in , , ,

Barolo, koning der wijnen

Barolo in Piëmont
De Barolo komt uit de omgeving van het gelijknamige dorp in Piëmont (foto: Wikimedia)

Zelfs als je helemaal geen wijndrinker bent, heb je gehoord van de Barolo, ook wel de ‘koning der wijnen’ genoemd. Maar waarom is deze rode wijn eigenlijk zo wereldberoemd en veelgeprezen?

Wanneer is een wijn een Barolo?

Barolo is een rode wijn die uit de regio Piëmont (Piemonte) in Italië komt. Deze wijn wordt uitsluitend gemaakt van Nebbiolo, een kleine, rode en langzaam rijpende druivensoort, rijk aan zuren en tannines. Hiernaast moet de wijngaard binnen de wijnstreek van 1.200 hectare grootte liggen. Ook moet het alcoholpercentage minimaal 13% bedragen en mag de wijn pas 3 jaar na de oogst worden verkocht.

Barolo-wijnen in de slijterij (foto: Wikimedia)

Hoe smaakt hij?

Het zal duidelijk zijn: de Barolo is een stevige wijn die niet geschikt is voor ‘beginners’. Door het hoge gehalte aan tannines smaakt hij snel wrang, wat wijnliefhebbers meestal lekker vinden. Daarnaast ruikt hij volgens sommeliers en vinologen naar gedroogde kruiden, truffels, rozen en – raar maar waar – teer.

Wanneer kun je Barolo drinken?

Allereerst moet de wijn minimaal 3 jaar zijn gerijpt (2 jaar in een houten vat en 1 op fles) voordat deze kan worden verkocht. Dat geldt voor een ‘gewone’ Barolo. Een riserva moet 5 jaar hebben gerijpt (3 jaar in een houten vat en 2 jaar in de fles). Het meest geniet je echter van een Barolo zo’n 8 tot 10 jaar na de oogst.

De Barolo ligt te rijpen in het vat (foto: Wikimedia)

Waarbij drink je de Barolo?

De Barolo-wijn combineert het best bij gerechten met een stevige smaak, zoals de gerechten uit de Piemontese keuken. Denk aan rundvlees en stoofpotten met biefstuk, lamsvlees, kalfsvlees, konijn, wild zwijn en hert. Je kunt de Barolo ook goed met wild gevogelte combineren, maar liever niet met vis.

In Piëmont drinken ze de Barolo ook graag bij die andere kostbare lekkernij: witte truffel. Genieten van een Barolo met een stevige oude kaas is ook een aanraden. Bijvoorbeeld: Parmigiano of Pecorino.

Op welke temperatuur moet je de Barolo drinken?

Een Barolo drink je op een temperatuur van 16 tot 18 graden. In de (wijn)kelder kun je de Barolo prima bewaren. Het is aan te raden om de fles enkele uren voor het drinken te openen of om de wijn te decanteren, dat wil zeggen: overgieten in een glazen karaf.

Wat is een riserva?

‘Riserva’ houdt in dat een deel van de wijn uit de beste jaren wordt ‘gereserveerd’. Dit zie je terug bij de betere wijnen. Ze zijn gemaakt met betere druiven en meestal met een wat hoger alcoholpercentage. Er gelden per land duidelijke regels voordat een wijn als riserva mag worden verkocht.

Een Barolo riserva heeft minimaal 3 jaar houtrijping gehad en wordt dan na minimaal 4 jaar pas verkocht. Een Barolo riserva speciale heeft 4 jaar houtrijping gehad en wordt pas na 5 jaar verkocht.

Waar komt de Barolo vandaan?

De Barolo komt uit de Noord-Italiaanse regio Piëmont. Het is een rode wijn met het predikaat: Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). Dit betekent dat de wijn uit een specifiek begrensd gebied komt en dat er vastgestelde eisen aan de productie zijn. Hij wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif en wordt vaak beschreven als ‘wijn voor koningen’ en als de ‘koning der wijnen’.

Barolo met een goede prijs-kwaliteitsverhouding

Wat kost een Barolo?

Een Barolo is geen goedkope wijn. Er zit dan ook veel werk in om een goede Barolo te maken. Toch hoeft een mooie Barolo je ook weer niet de kop te kosten. Op de website van Villa Fattoria vind je de beste selectie Barolo-wijnen al vanaf € 25,95 per fles. Je kunt Barolo soms nog wel goedkoper krijgen, maar je moet er dan rekening mee houden dat dit meestal niet de beste wijnen zijn. Als je goedkopere wijn wilt drinken, kun je beter kiezen voor een andere wijnsoort.

Waarom is hij zo duur?

Tja, dat heeft alles met kwaliteit te maken. De specifieke teelt, de duur van de rijping, de druivensoort, het relatief kleine wijnbouwgebied en klimatologische omstandigheden die hierbij nodig zijn, zorgen allemaal voor prijsopdrijving. Bij Barolo betekent duurder vaak ook echt beter.

Waarom heet Barolo Barolo?

Barolo is genoemd naar de plaats Barolo (provincie Cuneo) in Piëmont, het hart van het wijngebied. In Barolo vind je uiteraard verschillende wijnbars én een museum dat aan de Barolo is gewijd.

Meer weten over de Barolo?

Wil je meer weten over de Barolo en de mooiste Italiaanse wijnen? Bekijk dan deze aflevering van Gort over de Grens:

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een dorp in Molise, Italië

Betaald wonen op het Italiaanse platteland?

Plastic handschoentjes in de supermarkt

Column: povera Italia