in , ,

17 praktische tips voor Puglia

Apulië: het Italië uit de folders
Apulië: het Italië uit de folders (foto's: Pixabay)

Als je de Italiëblogs een beetje hebt gevolgd in de laatste tijd, dan weet je dat Apulië – of Puglia in het Italiaans – helemaal hét is. Deze regio heeft een verbazingwekkende kustlijn, schattige witte dorpjes en een authentiek Italiaanse way-of-life. Het is bij uitstek de reisbestemming voor iedereen die denkt dat-ie Italië wel heeft gezien. Maar als je Puglia nog niet hebt gezien, heb je nog niks gezien!

Zoals bij elke reis kan wat extra kennis over wat je te wachten staat het verschil maken tussen een mooie reis en een fantastische reis. Daarom dit blogartikel met 17 nuttige en praktische tips om te weten voordat je afreist naar de hak van de laars.

Prachtig Puglia, in de hak van de laars

1. Alles gaat langzamer

Sowieso beland je in Italië altijd even in een lagere versnelling. Maar in Puglia schakel je nog wat verder terug. Lange siësta’s, winkels die alleen in de vroege morgen en de late middag open zijn, alles gaat trager. Frustrerend als je een deadline te halen hebt of veel wilt doen tijdens je vakantie.

Maar het beste is om gewoon mee te gaan in de zuidelijke cultuur. Besteed de ochtenden aan het bekijken van de bezienswaardigheden en ga in de middag naar het strand. Of geniet van een uitgebreide lunch om daarna lekker bij te komen.

2. Italiaanser dan Italiaans

Ja, het klinkt gek. Want Apulië is per slot van rekening ook gewoon een regio van Italië. Maar het viel ons op dat alles hier nog echt zo Italiaans is. Oude omaatjes die langs de kant van de weg staan te kletsen, overal Vespa’s en Ape-driewielers, opaatjes die zitten te kaarten en commentaar geven op voorbijgangers. Dit is het Italië dat we kennen uit de film.

Heerlijke slentersteegjes

3. Het eten is redelijk standaard

Begrijp ons niet verkeerd. Het eten in Apulië is absoluut heerlijk, maar het is meer een variatie op een thema. Zeker als je de keuken uit het noorden van Italië gewend bent. Overal staan dezelfde dingen op de menukaart en overal zie je vis en andere zeedieren in overvloed. Het kan op wat herhaling uitdraaien, wat geen probleem hoeft te zijn als je maar even in de regio verblijft. Maar als je een rondreis door Apulië gaat maken, wil je weleens wat anders. Gelukkig kun je ook goed voor jezelf koken met de heerlijke natuurlijke ingrediënten die je hier kunt vinden.

4. Je hebt écht een auto nodig

In Italië is het openbaar vervoer in het algemeen goed voor elkaar. Je hebt hogesnelheidstreinen voor de lange afstanden en stoptreinen en bussen om praktisch overal te kunnen komen. Maar niet in Apulië. Ja, er zijn wel wat treinen en bussen, maar als je die wilt nemen kun je beter meteen een sabbatical opnemen. En dan nog mis je het mooiste van wat de regio Apulië je heeft te bieden, omdat je lang niet overal met het OV kunt komen. Gelukkig hoeft autohuur je niet de kop te kosten. Echt aanbevolen in combinatie met een trip naar Apulië!

Een huurauto is aan te raden!

5. Er is meer dan alleen Otranto

Apulië is groot. Zo groot dat veel bloggers en reisjournalisten vaak in de dicht bij elkaar liggende plaatsen blijven steken. Logisch, want de afstanden zijn groot en als je maar 3 dagen de tijd hebt wil je niet hele dagen in de auto zitten. Maar het is goed om je te beseffen dat Apulië meer is dan alleen Polignano, Ostuni, Alberobello, Lecce en Otranto. Heb je wat meer tijd? Plan dan een uitgebreide rondreis door het binnenland en langs de kust. Zeker als je een liefhebber bent van zee en strand, zul je hier geen spijt van krijgen.

6. Er zijn veel toeristen – Italiaanse toeristen

Apulië is nog niet ontploft als toeristische bestemming (zoals de Cinque Terre in de afgelopen jaren), maar het is duidelijk een bestemming die flink in de lift zit. Als je door Italië naar Apulië reist lijkt het wel alsof iedereen die kant op gaat. Er is één groot pluspunt. Buiten het übertoeristische Polignano a Mare is het overgrote deel van de toeristen Italiaans. Zo voel je je tenminste nog steeds alsof je in Italië bent!

Veel toeristen, maar wel Italiaanse toeristen

7. Je kunt uit 2 vliegvelden kiezen

Ga je vliegen naar Apulië? Dan kun je kiezen uit de internationale luchthavens van Bari en Brindisi. Het laatste vliegveld ligt ongeveer 2,5 uur verder zuidwaarts. In de meeste gevallen zal Bari de luchthaven van je eerste keuze zijn. Hier vliegen de meeste vluchten op en het is vaak ook goedkoper. Maar als je een rondreis door Apulië maakt, zou het niet zo veel uit moeten maken welk vliegveld je kiest. Op beide luchthavens kun je auto’s huren (wel alvast in Nederland of België regelen).

8. Je kunt slapen in een trullo

De typische puntige bouwwerken van de regio Puglia staan er al honderden jaren. Waarom ze nu precies zo gebouwd zijn is nog altijd een raadsel dat voor meerdere uitleg vatbaar is. Zijn ze gebouwd vanwege de Griekse invasie, vanwege ontbossing of om belasting te ontwijken? Misschien zullen we het wel nooit weten, maar schattig zijn ze sowieso. En je kunt erin slapen, wat je verblijf in Puglia tot een echte experience maakt. Heel romantisch en heel Pugliees. Gewoon doen, dus.

Trulli in Alberobello

9. Privéstranden

Slimme Italianen hebben al lang geleden een slaatje geslagen uit het toerisme. Zo zijn veel stranden vergeven aan bedrijven die er nu toegang voor vragen. Je moet een beachclub binnentreden of geld betalen om je handdoek neer te mogen leggen. In een verder authentieke regio leidt dit regelmatig tot een explosie aan gebods- en verbodsborden en schreeuwerige teksten en pictogrammen. Maar gelukkig is er altijd nog het spiaggia libera, het vrije strand, waar je je handdoek naar eigen goeddunken neer kunt leggen. Het is soms alleen even zoeken.

Drukke privéstranden

10. Ga niet in augustus

Kies in plaats daarvan voor juni, september of oktober. Minder toeristen, goedkopere tarieven en legere stranden. Dat hoeven we jou als Italië-kenner niet meer uit te leggen, toch?

11. Hogere kosten bij toeristische bestemmingen

Ga je eten in een restaurant bij een toeristische hotspot? Weet dan dat je extra betaalt. Niet alleen de prijzen van het eten en drinken zijn een stuk hoger, ook betaal je een dubbele of driedubbele coperta. Een reden te meer om juist eens van de gebaande paden af te wijken en een restaurantje of barretje in een zijstraatje te bezoeken. Op het terras zitten is in Apulië meestal ook duurder dan binnen zitten.

12. Denk niet dat je het redt met Engels

In het noorden van Italië, in Rome en in Toscane spreekt iedereen wel een mondje Engels, maar in Puglia kan dat weleens vies tegenvallen. Tuurlijk, in de grotere hotels en restaurants lukt het meestal wel om te communiceren met het personeel. Maar buiten die plekken kun je terug moeten vallen op je Italiaans. En hoe is het met jouw Italiaans gesteld?

Gargano in Apulië

13. Schraal ontbijt

Nu zijn die Italianen niet van die ontbijters, maar hotels elders in Italië houden vaak wél rekening met toeristen die een lekker ontbijtje willen voordat ze aan een dag sightseeing beginnen. In Puglia tref je vooral het klassieke Italiaanse ontbijt: een kop koffie of cappuccino met een koekje of een brioche. Dat hoeft geen punt te zijn, maar we waarschuwen je toch maar even.

14. Verblijf in het historisch centrum

Boek je een vakantiewoning of appartement in z’n schitterend historisch stadje? Kies dan voor het historisch centrum. Zo kom je gemakkelijk ’thuis’ na een drankje in het café en word je prinsheerlijk wakker voor een nieuwe dag vol ontdekkingen. Bovendien is het toch super om te midden van al die prachtige gebouwen en smalle steegjes te verblijven?

Heerlijk om hier wakker te worden

Tip: kijk eens wat particulieren via Airbnb te bieden hebben. En als je je voor het eerst aanmeldt op Airbnb krijg je alvast € 25 korting (ook al reis je pas volgend jaar).

15. Boek buiten de toeristenoorden

Wil je besparen op je reisbudget? Boek je verblijf dan buiten de echte toeristenlocaties als Polignano, Otranto of Lecce. Een paar kilometer verderop zit je óók in een prachtig historisch stadje maar betaal je de helft van het tarief. Natuurlijk kun je de drukte niet helemaal vermijden als je maar kort de tijd hebt en de highlights allemaal wilt zien, maar goedkoper reizen is altijd binnen handbereik.

16. Matera, my dear?

Een van de oudste continu bewoonde steden ter wereld is Matera. Goed, de stad ligt niet in Apulië maar in het aangrenzende Basilicata. Nou en? Deze stad is de Europese Cultuurhoofdstad van 2019 en dat is aan alles te zien. Als je tijdens een trip door Apulië toch in de buurt bent, dan kun je haar net zo goed een bezoek brengen.

De beroemdste deur van Italië in Ostuni
De beroemdste deur van Italië in Ostuni

17. Het hele jaar door mooi weer

Deze regio in de hak van de laars staat bekend om het uitstekende klimaat, het hele jaar door. Je hoeft dus zeker niet per se in de zomer te reizen. September en oktober zijn perfecte maanden, waar je nog volop de gelegenheid hebt om van de zee en het strand te genieten, maar waarbij het overdags niet zo bloedheet meer is.

Ook in de winter is Apulië een bezoek meer dan waard. Eigenlijk het hele jaar door. Als de zon schijnt, ziet het er al gauw net zo mooi uit als in de zomer.

Tip 🇮🇹 Bekijk nu de beste en voordeligste accommodaties in Apulië.

Misschien vind je het ook leuk om de ACSI-reis uit We zijn er bijna! van 2018 te bekijken. Daarin werd ons ook een blik op een aantal schitterende Puglia-plekken gegund.

Heb je zelf nog tips voor Puglia? Laat ze dan hieronder achter in een reactie. Grazie!

Bron: alongdustyroads.com, foto’s: Pixabay

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italianen op de fiets door Nederland

Italië moet op de fiets!

De 10 lelijkste steden in Italië

De 10 lelijkste steden in Italië