in

9 keer Italiaanse koffievariaties

Koffieliefhebber? Hier vind je 9 keer Italiaanse koffie maar dan nét even anders

9 keer Italiaanse koffievariaties

Het lijkt allemaal zo simpel, het werk van een Italiaanse barista, maar schijn bedriegt. Het vergt behoorlijk wat stressbestendigheid en ervaring om zo gemakkelijk om te gaan met alle eisen die je klanten kunnen bedenken voor hun kopje koffie.

Een ervaren barista wordt niet warm of koud van de vraag lang, kort of heel geconcentreerd. Knippert niet met de ogen wanneer hij de wensen hoort wat betreft de hoeveelheid, vorm en temperatuur van de eventuele melk. En schenkt het Italiaanse equivalent van het Hollandse bakkie troost zonder problemen in een grote beker, een kleine kop of een glas. Al dan niet van tevoren warm gemaakt.

Maar dan heb je, ondanks al die mogelijke keuzes, nog lang niet alle mogelijke mogelijkheden van koffiedrinken gezien. Ze zijn namelijk nergens zo creatief in het bedenken van variaties op het thema ‘koffie’ als in Italië.

Geef een barista de mogelijkheid om één, maximaal 2 extra ingrediënten aan de standaard-caffè toe te voegen en er gaat een waar walhalla voor de koffie-verslaafden onder ons open. Waarbij het verschil soms schuilt in een ogenschijnlijk klein, maar toch zo heel belangrijk detail.

Een klein overzicht van een enorm scala aan koffietjes met een twist. Zodat je bij je volgende bezoek aan een Italiaanse bar eens een anders-dan-de-geijkte caffè kunt proberen.

Wat dacht je van deze 9 Italiaanse koffievariaties?

EspressinoEspressino

In andere delen van Italië klinkt het misschien wat gek, maar niemand kijkt raar op als je in Lecce een espressino besteld. Je krijgt het geserveerd in een glaasje en het lijkt op een cappuccino in het klein. En dat is het eigenlijk ook: de barista voegt aan je koffie warme, opgeschuimde melk of zelfs room toe. Eventueel een snufje cacao erover en klaar! En nee, dit is niet hetzelfde als een caffè macchiato, waarbij ‘gewoon’ warme melk bij je caffè wordt geschonken.

marocchinoMarocchino

Als je in Turijn bent, kun je er eigenlijk niet onderuit: het proeven van een marocchino. De bodem van een glas wordt bestrooid met flinke laag cacaopoeder. Vervolgens wordt het glas voor iets meer dan de helft gevuld met goed opgeschuimde melk en dan pas wordt de versgezette caffè toegevoegd. Nog wat cacaopoeder erover en je kunt je marrocchino drinken. Er zijn nogal wat variaties op de marocchino in omloop. In plaats van de cacaopoeder op de bodem, wordt de binnenkant van het glas ook wel bedekt met een laagje Nutella. Tip: doe dan geen extra schep suiker bij je koffie!

crema di caffeCrema di caffè

Koffie drink je in Italië niet alleen warm. Ook koude koffie kun je op heel verschillende manieren drinken. Of beter gezegd, lepelen als je het over crema di caffè of espressino freddo hebt. Een crème gemaakt van caffè, slagroom en suiker die gemengd worden en die daarna koud gehouden wordt. Je ziet het vooral ’s zomers in de bars, draaiend in de glazen bol naast de slushpuppies. Een echte aanrader voor een warme dag!

Caffè alla nocciolaCaffè alla nocciola

Caffè alla nocciola ofwel koffie met hazelnotenaroma is een koffietype uit Campanië, waar het in de jaren 90 voor het eerst gemaakt werd in Salerno en al snel heel populair werd. Een kopje koffie dat je zowel warm als koud kunt drinken. Er zijn verschillende varianten van deze koffie te vinden, waarbij natuurlijk iedereen ervan overtuigd is het enige echte originele recept te gebruiken. Het geheim zit ‘m in de hazelnotenpasta, gemaakt van heel fijn gemalen hazelnoten, suiker en wat water. Na het zetten van je kopje caffè, voegt de barista een lepeltje van deze crème toe en vervolgens wat crema di caffè. Een echte opkikker dus, zowel warm als koud!

Caffè in ghiaccio

Caffè in ghiaccio en caffè ‘shakerato’

Een kind kan de was doen en jij kunt zelf een caffè in ghiaccio maken. Het belangrijkste is het aanhouden van de juiste volgorde waarin je alles bij elkaar voegt. Maak een espresso, zoet die naar smaak met wat suiker en schenk het in glazen waarin je al vast ijsblokjes hebt gedaan. Let op: ijsblokjes toevoegen aan de warme koffie is absoluut not done! Een caffè shakerato vraagt net wat meer tijd. Je overgiet de ijsblokjes in een cocktailshaker met de gezoete koffie en schudt die eventjes flink heen en weer als ware het een cocktail. Klaar, zo simpel kan lekker zijn!

caffè lecceseCaffè leccese

Als er een streek in Italië is waar ze creatief zijn met koffie, dan is het wel de Salento. Want naast de eerder genoemde espressino en de caffè in ghiaccio of de caffé shakerato, doe je er op een mooie dag met goede temperaturen verstandig aan een caffè leccese te bestellen. Terwijl je alvast een beetje bijkomt in de koelte van de bar, bereidt de barista een caffè, schenkt die zonder suiker in een glas met ijsblokjes. Als ware het een caffè in ghiaccio, maar als finishing touch doet hij er een scheutje amandelmelk bij. Even roeren en een paar seconden wachten tot het drankje goed afgekoeld is en genieten maar!

MoccaccinoMoccaccino

Een moccaccino lijkt op een marocchino maar is toch wezenlijk verschillend voor de Italiaanse smaakpapillen. Bij een marocchino wordt namelijk een grote hoeveelheid cacaopoeder gebruikt, bij een moccaccino juist warme chocolademelk of chocoladesiroop. De barista voegt goed opgeschuimde, warme melk toe aan een glas dat voor iets minder dan de helft gevuld is met chocolademelk. De moccaccino wordt dan aangevuld met versgezette espresso. Eventueel nog wat cacaopoeder er over om het af te maken en klaar ben je. Soms wordt in plaats van de warme chocolademelk of -siroop een licht alcoholische chocoladelikeur gebruikt. Een echte opkikker voor een winterse dag!

Granita di caffèGranita di caffè

Een Siciliaanse koffie, uit Messina om precies te zijn: de granita di caffè. De espresso wordt gemengd met suiker en water en bewaard in de vriezer. Het langzaam opstijvende mengsel wordt vervolgens elk half uur opnieuw losgeroerd totdat er de typische granita ontstaat. De granita over de glazen verdelen, een toefje opgeklopte slagroom er op en smullen maar!

affogatoAffogato en een caffè tiramisu

De affogato is het perfecte dessert voor ijs- en koffieliefhebbers. Een bolletje vanille- of hazelnotenijs wordt overgoten met een kopje caffè en verdrinkt zo, affogato, in de koffie. Het is vervolgens wel de bedoeling dat je de koffie drinkt en niet het ijs oplepelt. Een variant op de affogato is de caffè tiramisu, waarbij de Savoiardi-koekjes, die gebruikt worden voor het bereiden van de tiramisu, verkruimeld worden over het bolletje ijs voordat de caffè eroverheen geschonken wordt.

Dat waren ze, 9 Italiaanse koffievariaties voor de koffieliefhebber! Wat is de lekkerste koffievariant die jij in Italië hebt gedronken?

Foto Italiaanse koffievariaties boven: Pixabay

Written by Myrthe Claus

Ons dagelijkse leven in Italië, dat in kleine dingen soms zo anders, maar vast toch heel herkenbaar is voor iedereen in Nederland, is de basis voor mijn columns en artikelen hier op Dit is Italië. Ik werk als freelance copywriter en schrijf voor en over (vrouwelijke) ondernemers. Ik woon al jaren in Toscane, in de omgeving van Pisa.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Mille Miglia vorig jaar

Recordaantal Nederlanders aan start Mille Miglia

crostata semplice

Italiaans recept: crostata semplice