in , ,

Florentijnse families weten hun rijkdom al 600 jaar te behouden

Florentijnse-families-weten-hun-rijkdom-al-600-jaar-te-behouden

De hoofdstad van Italië. Een vooraanstaande handelsstad én het financieel centrum van Europa. Het beeldschone Florence is niet meer de stad die het in zijn glorietijd was. En hoewel de hoogtijden van de Florentijnse Republiek al lang voorbij zijn, is er al die jaren één ding onveranderd gebleven. De afstammelingen van de allerrijksten uit 1427, hebben hun rijkdom zeshonderd jaar later nog steeds.

Florentijnen van wie de voorvaderen kapitaalkrachtig waren tijdens de Renaissance zijn nu hoogstwaarschijnlijk nog steeds goed bemiddeld. Dat blijkt uit een onderzoek van de Italiaanse economen Guglielmo Barone en Sauro Mocetti naar belastinggegevens.

Opa advocaat, jij advocaat

De twee economen hebben voor het onderzoek de gegevens van dynastieën geanalyseerd. Ze zijn tot de conclusie gekomen dat het beroep en inkomen van verre voorvaderen, het beroep en inkomen van hun levende afstammelingen kan helpen voorspellen.

Dat betekent dat als jouw voorvader in de 15e eeuw een advocaat was, de kans groter is dat jij ook een advocaat bent. Op dit moment is van maar liefst negenhonderd gevallen bekend dat welvaart al zes eeuwen in de familie zit.

Bijzondere rijkdom

Waarom is dit zo bijzonder? Ten eerste wordt met deze gegevens bevestigd dat economische voordelen tientallen generaties kunnen blijven bestaan. In tegenstelling tot een eerder onderzoek, dat aantoonde dat rijkdom doorgaans niet langer dan drie generaties standhoudt.

Ten tweede hebben deze vermogende families in tijden van belegeringen en bezettingen, Mussolini’s fascistische regime én de Nazi-bezetting, hun vermogen weten te behouden. En dat maar liefst zeshonderd jaar lang!

Beeld: assassinscreed.wikia.com

Anne de Vries

Geschreven door Anne de Vries

Anne de Vries is een afgestudeerd journalist met grote passies voor reizen, cultuur en gastronomie. Ze houdt van Italië vanwege z'n diversiteit: je bent er nooit uitgekeken. Ook verorbert ze graag de Italiaanse maaltijden die haar Sardijnse schoonmoeder haar zo nu en dan voorschotelt.

2 Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

hotelzwembad Lefay Resort en Spa Gargnano

Een fantastisch hotelzwembad in Italië

Goedkoop naar Italië? 15 ultieme budgettips om te besparen op je reis

Goedkoop naar Italië? 15 ultieme budgettips om te besparen op je reis