in , ,

De 10 mooiste plekken in Toscane

En nét wat andere plekken dan je verwacht

5. Pitigliano: surrealistisch plaatje van tufsteen met sp(r)ookjesachtige ‘cave’

San Gimignano, maar dan een beetje anders. Dat is waar Pitigliano met haar vele woontorens je vanuit de verte aan doet denken. Maar als je dan uiteindelijk langzaam bocht na bocht omhoog rijdt en naar boven kijkt, doet het stadje surrealistisch aan. Het lijkt te zweven boven een rotsachtige uitloper van tufsteen.

Pitigliano is fascinerend met zijn nauwe straatjes en de prachtige uitzichten over de drie ravijnen aan de voet van de berg. Het staat bekend als ‘Klein Jeruzalem’ vanwege de grote en actieve joodse gemeenschap die er sinds de vijftiende eeuw woont. Zijn geschiedenis gaat echter terug tot aan het Etruskisch-Romeinse tijdperk.

Buiten de stadsmuren ligt een enorm netwerk van in tufsteen uitgehakte, drie tot tien meter diepe kanalen die nog uit die tijd stammen. Het loont echt de moeite om een van de uitgezette wandelroutes in de sprookjesachtige ‘cave’ te lopen, hoewel die soms ook iets engs hebben! Trek wel iets warms aan, want ook ’s zomers zijn de temperaturen hier een stuk lager.

De holtes die je hier en daar in de wand van de groeves tegenkomt, werden als graftombes gebruikt door de Etrusken. Tegenwoordig hebben ze een heel ander functie: als wijnkelders voor de Pitiglianese witte wijn.

LEES OOK:
Pistachestrijd op Sicilië
De 10 mooiste plekken in Toscane
3.5 (8 stemmen)

Myrthe Claus

Geschreven door Myrthe Claus

Ons dagelijkse leven in Italië, dat in kleine dingen soms zo anders, maar vast toch heel herkenbaar is voor iedereen in Nederland, is de basis voor mijn column hier op DitIsItalie.nl. Ik werk als freelance copywriter en schrijf voor en over (vrouwelijke) ondernemers.

Trump: de Amerikaanse Berlusconi?

Trump: de Amerikaanse Berlusconi?

norcia-ingestorte-kerk-madonna-addolorata-na-aardbevingen-italie-foto-rop-zoutberg

Extra hulp na aardbevingen in Midden-Italië