in , , ,

Apulië wil af van paupertoeristen: kosten dagje strand lopen op naar 250 euro en eigen eten en drinken is verboden

Verboden te eten op het strand van Apulië
Verboden te eten op het strand van Apulië! (beeld: Midjourney)

Vergeet de idyllische picknick aan de Apulische stranden, want de lokale strandbazen hebben met de steun in de rug van het regionaal bestuur hun eigen regels opgesteld en die zijn niet mals, aldus La Repubblica. Zelf je proviand meebrengen is nu uit den boze. Zelfs de lokale inwoners kijken met verbazing naar deze strakke voorschriften en slaan terug met een opstandige zonnebril op hun neus.

De ligging van Apulië in Zuid-Italië
De ligging van Apulië in Zuid-Italië (beeld: Google Maps)

Geen pizza op eigen dekentje meer

Waar is die heerlijke pizza op je eigen handdoek gebleven? De populaire stranden aan de betoverende Adriatische kust van Zuid-Italië hebben de regels veranderd: je eigen eten en drinken is nu verbannen.

Deze plotse ommekeer roept niet alleen verontwaardiging op bij de toeristen. Ook de lokale bewoners vinden dat het nu wel erg gortig wordt en trotseren de hitte om actie te voeren. ‘Dit slaat echt alles,’ stelt Dario Duso, advocaat-activist in Bari.

Waar de strandbazen een harde koers varen, lijken de prijzen van de strandbars en restaurants steeds hoger te worden. Hierdoor voelen families zich genoodzaakt om hun eigen etenswaren mee te nemen, maar dat is slecht voor de omzet van de strandtenten.

Alsof dat nog niet genoeg is, vragen sommige Apulische stranden al een fortuin aan entreegeld. Van 30 euro bij Mar Village in Giovinazzo tot wel 100 euro voor een premiumplek bij Lido Santo Stefano in Monopoli. En voor alle extraatjes moet je natuurlijk extra dokken.

Zelfs voor een flesje water moet je nu al gauw enkele euro’s betalen, wat in Italië al helemaal veel geld is voor iets wat drinkbaar uit alle fonteintjes in elk dorpje komt.

Dagje strand? 250 euro

Een dagje strand voor een gezin uit Bari kost nu al gauw tussen de 250 en 300 euro. Saladetje erbij tegen de hitte? 25 euro. ‘Het lijkt erop dat er steeds minder vrije, publieke stranden overblijven. Als ze dan ook nog het eten in de ban doen, dan zijn we echt over de grens van het goede strandplezier gegaan,’ aldus de verontwaardigde leden van de lokale vereniging D’Urso.

Exploitanten geven toe dat de regels zijn aangescherpt, maar ze verzekeren ons dat de controles niet zo streng zijn als je zou denken. ‘We zeggen nee tegen grote koelboxen voor groepspicknicks,’ verduidelijkt Michele Colella, manager van het Lido Calarena, dat al sinds 1934 met liefde door zijn familie wordt gerund. ‘Een kleine snack, drankje of bescheiden koelboxje kan nog wel door de beugel, daar doen we echt niet moeilijk over.’

Zonnebrand en spanning op het strand

Niet overal schijnt de Zuid-Italiaanse sole even vriendelijk. Een incident in Salento doet de temperatuur flink oplopen. Drie families werden daar naar eigen zeggen bedreigd toen ze hun eigen versnaperingen tevoorschijn haalden, terwijl ze al keurig hadden betaald voor ligbedden en een parasol.

‘We werden gewoon geïntimideerd,’ vertelt een familielid. ‘Op het moment dat we de tassen met eten openden, kwamen medewerkers dreigend op ons af. Haal het eigen eten weg of we escorteren jullie naar de uitgang!’

De regels in de populaire Italiaanse regio zijn aangescherpt doordat het toerisme zich op de luxetoerist wil richten. Die brengt immers meer geld in het laatje. Ook voor Italianen zelf wordt het nu te gortig. Die boekten deze zomer massaal een strandvakantie naar het aan de overkant liggende Albanië.

Bron: HLN

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De leukste dingen om te doen in Italië

Dit zijn volgens jullie de leukste dingen om te doen in Italië

Strandleven in Italië

Column: Italiaans strandleven