in , , , ,

Een historische kookwinkel in Bologna

Antica Aguzzeria del Cavallo, Bologna
Antica Aguzzeria del Cavallo, Bologna (foto: Dave Collier - Flickr)

Ik was met mijn schoonzus in Bologna en slenterde wat door de straten van het centrum. Ik had online wel gezocht naar kookwinkels in Bologna voor vertrek maar ik had niet veel kunnen vinden. Wel wat winkeltjes met cose per la casa, maar geen Oldenhof of Betsies Kookwinkel of iets dergelijks gevonden. Plotseling zag ik in een vitrine wat raviolistempels en bijzondere deegrollers liggen en een soort pers die ervoor bedoeld leek om pasta te kunnen maken. Ik liep naar binnen bij de Antica Aguzzeria del Cavallo.

De Antica Aguzzeria del Cavallo in Bologna
De Antica Aguzzeria del Cavallo in Bologna (foto: Lotje Lomme)

Eetcultuur in Bologna

Ik was in Bologna voor een paar dagen culinair vertier. Ik had mijn bezoekjes aan restaurantjes goed voorbereid. Zo gingen we de eerste avond naar restaurant Broccaindosso in de gelijknamige straat. We bestelden een antipasto voor één persoon en een palet van drie primi voor twee personen. Voor ons antipasto kregen we eerst twee bordjes: een salade en een bordje met kaas. Heerlijk. We begonnen met smullen en toen kwamen er nog twee bordjes bij: fagioli con salsiccia en een schaaltje melanzane parmigiana. We begonnen ons al zorgen te maken of we onze drie primi nog wel op zouden kunnen krijgen, toen er nóg twee schaaltjes aan kwamen, nog steeds antipasti.

Antieke winkel, geen antiekwinkel

Terug naar de winkel. Binnen kwam ik terecht in een andere tijd: een hoog plafond, een zware donkere toonbank met glas, overal laatjes, veel houtwerk, weinig verlichting. Er waren twee dames aan het werk, die ik ook meisjes zou kunnen noemen. Ik stelde mijn vraag: mag ik die pers zien, wat is dat voor ding? Het bleek een torchietto te zijn. Een soort pastamachine, maar dan niet eentje voor de tagliatelle en de lasagnevellen zoals je die je meestal ziet in Nederland, maar een handmachine voor passatelli, maccheroni of spaghetti. Afhankelijk van welk opzetstuk je gebruikt. De torchietto werd gemaakt door een ambachtsman in Modena. Ik zette grote ogen op. Wat een mooie apparatuur!

Alles voor de pasta!
Alles voor de pasta! (foto: Lotje Lomme)

Wapenhandel

Ik raakte in gesprek met een van de twee dames in de winkel, die zussen bleken te zijn: Giulia en Maria. Maria vertelde me over de pastamachines en over de geschiedenis van de winkel. Hun voornaamste aandeel van de verkoop zat nu en vroeger in messen. De winkel bestond al 250 jaar en was van oorsprong een soort wapenhandel maar gaandeweg ging men meer over op kookmessen.

Maria en Giulia van Antica Aguzzeria del Cavallo
Maria en Giulia van Antica Aguzzeria del Cavallo (foto: Lotje Lomme)

Op YouTube vind je dan ook een filmpje waarin de bekende Italiaanse kok Bruno Barbieri op bezoek gaat bij de Antica Aguzzeria del Cavallo, vanwege het grote aanbod aan kwalitatief goede messen.

De twee zussen raadden me een kookboek aan: ook van twee zussen uit Bologna, maar van een andere generatie. Deze Sorelle Simili wisten in de Verenigde Staten de kunsten uit de Bolognese keuken te verspreiden. Werken doe je in Italië in je familiebedrijf.

Schoonheid

Wat zijn ze toch mooi, die Italiaanse ouderwetse winkels, met hun houten gevels. Waar in de loop van de eeuwen invulling wordt gegeven aan tradities en het assortiment steeds wordt aangepast aan de tijd. Het is écht anders dan bestellen bij een internetwinkel vanuit huis in Nederland.

Some Pasta tools to pimp up the kitchen!

Een bericht gedeeld door Marco Carboni (@marco_carboni) op

Goedkoop zijn de pastamachines trouwens niet, maar ze zijn wel kenmerkend voor de Italiaanse eetcultuur en gemaakt door ambachtslieden. Die vind ik leuker om financieel te steunen dan de marketingafdeling van een webwinkel. Was ik in eerste instantie wat geschrokken van de prijs, eenmaal thuis heb ik besloten de bijzondere pastamachine alsnog aan te gaan schaffen. Die passatelli zullen me goed gaan smaken!

Ben je in de buurt? Ga dan zeker eens kijken!

Antica Aguzzeria del Cavallo
Via Drapperie 12B – Bologna
info@aguzzeriadelcavallo.it

De Antica Aguzzeria zit ook op Facebook en Instagram.

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen Italiaans in Schoonhoven.

Van oorsprong is ze docent Geschiedenis, maar ze ging zo lang door met Italiaans leren totdat ze zelfs haar lesbevoegdheid haalde.

Daarnaast bakte ze Italiaanse taarten voor een Nederlands café, tolkte ze voor een Italiaanse kunstenares, vertaalde gedichten van Alda Merini, maakte verse lasagna voor Stichting Thuisgekookt en gidste ze Italiaanse toeristen door de Keukenhof.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lunchen op Sardinië: la cucina gallurese

time to momo Toscane

Winactie: time to momo Toscane