Er zijn mensen die heel anders op vakantie willen gaan. Om iets te doen voor de aarde of voor de lokale bevolking. Een stel in Apulië in Zuid-Italië biedt de mogelijkheden voor een duurzame vakantie. Midden op een olijfboomgaard verblijf je in een authentieke eco-trullo. Hoe zit dat precies? Ik interviewde Domenico en Jessica van Il Trullo Dei Nani.
Wie zijn jullie?
We zijn een stel; Domenico en Jessica. Domenico is geboren en getogen in Apulië in Zuid-Italië. Hij heeft 6 jaar in Nederland gewoond en is 2 jaar geleden teruggekeerd om te wonen in de olijfboomgaard van zijn grootvader. Domenico is een klusser en sinds een aantal jaar verdiept hij zich in bouwen met natuurlijk materiaal.
Jessica is geboren en getogen in Nederland en heeft een Spaanse achtergrond. Ze heeft ervaring in het werken met mensen, houdt van dansen en is sinds kort yoga-lerares. Ze wonen op 2 hectare land in Apulië, op een boomgaard met zo’n 160 olijfbomen en vele andere fruitbomen (vijgen, amandelen, peren, abrikozen, moerbeien en meer).
Op de boomgaard staat een meer dan honderd jaar oude trullo. Een trullo is een typisch gebouw van deze omgeving, gemaakt met kalkstenen en met kegelvormige daken. Van onze trullo maken we een echte eco-trullo.

Hoe geven jullie vorm aan het begrip ‘duurzaam leven’?
Een duurzaam leven betekent voor ons dat we handelen op een manier die bevorderend is voor de natuur. We stellen het welzijn van de natuur centraal. Als je de aarde verzorgt, zal zij ook voor ons zorgen.
Concreet geven we er op de volgende manier vorm aan: dit stuk land is jarenlang bewerkt volgens de conventionele manier van boeren. Met mono-cultuur, gebruik van pesticides en een chemische bemesting. Dat is schadelijk voor de aarde en ook voor onszelf. We hebben met eigen ogen gezien dat er nauwelijks spontane beplanting groeit, zelfs na jaren van onbespoten te zijn. Wij willen graag de bodem herstellen. Dit doen we door vooral biodiversiteit te creëren. Door het planten van verschillende soorten lokale bomen en struiken. Ook bomen zonder vruchten.

Ook gebruiken wij geen pesticides, al moedigt de meerderheid van de lokale mensen dat wel aan. Vooral de aarde rondom de olijfbomen wordt bespoten, omdat het daardoor makkelijker is om de gerijpte olijven op te vegen. Deze pesticides zijn echter schadelijk voor de boom, de aarde en voor onze eigen gezondheid.
Ook bevat olijfolie gemaakt van jonge olijven meer anti-oxidanten en is lekkerder. Daarom kiezen wij ervoor om de olijven te plukken uit de bomen zelf in plaats van oudere olijven op te vegen. Wat we hopen is dat in de toekomst ook onze omgeving duurzamer zal gaan verbouwen.
Daarnaast betekent duurzaam leven dat we nadenken over hoe we ons afval kunnen minimaliseren en zelfs kunnen transformeren in voeding. Zo hebben we een compost-toilet, waarbij de uitwerpselen getransformeerd worden in voeding voor onze bodem. We composteren ons groente- en fruitafval. Het water dat we gebruiken voor onze afwas of voor de douche, wordt hergebruikt voor planten. We gebruiken dus ook alleen natuurlijke wasproducten. De schuur en de buitenkeuken zijn gebouwd met natuurlijk of gerecycled materiaal. Met aarde, stro, waterriet, zand en water.
Wat voor mensen willen jullie aantrekken voor jullie eco-vakanties?
Wij zoeken mensen die interesse hebben in ‘duurzaam leven’. Die graag bezig zijn met hun handen, die fruit uit de bomen willen plukken en eten, die willen planten en oogsten (uiteraard op een ontspannen manier), die interesse hebben in duurzame gebouwen. Mensen die willen leren of mensen die al ervaring hebben en ons willen helpen in onze groei.
We zoeken ook mensen met groene handen of mensen met bouwtechnische achtergrond. Natuurlijk ook mensen die van het platteland houden. Of mensen die eigen jams, ‘gehuwde’ vijgen en andere producten willen maken en meenemen. Verder nog mensen die interesse hebben in yoga en meditatie. Mensen die willen ontspannen door met de aarde bezig te zijn. En die willen genieten van al het moois dat Apulië te bieden heeft.

Welke duurzame producten hebben jullie?
‘Gehuwde’ vijgen. Dit zijn vijgen die in de zon zijn gedroogd en die zijn gevuld met geroosterde amandelen, citroenschilletjes en wilde venkelzaden. Ze worden doormidden gesneden en ‘ gekoppeld’ aan een andere vijg, vandaar de naam (fichi maritati). Heerlijke, gezonde, biologische, natuurlijke, handgemaakte lekkernijen zoals gedroogde moerbeien, amandelen en olijfolie.
Wat doen jullie met het geld dat eco-vakanties en duurzame producten opleveren?
Mensen die onze producten kopen of die onze ego-vakanties boeken, investeren in een ecologisch en social project. Onze missie is het creëren van een duurzame en inspirerende plek om te wonen, verbouwen, delen, verbinden, dansen, aan yoga te doen, te mediteren, te leren en te groeien. Om onze missie en doelstellingen te kunnen uitvoeren, is het noodzakelijk om nu eerst te bouwen. De opbrengsten van onze producten en de vooruitgeboekte eco-vakanties gaan momenteel naar het bouwen van een badkamer, een keuken, een extra slaapkamer en een ‘zaal’.

Meer informatie over de eco-trullo
Enthousiast geworden over een duurzame vakantie in een eco-trullo? Bekijk dan ook de website van Domenico en Jessica: iltrullodeinani.wordpress.com of volg Jessica en Domenico op hun Facebookpagina. Ze zoeken nog enthousiastelingen die willen ‘crowdfunden’!
Comments