in ,

10 onmisbare Italiaanse ingrediënten (en waar je ze kunt vinden)

onmisbare Italiaanse ingrediënten voor de Italiaanse keuken

Je houdt van de Italiaanse keuken en zoekt Italiaanse recepten op die je aanspreken. Maar dan, wat staat er zoal op die lijst? En waar kun je het in Nederland kopen? In dit artikel een overzichtje van tien Italiaanse ingrediënten die je in huis moet halen als je serieus met de Italiaanse keuken aan de slag wilt.

1. Farina ’00’ en semolina di grano duro. Beide kun je gebruiken om zelf pasta te maken met de pastamachine. Farina ’00’ is bloem en vind je in de stad bij de Italiaanse speciaalzaak of, als je op het platteland woont, in internetwinkels. Zelf woon ik in de stad Utrecht. Ik koop mijn semolina (fijn griesmeel) altijd bij de Turkse of Irakese supermarkt, waar je een pak van vijf kilo koopt voor acht euro. Semolina is een stuk goedkoper dan Farina ’00’ van de Italiaanse speciaalzaak, die twee euro per kilopak kost. In Zuid-Italië wordt pasta vaak gemaakt van griesmeel, in het noorden van Italië gebruiken ze de ’00’-bloem. Pasta van semolina is ook erg lekker.

2. Borlotti-bonen. Ik vond de gedroogde bonen bij de Ekomarkt. In blik hadden ze ze wel bij de Albert Heijn XL, maar die waren echt niet lekker.

3. Parmezaanse kaas, pecorino, ricotta, taleggio, mozzarella (di bufala). Italiaanse kazen koop ik bij de Albert Heijn XL of bij de Italiaanse speciaalzaak. Bij de supermarkt vind je merken zoals Galbani, bij de speciaalzaak hebben ze vaak betere kazen, die minder nat of smaakvoller zijn.

LEES OOK:
Italiaans recept: Siciliaanse cannoli

4. Polpo (inktvis zonder skelet met nopjes op de tentakels) en sepia (pijlstaartinktvis). Ik heb een vishandel dicht bij mijn huis, maar die heeft alleen (gefrituurde) inktvisringen. Voor échte inktvis moet ik naar de markt waar het vaak nog lastig is om polpo te vinden. In Nederland vind je meestal sepia, de pijlstaartinktvis.

5. Bottarga. Bottarga is gedroogde vissenkuit. Ik ben er zelf niet dol op, maar je kunt het vinden bij de Italiaanse speciaalzaak. Je raspt het over de pasta, met een beetje olijfolie en geraspte schil van een citroen.

6. Farina manitoba. Canadese bloem die je gebruikt voor broodjes. Eigenlijk geen echt Italiaans ingrediënt, maar wel veel door Italianen gebruikt. Je kunt het online kopen bij bijvoorbeeld De Zuidmolen, maar betaalt dan wel zes euro verzendkosten voor een product van drie euro. Koop dus groot in of koop het bij de Italiaanse speciaalzaak als je eens in de stad bent en als ze het hebben, vaak heeft de speciaalzaak het ook niet. Amandelmeel vind ik ook bij de Turkse of Irakese supermarkt.

7. Truffel, een kostbare delicatesse die onder de grond groeit. In de herfst verkrijgbaar in de Italiaanse speciaalzaak of online. De witte truffel schijnt het lekkerste te zijn, maar is ook het meest kostbaar. Je betaalt al snel vijf euro per tien (!) gram. Je maakt een eenvoudige pasta en schaaft de truffel over de pasta, als geraspte kaas. Ik heb een boodschappenbudget van driehonderd euro per maand waarmee ik een gezin moet voeden, maar ik wil het wel nog een keer proberen voor een speciale gelegenheid.

LEES OOK:
10 geheimen waardoor Italianen slank blijven

8. Kastanjebloem. Niet in Nederland gevonden. Meenemen dus als je op vakantie in Italië bent. Ik was er erg nieuwsgierig naar, maar eerlijk is eerlijk… De taart die ik maakte was goed gelukt, een authentiek Toscaans recept, maar de hele familie vond het vreselijk vies. Online kun je het wel kopen bij De Zuidmolen.

9. Olive taggiasche. Olijven uit het dorpje Taggia. Koop ik bij de AH XL. Echt heerlijk. Niet goedkoop. Drie euro voor een klein potje.

10. Als laatste: soms zie je dingen op een lijstje staan die je in een potje kunt kopen. Zoals pesto. Doe dat niet. Maak pesto zelf. Dat is echt zoveel lekkerder en het is helemaal niet moeilijk: je stopt alle ingrediënten: parmezaan, knoflook, pijnboompitten, olijfolie, bos basilicum in een pot, staafmixer eroverheen, klaar. Je zult zien, pesto uit een potje is vreselijk zout en heeft lang niet zoveel smaak.

Dat waren ze, tien onmisbare Italiaanse ingrediënten voor in jouw keuken. Welke gebruik jij? Heb je zelf nog aanvullingen op dit lijstje? En welk Italiaans ingrediënt mis jij in de Nederlandse supermarkt?

Lotje Lomme

Geschreven door Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze geeft Italiaanse les in Gouda en heeft haar eigen taalschool in Schoonhoven: Di' la tua .

5 Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Italiaans recept: risotto met saffraan

Italiaans recept: risotto met saffraan

Aprile, dolce dormire

Column: ‘aprile, dolce dormire’