in , ,

De duurste stranden van Italië

Een dagje naar het strand. Een aangename, verkwikkende en vooral ook een niet te dure wijze om een vrije dag door te brengen, zou je zeggen. Maar pas op als je toevallig verzeild raakt op Twiga Beach in Marina di Pietrasanta. Want deze parel aan de Toscaanse kust is met vlag en wimpel het duurste stukje oever van Italië. 

Het allerduurste strand van Italië

De Presidential Gazebo op het duurste strand van Italië: Twiga Beach
De Presidential Gazebo op het duurste strand van Italië: Twiga Beach (foto: Twiga Beach Club)

Niet verwonderlijk als je bedenkt dat de manager van Twiga Flavio Briatore is, voormalig Formule 1-manager, tv-persoonlijkheid, eigenaar van de nachtclubketen Billionaire, en algemeen bekend als Italiës superpatser bij uitstek. In de Presidential Gazebo bij Flavio kun je genieten van zon en zee voor de luttele som van 1.000 euro per dag. Maar daar krijg je dan wel je eigen gazebo (een mini-feesttent) voor, twee lage tweepersoonsbedden, een tafel en vier ligstoelen, die in dit geval wel chaises longues mogen heten. En op verzoek kunnen ook tv en muziek worden geregeld. Zo krijg je nog eens waar voor je geld!

Twiga Beach

Het op één na duurste strand

Op de jaarlijkse door de consumentenfederatie Codacons opgestelde ranglijst van de duurste stranden van Italië heeft Twiga ditmaal de winnaar van de voorgaande jaren verslagen. Dat is het strand van het Hotel Excelsior aan het Lido van Venetië. In dit vermaarde trefpunt van filmdiva’s en superrijken betaal je 410 euro per dag voor twee lettini (zonnebedjes), twee leunstoelen, vier stoelen met een tafeltje en (niet te vergeten) drie badhanddoeken. Maar daarmee lig je dan wel op de eerste rij, met ongehinderd zicht op zee.

Hotel Excelsior Venice

Ook nog duur

Het strand van Hotel Romazzino aan de Sardijnse Costa Smeralda
Het strand van Hotel Romazzino aan de Sardijnse Costa Smeralda (foto: Hotel Romazzino)

Voor 10 euro minder biedt Hotel Romazzino in het Sardijnse Porto Cervo slechts een parasol en twee bedjes, maar dit bedrag is inclusief het gebruik van zwembad, douche, kleedkamer en parkeerterrein.

Hotel Romazzino

Vergelijkbare diensten worden verleend voor respectievelijk 300 en 290 euro daags in Lerici in Ligurië en het iets verder zuidelijk gelegen Forte dei Marmi, ook een bekend oord voor VIP’s en paparazzi.

Bescheidener tarieven

Al heel wat bescheidener is Tuscan Bay bij de Monte Argentario in Toscane (waar onze koninklijke familie ooit vakantie vierde in Porto Ercole): 150 euro voor een tent met vier lettini. Bij Savelletri in Borgo Egnatia in het steeds gewilder Salento krijg je tenslotte voor 120 euro een strandhemelbed met twee lettini en gratis water en fruit.

Tuscan Bay Beach is een van de goedkopere duurste stranden van Italië
Tuscan Bay Beach is een van de goedkopere duurste stranden van Italië (beeld: YouTube)

Het aantal vrije stranden is beperkt

Voor gewone stervelingen zijn dit natuurlijk onmogelijke prijzen. Maar ook zij moeten dokken als ze niet naar een van deze duurste stranden van Italië gaan. Want in de meeste badplaatsen is het aantal vrije stranden beperkt en overvol, zeker in augustus. De Italiaanse staat verpacht al sinds de dertiger jaren het grootste deel van zijn zandige kustlijn aan particulieren. Die moeten in drie maanden tijd – tussen half juni en half september – de poet binnenhalen en neigen daarom niet tot filantropie.

Volgens de vereniging van stranduitbaters SIB valt het allemaal wel mee en zijn de richtprijzen uiterst schappelijk. Zo kost een ligbedje per dag tussen de 5 en 13 euro, een parasol 4 tot 8, een ligstoel 3 tot 5 en entree zonder iets 2 tot 5 euro. 

Een overzicht van de duurste en goedkoopste stranden voor gewone stervelingen vind je hier.

Strandkosten voor een gezin: 60 euro

De ervaring wijst uit dat dit een lage schatting is. Roberto Tascini van consumentenvereniging ADOC komt na een vergelijkend onderzoek tot de conclusie dat een gezin met twee kinderen in augustus op een modaal strand al gauw 60 euro per dag kwijt is aan entree, parasol, een ligstoel, een bedje en elk één panino.

Voor een hele vakantie loopt dat aardig op. De meeste Italiaanse gezinnen brengen ook niet meer, zoals in het verleden gebruikelijk was, de hele augustusmaand aan zee door.

Anche quest’anno, non cambiare. Stessa spiaggia, stesso mare: de hit van een halve eeuw geleden is al lang achterhaald.

Bron: deejay.it, foto Twiga Beach boven: Twiga Beach Club

Written by Aart Heering

Historicus die al meer dan 30 jaar in Italië woont, waarvan 20 als journalist en 12 als medewerker pers en politiek van de Nederlandse ambassade in Rome. Is sinds mei 2022 weer werkzaam als journalist. Actief lid van de Gruppo del Gusto, de gourmetgroep van de buitenlandse persvereniging in Rome.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niets is wat het lijkt

Column: niets is wat het lijkt

italiaanse serie 1993

Winactie: 1993, het vervolg op de Italiaanse serie 1992