in

10 onmiskenbare tekenen dat de zomer is aangebroken in Italië

De zomer is begonnen! (beeld: Kevin Phillips/Pixabay)

De zomer is officieel aangebroken in Italië en naast het voor de hand liggende warme en zonnige weer zijn er nog verschillende andere tekenen die wijzen op de intrede van het meest magische der seizoenen. Hier zijn 10 tekenen dat de zomer zijn intrede heeft gedaan in Italië.

1. Er is niks meer op tv

Het eerste teken dat de zomer eraan komt, komt van de tv. Na wekenlang werken of studeren, wil je misschien wat ontspannen voor de Italiaanse televisie. Maar het enige wat je doet, is zappen omdat er geen enkel programma is dat kan helpen om je gedachten even los te laten. Degenen die in de tv-wereld werken, hebben ook zin in vakantie!

2. Zonneschermen, ventilatoren en ligstoelen

Met de brandende zon tijdens de zomermaanden omarmen Italianen massaal eten al fresco met hun dierbaren. Naarmate de temperaturen stijgen, trekken huiseigenaren snel zonneschermen uit en openen parasols, en geven ze hun tuinen en patio’s een make-over voor het seizoen. Ventilatoren, die eerder in de rommelkamer waren opgeborgen, worden tevoorschijn gehaald om verlichting te bieden tegen de nu snel stijgende hitte.

3. Slippers doen hun intrede

Naarmate de dagen warmer worden, zeggen Italianen gedag tegen gesloten schoenen en kiezen ze voor lichtere schoeisel zoals sandalen, espadrilles en moccasins. Slippers, bekend als infradito of flip flop, maken een comeback, vooral op het strand. Interessant genoeg schrijft de Italiaanse modetiquette voor dat open schoenen alleen in de zomer gedragen mogen. Buiten het seizoen doen ze wenkbrauwen fronsen.

Het is tijd voor de flipflops! (foto: dedoles.nl)

4. Late etentjes

Met langere daglichturen hebben Italianen de neiging om ’s avonds later te dineren. In het noorden, waar traditioneel zo rond de klok van halfacht wordt gedineerd, passen mensen hun schema aan om te genieten van het langere zonlicht en schuiven het diner met één of twee uur op.

In het zuiden, waar maaltijden over het algemeen het hele jaar door iets later plaatsvinden, kan het avondeten in het zomerseizoen pas om 22.00 uur of zelfs later beginnen!

5. Muggenoverlast

Muggen zijn een vervelende bijkomstigheid van de Italiaanse zomerervaring en teisteren een groot deel van het land van eind mei tot begin september. Vooral op campings in de buurt van Venetië kun je echt geteisterd worden.

Verschillende methoden, waaronder sprays, insectenwerende middelen en citroengras, worden toegepast om deze vervelende insecten op afstand te houden. Sommige campings sproeien ook met muggenwerend middel om de overlast tegen te gaan.

6. Toeristische drukte

De zomer is het hoogseizoen voor toerisme in Italië, wat leidt tot drukte in populaire bestemmingen zoals Venetië, Florence, Rome en Verona, evenals in badplaatsen door het hele land.

Het strandseizoen is los! (foto: Josefina Di Battista/Unsplash)

Terwijl toeristen van hun vakantie genieten, vinden lokale bewoners en uitbaters het soms lastig vinden om hun dagelijkse routine te handhaven te midden van de influx aan bezoekers. Op de Italiaanse wegen neemt de verkeersdrukte toe, vooral in augustus, waardoor lange files een veelvoorkomend verschijnsel worden.

7. Kleurrijke seizoenslekkernijen

De terugkeer van de zomer betekent een kleurrijk assortiment fruit dat de schappen van supermarkten en voedselmarkten in het hele land siert. Van aardbeien en kersen tot abrikozen en watermeloen, Italianen genieten vol enthousiasme van deze seizoenslekkernijen, die een essentieel onderdeel vormen van hun zomerdieet.

cocomero in de kraam
Kraampjes met watermeloenen staan weer op straat (foto: Aart Heering)

8. Overvloed aan koelboxen en -tassen

Een typisch Italiaanse traditie is om op zondag te genieten van een lunch op het strand. Om de maaltijd vers te houden, dragen Italianen zorgvuldig hun eten in koeltassen, vaak gevuld met koude pastasalades of lichte gerechten zoals prosciutto e melone. Het is een ongeschreven regel om deze tassen niet voor de lunchtijd te openen, om de kwaliteit van het eten niet in gevaar te brengen.

9. Ontspannen tijdverdrijf

Terwijl jongere strandgangers zich bezighouden met sport en recreatieve activiteiten, geven oudere mensen de voorkeur aan minder inspannende, maar even competitieve bezigheden. Kaartspellen en woordpuzzels, vaak afkomstig uit het iconische tijdschrift Settimana Enigmistica (sinds 1932), zijn populaire tijdsbestedingen onder oudere strandgangers.

Misschien wel het populairste zomertijdschrift in Italië (bron: pianetagenoa1893.net)

10. Het geluid van Italiaanse muziek

Naarmate de temperaturen stijgen, neemt ook het volume van muziek die uit luidsprekers bij Italiaanse bars en kiosken klinkt toe. Hoewel de Italiaanse muziek van de zomer niet altijd ieders smaak is, draaien eigenaren vaak het volume op, wat zorgt voor een levendige sfeer.

Zijn er voor jou andere tekenen die aangeven dat de Italiaanse zomer is begonnen? Laat het weten via de opmerkingen hieronder.

Bron: thelocal.it

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze 'Italiaanse' beestjes kom je tijdens je volgende vakantie in Italië tegen

22 enge, leuke, gekke Italiaanse beestjes die je thuis (bijna) nooit ziet – deel 1

toegangsprijs voor het pantheon in rome

Taboe doorbroken: toeristen betalen voortaan € 5 voor een bezoek aan het Pantheon