoemd naar de heks Sybille die in een grot op een bergtop zou wonen. Volgens de bewoners wonen er ook feeën, tovenaars en andere magische wezens in deze gebieden.

Meer informatie vind je op de site van het park.

16. Norcia en de beroemde bergvlakte vol bloemen

Norcia is het belangrijkste stadje van de Castoriana Vallei in het Sibillini-gebergte. Dit middeleeuwse stadje is in Italië vooral bekend vanwege haar ambachtelijk gemaakte salami en worsten. Het was tevens de geboorteplaats van de heilige Benedictus, de eerste Christelijke monnik en stichter van de Benedictijner orde.

Het bos in de vorm van Italië bij Castelluccio di Norcia (foto: Emanuele Bianconi/Unsplash)

Aan het Piazza San Benedetto de Catellia liggen een klein fort en het Palazzo Comunale. De Kerk van de heilige Benedictus aan hetzelfde plein is door de aardbeving van 2016 grotendeels ingestort. Slechts de voorgevel staat nog in volle glorie overeind.

Vanaf de stad kun je wandelen langs de Benedictijner wandelpaden om de rest van de vallei te ontdekken. En als je echt iets spectaculairs wilt zien, moet je naar Castelluccio di Norcia. Dit dorp ligt op de top van een heuvel tegenover de Piana di Castelluccio. De wilde bloemen op deze hoogvlakte bloeien tussen mei en juli en veranderen de bergweide in een enorme zee van kleuren.

17. Città del Castello, een must voor liefhebbers van de Renaissance

In tegenstelling tot de andere steden in Umbrië, overheerst in Città di Castello de Renaissance dankzij de Vitelli-familie. En als je geïnteresseerd bent in schilderkunst, kun je je hart echt ophalen in deze stad.

In Palazzo Vitelli, het hoofdpaleis van de familie, is de Pinacoteca Comunale ondergebracht. In dit museum hangen werken van onder meer Raffaello, Signorelli, Della Robbia en Ghirlandaio.. Ben je eerder fan van de hedendaagse kunst, dan kun je in het Palazzo Albizzini en in de Ex Seccatoi del Tabacco aan de rand van de stad het werk van Alberto Burri (1915-1995) bewonderen, die in Città del Castell geboren werd.

Maar er is ook genoeg te zien als je gewoon de sfeer wil proeven. Wandel langs het Palazzo del Podestà op het Piazza Matteotti en de Porta Sant’Andrea. Beklim een van de legendarische torens van Città di Castello om de omgeving én de Tiber te bewonderen. Neem een kijkje bij de Kathedraal met zijn ronde klokkentoren en sla vooral de Chiesa di San Domenico en die van San Francesco niet over.

18. Lago di Piediluco, een sportieve bron van inspiratie

Het meer van Piediluco ligt op de grens tussen Umbrië en Lazio, niet ver van Terni. Het is één van de schilderachtigste plekken van Umbrië, geliefd bij kunstenaars en schilders die het al in de 17e eeuw als onderwerp voor hun schilderijen kozen. Het meer doet denken aan een Alpenmeer en is een geweldige plek voor watersport: veel roeiers kiezen het als bestemming voor een sportief weekend. Het is zelfs een plaats waar internationale roei-evenementen plaatsvinden!

Aan het meer ligt ook het middeleeuwse fort van Albornoz. Vanaf de piramidevormige Echo-berg heb je een prachtig uitzicht over het meer. En als het stil genoeg is, lukt het je misschien de echo te horen waar de berg naar vernoemd is.

19. Narni, een stad vol avontuur

Narni, hoogtepunt in Umbrië vanwege zijn ondergrondse stad (foto: Alessandro Cavestro/Unsplash)

Wat Narni vooral bijzonder maakt, is de ondergrondse stad. Onder het historisch centrum van de stad, lopen ondergrondse gangen die je kunt bezoeken. Je start bij het kloostercomplex van San Domenico waar de ingang ligt naar een kerk uit de 12e eeuw die in 1979 ontdekt werd door jonge speleologen. Via een kamer met een Romeins waterbassin en een lange gang, kom je in de Zaal der Folteringen terecht, die in de middeleeuwen door de Inquisitie werd gebruikt.

20. Deruta, voor ambachtelijk keramiek

In Umbrië kom je vooral in stadjes van middeleeuwse oorsprong oude ambachten tegen. Het product bij uitstek is keramiek uit Gubbio, Orvieto en Deruta. In Deruta kun je het werk van meester pottenbakkers bewonderen. Er zijn nog ovens voor de verwerking van keramiek te zien die dateren uit de 16e eeuw. Niet gek dat je in zo’n omgeving het oudste Keramiekmuseum van Italië kunt bezoeken.

Je komt de traditionele majolica tegels trouwens ook tegen bij een wandeling door het stadje. Op de voormalige kerk van San Michele Arcangelo bijvoorbeeld, maar ook op de muren van de kerk van de Madonna dei Bagni. In de straten wisselen ateliers, galeries en ambachtelijke werkplaatsen elkaar af. Souvenirtjes vinden was nog nooit zo makkelijk!

Authentiek Italië

Umbrië is een van de meest authentieke delen van Italië. De Umbriërs waren in het verleden een trots en onafhankelijk volk, en ze zijn dat nog steeds. Hier ligt een enorme geschiedenis die tot in het heden doorwerkt. Door de afgezonderde ligging hebben verschillende overheersers weinig invloed op de omgeving en de mensen gehad en dat voel je tot in je haarvaten.

Het is er groen, je hebt de ruige natuur, de uitstekende keuken en de bijzondere wijnen. Meer redenen heb je eigenlijk niet nodig om deze winter nog of het komende vakantieseizoen af te reizen naar het groene hart van Italië.

Jouw mooiste plekken in Umbrië?

Dit waren de 10 mooiste plekken in Umbrië. Zoals we die bij Dit is Italië tijdens meerdere bezoeken in alle seizoenen ervaren hebben.

Misschien heb jij wel een heel andere lijst met mooie plekken in Umbrië? Geef hieronder een reactie als we jouw favoriet hebben gemist!

Bekijk ook: de mooiste plekken in Italië.

Foto’s: Edward Hendriks

Written by Edward Hendriks

In het dagelijks leven ben ik copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een maffiathriller bovendrijven én begon ik in de zomer van datzelfde jaar met dit Online Italië Magazine. De thriller 'Bloedgeld' kwam uiteindelijk in 2012 uit. Inmiddels heb ik drie thrillers gepubliceerd en werk ik aan nieuwe manuscripten. Samen met een aantal enthousiaste andere italofielen blijf ik bloggen voor Dit is Italië.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Umbrië in december

VIDEO: Umbrië in december

5-Italiaanse-topfilms-uit-2016-die-je-moet-zien

5 Italiaanse topfilms uit 2016 die je moet zien!