in

9 keer Italiaanse koffievariaties

Koffieliefhebber? Hier vind je 9 keer Italiaanse koffie maar dan nét even anders

9 keer Italiaanse koffievariaties

Het lijkt allemaal zo simpel, het werk van een Italiaanse barista, maar schijn bedriegt. Het vergt behoorlijk wat stressbestendigheid en ervaring om zo gemakkelijk om te gaan met alle eisen die je klanten kunnen bedenken voor hun kopje koffie. Een ervaren barista wordt niet warm of koud van de vraag lang, kort of heel geconcentreerd. Knippert niet met de ogen wanneer hij de wensen hoort wat betreft de hoeveelheid, vorm en temperatuur van de eventuele melk. En schenkt het Italiaanse equivalent van het Hollandse bakkie troost zonder problemen in een grote beker, een kleine kop of een glas. Al dan niet van tevoren warm gemaakt.

Maar dan heb je, ondanks al die mogelijke keuzes, nog lang niet alle mogelijke mogelijkheden van koffiedrinken gezien. Ze zijn namelijk nergens zo creatief in het bedenken van variaties op het thema ‘koffie’ als in Italië. Geef een barista de mogelijkheid om één, maximaal twee extra ingrediënten aan de standaard-caffè toe te voegen en er gaat een waar walhalla voor de koffie-verslaafden onder ons open. Waarbij het verschil soms schuilt in een ogenschijnlijk klein, maar toch zo heel belangrijk detail. Een klein overzicht van een enorm scala aan koffietjes met een twist. Zodat je bij je volgende bezoek aan een Italiaanse bar eens een anders-dan-de-geijkte caffè kunt proberen.

Wat dacht je van deze 9 Italiaanse koffievariaties?

EspressinoEspressino

In andere delen van Italië klinkt het misschien wat gek, maar niemand kijkt raar op als je in Lecce een espressino besteld. Je krijgt het geserveerd in een glaasje en het lijkt op een cappuccino in het klein. En dat is het eigenlijk ook: de barista voegt aan je koffie warme, opgeschuimde melk of zelfs room toe. Eventueel een snufje cacao erover en klaar! En nee, dit is niet hetzelfde als een caffè macchiato, waarbij ‘gewoon’ warme melk bij je caffè wordt geschonken.

Klik hieronder op ‘volgende’ om de rest van de lijst met Italiaanse koffievariaties te bekijken.

Geschreven door Myrthe Claus

Ons dagelijkse leven in Italië, dat in kleine dingen soms zo anders, maar vast toch heel herkenbaar is voor iedereen in Nederland, is de basis voor mijn column hier op DitIsItalie.nl. Ik werk als freelance copywriter en schrijf voor en over (vrouwelijke) ondernemers.

2 Comments

Wat vind jij ervan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Mille Miglia vorig jaar

Recordaantal Nederlanders aan start Mille Miglia

crostata semplice

Italiaans recept: crostata semplice