in , ,

De 10 mooiste plekken in Toscane

En nét wat andere plekken dan je verwacht

9. Anghiari: stadsmuren zoals stadsmuren bedoeld zijn

Heb je het over de mooiste plekken in Toscane, dan kun je niet om Anghiari heen. Anghiari behoort tot de mooiste vestigingsstadjes van heel Italië. Het vervulde een belangrijke rol in de middeleeuwen dankzij zijn strategische positie. In 1440 vond hier de beroemde Slag bij Anghiari plaats, waarbij de Florentijnen de Milanezen versloegen. Leonardo schilderde deze veldslag op een muur in het Palazzo Vecchio in Florence, maar de fresco ging verloren tijdens een verbouwing van het paleis.

De stadsmuren rondom het historische stadscentrum zijn stadsmuren zoals ze horen te zijn: imponerend en zo op het eerste gezicht onneembaar. Ronddwalend door de steile, sfeervolle straatjes kun je de Heilige Augustinus-kerk bewonderen. En ook de abdij en het Palazzo Pretorio, waarvan de voorgevel versierd is met wapenschilden en fresco’s.

In het 15de eeuwse Palazzo Taglieschi is een museum gevestigd. Naast werken van Andrea della Robbia en Jacopo della Quercia kun je ook de beroemde ‘Catorcio di Anghiari’ bekijken. Deze deurgrendel van de Porta del Ponte werd door de bewoners van het zeven kilometer verderop gelegen Sansepolcro gestolen. Vervolgens werd hij teruggehaald door de bewoners van Anghiari. Het meest opvallende gebouw stamt echter niet uit de middeleeuwen, maar uit de 18de eeuw. Het Teatro dei Ricomposti is een groots gebouw dat over Anghari uitkijkt.

LEES OOK:
Een bezoek aan de wijnboerderij van Anna Maria Abbona
De 10 mooiste plekken in Toscane
3.5 (8 stemmen)

Myrthe Claus

Geschreven door Myrthe Claus

Ons dagelijkse leven in Italië, dat in kleine dingen soms zo anders, maar vast toch heel herkenbaar is voor iedereen in Nederland, is de basis voor mijn column hier op DitIsItalie.nl. Ik werk als freelance copywriter en schrijf voor en over (vrouwelijke) ondernemers.

Trump: de Amerikaanse Berlusconi?

Trump: de Amerikaanse Berlusconi?

norcia-ingestorte-kerk-madonna-addolorata-na-aardbevingen-italie-foto-rop-zoutberg

Extra hulp na aardbevingen in Midden-Italië