in , , , , , , , ,

Column: een bewolkte dag in Gallipoli

Gallipoli Italië

Ondanks je altijd hoopt dat jouw geplande ZON-vakantie, daadwerkelijk alleen maar overgoten is met zon, is dat in de praktijk natuurlijk niet altijd zo. Zo hadden ook wij tijdens onze vakantie in Lecce, de Salento twee of  drie dagen geen zonneschijn. Maar het was wél 27 graden. En wat doe je dan? Eenvoudig genoeg.

De Salento zit namelijk vol met prachtige dorpjes die je op een bewolkte vakantiedag prima kunt bezoeken. Je kunt alle kanten op, het is maar net waar je zin in hebt. Op de eerste bewolkte dag besloten wij Gallipoli te bezoeken.

Gallipoli in de hak van de Italiaanse laars (bron: Google Maps)
Gallipoli in de hak van de Italiaanse laars (bron: Google Maps)

Gallipoli is een van de drukst bezochte steden van de provincie Lecce. Gallipoli ligt op ongeveer 42 kilometer afstand van Lecce en is prima te berijden met de auto binnen een halfuurtje. Het historische centrum van Gallipoli is werkelijk prachtig. Het is alsof de tijd er heeft stilgestaan. De straten doen pittoresk aan, de huisjes hebben prachtige kleuren, de zee kleurt blauw en het uitzicht lijkt eindeloos.

Schitterende straatjes in het oude centrum van Gallipoli
Schitterende straatjes in het oude centrum van Gallipoli

Bezienswaardigheden in Gallipoli

De vismarkt –  je moet ervan houden – wordt gezien als een bezienswaardigheid. Het is dan ook het eerst wat je ziet, en ruikt, als je je auto geparkeerd hebt en het historische centrum in loopt. Gallipoli wordt goed bezocht, maar ondanks de drukte van toeristen in de stad, is het niet vervelend. De locals zijn niet gehaast of onaardig. Gallipoli heeft een fijne sfeer, waar je eindeloos rondjes kunt blijven lopen, misschien af en toe stoppen voor een cocktail (ja ja, first things first).

Gallipoli heeft verschillende populaire bezienswaardigheden, zoals de Cattedrale di Sant’Agata, de fontein, de oliepersen en natuurlijk de stadsmuren en het witte strand. Allemaal even de moeite waard.

gallipoli 5
De smalle straatjes van Gallipoli

Waar wij tegenaan liepen was de siësta. Op de zonovergoten stranddagen ben je je daar niet zo bewust van, omdat je in feite zelf een siësta aan het houden bent op een felgekleurde strandstoel aan een azuurblauwe zee. Maar op zo’n bewolkte dag bleek het nog best lastig. Tussen 13.00 en 16.00 uur is écht alles dicht.

Gallipoli Italië

Overleven tijdens de siësta

In Gallipoli waren ook veel bars en restaurants gesloten, waardoor er maar weinig keus overblijft voor een goede pizza of een verfrissende cocktail (of gewoon een biertje, dat mag natuurlijk ook). Dat is af en toe vervelend, maar ook daar leer je mee omgaan. Ik heb er uiteindelijk nog wel oorbellen en een handgemaakte leren tas kunnen kopen, dus al te veel zorgen hoef je je ook weer niet te maken.

Tip: over die handgemaakte leren tas gesproken… In Gallipoli kun je goed terecht voor het kopen van leren schoenen, tassen enzovoorts. Van goede kwaliteit én voor een goede prijs. De ontwerper staat vaak zelf in de winkel en kan jou precies uitleggen hoe de tas gemaakt is. Van elk artikel is vaak maar één exemplaar, dus je neemt nog iets heel bijzonders mee naar huis ook!

Gallipoli Italië
Hoe overleef je tijdens de Italiaanse siësta?

Terug naar Gallipoli

Ik heb helaas nog niet uitgebreid gedineerd in dit schitterende stadje in de hak van de laars. Dit staat wél op het lijstje voor de volgende vakantie naar Salento aankomende zomer, want van wat ik gehoord heb schijn je in Gallipoli belachelijk goed te kunnen eten. Ook het nachtleven in Gallipoli staat erg goed bekend. Ook dat moet ik nog gaan verkennen. Maar je moet natuurlijk iets te wensen overlaten voor een volgende vakantie in Italië!

Ben jij weleens in Gallipoli geweest? Heb je nog tips voor restaurants of heb je een ander leuk dorpje bezocht in de Salento? Laat van je horen!

Written by Renee

Ik kwam voor het eerst in aanraking met Italië toen ik dertien jaar was en mijn familie de eindeloze vakanties in Frankrijk inruilde voor een camping in Italië. In Sarteano om precies te zijn. Na twee weken in Italië was het tijd om naar huis te gaan en dat viel mij zwaarder dan verwacht. Huilend in de auto en getroost door mijn vader, reden wij terug naar Nederland. Sindsdien reis ik zo’n drie keer per jaar naar Italië, soms voor vijf dagen en dan weer voor vier weken. Mijn hart ligt in Rome, maar daar blijft het niet bij. In 2015 ben ik voor het eerst naar Lecce, Salento geweest en binnen drie maanden was ik daar weer terug. Een prachtig gebied in Italië, een nog niet ontdekt paradijs. De volgende trip staat alweer op de planning. Wederom Salento, en daarna roadtrippen van noord naar zuid, want ik wil alles weten en beleven, tot ik besluit echt te emigreren.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tuingespuis in Italië

Column: kruipend tuingespuis

‘Maffia-producten’ schaden reputatie Italië