Aan de oostzijde van Sicilië ligt de stad Catania. Met ruim 310.000 inwoners is het na Palermo de grootste stad op Sicilië. Waarom Catania ook een bezoek verdient tijdens jouw trip naar Sicilië, lees je hier.
Inhoudsopgave
- Eerst wat geschiedenis
- 1. Duomo Sant’Agata
- 2. Badia di Sant’Agata
- 3. Amenano, de ondergrondse rivier
- 4. Fontana dell’Elefante (Piazza del Duomo)
- 5. ‘A Piscaria’ (de vismarkt)
- 6. Teatro Antico
- 7. Huis van Verga
- 8. Castello Ursino
- 9. Via Etnea
- 10. Festa di Sant’Agata (3-5 februari)
- 11. Gekleurde paraplu’s
- Praktische informatie
- Zelf de mooiste plekken van Catania en omgeving ontdekken?
Eerst wat geschiedenis
Catania werd gesticht in 729 voor Chr. door kolonisten uit Chalkis (Griekenland). Circa 500 jaar later werd het gebied veroverd door de Romeinen. In de eeuwen daarna kwamen vele vreemde mogendheden als de Vandalen, Ostrogoten, Byzantijnen, Normandiërs en Spanjaarden naar het eiland. In 1860 bevrijdde Garibaldi het eiland van de Fransen en sinds 1861 behoort Sicilië tot Italië.
Op 11 maart 1669 barstte de vulkaan Etna uit, de lava stroomde richting zee waardoor de haven en het omringende gebied verwoest werden. In 1693 was er een nieuwe ramp; een zware aardbeving trof het zuidoosten van Sicilië. In Catania kwamen circa 12.000 mensen om – meer dan 60% van de inwoners – en de stad lag in puin. Na deze aardbeving werd de stad opnieuw opgebouwd en kreeg zo haar barokke uiterlijk. Voor veel gebouwen is zwarte lavasteen gebruikt.
In de jaren 80 en begin jaren 90 van de vorige eeuw was Catania overgeleverd aan rivaliserende maffiabendes met vele doden tot gevolg, er werd zelfs een avondklok ingesteld.
Gelukkig gaat het sindsdien veel beter. Maar (ook) in deze eeuw heeft Catania te maken met burgemeesters die soms het beste met zichzelf voor hebben. Dat komt de stad niet altijd ten goede. Ook naar de huidige burgemeester loopt een gerechtelijk onderzoek.
Wat zijn nu dé must-sees als je naar Catania afreist? We sommen hieronder de belangrijkste voor je op.
1. Duomo Sant’Agata
Op het Piazza del Duomo staat de kathedraal van Sant’Agata. Eind 11e eeuw werd deze gebouwd door de Normandiërs. Na de grote aardbeving in 1693 bleef alleen het middenschip bewaard. De oude muur is het beste te zien aan de buitenkant.
De huidige gevel is van de architect Vaccarini die deze ontwierp in Siciliaanse barokstijl. De kerk is gewijd aan Sant’Agata, de beschermheilige van de stad.
Bezoek in de kathedraal het graf van de componist Vincenzo Bellini, een van de beroemdste inwoners van de stad, die hier in 1801 werd geboren. Hoewel hij slechts 34 jaar is geworden heeft hij vele opera’s gecomponeerd.
2. Badia di Sant’Agata
In de zijstraat naast de dom ligt de Badia di Sant’Agata, ook gewijd aan de heilige Agata. De kerk werd gebouwd tussen 1735 en 1767, weer naar een ontwerp van Vaccarini. In de kerk kun je een kaartje kopen voor de beklimming van de koepel vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over Catania en de Etna (bij mooi weer…).
3. Amenano, de ondergrondse rivier
Catania heeft een ondergrondse rivier, de Amenano. Ooit stroomde deze rivier door de stad, maar door de uitbarsting van de Etna in 1669 werd de rivier bedolven door lava en ingestorte gebouwen. Er zijn nu nog maar weinig plaatsen waar de rivier boven komt, maar één daarvan is de Fontana dell’Amenano op het Piazza del Duomo.
Een andere plek waar je de rivier kunt zien is in het Teatro Antico. De fontein wordt ook wel ‘acqua o linzolu’ letterlijk ‘laken van water’ genoemd, omdat dit stromende water een beetje aan een laken doet denken.
4. Fontana dell’Elefante (Piazza del Duomo)
Deze zwarte olifant wordt ook wel ‘U Liotru’ genoemd en hij is hét symbool van Catania. De naam komt waarschijnlijk van Eliodoro, een edelman uit Catania die graag bisschop had willen zijn, maar het nooit is geworden.
Het verhaal gaat dat hij een Joodse magiër ontmoette die hem inwijdde in de wereld van de magie. Eliodoro zou de olifant zelf hebben gemaakt en reed er op naar Constantinopel, waar hij op de brandstapel belandde. De olifant overleefde en werd zo het symbool van Catania.
De fontein werd in 1736 ontworpen door Vaccarini die dit idee kreeg door het olifantje van Bernini, dat voor de Santa Maria sopra Minerva in Rome staat. De olifant – hoe kan het ook anders – is gemaakt uit zwart lavasteen. De obelisk komt oorspronkelijk uit Egypte. De olifant beschermt de stad tegen de uitbarstingen van de Etna.
5. ‘A Piscaria’ (de vismarkt)
Loop vanaf Piazza Duomo door de Porta Uzeda naar de vismarkt. Vanaf 5 uur ’s ochtends wordt de markt opgebouwd en ze duurt tot na de lunch. Alleen op zondag is er geen markt.
De markt bestaat al heel lang. Na de aardbeving in 1693 werd de markt gehouden op het Piazza Mazzini totdat dit te klein werd. Toen verhuisde de markt naar de huidige locatie. De markt loopt door in de tunnels onder het Palazzo del Seminario dei Clierici.
Een bezoek aan deze markt is een ware belevenis. Doe je ogen dicht en ruik de verse vis, hoor het geschreeuw van de marktkoopmannen die hun net gevangen waren aanprijzen. Doe dan je ogen open en geniet van alle kleuren, het rood van de verse tonijn, het oranje-roze van de garnalen, het zwart van de mosselen, het zilver van de zeebaars en het wit van de kabeljauw.
Behalve vis, kun je hier ook vlees, kaas, groente en fruit kopen. Ga vooral lunchen in een van de restaurants die grenzen aan de markt.
6. Teatro Antico
De ingang van het Teatro Antico Gangen van het oude Romeinse theater Teatro Antico, beneden de Amenano Ooit konden hier 7.000 mensen genieten van de voorstellingen
Dit Romeinse theater dat ooit plaats bood aan 7.000 mensen is ingesloten door woningen. Waarschijnlijk is het gebouwd op restanten van een Grieks theater. Voor de bouw gebruikte men zwarte lavastenen en veel marmer, dat hier in de 11e eeuw werd weggehaald en gebruikt werd voor de kathedraal.
Daarna raakte het theater in verval en werden er huizen en andere gebouwen op gebouwd. Eind 18e eeuw is het herontdekt en begon men met de opgravingen en men is nog steeds bezig. Af en toe worden er voorstellingen gegeven. Beneden zie je het water van de Amenano.
Naast dit theater ligt het kleinere Odeien dat plaats bood aan 1.300 mensen.
7. Huis van Verga
Ben je liefhebber van Italiaanse schrijvers? Vlak bij het Teatro Antico staat het huis van Giovanni Verga. Voor een paar euro kun je dit bezichtigen. Verga was de grondlegger van het naturalisme en verisme.
8. Castello Ursino
Dit kasteel werd gebouwd in de jaren 1239-1250 in opdracht van keizer Federico II. Het kasteel is een van de weinige gebouwen die de aardbeving van 1693 overleefden.
Bijzonder is dat het kasteel bij de bouw op een strategische positie stond op een rots aan zee. Door de vele uitbarstingen van de Etna ligt het tegenwoordig een kilometer landinwaarts. In het kasteel is het Museo Civico gevestigd, een museum met vooral beelden uit de oudheid.
9. Via Etnea
Deze kaarsrechte straat begint op het Piazza del Duomo en loopt richting de Etna, zodat je de vulkaan goed in de gaten kunt houden… Ook hier zijn vele barokke gebouwen ontworpen door Vaccarini te vinden. Hier houden de inwoners hun dagelijkse passeggiata. Behalve vele winkels vind je hier ook pasticcerie, gelaterie en bars.
De Via Etnea loopt over het plein waar het Palazzo dell’Università ligt, de eerste universiteit van Sicilië, opgericht in 1434 door de toenmalige koning van Sicilië, Alfonso V van Aragon.
Als je doorloopt kom je op het Piazza Stesicoro waar een monument staat voor Bellini. Aan de andere kant liggen wat resten van een Romeins amfitheater. Ooit was dit theater geschikt voor een publiek van 16.000 mensen.
10. Festa di Sant’Agata (3-5 februari)
Agata wilde niet ingaan op de avances van een Romeinse proconsul die haar daarom liet opsluiten en martelen. Haar beulen sneden uiteindelijk haar borsten af en Agata overleed. Ze wordt daarom vaak afgebeeld met een schaal met daarop twee borsten.
In veel pasticcerie kun je de Minuzze di Sant’Agata kopen. Dit is een geglazuurd gebakje in de vorm van een borst en in het midden een gekonfijte kers.
De heilige wordt sinds 1126 vereerd, het jaar waarin haar stoffelijk overschot werd overgebracht vanuit Constantinopel. Haar hulp wordt ook ingeroepen om de Etna te kalmeren en dat lijkt te werken. In Catania wordt ze ook wel ‘Aita’ of ‘Aituzza’ genoemd.
Van 3 t/m 5 februari zijn de jaarlijkse ‘Feste di Sant’Agata’. De feesten beginnen met een processie, verder zijn er concerten, vuurwerk en eet men speciale gerechten.
11. Gekleurde paraplu’s
Al een aantal jaren zie je in steeds meer steden gekleurde paraplu’s in de straten hangen. Dit idee komt oorspronkelijk van een groep Portugese kunstenaars die tijdens een festival in de stad Águeda gekleurde paraplu’s ophingen aan stalen kabels in de straten om zo de stad meer kleur te geven.
Ze hebben daarmee een trend gezet. In steeds meer steden zie je ze hangen, zo ook in Catania. Daar hangen ze rond de vismarkt.
Praktische informatie
Hoe kom je in Catania?
Met de auto kun je in San Giovanni (Calabrië) de veerboot nemen naar Messina. De overtocht duurt circa 20 minuten en auto’s kunnen mee op de boot. Tickets zijn verkrijgbaar via carontetourist.it, deze website is ook in het engels. Vanaf Messina is het circa anderhalf uur rijden naar Catania.
Een andere mogelijkheid is met de trein. Er gaan nachttreinen vanuit Milaan of Napels, ook de trein gaat op de boot. Het duurt echter vrij lang voordat de hele trein op de boot is, maar de hele reis kan zonder overstap gemaakt worden (met overstap is overigens sneller).
De snelste manier is echter vliegen naar Catania, Easyjet vliegt vanaf april t/m oktober 2 of 3 keer per week naar Catania. Transavia vliegt in de zomer bijna dagelijks naar Catania, bij KLM heb je een overstap.
(Uit) eten
Het bekendste gerecht in Catania is pasta alla norma een pasta met tomaten, aubergines, ricotta en basilicum. Het gerecht is genoemd naar La Norma, de beroemde opera van Bellini.
Het verhaal gaat dat Bellini in Catania steeds hetzelfde gerecht bestelde in een lokaal restaurant terwijl hij werkte aan de opera. Als eerbetoon besloot de eigenaar het gerecht naar deze opera te vernoemen.
Ander typisch gerecht voor het oosten van Sicilië is spaghetti alla carrettiera. Dit is een eenvoudige spaghetti met olie, rauwe knoflook, peper en pecorino, soms worden er ook tomaten toegevoegd.
De naam komt van degenen die goederen tussen de verschillende steden vervoerden (letterlijk ‘karreman’) en omdat ze veel onderweg waren wilden ze graag een pasta die een korte bereidingstijd had met producten die makkelijk bewaard konden blijven.
Andere specialiteiten zijn de arancino (gebakken ‘rijstbal’), cannola (Siciliaans gebak) of brioche con gelata o granita (een zoet broodje, geserveerd met ijs of met granita) en natuurlijk de minuzze di Sant’Agata.
Proef ook vooral een Etna doc-wijn. Op de hellingen van de Etna zijn enkele van de oudste wijnranken van de wereld te vinden. Deze druiven zorgen voor verfijnde wijnen met een complexe afdronk.
Zelf de mooiste plekken van Catania en omgeving ontdekken?
En, ben je er inmiddels van overtuigd dat Catania ook een bezoek verdient tijdens je trip naar Sicilië? Wij denken van wel.
Catania heeft meer dan genoeg te bieden voor een vakantie van meerdere dagen op zich. Maar ook de omgeving zal je bevallen. Of je nu van cultuur, geschiedenis of lekker eten houdt of misschien wel alleen wilt genieten van de zee en het strand.
Boek daarom nu je overnachting(en) in de prachtige accommodaties die Catania te bieden heeft. Er is wat te vinden in elke prijscategorie, van superluxe hotels tot voordelige vakantieappartementen. Goed om te weten: de prijzen liggen hier wat lager dan in de andere hotspots van Sicilië!
Comments