Zit het in ons bloed of is het een uit de hand gelopen hobby? Ik bedoel: met zo’n 17 miljoen mensen die dagelijks hun derrière op een stalen ros plaatsen, kun je toch spreken van iets bijzonders. Cultureel erfgoed, durf ik wel te zeggen. Toch is fietsen niet alleen in de Lage Landen en belangrijke manier van voortkomen. Ook in Italië timmert men aardig aan de (fiets)weg. Bijvoorbeeld rond het bekende Gardameer.

Inhoudsopgave
Route Garda by Bike
De ononderbroken fietsroute rond het Gardameer die de naam Garda by Bike draagt, gaat naar verwachting pas in 2025 open. Dat had veel eerder moeten zijn, maar corona, de financiële situatie van de overheden en andere hindernissen hebben roet in het eten gegooid.
Geen nood! Je kunt alsnog een rondje Gardameer doen door de al gereed zijnde fietspaden te volgen en de rest via de bestaande wegen rond het meer te doen.
Heb jij de banden van je hybride, mtb of e-bike al opgepompt? In dit blog vertellen we je alles wat je moet weten voor je op de trappers springt.

Spring maar achterop bij mij
Italië is naarstig op weg om Nederland fietsland van de troon te stoten. De laatste jaren leggen de Italianen in rap tempo nieuwe fietspaden aan (dat zijn ze overigens bij ons komen afkijken).
Opvallend: deze fietspaden legt men in Italië vooral aan over trajecten waar ooit spoorwegen of smalle autowegen waren. Heel efficiënt. Toch is nog lang niet heel Italië voorzien van gladde fietspaadjes, maar fietsen over de snelweg is er al (bijna) niet meer bij.
Het nieuwste oogappeltje van deze mobilità sostenibile wordt Garda by Bike. Een 140 kilometer lang fietspad dat je te fiets of te voet het héle Gardameer laat passeren. Inderdaad, dat is nogal een stukkie.
Het fietspad is opgebouwd door bestaande delen met elkaar te verbinden en nieuwe delen aan te leggen. Dat klinkt simpeler dan het is. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat het voorlopig nog niet gereed is.
Ondanks dat het fietspad grotendeels vlak is, zijn er, op de weg naar de eindstreep, aardig wat hindernissen om te overwinnen.
De oorspronkelijk geplande opening moest al in 2017 plaatsvinden, maar door tegenvallers in de portemonnee van de projectontwikkelaars werd dit keer op keer uitgesteld.

Schilderachtig manoeuvreren
Een vertraging van dit kaliber nemen we allemaal voor lief als je hoort (en ziet) hoe waanzinnig dit fietspad wordt. Termen als ‘het mooiste fietspad van Europa’ zijn geen uitzondering en worden te pas en te onpas in de mond genomen.
Wij begrijpen wel waarom. Een van de mooiste stukjes van de route is namelijk al in 2018 geopend. Tussen Limone sul Garda en Capo Reamol is de oever van het meer rotsachtig en grillig. Hier is met een slimme, hangende constructie een zwevend fietspad gecreëerd, dat nu een van de mooiste stukjes van de hele Garda by Bike-route vormt.

Je fietst of wandelt in dit gebied pál langs de oevers van het Gardameer en het fietspad is hier werkelijk schilderachtig. Laat het woord grillig je niet uit de weg slaan. Het fietspad loopt direct langs de kliffen, hoog boven het helderblauwe water van het meer.
Zwevend langs het Gardameer
Het Garda by Bike-fietspad geeft je op veel plekken zo echt het gevoel dat je over het water glijdt. Daarnaast bevinden veel stukken van het fietspad zich in en om de galerijen en tunnels van de oude Gardesana-weg die langs het Gardameer loopt.
Op andere stukken fiets je weer direct over de rotsen langs het meer, maar veel hoogteverschillen zijn er in de route niet. Omdat de route 140 kilometer lang is ingesteld op recreatieverkeer, is het fietspad grotendeels vlak.

Een paar niet noemenswaardige ‘klimmetjes’ zijn er wel, maar daar is de term klimmetje zelfs te veel voor. Mocht je toch uitgeput raken, want dat kan maar al te goed met 140 kilometer in het vooruitzicht, dan zijn de mooie stadjes rondom het Gardameer nooit ver weg.
Stoppen voor een cappuccino met een ijsje of een rondje door het dorp kan dus altijd. Sterker nog: dat moet. Je bent tenslotte in Italië.

Neem de ruimte
Nog een fijne bijkomstigheid aan het nieuwe fietspad is de ruimte. Je hoeft niet bang te zijn om van je sokken te worden gereden op het pad. Al blijft het natuurlijk altijd opletten. Toch zullen vervelende wielrenners hijgend in je nek omdat ze geen fietsbel hebben, verleden tijd zijn.
Ze kunnen zelfs geruisloos passeren. Het fietspad is namelijk breed genoeg voor verkeer in beide richtingen.
Kleine disclaimer: ben je een geoefende wielrenner en race je de 140 kilometer in een paar uurtjes? Die vlieger gaat niet op. Het pad is ook bedoeld voor wandelaars waardoor de maximumsnelheid voor fietsers wordt beperkt tot zo’n 10 km per uur.
Het is en blijft natuurlijk een panoramische route, geen oefencircuit voor de Giro. Anderzijds bestaat het nieuwe gedeelte van het parcours straks bijna volledig uit houten planken.
Je hoeft dus geen speciale fancy fiets te hebben of aan te schaffen om deze route te fietsen. Kun je die kosten weer gebruiken voor een paar gelati.
Tip: technische informatie over de constructie van de nieuwe fietspaden vind je op Strade & Autostrade (in het Italiaans).
Even doorfietsen
Fiets jij 140 kilometer met de ogen dicht en twee vingers in de neus? Dan komt dat goed uit. De Garda by Bike-route sluit aan op twee bekende, langere fietsroutes die door Italië lopen.
Onder andere de beroemde EuroVelo 7 Sun-route. Deze route gaat van Malta tot, jawel, het uiterste puntje van de Noordkaap (!) en is maar liefst 7.000 kilometer lang.
De andere route waar het paradepaardje van het Gardameer op aansluit is de EuroVelo 8 Mediterranean route. Deze loopt vanaf Cadiz in Spanje naar Izmir in Turkije en is 7.500 kilometer.
Mocht je bucketlist bijna leeg zijn of je Strava-app aangeven dat je nog wat kilometers te gaan hebt: je kunt nog even doortrappen!
Link-tip: bekijk de Strava-heatmap van fietsroutes in Europa en je ziet meteen waar fietsen het populairst is!

Italië, fietsland? Nog even geduld…
Dat is niet het enige. Zoals eerder vermeld investeerden de Italiaanse gemeenschappen op veel plekken in Italië de laatste jaren fors in fietspaden en routes (maar in Rome liggen de gaten nog in de wegen).
Zo heb je de Valsugana-fietsroute bij het Caldonazzomeer. Deze 80 kilometer lange panoramische fietsroute neemt je mee langs de mooiste punten om het meer.
Is dat je te veel van het goede? Dan is er langs de Ligurische kust nog een prachtige fietsroute, de Pista Ciclabile del Ponente Ligure. Deze route, tussen Ospedaletti en San Lorenzo al Mare, is ‘slechts’ 24 kilometer en aangelegd op de oude spoorlijn die er ooit lag.

Maar dat is nog lang niet alles. We zeiden het al: Italië is aardig op weg om Nederland fietsland van de troon te stoten. Maar voor het zover is… eerst Garda by Bike nog even afmaken.
Zodra een definitieve datum voor de grand opening bekend is, laten we het je uiteraard weten.
Nu al fietsen rond het Gardameer? Bekijk hier de complete route inclusief de bezienswaardigheden onderweg (met de klok mee), download de kaart in pdf en de GPX-bestanden voor je navigatie: gardatrentino.it.
Zoek je ook alvast een mooie camping aan het Gardameer uit?
Comments