in ,

De 10 lelijkste steden in Italië

De 10 lelijkste steden in Italië
De 10 lelijkste steden in Italië (foto: Taranto - Wikimedia)

‘De 10 lelijkste steden in Italië’ is de titel van een onderzoek dat enige tijd terug is uitgevoerd door de Italiaanse website meteofan.it. Als je de uitslag ervan zo aanschouwt, zou je verrast kunnen zijn welke steden de hoogste posities op deze weinig te benijden lijst innemen. Zo zien we zowel Napels als Milaan in de topregionen scoren. Toch niet bepaald steden waarbij ‘lelijk’ het eerste woord is dat in ons opkomt. Maar als we kijken naar de uitgangspunten van het onderzoek is het ook wel enigszins begrijpelijk. Je zou deze top 10 dan ook de top 10 van de ‘minst leefbare steden van Italië’ kunnen noemen.

Onderzoek naar lelijkheid

Het Italiaanse publiek, dat voor deze steden heeft gestemd, heeft als redenen voor de ‘lelijkheid’ opgegeven: de vervuiling op straat en in de lucht, de georganiseerde misdaad, het gebrek aan cultureel leven, het slechte lokale bestuur dat maar al te vaak corrupt is. En daarnaast zijn sommige steden gewoon dodelijk saai.

Nou ja, zoals de bron al aangeeft: het gaan om een onderzoek op basis van subjectieve indrukken. Maar daarom is het niet minder leuk om te publiceren, aangezien alle reisblogs en websites zich altijd alleen maar op lijstjes met ‘de mooiste plekken in Italië‘ concentreren. Ja, inclusief wij.

Laten we eens kijken welke Italiaanse steden deze weinig vleiende top 10 hebben gehaald. Misschien zit jouw favoriete Italiaanse stad er ook wel bij en ben je zelf een heel andere mening toegedaan?

10. Brindisi

Deze Apulische provinciehoofdstad wordt beschouwd als een van de minst leefbare steden van heel Italië. En de lelijkste stad van het zuiden. Volgens de Italianen zelf dan, hè? Brindisi geldt als het toppunt van middelmatigheid. Een stad die nooit haar eigen culturele en sociale identiteit heeft kunnen vinden. De situatie is nog verder verslechterd als gevolg van de massale verstedelijking.

Toch zijn er ook best mooie plekken in en om Brindisi te vinden, waarvan we er hier een aantal op een rij hebben gezet.

Op nummer 10: Brindisi
Op nummer 10: Brindisi, historisch centrum (foto: Wikimedia)

9. Brescia

Deze Lombardische stad wordt niet erg gewaardeerd om de hoge uitstoot van vervuilde lucht. Ondanks de nabijheid van het Gardameer en de schilderachtige bergen wordt Brescia ook beschouwd als een nogal anonieme plaats. Wat bijdraagt aan de lelijkheid zijn voorts ongetwijfeld de gekwelde voorsteden.

Brescia: hier wil je niet dood gevonden worden
Brescia: hier wil je niet dood gevonden worden (beeld: YouTube)

8. Rovigo

Deze stad in Veneto staat op lijst omdat ze gewoon saai is. Zonder culturele schoonheden, maar mét een eeuwigdurende smog. Het centrum verandert op zaterdagmiddagen in het Wilde Westen.

Rovigo: een van de saaiste steden van Italië
Rovigo: een van de saaiste steden van Italië (foto: Wikimedia)

7. Catanzaro

Tegenwoordig wordt de hoofdstad van de regio Calabrië beschouwd als een van de lelijkste steden in Italië vanwege een totaal incompetent en corrupt bestuur. Als je ergens geen baan kunt vinden, dan is het wel hier. Logisch dat niemand hier meer wil wonen en de complete demografie in de war is geschopt. Dat ze aan zee ligt redt de stad niet.

Een verlaten station in Catanzaro
Een verlaten station in Catanzaro (foto: Wikimedia)

6. Reggio Calabria

We blijven in Calabrië met Reggio Calabria. In potentie een stad die volop toeristen zou kunnen aantrekken. Ware het niet dat de schoonmaak en het afvalbeheer zacht gezegd te wensen overlaten. Daarnaast staat de halve stad op instorten.

Afvalprobleem in Reggio Calabria
Afvalprobleem in Reggio Calabria (bron: StrettoWeb)

5. Vibo Valentia

Nog steeds zijn we in Calabrië. Ooit was Vibo Valentia een statige Griekse kolonie. Nu scoort deze stad in de teen van de laars hoog vanwege de slechte lucht. Het is er ronduit smerig, monumenten zijn kapot of staan op omvallen, de huizen zijn gebouwd zonder welke eisen of vergunning dan ook en er heerst algehele wanorde door toedoen van de ‘Ndrangheta.

Rommel en troep in Vibo Valentia
Rommel en troep in Vibo Valentia (bron: Il Vibonese)

4. Latina

De tweede stad in Lazio – het Almere van Italië – vinden veel Italianen lelijk vanwege de alomtegenwoordigheid van georganiseerde misdaad. In 1932 werden hier moerassen drooggelegd om een fascistische stad volgens de boekjes op te richten. Mussolini noemde de plek Littoria, dat na de oorlog werd omgedoopt tot het neutrale Latina. Nu is het er vies. Zowel op straat als in de politiek. De gebouwen lijken willekeurig neergekwakt. En corruptie zit tot in de diepste haarvaten van talloze bedrijven.

Latina: het Almere van Italië
Latina: het Almere van Italië (beeld: 24ore.it)

3. Taranto

Ook wel Tarente (Latijn: Tarentum) genoemd. De trieste voorsteden maken deze Pugliese havenstad aan de Ionische Zee steeds onleefbaarder. Taranto is een industriële stad met een uitgebreide staal- en ijzerverwerkende industrie, chemische installaties, voedselverwerkende fabrieken, een marinebasis en dokken voor het bouwen van oorlogsschepen. Er zijn natuurlijk ook schitterende plekken, zoals het Kasteel van Taranto. Maar de lelijkheid is hier nooit ver weg. Taranto wordt ook beschouwd als een gevaarlijke plek vanwege de hoge mate van georganiseerde misdaad.

Zicht op het industriële hart van Taranto
Zicht op het industriële hart van Taranto (foto: Wikimedia)

2. Napels

Napels zien en dan sterven. De stad Napels wordt tegelijkertijd beschouwd als een van de mooiste én lelijkste steden. Je houdt ervan of je haat het. Het is waarschijnlijk maar hoe je kijkt. In deze lijst duikt Napels op de tweede plek op vanwege de vervuiling, de wijdverbreide georganiseerde misdaad en de totale verwarring die in elke stadshoek lijkt te heersen. Het historische centrum is goed te doen, maar de periferie (Secondigliano, Scampia) die we kennen van films en series als Gomorra… Bah!

Bekend geworden als 'maffiaflats': de zeilen van Scampia
Bekend geworden als ‘maffiaflats’: de zeilen van Scampia (foto: PublicDomainPictures.net)

1. Milaan

Ja, de Milanese metropool wordt beschouwd als verreweg de lelijkste in het ganse bel paese. Milaan wordt als de onooglijkste en afzichtelijkste stad beschouwd vanwege de ongunstige weersomstandigheden (ja, daar houden Italianen niet van), de hoge concentratie aan smog (de tweede ‘smogstad’ van Europa na Turijn) en de enorme corruptie. Alsof dit nog niet genoeg is, is Milaan ook gewoon supersaai volgens de respondenten van het onderzoek. La dolce vita en dolce far niente zijn hier ver weg. Niet voor niets wordt het wel de meest Europese van alle Italiaanse steden genoemd. En da’s in Italië geen aanbeveling.

Milaan - geteisterd door smog en corruptie
Milaan – geteisterd door smog en corruptie (beeld: MilanoCam.it – 10 oktober 2018)

Wat vind jij de lelijkste stad van Italië?

Ben je het eens met dit lijstje van lelijkste steden? Of juist niet? Laat je mening hieronder horen!

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Jullie zouden eens moeten kijken in Rosarno.

  Dat is echt een verschrikkelijk lelijke stad. De wegen zijn echt overal superslecht, de huizen zijn allemaal betonblokken en niet af, er is niets georganiseerd in deze stad. De Italianen noemen het de Beiroet van Italië.

  Ik kom al jaren in Italië, ook al jaren in Calabrië, maar deze stad blijft mij verbazen. Elke keer weer.

 2. People from the north shit on Naples, people from the south shit on Milan.
  It’s an ideological battle.
  They are actually pretty nice cities – personally I think Naples is amazing, but I understand it’s very rough.
  They 100% don’t belong to any list that includes all the other entries.
  Swap Milan and Naples with places like Foggia (hands down the ugliest) or Alessandria

 3. I strongly disagree about Taranto, Naples and Milan. All three cities have wonderful monuments. Apart from its imposing castle,Taranto has an atmospheric Old Town which is fascinating to explore. And I didn’t feel any danger walking around. As for Milan, it’s the powerhouse of the nation. Exciting, energetic and fabulously rich. The Castello Sforzesco and Gothic Duomo can hold there own against any Monuments in Italy. Finally Naples. This vibrant, colourful city is the epicentre of the Italian soul

Apulië: het Italië uit de folders

17 praktische tips voor Puglia

Heb je toevallig een Fiat 500C? Dan heb je de ideale auto voor een roadtrip door Italië!

Een rondreis door Italië met je eigen auto