in

De 10 mooiste kastelen van Italië

Oh, che bel castello….!

De 10 mooiste kastelen van Italië (foto: Castello Scaligero di Sirmione, YouTube)

Denkend aan Italië, zullen ‘kastelen’ niet meteen het eerste zijn wat bij je opkomt. En dat terwijl het land juist rijk is aan mooie kastelen: het heeft er meer dan 400! Sommige liggen op hoge bergen, andere juist op een heuvel in een glooiend landschap en weer anderen worden helemaal omringd door water. Heel divers dus onderling, maar één ding hebben ze gemeen: ze zijn adembenemend mooi. We stelden een lijst samen met de 10 mooiste kastelen van Italië.

1. Rocca Scaligera van Sirmione – Lombardije

Het kasteel van Sirmione: Rocca Scaligera
Het kasteel van Sirmione: Rocca Scaligera (foto: Wikimedia)

Een vakantie aan het Gardameer is niet compleet zonder een bezoekje aan Sirmione in Lombardije. Het stadje ligt op een smal schiereiland in het Gardameer. De vier muren en de drie torens van de Rocca Scaligera, een van de best bewaarde kastelen in Italië, beschermen het historisch centrum.

Je kunt er alleen komen via een van de twee ophaalbruggen die Sirmione verbinden met het vasteland. Aan één kant van het kasteel is een dok, omringd door muren en torens die zo ooit de boten beschermden.

En wat zou een kasteel zijn zonder zijn eigen spook? Volgens een oude legende zwerft in stormachtige nachten de geest van Ebengardo door het kasteel, op zoek naar zijn Arice.

2. Castello Aragonese van Ischia – Campanië

Castello Aragonese op eiland Ischia
Castello Aragonese op eiland Ischia (foto: Wikimedia)

Wie ‘Ischia‘ zegt, zegt ‘Castello Aragonese’. Dit kasteel ligt op een rots in de zee voor het eiland en torent op zijn hoogste punt 113 meter boven het zeeniveau uit. De stenen brug Ischia Ponte verbindt het vestingsstadje Celsa op Ischia met de rots.

Om bij het kasteel te komen, moet je vervolgens nog door een 400 meter lange tunnel. Voordat Alfons van Aragon deze tunnel in de 15e eeuw liet aanleggen, kon je het kasteel alleen via de zee bereiken.

In het plafond van de tunnel zijn gaten aangebracht. Niet alleen om natuurlijk licht te hebben, maar ook om kokende olie en stenen over eventuele belegeraars van het kasteel uit te storten.

Het ideale decor voor een film! In 1952 draaide Burt Lancaster er daarom enkele scènes van de film The Crimson Pirate met Burt Lancaster.

Dronebeelden van Castello Aragonese:

3. Castello di Miramare in Triëst – Friuli-Venezia Giulia

Het Castello di Miramare in Trieste
Het Castello di Miramare in Trieste (foto: Wikimedia)

Wil je je een beetje prins of prinses voelen? Dan moet je naar het Castello di Miramare! Het kasteel is omringd door prachtige tuinen met bijzondere planten en bomen. Vanaf de oever waaraan het ligt, heb je een prachtig uitzicht over de Golf van Triëst.

Aartshertog Maximiliaan van Habsburg liet het in 1855 bouwen om er te wonen met zijn echtgenote Charlotte van België. In het park ligt ook het ‘Castelletto’, een kleiner gebouw waar de twee pasgetrouwde echtelieden woonden tijdens de bouw van het kasteel.

Het einde van hun sprookjesachtige huwelijk doet alle pracht echter teniet: Maximiliaan werd in Mexico gedood en heeft nooit in het kasteel gewoond. Charlotte verloor haar verstand na de dood van haar man en keerde uiteindelijk terug naar België.

Droneopnamen van dit prachtige kasteel in Triëst:

4. Rocca Calascio – Abruzzen

Rocca Calascio - een van de mooiste kastelen van Italië
Rocca Calascio – een van de mooiste kastelen van Italië (foto: Wikimedia)

Midden in het Nationaal Park Gran Sasso en het Laga-gebergte ligt op 1.460 meter hoogte de Rocca Calascio. Dit middeleeuwse kasteel werd puur voor militaire doeleinden gebruikt.

De grote, centrale toren is omringd met vier kleinere torens. Vanaf het kasteel heb je een spectaculair uitzicht over de Apennijnen en de kleine dorpjes die je in de verte tussen de bergen en de vallei ziet liggen.

De perfecte filmset eigenlijk. Vandaar dat er verschillende films zijn gedraaid, waaronder Ladyhawke met Rutger Hauer en Michelle Pfeiffer, The Name of the Rose met Sean Connery (de binnenopnamen werden in de abdij van Eberbach in Duitsland geschoten) en de recentere The American met George Clooney.

Magnifieke beelden van het Rocca di Calascio vanuit een quadrocopter:

5. Castel dell’Ovo in Napels – Campanië

Castel dell'Ovo bij nacht
Castel dell’Ovo bij nacht (foto: Dorli Photography – Flickr)

Dit kasteel is een van die prominente bouwwerken die bijdragen aan dat beroemde panorama van de Golf van Napels. Het is tevens het oudste kasteel van Napels: het werd in de 4e en 5e eeuw gebouwd.

De merkwaardige naam, het ‘kasteel van het ei’, komt voort uit een oude legende. De Latijnse dichter Vergilius, die in de middeleeuwen ook als tovenaar werd beschouwd, zou in het geheim een ei in het fundament hebben verstopt. Dit ei zou het hele fort staande houden en het breken ervan zou niet alleen het kasteel laten instorten, maar ook een reeks catastrofes voor Napels betekenen.

In de 14e eeuw liep het het kasteel aanzienlijke schade op en om een volksoproer te voorkomen, moest koningin Johanna I zweren dat zij het ei zou hebben vervangen om alle voorspelde ellende te voorkomen.

De legende van het Castel dell’Ovo in beeld:

6. De Engelenburcht in Rome – Lazio

De Engelenburcht in Rome
De Engelenburcht en de Engelenbrug in Rome (foto: Pixabay)

Castel Sant’Angelo – beter bekend als de Engelenburcht – ligt op de rechteroever van de Tiber, in de buurt van het Vaticaan. Het wordt ook wel het Mausoleum van keizer Hadrianus genoemd, omdat het oorspronkelijk zijn grafmonument was.

Paus Nicolaas III liet in 1277 voor de veiligheid een corridor bouwen tussen het Apostolisch paleis en de veilige burcht, om in geval van nood te kunnen schuilen.

In de loop de eeuwen veranderde Castel Sant’Angelo regelmatig van rol: van een grafmonument werd het een versterkte buitenpost van de vestigingswerken van de stad, om vervolgens dienst te doen als gevangenis, daarna als residentie in renaissancestijl en tegenwoordig als museum.

Het kasteel dankt zijn naam aan een visoen van paus Gregorius: hij zag de Aartsengel Michaël zijn zwaard in de schede steken en begreep dat het einde van de pestepidemie voorbij was.

Castel Sant’Angelo vanuit de lucht:

7. Castello van Fénis – Aostadal

Castello di Fénis, Aostadal
Castello di Fénis, Aostadal (foto: Wikimedia)

In tegenstelling tot andere kastelen ligt het middeleeuwse kasteel van Fénis niet op de top van een berg, maar op een glooiende heuvel in een groen landschap. Het is een van de mooiste en best bewaard gebleven landhuizen die je in Italië kunt vinden.

De ligging van het Castello di Fénis
De ligging van het Castello di Fénis (bron: Google Maps)

De bijzondere architectuur van de torens met kantelen, de dubbele verdedigingsmuren om het kasteel heen en de binnenplaats met fresco’s versterken het sprookjesachtige gevoel.

En zoals het een zichzelf respecterend middeleeuws kasteel betaamd, waart er een heus kasteelspook(je) rond: een jongetje dat door zijn stiefmoeder vanwege een erfenis werd vermoord.

Je hoeft niet te schrikken aks je hem tegenkomt tijdens een bezoek aan het kasteel: het spookje verplaatst alleen maar spullen en meubels, vooral in de keukens van het kasteel.

In het Aostadal tref je trouwens ook je majestueuze Forte di Bard aan. Geen echt kasteel, wel een bijzonder mooie versterkte burcht op een unieke plek in het dal.

8. Castel del Monte in Andria – Apulië

Castel del Monte in Apulië: een vreemd kasteel, maar wel mooi
Castel del Monte in Apulië: een vreemd kasteel, maar wel mooi (foto: Wikimedia)

Dit is een van de meest mysterieuze kastelen van Italië. Je hebt het misschien wel voorbij zien komen in het laatste seizoen van We zijn er bijna! dat ons door de schitterende regio Apulië leidde.

Het werd in de 13e eeuw gebouwd door keizer Frederik II op een 540 meter hoge heuvel. Het heeft een achthoekige plattegrond met een achthoekige toren op elke hoek. Het kasteel heeft geen slotgracht, niks wat duidt op een verdedigingswerk en geen strategische positie.

Het heeft smalle wenteltrappen die absoluut ongemakkelijk zouden zijn om het kasteel te verdedigen, schietgaten die te smal zijn om pijlen doorheen te kunnen schieten en er ontbreken stallen om paarden neer te zetten.

Kortom, de vraag die vele geleerden bezighoudt is: wat was de bedoeling van het kasteel? Was het een tempel voor de wetenschap, kijkend naar de wiskundig-astronomische en geometrische vormen waarin het getal 8 een belangrijke rol lijkt te spelen?

Of was het een plek gebouwd als een Arabische hammam, kijkend naar de watersystemen die het gebouw heeft om water te verzamelen? En wat is nu precies het verband met de Tempeliers waar sommigen het over hebben?

Castel del Monte staat ook afgebeeld op de Italiaanse munt van 1 cent.

9. Castello van Marostica – Veneto

Castello di Marostica
Castello di Marostica (foto: Pixabay)

Eigenlijk is het Castello di Marostica niet één, maar twee kastelen. Ze zijn verbonden door een 1.800 meter lange muur, die het hele stadje omringt.

Via een van de vier stadspoorten kun je naar het historische centrum lopen met het mooie Piazza degli Scacchi, het schaakplein. Tweejaarlijks wordt hier in september een schaakwedstrijd gehouden met levende schaakstukken: personages in middeleeuwse kledingdracht.

Het Schaakplein in Marostica in de jaren 50
Het Schaakplein in Marostica in de jaren 50 (foto: Wikimedia)

Tegenover het laag gelegen kasteel en het plein staat de Doglione, ook bekend als de Rocca di Mezzo, die ooit een tolhuis was.

De levende schaakwedstrijd in Marostica:

10. Castello Sforzesco in Milaan – Lombardije

Mooi en markant: Castello Sforzesco in Milaan
Mooi en markant: Castello Sforzesco in Milaan (foto: Pixabay)

Castello Sforzesco werd in de 15 eeuw gebouwd door Francesco Sforza en is een van de belangrijkste symbolen van de Milanese geschiedenis.

De buitenste verdedigingsmuur, ‘Ghilanda’ genoemd, is het oudste deel van het kasteel. Op de vier hoeken van de muur staan torens, die elk voor een windrichting staan. De torens hebben verschillende vormen: die op het zuiden en het oosten zijn rond, die op het noorden en het westen vierkant.

Het kasteel is omringd door een slotgracht die inmiddels droogligt. De Filarete-toren, de hoogste en centraal gelegen toren, is de hoofdingang tot het kasteel. Bij de achtergevel van het kasteel ligt hier ligt de ‘Brug van Lodewijk de Moor’ die de appartementen van de hertog verbond met wat ooit de buitenmuren waren.

Lodewijk sloot zichzelf op in zijn kamers na de dood van zijn geliefde vrouw Beatrix,. Vandaar dat de zalen nu de Salette Nere, de zwarte zaaltjes, worden genoemd. Het kasteel is tegenwoordig in gebruik als expositieruimte waar je werken van Mantegna, Tintoretto en Bellini kunt bewonderen.

Luchtopnamen van het Castello Sforzesco in Milaan:

Meer mooie kastelen?

Dat waren ze. Onze lijst met de 10 allermooiste kastelen in Italië! Hebben we nog mooie Italiaanse kastelen vergeten? Geef ze dan aan ons door!

Written by Myrthe Claus

Ons dagelijkse leven in Italië, dat in kleine dingen soms zo anders, maar vast toch heel herkenbaar is voor iedereen in Nederland, is de basis voor mijn column hier op Dit is Italië. Ik werk als freelance copywriter en schrijf voor en over (vrouwelijke) ondernemers.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Still uit Figlia Mia

Winactie: Figlia Mia

Alleenreizende vrouwen gaan graag naar Italië

Italië nr. 1 reisbestemming voor alleenreizende vrouwen