in

Column: rokjesdag in Italië

Rokjesdag: Martin Bril introduceerde het begrip in Nederland. De eerste dag van het jaar dat vrouwen in rokjes worden gesignaleerd, benen worden geschoren en opfladderende rokjes tegen het been worden gehouden tijdens het fietsen om te voorkomen dat het ondergoed zichtbaar is. Mannen zijn er gek op. Is het een weeffout in de mannelijke soort? De Italiaan kan er in ieder geval niet tegen. Vooral niet tegen de minirok met blote benen. Hij moet er wel naar kijken. Staren. Sommigen zullen vunzige opmerkingen maken, je uitnodigen voor een kopje koffie boven in hun appartement. Je wordt nagekeken. In de bar wordt je rekening betaald door die meneer daar aan dat tafeltje achterin.

Verschillen tussen Nederland en Italië

Veel Nederlandse vrouwen trekken een rok aan waar Italiaanse dames het wellicht bij een broek houden en in ieder geval panty’s bij hun rokje dragen. Nederlandse vrouwen dragen kortere rokjes naar kantoor of een andere werkplek. We gaan soms met onze rok zitten op een wijze die weinig aan de verbeelding overlaat en malen er niet om dat af en toe ons ondergoed zichtbaar is. Op de fiets bijvoorbeeld. Of op het strand. Daar gaan Italianen helemaal van kwijlen, met de mond open. Nederlandse mannen zijn minder snel gechoqueerd wat dat betreft. En ook minder ad rem om hun fascinatie te uiten door de vrouwen van alles toe te fluisteren (of te schreeuwen). Wat dat betreft alle lof voor de Nederlandse man.

LEES OOK:
Column: hoe mijn liefde voor de Italiaanse taal begon

Flirten om je zin te krijgen

rokjesdag in italie
Rokjesdag in Italië (foto: Elvin – Flickr)

Sommige Italiaanse vrouwen houden wel van de aandacht van hun mannelijke landgenoten. Ze gebruiken die met veel liefde om hun zin te krijgen (of een gratis kopje koffie te krijgen, of om toch nét die klant binnen te halen). Tegen vrouwelijke charme kunnen Italiaanse mannen maar moeilijk weerstand bieden. In Nederland is het veel moeilijker om te flirten als vrouw om zo zakelijk je zin te krijgen. In Italië heb ik het vele malen gezien. Maar daar wordt vrouwelijke charme met meer vakkundigheid ingezet, waar de Nederlandse vrouw het soms toch meer moet hebben van een kort rokje. Geef nou toe, de Nederlandse vrouw is doorgaans geen toonbeeld van elegantie en stijl. In Italië schopte een pantymodel het tot minister. Dat is weer de andere kant.

Geen rokjesdag meer

Andere vrouwen worden wellicht verlegen, maar voelen zich wel gevleid door de aandacht door ze krijgen. Ook kende ik een vrouw in Italië die terugriep: fatti una sega, oftewel: help jezelf als je een probleem hebt met je piemel! Ik heb geen minirokken meer aan sinds ik de 25 gepasseerd ben en werk, maar ik zal er wel trots op zijn als ik een man tot mijn standpunt weet te bewegen door middel van wat misbruik van mijn natuurlijke charme.

LEES OOK:
Column: de ezels van Cesano

Vraag is: wat doe jij als vrouw? Doe je mee aan rokjedag en kies je ook een kort rokje? Gebruik je liever je vrouwelijke charme? Of ben jij iemand die mannen verbaal van repliek dient?

Lotje Lomme

Geschreven door Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze geeft Italiaanse les in Gouda en heeft haar eigen taalschool in Schoonhoven: Di' la tua .

2 Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Winactie: La meglio gioventù

Top 10 zich misdragende toeristen in Italië

Top 10: zich misdragende toeristen in Italië