Rome-Vaticaan: 1-0. De kerstboom die zojuist op het Piazza Venezia in het centrum van de Italiaanse hoofdstad is opgesteld, is een stuk hoger dan die op het Sint Pietersplein. 26 tegen 21 meter. Met deze woudreus hoopt het Romeinse stadsbestuur zich te revancheren voor vorig jaar, toen de kerstboom al bij aankomst in Rome het grootste deel van zijn naalden was verloren en daarom in volksmond en media spontaan Spelacchio (Kaalkopje) werd gedoopt.
Natuurlijk was de stad er veel aan gelegen om herhaling van die afgang te voorkomen en daarom heeft het gemeentebestuur een list verzonnen. In plaats van de klassieke Alpiene fijnspar (picea abies) troont op Piazza Venezia nu een Kaukasische zilverspar (abies nordmannia, hier beter bekend als de Nordmann) die, zo leert ons Wikipedia, steeds meer als kerstboom wordt gebruikt omdat de naalden minder snel uitvallen dan die van de fijnspar. Je kunt je de opluchting in de raadszaal voorstellen: zo zijn we de natuur de baas, en het Vaticaan ook.
Minder rank
De zilverspar is een goed alternatief, maar is wel een stuk minder rank dan de fijnspar. Met name de onderste takken steken ver uit en dat betekent dat de boom niet in zijn geheel getransporteerd kon worden vanaf het dorp Cittiglio in de provincie Varese (vlak bij het Lago Maggiore), waar hij is gekapt.
Spezzacchio
Zodoende werd de onderste helft van de takken er afgezaagd en daarna weer provisorisch tegen de stam aangebonden. Bij aankomst maakte de boom daardoor een nogal lachwekkende indruk: van boven een echte kerstboom en van onderen een mislukte cipres. Voor de Romeinen, die nooit om een snerende opmerking verlegen zitten, een mooie reden om de opvolger van Spelacchio aan te duiden als Spezzacchio (Splintertje). Inclusief een eigen Twitter-account.
Binnenkort vieren we Kerstmis met Spezzacchio, de neef van Spelacchio:
Tra poco festeggiassimo Natale con #Spezzacchio, o cugino di #Spelacchio guagliò!1!! https://t.co/9TjYuISDMA
— Luigi Di Mejo (@Mejodidimaio) 3 december 2018
Maar terwijl er vorig jaar een maand lang grappen over de boom gemaakt konden worden, was ditmaal de lol een stuk eerder voorbij. Op het moment van schrijven zijn uit Lombardije meegereisde specialisten met hoogwerkers bezig om de afgesneden takken één voor één met stalen klemmen weer op hun plaats te zetten.
Niet gebroken, maar in stukken:
È #spezzacchio mania! 😂 pic.twitter.com/ECCMfmHFLN
— Riprendiamoci Roma (@RiprendRoma) 4 december 2018
Een delicaat montagewerkje, dat al goed is voor populaire filmpjes op Youtube, zoals de spot ‘Spelacchio is back’ van sponsor Netflix, die ook garant staat voor de kosten van de operatie: 376.000 euro. Maar voor de betaal-tv-gigant, die hard bezig is om ook de Italiaanse markt te veroveren, is dat natuurlijk een peulenschil.
Komende vrijdag 8 december, Maria Onbevlekte Ontvangenis, wordt de gehermonteerde Spezzacchio officieel ingeluid met 60 duizend lichtjes en 500 extra grote zilveren en rode ballen. Als alles goed gaat, kan Rome daarmee de herinnering aan Spelacchio verdringen.
De kerstboom van het Vaticaan
Een dag eerder al wordt de kerstboom op het Sint Pietersplein geïnaugureerd. Sinds 1982 wordt de Vaticaanse kerstboom elk jaar door een andere Europese regio geleverd en ditmaal is die eer te beurt gevallen aan het Italiaanse Friuli-Venezia Giulia.

Deze boom is afkomstig van de hoogvlakte van Cansiglio in de provincie Pordenone. En omdat men in het Vaticaan nu eenmaal graag tradities in ere houdt is dat ook nu weer een klassieke fijnspar, die hier overigens nooit problemen heeft gegeven. Maar daar rust natuurlijk ook zegen van boven op.
Bekijk de kerstboom van Rome via de live webcam op Piazza Venezia.
Comments