in , ,

Cremona – stad van de vioolbouwers – in 8 hoogtepunten

Italiaanse driekleur op de klokkentoren van Cremona (foto: Luca Bravo/Unsplash)

De stad Cremona ligt op slechts anderhalf uur rijden van Milaan (ook per trein) en is zeker de moeite waard voor een dagtrip als je geïnteresseerd bent in historische locaties en… violen. Cremona is namelijk de geboorteplaats van Stradivarius, van de Guarnieri’s en van Amati en is nog steeds een stad van vioolbouwers (en luitbouwers).

Verder heeft Cremona een van de mooiste middeleeuwse pleinen van Italië en kun je gemakkelijk de hele stad te voet verkennen. Voor de zoetekauwen is het misschien leuk om te weten dat Cremona ook de thuisbasis is van de torrone, een soort nougat. Kortom, hoog tijd om eens een bezoek te brengen aan deze stad van zo’n 70.000 inwoners in Lombardije.

Cremona ligt in het noorden van Italië, in Lombardije (bron: Google Maps)

Hier een overzicht van 8 hoogtepunten van Cremona:

1. De Duomo van Cremona

De Kathedraal van Cremona (foto: Stef Smulders)

De prachtige gevel van de kathedraal van Cremona is een bezienswaardigheid die je niet snel zult vergeten en de stad is alleen al vanwege dit architectonische monument een bezoek waard. De façade van de Duomo is een geschiedenisboek van architectonische stijlen, van Romaans tot Renaissance, het resultaat van een reeks reconstructies van de 12e tot de 16e eeuw.

Het onderste deel van de gevel dateert uit de vroege periode, het bovenste deel (loggia) uit de Renaissance. Let op de beelden van de profeten, de Madonna met Kind en de twee bisschoppen, de symbolen van de Evangelisten, de maanden van het jaar en de sarcofagen onder de portiek, vooral die van Folchino Schizzi door Campione.

Het prachtige interieur is zeer rijk versierd door de meesters van Cremona en Lombardije, zoals de schilderijen van de Kruisiging en de Graflegging van Pordeone en de fresco’s aan de zijwanden van het schip (begin 16e eeuw), die het Leven van Maria en Christus uitbeelden.

De rijkversierde kansels, het koor en de crypte met het altaar van St. Marcellinus en St. Peter en de resten van St. Omobono zijn ook het bekijken waard. De kathedraal is verbonden met de Torrazzo-toren via de zogenaamde Bertazzola portico, uit de Renaissance.

2. Torrazzo-toren

De Torrazzo-toren van Cremona is 112 meter hoog (foto: Stef Smulders)

Met zijn 112 meter is de Torrazzo-toren niet te missen wanneer je Cremona bezoekt en het is het symbool van de stad geworden. De toren schijnt de op 2 na hoogste bakstenen klokkentoren ter wereld te zijn en de oudste die nog overeind staat.

De toren werd in 4 fasen gebouwd, waarvan de eerste in 1230 begon. De marmeren spits werd voltooid in 1309. De astronomische klok dateert uit de 16e eeuw en geeft de baan van de zon en de maan door de dierenriem aan, evenals uren, dagen, maanden en de maanfasen.

Je kunt de 500 treden beklimmen (het aantal verschilt per bron, tel ze dus na en informeer me, dan maak ik een statistiek!) om de bovenste verdieping te bereiken en van het uitzicht te genieten.

3. Battistero

battistero cremona
Battistero van Cremona (foto: Turismo Cremona)

Op de Piazza del Comune, naast de Duomo, ligt het achthoekige Battistero, een 12e-eeuwse constructie maar met aanpassingen uit de 16e eeuw. De oorspronkelijke gevel van baksteen werd (gedeeltelijk) bedekt met marmer om meer eenheid met de gevel van de kathedraal te creëren, en ook de portiek-ingang met de leeuwen en de bovenste loggia werden toegevoegd.

Het interieur met zijn prachtige koepel kun je nog steeds in de oorspronkelijke staat bewonderen. In het midden staat de doopvont uit de 16e eeuw, ook achthoekig, van massief rood marmer.

Een eigenaardigheid zijn de krassen op de buitenmuur die uitkijkt op de Camposanto dei Canonici. Volgens de legende zijn deze gemaakt door gevangenen die ter dood veroordeeld waren en die hun laatste nacht in de kapel doorbrachten.

4. Palazzo Comunale

Palazzo del Comune van Cremona
Palazzo del Comune van Cremona (foto: Stef Smulders)

Tegenover de Duomo, op het Piazza del Comune, staat het gebouw van de voormalige gemeenteraad uit de 13e eeuw. Men herbouwde het grotendeels breedde het uit (15e eeuw) en nu bestaat het uit verschillende portieken en binnenplaatsen.

De stadstoren is ingesloten door de structuur van het palazzo. In de binnenplaats bevinden zich enkele fragmenten van 13e-eeuwse fresco’s. Op de eerste verdieping zijn verschillende interessante kamers, zoals de Sala del Consiglio (schilderijen van Miradori), de Salone della Consulta, de Sala della Giunta.

5. Loggia dei Militi

Loggia dei Militi (foto: David Nicholls/Wikimedia)

De Loggia dei Militi lijkt op het Palazzo del Comune en het Palazzo Cittanova. Zoals op de gevelplaat staat, werd het in 1292 gebouwd en was het vroeger de plek waar de gemeentelijke militie haar vergaderingen hield.

Op elke verdieping is slechts één kamer. In de 16e eeuw werd het gebouw het gerechtsgebouw dat alleen kon worden betreden via een kleine trap, die door de mensen de Scala dei Lupi, de wolventrap, werd genoemd. In latere tijden is het gebouw gewijzigd, maar aan het eind van de 19e eeuw werd het teruggebracht naar zijn oorspronkelijke staat.

De plaquette op de gevel geeft niet alleen de bouwdatum van het palazzo weer, maar toont ook het stadswapen, geflankeerd door 4 leeuwen die de stadspoorten of districten vertegenwoordigen. Onder het portiek vind je het embleem van de stad. Twee Hercules-achtige figuren houden het embleem vast, waarbij Hercules de stichter van de stad is, volgens de legende.

Op het embleem is een arm afgebeeld die een gouden bal vasthoudt. Deze afbeelding is ook te vinden op een muur in de binnenplaats van het Palazzo del Comune en heeft te maken met een anekdote over het betalen van belastingen aan de keizer in de vorm van een 3 kg gouden bal. Burgemeester Baldesio weigerde de buitensporige belasting te betalen, versloeg de keizer zelf in een duel en hield de bal voor de stad.

Piazza del Comune in Cremona
Het Piazza del Comune in het centrum van Cremona (foto: Matteo Bellia/Unsplash)

6. De Violen van Cremona

Cremona bezit een rijke collectie historische snaarinstrumenten en deze zijn te zien in het Museo del Violini in het stadscentrum (Piazza Marconi). Het museum toont artefacten en gereedschappen uit de werkplaats van Stradivarius, verzameld door de 19e-eeuwse vioolgeleerde Cozio.

Antonius Stradivarius inspecteert een viool (beeld: Wikimedia)

Je ziet hier gereedschappen, tekeningen en modellen voor de constructie van snaarinstrumenten zoals gebruikt door Stradivarius zelf. Het museum heeft een grote collectie oude violen, van alle meesters. Er is een speciale 3D Surround luisterruimte waar je het geluid van de viool optimaal kunt horen.

Op YouTube kun je de Guarneri 1734 ’Principe Doria’ viool zien, bespeeld door Dan Zhu.

Zie ook: https://artsandculture.google.com/story/xQVxAhr8seMBKg.

7. Shoppen bij Sperlari

winkel Sperlari Cremona
De historische winkel van Sperlari in Cremona (foto: Stef Smulders)

Deze historische winkel is gespecialiseerd in de Cremonese lekkernijen torrone en mostarda (iets anders dan mosterd). Sperlari was vroeger de leverancier van de prins van Piemonte Umberto en de koningin-moeder Margaret, dus als je hier besluit te kopen, bevind je je in goed gezelschap.

Torrone is een soort nougat, gemaakt van honing, suiker en eiwit, met geroosterde amandelen of andere noten. Het heeft waarschijnlijk zijn naam gekregen van de vorm waarin het voor het eerst werd gepresenteerd, de Torrazzo van Cremona, op de bruiloft van Bianca Maria Visconti in de San Sigismondo abdij.

Mostarda is gemaakt van gekonfijt fruit en een mosterdsiroop.

8. Festivals in Cremona

De festivals van Cremona zijn zeker ook een reden voor een bezoek aan de stad.

  • Elk jaar aan het eind van november wordt in Cremona het Festa del Torrone gehouden, met evenementen, shows en proeverijen en een grote processie waarin het huwelijk van Beatrice Visconti en Francesco Gonzaga uit 1441 wordt nagespeeld.
  • Verder is er in juni het Monteverdi Festival, want ook de uitvinder van de opera is hier geboren.
  • Een laatste reden om Cremona te bezoeken is het uitbundige carnaval in februari.

Accommodatie zoeken in Cremona

Wil je langer in Cremona verblijven, dan zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om in een hotel, vakantiewoning of Airbnb te verblijven. Bekijk hier het uitgebreide aanbod op booking.com.

Bij Foresteria La Vista overnacht je midden in het historisch centrum van Cremona (foto: booking.com)

Written by Stef Smulders

Stef Smulders is een Nederlander die in 2008 met echtgenoot Nico en hond Saar naar Italië emigreerde om daar een B&B te beginnen. Hij verkocht zijn huis, liet familie en vrienden achter en deed een sprong in het onbekende. In 2014, bijna vijf jaar later, deed hij in het boek ‘Italiaanse Toestanden’ verslag van zijn belevenissen. Over de aankoop van een huis met een wispelturige makelaar, de verbouwing ervan met een eigenwijze aannemer, maar ook leuke en leerzame ontmoetingen met bijzondere Italianen. ‘Italiaanse Toestanden’ is inmiddels het hoogstgewaardeerde Italiëboek op bol.com en is in het Engels, Italiaans en het Spaans vertaald. In 2016 schreef hij het vervolg: 'Meer Italiaanse Toestanden' en in 2017 verscheen deel 3, 'Nóg Meer Italiaanse Toestanden'. In 2021 publiceerde Stef zijn eerste bundel met zeer korte komische verhalen verschijnen, onder de titel ‘Bezoekuur en 99 Andere Korte Komische Verhalen’. Zeer recent verscheen de bundel ‘Het Echte Italië’ over het dagelijkse leven in Italië.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik zette nog een stapje extra met het leren van Italiaans, zodat ik les kon geven aan volwassenen en scholieren (beeld: Midjourney)

Van A0 naar C2: beter bloggen en beginnen met mijn taalschool (deel 9)

de lekkerste italiaanse kerstwijnen

De beste Italiaanse kerstwijnen van 2023