in , , ,

Binnenkort in de bioscoop: Io e te

De Italiaanse schrijver Niccolò Ammaniti (Ik haal je op, ik neem je mee, Laat het feest beginnen!, Ik ben niet bang) is enorm populair, zowel in Italië als in de rest van Europa. En in het bijzonder in Nederland. De schrijver dankte zijn Nederlandse publiek door de novelle als eerste hier uit te brengen. Nu is Jij en ik (Io e te) ook verfilmd door de eveneens beroemde (en winnaar van een Oscar) Bernardo Bertolucci (Novecento, Last Tango in Paris, The Last Emperor). Io e te draait vanaf 7 februari in de Nederlandse filmhuizen.

Io en te vertelt het verhaal van de nieuwe generatie: jonge mensen die snakken naar acceptatie en tegelijkertijd bang zijn zichzelf te verliezen. Tegen de achtergrond van het hedendaagse, ingewikkelde Italië is dit een ontroerend verhaal over familieliefde, waarbij Ammaniti heeft laten zien zich bijzonder goed in deze generatie in te kunnen leven: het is niet makkelijk om nu een puber te zijn. Tegelijk met de release van de film wordt ook het boek opnieuw uitgegeven, nu in een speciale filmeditie.

Io e te

De dolende veertienjarige Lorenzo maakt maar moeilijk contact met vriendjes van dezelfde leeftijd. Het liefst trekt hij zich terug in de kelder. Zijn moeder maakt zich vanzelfsprekend zorgen en om haar gerust te stellen verzint hij een handige leugen waardoor hij een hele week alleen in Rome kan zijn. Dan staat plotseling het zwarte schaap van de familie voor de deur. Over zijn halfzusje Olivia heeft Lorenzo alleen maar slechte verhalen gehoord. Hij wil haar in eerste instantie niet zien, maar realiseert zich dan dat ze hem misschien wel tot steun kan zijn. Dit leidt tot een slot waarin beiden een kant van zichzelf ontdekken die ze nooit voor mogelijk hadden gehouden.

LEES OOK:
Bespreking: Il colore nascosto delle cose

De officiële filmtrailer:

Opvallend aan Io e te is ook de soundtrack, met de bevreemdende Italiaanse versie van Space Oddity door David Bowie. Toen Bowie het nummer, dat geïnspireerd is op de Stanley Kubrick-film 2001: A Space Odessey, in 1969 wereldwijd wilde uitbrengen, bleken 2 Italiaanse bands het al gecoverd te hebben. Om zijn kansen op de Italiaanse markt niet te verkwisten, besloot hij (of liever de platenmaatschappij) ook een Italiaanse versie uit te brengen. Het nummer is in het Italiaans (met accent) gezongen door Bowie zelf, maar de tekst werd geschreven door de Italiaanse liedtekstschrijver Mogol. Deze besloot echter niet het origineel over een astronaut die zich lossnijdt van de aarde (‘This is Ground Control to Major Tom…’) te volgen, maar er een liefdesgeschiedenis over een eenzame jongen en een eenzaam meisje van te maken. Dat werd Ragazzo solo, Ragazza solaDe Italiaanse tekst sluit uitstekend aan bij het verhaal van de film.

Kaartjes winnen voor Io e te?

In samenwerking met de Nederlandse distributeur Cinemien geven we 3 sets van 2 vrijkaarten voor Io en te weg! Ook maak je kans op 2 filmedities van het boek. Wat moet je doen? ‘Like’ ons op Facebook en laat ons weten (hieronder of op onze Facebook-pagina) wat jouw mooiste Italiaanse film aller tijden is. Onder de reageerders verloten we de prijzen.

LEES OOK:
10 tekenen dat je al te lang in Italië verblijft

Io e te beleefde z’n wereldpremière op het filmfestival van Cannes 2012 en draait vanaf 7 februari 2013 aanstaande in de Nederlandse filmtheaters. De 72-jarige regisseur Bertolucci van Io e te is overigens te gast bij Twan Huys in een speciale aflevering van College Tour tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam. Het interview door Huys en studenten wordt op 27 januari afgenomen en uitgezonden.

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su DitIsItalie.nl. DitIsItalie.nl is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, campings, vakantiehuisjes, reizen en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

4 Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Lamborghini Aventador

Lamborghini is de crisis te boven

Gardameer Italië

Voorjaarsvakantie plannen? Ga eens naar het Gardameer