in ,

De 10 beste Italiaanse uitvindingen

Italiaanse uitvindingen
Wist jij al dat dit allemaal Italiaanse uitvindingen zijn?

Spijkerbroeken, kranten, telefoons… Alledaagse dingen die allemaal door Italianen zijn uitgevonden. Vandaag hebben we een lijstje met de tien beste Italiaanse uitvindingen voor je. Van hoeveel wist jij dat ze Italiaans waren?

1. Spijkerbroeken

‘Blue jeans’ worden vaak vereenzelvigd met de Amerikaanse cultuur. En hoewel de Amerikanen het grote werk hebben gedaan, komt de stof van oorsprong uit het Italiaanse Genua. Broeken van jeansstof werden al in de 17de eeuw gedragen door zeelieden uit de Italiaanse havenplaats. Algemeen wordt aangenomen dat het woord ‘jeans’ van het Franse woord voor Genua komt: Gênes.

2. Kranten

Zonder twijfel kan het ontstaan van de krant worden getraceerd tot het Venetië van 1556, toen de machthebbers maandelijks nieuwsuitgaven op papier lieten drukken. Cartoons of kruiswoordraadsels stonden er niet in. Deze zogenoemde avvisi bevatten louter politiek, militair en economisch nieuws.

3. Jacuzzi

Je kunt het al afleiden uit de naam: de jacuzzi is een Italiaanse uitvinding. In 1949 gedaan door de Italiaanse Candido Jacuzzi, die naar de VS was geëmigreerd. Hij wilde verlichting brengen voor zijn peuterzoon Kenny, die aan reumatische artritis leed. Tegenwoordig is de jacuzzi meer een stressverlichter dan een pijnbestrijder.

Ook een Italiaanse uitvinding: de jacuzzi

4. Telefoon

Alexander Bell vroeg als eerste een patent aan voor het concept van de elektrische telefoon, maar de Italiaan Antonio Meucci wordt vaak genoemd als de daadwerkelijke uitvinder. De Italiaanse immigrant in de VS begon in 1849 met de ontwikkeling van een ‘stemmencommunicatieapparaat’ dat hij de ’teletrofono’ noemde. Pas in 2002 werd zijn rol in de ontwikkeling van het apparaat door het Amerikaanse congres erkend.

5. Radio

Guglielmo Marconi is een van de breinen achter de uitvinding van de radio. Op 12 december 1901 verstuurde en ontving hij het eerste transatlantische radiosignaal. Zijn baanbrekende werk leverde hem later de Nobelprijs voor de natuurkunde op, samen met Karl Ferdinand Braun. Kort na de uitvinding werd het draadloze communicatiesysteem van Marconi gebruikt door de zinkende Titanic, wat het leven van honderden mensen heeft gered.

6. Batterijen

De eerste elektrische batterij, de voltaïsche cel, werd gemaakt door Alessandro Volta, die zijn bevindingen publiceerde in 1800. Het was de eerste praktische manier om continu elektriciteit op te wekken.

7. Piano

Nog zo’n Italiaans woord in dit lijstje: piano. Komt eigenlijk van pianoforte, dat ‘zacht en sterk’ betekent. Bartolomeo Cristofori, die uit Padua in Noord-Italië kwam, wordt erkend als de uitvinder van de piano. Hij werkte als een klavecimbelmaker voor de groothertog van Toscane, Ferdinando de’ Medici en gebruikte zijn kennis om de eerste piano (de opvolger van de klavecimbel) te bouwen rond het jaar 1700.

8. Banken

En dan hebben we het niet over de banken waarop je kunt zetten, maar die waar je je zuurverdiende geld naartoe brengt. Deze ‘uitvinding’ kan worden herleid tot de middeleeuwen en de vroege renaissance. De meest bekende is de Banco Medici, opgericht door Giovanni di Bicci de’ Medici in 1397.

De oudste nog bestaande bank ter wereld: de Monte dei Paschi di Siena

De oudste bank nog steeds in bedrijf zijnde bank is de Monte dei Paschi di Siena, die in 1472 haar deuren opende. Met de kennis van nu zou je vraagtekens kunnen zetten bij de keuze om banken in dit lijstje op te nemen, maar ze zijn nu eenmaal wel van grote betekenis geweest voor de economische ontwikkeling wereldwijd.

9. Espressoapparaat

Dit punt zal geen verrassing voor je zijn. Natuurlijk is de espressomachine een Italiaanse uitvinding. Het apparaat werd gebouwd en gepatenteerd door Turijn gevestigde Angelo Moriondo, die het vervolgens demonstreerde dat op de wereldtentoonstelling in Turijn in 1884. Later maakte de Milanese monteur Luigi Bezzera een verbeterde versie van de machine.

Italiaanse espresso
Espresso: een Italiaanse uitvinding

10. Liposuctie

Waar zouden we zijn zonder deze baanbrekende uitvinding? Het idee om zuigkracht te gebruiken om vet uit het lichaam te verwijderen wordt toegeschreven aan een Franse chirurg die deze methode in de jaren 20 toepaste.

Maar het waren de Italiaans-Amerikaanse gynaecologen Arpad Fischer en zijn zoon Giorgio die in 1974 in Rome liposuctie toepasten zoals we dat vandaag de dag kennen. Deze techniek maakt gebruik van een canule, een stompe en holle buis waardoor het vet wordt weggezogen.

Bron: thelocal.it

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2014 nieuws in Italië: de zingende non

Top 10 van nieuws uit Italië in 2014

ti voglio bene papa di quinto rocco

Het slechtste Italiaanse liedje