in ,

Goed verzekerd naar Italië

Goed verzekerd naar Italië
Goed verzekerd naar Italië (beeld: YouTube)

Niet het meest leuke onderwerp voor de meeste Italofielen, waarschijnlijk. Maar wel belangrijk, vooral als het erop aankomt. Ga jij als Nederlander goed verzekerd naar Italië? Heb je genoeg aan je Nederlandse zorgverzekering of moet je aanvullende verzekering afsluiten?

Vakantie in Italië

De meeste mensen zullen met een (korte) vakantie naar Italië gaan. Als je vakantie korter dan 3 maanden duurt, blijf je ook in Italië verzekerd onder je eigen zorgverzekering

Je Nederlandse basisverzekering biedt je een vergoeding ziektekosten in het buitenland, tot op zeker hoogte. Je hebt recht op een vergoeding voor spoedeisende ziektekosten. Dat zijn ziektekosten die niet kunnen wachten tot je weer terug bent van de vakantie. In de meeste gevallen gaat het er dan om dat je een ongeluk(je) hebt gehad of plotseling ernstig ziek bent geworden.

Let er hierbij wel op dat je ook in Italië met een eigen risico onder je basisverzekering te maken hebt. En dat de ziektekostenvergoeding is gemaximeerd op de gebruikelijke tarieven in Nederland. Als de zorgkosten in Italië veel hoger liggen, kan het zijn dat je moet bijbetalen.

Hiernaast wordt repatriëring terug naar Nederland niet vergoed. Hiervoor zul je óf zelf moeten zorgen of je krijgt later de rekening voor je vlucht of ambulancevervoer terug naar huis gepresenteerd.

Hoewel je standaardzorgverzekering dus je zorgkosten in Italië dekt, kun je toch met extra kosten worden geconfronteerd. Wil je dat niet? Dan kun je je extra verzekeren in de vorm van een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering met dekking voor medische kosten.

Is een reisverzekering nodig?

Een reisverzekering sluit je over het algemeen af om er een beroep op te doen bij een noodsituatie. Als je bijvoorbeeld door een ongeval of ziekte je reis eerder moet afbreken. Of als je juist daardoor langer moet blijven.

Een reisverzekering sluit je ook af als je iets risicovols gaat doen. Zoals wintersport, bergbeklimmen of andere in potentie gevaarlijke activiteiten.

Ook kan een reisverzekering van pas komen om de hogere medische kosten in het buitenland te dekken. En dan is er nog de dekking voor vervangend vervoer die een auto voor je regelt als je met panne komt te zitten. Dit soort gevallen worden meestal niet gedekt door een andere verzekering.

Heb je een lidmaatschap van de Wegenwacht met Europadekking? Wanneer jouw auto dan niet binnen 48 uur gemaakt kan worden, heb je recht op vervangend vervoer. Hiervoor heb je dus niet per se een reisverzekering nodig.

In Italië wonen of werken

Als je langere tijd in Italië woont of werkt, ligt het aan je specifieke situatie of je in Nederland verzekerd blijft. Ga je werken in een EU-land, wat Italië natuurlijk is, dan moet je je Nederlandse zorgverzekering opzeggen en een nieuwe in Italië afsluiten. Behalve als je verblijf verblijf korter dan 3 maanden duurt. Dan hoef je niets te regelen. In dit geval blijf je gewoon verzekerd via je Nederlandse zorgverzekeraar.

Als je langere tijd naar Italië goed, dan moet je sociale zekerheid goed regelen. Voordat je in Italië aan het werk kunt, moet je een ziektekostenverzekering hebben. Daarvoor moet je je inschrijven bij het Italiaanse staatsziekenfonds ASL (Agenzia Sanitaria Locale).

Voor de aanvraag heb je nodig:

  • Je verblijfsvergunning
  • Een geldig paspoort
  • Werkgeversverklaring met daarop de datum van je indiensttreding
  • Recente pasfoto’s
  • Je burgerservicenummer: codice fiscale
  • Ben je student? Dan een bewijs van inschrijving van de onderwijsinstelling

Let op de Kafkaiaanse situatie hier: om je in te kunnen schrijven bij de ASL heb je in principe een bewijs van inschrijving in je nieuwe woonplaats nodig. Dat krijg je alleen als je kunt aantonen dat je een ziektekostenverzekering hebt. Het handigst lijkt het dus om je Nederlandse zorgverzekering nog even door te laten lopen.

Meer zaken die je moet regelen als je naar Italië emigreert lees je in ons stappenplan voor emigratie.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zonsondergang in Riomaggiore, een van de dorpjes van de Cinque Terre

Dag 1: Riomaggiore – Cinque Terre in 5 dagen

Wintersport in Arabba

Skigebied Arabba-Marmolada