in ,

Betalen in Italië


betalen in Italië
Betalen in Italië (foto: Pixabay)

In Italië betalen ze net als bij ons met de euro sinds 2002. Het prijspeil ligt ongeveer gelijk als in Nederland en in België en betalen met een bankpas of creditcard is in Italië wijd geaccepteerd. Moeilijk is het dus allemaal niet. In dit artikel schetsen we even kort de belangrijkste wetenswaardigheden rondom betalen in Italië.

Pinnen en geld opnemen

In Italië kun je bij alle grote winkels en supermarkt betalen met je bankpas met pincode. Veel winkels bieden net als in Nederland of België ook de mogelijkheid om contactloos te betalen. Maar let op: kleine winkeltjes en eetcafés hebben soms alleen de mogelijkheid om contant te betalen of ‘de pinautomaat is kaputt‘).

Je vindt in dorpen en stadjes van enige omvang ook altijd geldautomaten. Deze heten ‘bancomat’ en je kunt er ook met je Nederlandse of Belgische bankpas terecht. Net als bij ons moet je erop bedacht zijn dat niemand je pincode afkijkt en dat er geen vreemde apparaten op de geldautomaat zitten.

Een 'bancomat' in Italië
Een ‘bancomat’ in Italië (foto: Wikimedia)

Met je creditcard afrekenen

Betalen met je creditcard kan vrijwel ook altijd waar je kunt pinnen. Er is geen toeslag voor. Betalen met een creditcard heeft als voordeel dat het geld niet direct van je rekening wordt afgeschreven en dat je aankopen meestal een halfjaar automatisch verzekerd zijn. Geld opnemen met je creditcard kan ook, maar dit is meestal niet gratis. Dat kun je dus beter met je gewone bankpas doen.

Bij het betalen van hotels en autohuur is de creditcard het meest gangbare betaalmiddel. Wil je in Italië een auto huren, dan heb je een creditcard nodig. De verhuurmaatschappij gebruikt je creditcard als borgstelling voor de huurauto.

Vergelijken van creditcards en bijvoorbeeld een Visa Card aanvragen kan volledig online.

Tol betalen

Op de snelweg naar je vakantiebestemming in Italië moet je tol betalen. Hierbij komt de creditcard ook goed van pas. Even het pasje in de automaat en het tolpoortje gaat open. Als je met muntjes moet werken, duurt het een stuk langer voordat je weer verder kunt rijden.

De rij voor contant geld is altijd langer dan die voor carte. Qua hoogte van de tol moet je op weg naar Toscane rekenen op een bedrag van ongeveer € 30 – € 40 enkele reis. Hiernaast heb je voor Zwitserland en Oostenrijk een vignet nodig.

Met een creditcard kies je de snelle baan bij tolpoortjes op de snelweg
Met een creditcard kies je de snelle baan bij tolpoortjes op de snelweg (bron: autostrade.it)

Is Italië duur?

Italië is niet het goedkoopste vakantieland, maar zeker ook niet het duurste. Boodschappen doen is vergelijkbaar met de kosten in Nederland of België (als je naar een supermarkt gaat). Boodschappen in kleine lokale winkels zijn uiteraard duurder.

Als je uit eten gaat op toeristische plekken, kunnen de kosten flink oplopen. Maar als je een straatje verderop kiest om te eten of je eten in de supermarkt haalt kun je het heel betaalbaar houden.

De kosten voor een accommodatie heb je zelf in de hand. Er zijn veel dure hotels in Italië, maar ook genoeg goedkope accommodaties. Als je via Airbnb een verblijf boekt, kun je heel voordelig een vakantie in Italië regelen. Campings zijn in Italië over het algemeen duurder dan dat je in Frankrijk bent gewend.

Prijspeil in Italië

  • Overnachting op een campagin voor het gezin plus auto: ongeveer € 50.
  • Budgetovernachting in hostel: vanaf € 15.
  • Middenklasseovernachting in hotel: circa € 100.
  • Airbnb: vanaf € 70 per nacht.
  • Eenvoudige maaltijd: vanaf € 15.
  • Diner 3 gangen: vanaf € 25.
  • Taxirit (ong. 3 km.): vanaf € 11.
  • Kopje koffie: vanaf € 1.
  • Biertje: vanaf € 2,50.

Let erop dat op het terras zitten in Italië meestal duurder is dan binnen een drankje aan de bar nuttigen.

Meer over de kosten van Italië als vakantieland lees je in dit artikel.

Fooien

Fooien zijn in Italië niet ‘verplicht’. Als de service goed is geweest, kun je het bedrag naar boven afronden of anderszins een kleine fooi geven. Als Italianen een kop koffie aan de bar van een koffiezaak drinken, laten ze soms een muntje achter als fooi. Horecapersoneel wordt in Italië relatief goed betaald, zodat een fooiencultuur als bijvoorbeeld in Amerika niet bestaat.

Bron: ANWB

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een reactie

Avatar

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Roestende fietsen in Italië

Column: roestende fietsen

Vendemmia 2018 - een grote wijnoogst in Italië

Vendemmia 2018: wijn stroomt de spuigaten uit!