in , , ,

De 10 mooiste plekken in De Marken (Le Marche)

De 10 mooiste plekken in De Marken (foto: Gareth Williams - Flickr)

Gek op Toscane, maar zou je wat minder andere vakantiegangers om je heen willen hebben en wat meer rust en ruimte? Of wil je alles wat het mooie Italië te bieden heeft binnen handbereik hebben, zonder al te lang in de auto te zitten vanaf je Italiaanse vakantieadres? Dan is het nog niet zo toeristische gebied De Marken (Italiaans: Le Marche), echt iets voor jou!

Je vindt er alles voor een perfecte Italiaanse vakantie: oude steden, schilderachtige dorpjes, ongerepte natuur, glooiende heuvels, bergen, maar ook een kustlijn met mooie stranden en een prachtige zee.

We stelden een overzicht samen van de 10 mooiste plekken in De Marken die je zeker gezien moet hebben als je het best bewaarde geheim van Italië wilt ontdekken.

De Marken - Le Marche Italië
Regio De Marken in Italië

1. Urbino

De universiteitsstad Urbino in het noorden van De Marken is een bezoek meer dan waard. Het historisch centrum staat op de Werelderfgoedlijst en als je er rondloopt, snap je wel waarom.

In de 15de eeuw toverde Federico van Montefeltro het middeleeuwse stadje om in een prachtige stad in renaissancestijl.

Hij riep daarvoor de hulp in van bekende kunstenaars; zo is het ontwerp van de stadsmuren bijvoorbeeld van de hand van Leonardo da Vinci.

Universiteitsstad Urbino in De Marken
Universiteitsstad Urbino in De Marken (foto: Pixabay)

Het speciaal voor Federico gebouwde Dogenpaleis in het centrum van de stad is een prachtig voorbeeld van de Italiaanse Renaissance-architectuur. Het biedt tegenwoordig onderdak aan een indrukwekkende kunstcollectie met onder andere werken van Rafaël, die in Urbino werd geboren. Je kunt zijn geboortehuis in de stad bezichtigen, net als de Kathedraal, het oude klooster van Santa Chiara en het Mausoleum van de Dogen, net buiten Urbino.

2. Corinaldo

Het sprookjesachtige Corinaldo is een van de mooiste burchtstadjes van Italië. De stadsmuren werden in de 14e eeuw opgetrokken en zijn, een unicum, nog bijna geheel intact. Via de honderd treden van La Piaggia kom je uit in het oude centrum van de stad. Op de trap vind je Il Pozzo della Polenta.

Deze put is vernoemd naar de legende van een boer die niet uit de put gered wilde worden toen zijn zak maïsmeel in de put viel. Hij klom erachteraan om te redden wat er te redden viel. En zou uiteindelijk liever in de put zijn gebleven om te eten van de ontstane polenta. Voorbijgangers op de trap ruiken af en toe zelfs de geur van gebraden worstjes…

Corinaldo met zijn Pozzo della Polenta bij nacht
Corinaldo met zijn Pozzo della Polenta bij nacht (foto: Dr. Frank – Flickr)

Als je de laatste trede van La Piaggia hebt genomen, kun je een rondwandeling maken langs het Palazzo Comunale, het onafgebouwde huis van de ‘stadsgek’ Scuretto, het theater en het Santuarium van Santa Maria Goretti. Zij werd heilig verklaard nadat ze op haar sterfbed haar moordenaar vergaf. Op enkele minuten van Corinaldo kun je haar geboortehuis bezoeken.

3. De grotten van Frasassi

Altijd al als een Jules Verne een reisje willen maken naar het binnenste van de aarde? De grotten van Frasassi in het hart van het Gola della Rossa-natuurreservaat zijn je kans! Zo gauw je de Abisso Ancona binnenstapt, de grootste grot waar qua afmetingen de Dom van Milaan in zou passen, gaat er een wereld van stalactieten en stalagmieten voor je open.

Onder begeleiding van een gids kun je verschillende routes afleggen door het enorme ondergrondse gangenstelsel en de verschillende ‘zalen’ bezoeken, zoals de Zaal van 200, de Grand Canyon, de Zaal van de Beer en de Zaal van het Oneindige. De natuurlijke ‘kunstwerken’ als het Zwaard van Damokles, de kleine Madonna, de Kameel, het Kasteel van de Heksen en de kleine Niagara-waterval zullen je nog lang bijblijven.

4. Ancona

Ancona, hoofdstad van De Marken, ligt tegen de helling van de Monte Conero. Het is een badplaats en een culturele stad tegelijkertijd. Je kunt er heerlijk door de haven slenteren en een blik werpen op het Lazzaretto en de Triomfboog van Trajanus bij de noorderpier.

Ancona, hoofdstad van De Marken
Ancona, hoofdstad van De Marken (foto: Pixabay)

In het sfeervolle historische centrum van de stad vind je heel wat bezienswaardigheden, zoals het Theater van de Muzen en de Santa Maria delle Scale, maar ook veel leuke winkels en boetiekjes. Het Piazza del Plebiscito is in het weekend dé ontmoetingsplek voor de jeugd. Net buiten het centrum ligt de Kathedraal van San Ciriaco op de top van de Guasco-heuvel. Niet alleen de Kathedraal maar ook het uitzicht is spectaculair: je kijkt uit over de hele stad en de Golf van Ancona.

5. De stranden van Sirolo

De mooiste stranden van De Marken vind je onder Ancona, langs de Riviera del Conero in het natuurgebied Monte Conero. Om nog preciezer te zijn: bij de badplaats Sirolo. Je vindt er het Spiaggia Urbani: een prachtig wit strand aan de azuurblauwe zee. Heel geschikt voor een dagje strand met kinderen omdat het water niet meteen diep wordt.

Strand van Sirolo
Het strand van Sirolo met op de achtergrond Monte Conero (foto: Edward Hendriks)

De stranden van San Michele en I Sassi Neri zijn net zo mooi, maar moeilijker en alleen te voet te bereiken. Het strand van de Due Sorelle, de rotsformaties die doen denken aan twee biddende zusters, kun je alleen bereiken per boot of na een wandeling vanaf Monte Conero over een bospad. Maar de verfrissende duik in de blauwe zee en een vrijwel leeg strand maken het die moeite meer dan waard.

6. Loreto

Loreto zie je vanuit de verte op de heuveltop liggen: de koepel van de Basiliek van het Heilig Huis is duidelijk te herkennen. De Basiliek houdt het midden tussen een kerk en een vesting. Een bijzonder bouwwerk dus om dat te beschermen wat Loreto tot een wereldwijd bekend bedevaartsoord maakt: de resten van het Heilige Huis van Nazareth waar Maria de Verkondiging kreeg.

Het oude centrum van Loreto
Het oude centrum van Loreto (foto: Edward Hendriks)

Niet alleen pelgrims, maar ook heel wat kunstliefhebbers weten de weg naar Loreto te vinden. In de Basiliek en in de schilderijenverzameling van het Palazzo Apostolico zijn een groot aantal kunstwerken te bewonderen van bekende schilders.

Uitgekeken of liever iets actievers doen? Maak dan een wandeling over de weergang. Als het weer meewerkt, heb je vanaf de Piazzale Giovanni Paolo II een prachtig uitzicht over de kustlijn van het natuurgebied Il Conero en de Adriatische Zee.

7. Macerata en het Sferisterio

Macerata is een relatief onbekend middeleeuws stadje op een heuvel tussen de Valle del Chieti en de Valle del Potenza in. De universiteit van de stad behoort tot een van de oudste van Italië. Het ligt, net als de 15de-eeuwse Torre Civica aan het Piazza della Libertà.

Het Sferisterio in Macerata, De Marken
Het Sferisterio in Macerata, De Marken (foto: Wikimedia)

Aan hetzelfde plein ligt ook het Sferisterio, het halfcirkelvormige openluchttheater uit het begin van de 19e eeuw. Het heeft een bijzondere akoestiek en mocht je de kans hebben, dan is het bijwonen van een van de vele opera-, muziek- of balletvoorstellingen die ’s zomers georganiseerd worden, een aanrader!

8. Le Lame Rosse

Altijd al eens door een canyon willen wandelen? Dan kun je de Lame Rosse in het noordelijk deel van het Nationaal Park Monte Sibillini niet overslaan. De erosie van de rotsformaties waar je langs wandelt doet denken aan de Amerikaanse Grand Canyon.

De Lame Rosse in Monte Sibillini op video:

Er zijn meerdere wegen die naar de Lame Rosse leiden, maar de meestgebruikte en gemakkelijkste route start bij de dijk van het Fiastra-meer. De wandeling om bij de canyon te komen duurt ongeveer 2,5 uur.

Saai is dat niet: het landschap waar je door heen wandelt varieert van lange stukken door weelderig groen en hier en daar een glimp van het meer tot een bijna Marsachtig langschap vanwege de rode grond. En er is voldoende schaduw van het bos om het ook op een wat zonnigere dag te lopen.

9. Een wandeltocht naar de top van Monte Sibilla

Nog niet uitgewandeld? Zin in avontuur op zoek naar de waarheid achter een legende? Maak dan een tocht naar de top van Monte Sibilla in het zuidelijke deel van het nationale natuurpark Monti Sibillini! Monte Sibilla dankt zijn naam aan de legende van de toekomstvoorspellende heks Sibilla, die ook vandaag de dag nog zou wonen in haar grot dichtbij de top van de berg.

Het schitterende landschap van de Monte Sibilla:

Om er te komen loop je over oude paden, onverharde wegen en smalle weggetjes in een bergachtige omgeving. De beloning? Een uniek en schilderachtig panorama als je aankomt bij de grot. En als de heks thuis is, natuurlijk een toekomstvoorspelling!

10. Ascoli Piceno

In het zuiden van De Marken ligt de stad van de 100 torens met het mooiste plein van Italië: Ascoli Piceno. Aan het plein, het Piazza del Popolo, liggen de meest belangrijke gebouwen van de stad zoals de Kerk van San Francesco, het Palazzo dei Capitani en het beroemde Caffé Meletti. Hier een espresso drinken of de anijslikeur Anisetta Meletti proeven hoort eigenlijk standaard bij een bezoek aan de stad.

Ascoli Piceno, een van de mooiste plekken in De Marken
Ascoli Piceno, een van de mooiste plekken in De Marken (foto: Edward Hendriks)

Mocht je van schilderkunst houden, dan ben je het eigenlijk aan jezelf verplicht de Pinacoteca te bezoeken. Je vindt het op de tweede verdieping van het  Palazzo del Municipio in Piazza Arringo. Er zijn prachtige werken van onder andere Tiziano, Tintoretto, Guido Renui en Crivelli te bekijken.

Zelf de mooiste plekken in De Marken ontdekken?

Dat waren ze. Onze 10 beste tips voor De Marken. De beste tijd om De Marken te bezoeken is de meivakantie (eind april, begin mei), wanneer de heuvels van De Marken mooi groen zijn en alles in bloei staat. Uiteraard kun je deze regio ook goed in de zomerperiode bezoeken. Het is er een stuk minder druk dan in Toscane of in de grote steden.

Tip 🇮🇹 Hier vind je een lijst met de beste en voordeligste plekken om in De Marken te verblijven.

En ben je een echte kampeerder? Check dan zeker deze lijst met de 20 mooiste campings van Le Marche in het binnenland én direct aan zee.

Ben je al eens in De Marken op vakantie geweest? Wat was de plek die op jou de meeste indruk maakte? Of ken je andere mooie plekken in De Marken die niet in deze lijst mogen ontbreken? Laat het ons weten!

Bekijk ook: de mooiste plekken in Italië.

Written by Myrthe Claus

Ons dagelijkse leven in Italië, dat in kleine dingen soms zo anders, maar vast toch heel herkenbaar is voor iedereen in Nederland, is de basis voor mijn columns en artikelen hier op Dit is Italië. Ik werk als freelance copywriter en schrijf voor en over (vrouwelijke) ondernemers. Ik woon al jaren in Toscane, in de omgeving van Pisa.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De kust bij Gallipoli

Column: zakendoen in Zuid-Italië

De idylle van olijven plukken

Column: de idylle van olijven plukken