in , , , ,

Favignana: de parel van Sicilië

Een vissersbootje bij Favignana (foto's: Edward Hendriks/Marco IJmker)

Favignana is een van de eilandjes ten westen van Trapani. Samen met Marettimo en Levanzo behoort het tot de Egadische eilanden. Een bestemming op Sicilië die vaak wordt overgeslagen. Ten onrechte, want hoewel Sicilië onnoemlijk veel te bieden heeft, is een bezoek aan Favignana tijdens een trip naar het westen van Sicilië zeker aan te raden. Eind oktober 2014 brachten wij een bezoek aan dit magische westen van Sicilië én aan het eiland Favignana.

De Egadische Eilanden met Favignana voor de westkust van Sicilië (bron: Wikimedia)

Favignana (afgeleid van Favonio, de benaming voor de zuidwestelijke wind) is het grootste van de drie Egadische eilanden. Deze eilandengroep was in vroeger tijden met het vasteland van Sicilië verbonden. Met het stijgen van de zeespiegel zijn de eilandjes afgezonderd geraakt, wat ze juist nu tot zo’n idyllisch uitstapje maakt.

Net als het vasteland van Sicilië was Favignana in het verleden vaak het toneel van bloedige gevechten. Feniciërs, Romeinen, Carthagers, Arabieren en meer recent Duitsers veroverden in de geschiedenis allemaal hun tijdelijk plek op het eiland.

Dagtrip naar Favignana

Een tour naar Favignana dat zo’n 7 kilometer uit de westkust van Sicilië ligt is goed te doen als dagtrip. Vanaf de haven van Trapani koop je een ticket bij de rederijen Siremar of Ustica Lines naar het eiland. Voor ongeveer 20 euro per persoon heb je een retour, maar dan moet je al wel weten welke boot je terug neemt omdat er een afvaart op het kaartje staat vermeld.

De laatste gaat om ongeveer 20 uur. Als je nog niet precies weet wanneer je terug wilt reizen, kun je een enkeltje kopen en doe je dat bij het lokaal van de respectievelijke maatschappij op het eiland opnieuw.

De vissershaven van Favignana
De vissershaven van Favignana met de oude tonijnfabriek op de achtergrond

De oude tonijnfabriek

De snelle veerboot brengt je in ongeveer een halfuur of iets langer naar Favignana, afhankelijk of eerst ook het veel kleinere Levanzo wordt aangedaan. Behalve het grootste eiland (het is ongeveer tien kilometer lang met 33 kilometer aan kustlijn) is Favignana ook het meest toeristische.

Je vindt er dan ook een ruime selectie aan leuke barretjes en restaurantjes. Het eiland is beroemd om de mattanza, wat de traditionele vangst en de slacht van tonijn inhoudt. Als je hierover meer wilt weten kun je een bezoek brengen aan de oude tonijnfabriek die ooit de grootste tonijnproducent van het gehele Middellandse Zeegebied was.

Cala-Rossa-op-Favignana-1024x619
De baai van Cala Rossa op een luchtfoto (bron: Google Earth)

Cala Rossa

Het eiland biedt enkele schitterende stranden en veel rotsachtige baaien met helder, azuurblauw water waarin het zelfs in het najaar heerlijk zwemmen is. Ga zeker de prachtige Cala Rossa-baai bekijken, die bij velen boven aan de Pinterest-lijstjes prijkt van ‘plekken op de wereld om ooit nog eens te bezoeken’. Logisch, als je die heldere zee en die adembenemende kust ziet wil je er gewoon meteen naartoe.

Must-see op Favignana: de Cala Rossa-baai

Het eiland heeft ruwweg de vorm van een vlinder, met vleugels die zich uitstrekken in een oostelijk en een westelijk deel. Het oostelijk deel van het eiland is vlak en het westelijk deel is meer heuvelachtig. In het midden bevindt zich de Monte Santa Caterina van 314 meter hoog. Het strategisch geplaatste fort op de heuvel kun je alleen via een voetpad bereiken en het duurt ongeveer een uur voordat je er bent, maar dan heb je ook een schitterend uitzicht op het eiland en de zee. Aan de noordkant van Favignana zijn voornamelijk rotskusten en aan de zuidkant enkele kleinschalige zandstranden met strandtentjes waar je verfrissingen en ijsjes kunt krijgen.

Met de haren in de wind

Het meest ideale vervoermiddel op Favignana is de fiets. Een fiets kun je voor zo’n vijf euro voor een dag huren. Een groot deel van de routes die je over het eiland leiden is geasfalteerd en een klein deel is onverhard, maar goed te doen met een fiets. Verhuurbedrijven vind je meteen na aankomst in de haven en overal in het dorpje. Tijdens een fietstocht over het eiland zie je overal de opgravingen van tufsteen, waar het eiland eveneens beroemd om is.

De fiets: het ideale vervoermiddel op Favignana
Een van de vele tufsteengroeves op het eiland

Een gevoel van rust zal op je neerdalen als je met de wind in de haren en de zon op je gezicht langs die schitterende baaien peddelt om af en toe af te stappen en pootje te baden of iets te gaan drinken of eten (veel tonijngerechten op de menukaart, zoals je zult begrijpen!). Het eiland ademt – ondanks het toerisme – authenticiteit. Een andere activiteit die je kunt ondernemen is meegaan met een visser die je vervolgens enkele mooie grotten laat zien, die je alleen vanaf het water kunt bereiken.

Palazzo Florio op Favignana
Het VVV-kantoor van Favignana in Palazzo Florio

Het eiland en de vissers

Leuk is het ook om gewoon een biertje te kopen en in de haven te gaan zitten kijken naar de gebruinde en geharde vissers die met hun boten en hun netten in de weer zijn in de haven en voor wie de tijd stil lijkt te hebben gestaan.

Ondertussen varen de veerboten af en aan om van tijd tot tijd nieuwe ladingen toeristen uit te braken. Het eiland is met z’n oppervlak van bijna twintig vierkante kilometer echter groet genoeg, zodat het eigenlijk nooit dringen wordt. In het VVV-kantoor, gevestigd in het elegante Palazzo Florio, kunnen ze je meer vertellen over de bezienswaardigheden en de activiteiten op het eiland.

Vragen over en tips voor Favignana

Wat is er te doen op Favignana?

Dat hangt vooral van je eigen wensen af. Veel mensen komen naar Favignana om van de stranden en de mooie kust te genieten. Je kunt vanaf het eiland een boottochtje maken en de grotten gaan bekijken. Hou je van snorkelen? Dan zit je goed op Favignana! De oude tonijnfabriek kun je eveneens bezoeken. Het is zeker aan te raden om een fiets te huren en zo het eiland te verkennen. Als je naar het plaatselijke VVV-kantoor gaat, kunnen ze je alles vertellen over de bezienswaardigheden en activiteiten op Favignana.

Hoe kom ik op Favignana?

Met de draagvleugelboot vanaf Trapani in het westen van Sicilië. De rederijen Siremar en Ustica Lines brengen je er graag naartoe. Een retourtje kost ongeveer € 20 per persoon. De laatste boot terug naar Sicilië vertrekt rond 20 uur. In het hoogseizoen is het aan te raden om je tickets vooraf te boeken. Wil je het meeste uit je dag halen, dan kun je het beste vóór 10 uur naar het eiland vertrekken.

Hoelang duurt de overtocht naar Favignana?

Ongeveer 30 minuten, of iets langer als de veerboot eerst langs het piepkleine Levanzo gaat.

Waar kan ik fietsen huren?

In het dorpje direct als je van de boot afkomt vind je verschillende verhuurbedrijven. Een dag fietshuur kost ongeveer € 5.

Hoe is het weer op Favigana?

Dat hangt er natuurlijk vanaf in welk seizoen je gaat, maar in het algemeen zijn de zomers warm, benauwd, droog en meestal helder en de winters lang, koud, winderig en gedeeltelijk bewolkt. In de loop van het jaar varieert de temperatuur van zo’n 8 graden Celsius tot 30 graden Celsius.

Kun je zwemmen op Favignana?

Ja, praktisch langs de hele kust is het mogelijk om het water in te gaan. Aan de noordzijde van het eiland vindt je een rotsachtige kust, aan de zuidkant zijn vooral zandstranden. De mooiste baai is de Cala Rossa.

Kun je lekker eten op Favignana?

Beslist! De keuken is vanzelfsprekend grotendeels gebaseerd op vis. Als je daarvan houdt, zit je goed. Maar anders kun je ook genieten van pasta, pizza, tuinbonen, granita en broodjes ijs, om maar eens wat te noemen.

Kan ik overnachten op Favignana?

Jazeker, het eiland is echter niet zo groot, dus van tevoren reserveren is aanbevolen. Je kunt bijvoorbeeld in een B&B slapen, een appartement boeken of in een klein hotel logeren. Hier vind je de beste en voordeligste accommodaties op Favignana.

Waar moet ik verder nog aan denken?

Denk aan een flesje water, je zonnebrandcrème, een pet of zonnehoedje en geniet!

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Videocolumn: de reuzen van Monte Prama

Het sinterklaasfeest in vroeger tijden (foto: Myrthe Claus)

Column: Sinterklaas in den vreemde