in , ,

Column: polenta maken

Polenta maken: met z'n allen om de pan
Polenta maken: met z'n allen om de pan (foto's: Casa I Fortunelli)

Vanavond eten we polenta met wild! Het is februari, hier en daar ligt nog wat sneeuw, en het kan ’s nachts nog aardig koud zijn.

Eén keer per jaar komen we met zijn allen – zo’n 36 mensen – samen om polenta te eten. Deze traditie is ooit in gang gezet door onze vorige pastoor.

Een lekker stukje vlees voor bij de polenta
Een lekker stukje vlees voor bij de polenta: ree, haas en everzwijn

Polenta maken als dank

Hij wilde na kerst de Pro Loco en vrijwilligers bedanken voor het bouwen van de kerststal, het maaien van het gras en het onderhouden van de kruisweg. Hij trakteerde, maar de vrouwen moesten koken. Best een handige manier om een feestje te geven, maar was is dan ook al op leeftijd. 

De traditie van polenta maken wordt inmiddels enthousiast voortgezet. Het is natuurlijk ook handig dat elk Italiaans dorp grote ervaring heeft in het organiseren van etentjes voor iets grotere groepen.

Vrouwen doen boodschappen, mannen het vlees

Twee vrouwen doen de boodschappen, de jagers leveren het vlees, een paar jongelui regelen de tafels en stoelen en we zijn al een heel eind.

Maar het zou Italië niet zijn als we er niet ook een beetje theater van zouden maken. Polenta is iets speciaals. Als buitenlander hou je ervan of niet.

De polenta wordt over de planken uitgestort
De polenta wordt over de planken uitgestort

Vijf man sterk

Wij vinden het heel erg lekker, maar bepalend is natuurlijk wat je erbij eet. Opvallend is dat het hele polenta-gebeuren een echte mannenaangelegenheid is.

Er wordt een grote gasbrander in een garage gezet met een enorme pan water erop. Polenta erin en het kan gaan beginnen. Minstens vijf man sterk staat naast die pan.

Elke vijf minuten moet er iemand roeren, ondertussen alle nieuwtjes doornemend. Ja, de mannen kletsen meer dan de vrouwen.

Na eindeloos kletsen is men het er opeens over eens dat-ie goed is en op een plank gestort kan worden.

Tevreden

We merken aan iedereen om ons heen dat dat toch een dingetje is: iedereen is erbij, er worden foto’s gemaakt, we kunnen aan tafel.

Aan tafel om van de polenta te smullen!
Aan tafel om van de polenta te smullen!

Piero is al een dag eerder begonnen met het vlees dat hij van de jagers kreeg: ree, haas en everzwijn.

Flessen wijn komen op tafel, iedereen zoekt ergens een plaatsje, en men is tevreden.

Een eenvoudige, typische winteravond op het platteland van Piëmont.

Zelf polenta maken?

In de onderstaande instructievideo legt Albert Heijn uit hoe je polenta, het traditionele Noord-Italiaanse gerecht van maïsgriesmeel, maakt. Er zijn trouwens verschillende manieren om polenta te maken, afhankelijk van of je het als een soort aardappelpuree, als soep of stevig wilt eten.

Als je min of meer ‘gewone’ polenta wilt maken, neem je voor vier personen ongeveer 170 gram maïsgriesmeel. Eerst breng je zo’n 800 milliliter vloeistof aan de kook. Kies voor water, kippenbouillon, groentebouillon, melk of een combinatie van deze ingrediënten. Als het vocht eenmaal kookt, voeg je al roerende de 170 gram polenta (het maïsgriesmeel) toe. Laat het geheel zachtjes koken terwijl je roert. Daarna neem je de pan van het vuur en roer je er nog een klont boter door. Makkelijk zat!

Francien Meuwissen en Frans de Rijk

Geschreven door Francien Meuwissen en Frans de Rijk

Wij - Frans en Francien - zijn eigenaren van Casa I Fortunelli; Het huis van de geluksvogels. In 2006 namen we de stap om in Piëmont een B&B en activiteitencentrum op te zetten. Hier in Italië kunnen wij de mooiste elementen van ons voormalig werk (voor Francien: musiceren en lesgeven, voor Frans: lesgeven en begeleiden als orthopedagoog), in een schitterende omgeving combineren met onze passies muziek, koken, wandelen, genieten en laten genieten. Naast de bed and breakfast dirigeert Francien twee koren en geeft ze muziekles. Frans' hartstocht voor koken, en in het bijzonder de eerlijke Italiaanse keuken, zien we dagelijks terug in het ontbijt en diner voor onze gasten. Daarnaast geeft ook hij les en zet hij zich als gemeenteraadslid in voor de gemeenschap.

Geef een reactie

Avatar

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Luiz Pastore en Ronnie Wood

Rolling Stone Ron Wood maakt reclamespot voor Italiaanse kandidaat-senator

15 veelgestelde vragen over Italië

15 veelgestelde vragen over Italië