in

Gratis Italiaans leren: de beste gratis online cursussen Italiaans

Gratis Italiaans leren - Gratis Italiaanse les - Gratis online cursus Italiaans
Leer gratis Italiaans met deze online cursussen Italiaans!

Wil je écht goed Italiaans leren, dan ontkom je niet aan een docent of een gedegen (betaalde) cursus. Maar als je jezelf de beginselen van het Italiaans (en ook wel wat meer) wilt eigen maken, dan kun je prima gratis online Italiaans leren. Bijvoorbeeld omdat je wat Italiaans voor je vakantie wilt kunnen spreken of omdat je beter Italiaanse series en films wilt kunnen volgen.

We hebben voor je gegrasduind tussen het enorme aanbod aan Italiaanse online cursussen en hebben onze beste bevindingen voor je onderverdeeld in websites, podcasts, YouTube-kanalen, bronnen en cursussen voor beginners en gevorderden.

Lessen Italiaans voor beginners

Wil je een begin maken met het leren van Italiaans? Kijk dan eens bij de onderstaande links om online Italiaans te leren die je een flink eind op weg kunnen helpen.

Book2 van Goethe Verlag

Via Goethe Verlag kun je gratis Italiaans leren aan de hand van audiofragmenten (bron: goethe-verlag.com)

Deze gratis cursus Italiaans is volledig op spraak ingericht. Via mp3 kun je de woorden en zinnen beluisteren en naspreken. Het is toch mooi dat je wel 100 van deze Italiaanse taallessen gratis mag doen? Er is ook een app voor Android en iPhone, waarmee je je Italiaans on-the-go kunt oefenen.

https://www.goethe-verlag.com/book2/NL/NLIT/NLIT002.HTM

Falo’s Italiaanse School

Mooi vormgegeven lessen aan de hand van thema’s: Falo’s Italiaanse School (bron: deitaliaanseschool.nl)

Olaf van Maaren biedt met zijn platform Falo iedere beginner 20 gratis lessen Italiaans aan. Je hoeft alleen even een online profiel aan te maken en je kunt meteen beginnen. De layout zit prettig in elkaar en de uitleg is goed, maar er is helaas geen manier om de uitspraak te oefenen.

Olaf heeft het platform naar eigen zeggen in eerste instantie voor zichzelf in het leven geroepen, maar besloot later dat hij er ook anderen mee kon helpen. En daarvan kun jij nu dus gratis profiteren.

https://www.deitaliaanseschool.nl/cursus-italiaans

Loecsen

Met Loecsen kun je speels Italiaans leren aan de hand van eenvoudige quizzen (bron: loecsen.com)

Lekker in je eigen tempo achter de computer Italiaans leren, maar wel een beetje speels? Loecsen biedt je verschillende lessen Italiaans in interactieve vorm, vooral gericht op het leren van woordjes en zinnen. Leuk om te proberen of online leren iets voor je is. En opnieuw helemaal gratis.

https://www.loecsen.com/nl/cursussen-italiaans

LingoHut

LingoHut: eenvoudig en overzichtelijk Italiaanse woorden en zinnen leren (bron: lingohut.com)

Meer dan 100 lessen Italiaans aan de hand van eenvoudige thema’s als familie, eten bestellen, mijn lichaam, reizen en kleding. Er zijn verschillende oefeningen te doen en alle woorden inclusief uitspraak komen voorbij. Werkt prima en is helemaal gratis te gebruiken.

https://www.lingohut.com/nl/l60/leer-italiaans

Duolingo

Met Duolingo is Italiaans leren nooit een opgave (bron: duolingo.com)

Niet voor niets is Duolingo de nr. 1 gedownloade onderwijs-app in de App Store. Italiaans leren met Duolingo is leuk en aantrekkelijk. De app werkt goed en stimuleert je om elke dag een beetje te leren. Het niveau begint heel makkelijk en kruipt volgens de regels van gamification omhoog, inclusief behaalde badges en trofeeën.

Dat hebben ze bij Duolingo goed begrepen, want zo hou je het makkelijk vol. Duolingo kun je trouwens ook gewoon op je desktop of laptop doen. Italiaans leren door elke dag 5 minuutjes te oefenen, helemaal gratis.

https://www.duolingo.com/course/it/en/Leer-Italiaans

Buon Italiaans

Geen opsmuk bij je Italiaanse lessen? Probeer Buon Italiaans! (bron: buonitaliaans.nl)

Mag het van jou allemaal wat simpeler met heldere overzichten van Italiaanse woorden en begrippen aan de hand van onderwerpen? Kijk dan eens naar de eenvoudige beginnerslessen Italiaans van Buon Italiaans. Deze worden je gratis aangeboden, waarna je eventueel voor een betaalde online cursus kunt kiezen.

https://www.buonitaliaans.nl/online-italiaans-leren/

NTR-cursus Italiaans

De videocursus Italiaans van NTR Educatief toont je de belangrijkste situaties tijdens je vakantie in Italië (bron: maxvandaag.nl)

Een leuke gratis vakantiecursus Italiaans is die van de NTR, aangeboden door MAX Vandaag. In 13 video’s leidt docent Italiaans Luca Avanzi je langs de belangrijkste onderwerpen die je tegenkomt als je naar Italië reist. De video’s van deze cursus kun je in chronologische volgorde bekijken, of alleen de delen die jou aanspreken.

Na het bekijken van de video wordt je kennis van het Italiaans getest aan de hand van een aantal quizvragen. Als je de videocursus hebt doorlopen kun je een certificaat als bewijs van deelname downloaden.

https://www.maxvandaag.nl/cursussen/italiaans/

Lessen Italiaans voor gevorderden

Heb je al een paar jaar ervaring met het spreken van Italiaans? Of heb je al eerder Italiaanse les gevolgd? Dan kun je jouw kennis verder uitbreiden met deze online Italiaanse lessen en bronnen voor gevorderden.

Podcast Italiano

Liever Italiaanse les aan de hand van een podcast of video’s? Het kan met Podcast Italiano (bron: podcastitaliano.com)

Italiaans leren in de auto of onderweg in het openbaar vervoer? Davide heeft een geweldige podcast waarmee je jouw Italiaans verder kunt verbeteren aan de hand van interessante en authentieke thema’s. Davide is een goede leraar en spreekt ook nog eens uitstekend Engels. Probeer het gewoon eens!

https://podcastitaliano.com/

News in Slow Italian

Langzaam en duidelijk uitgesproken Italiaans uit de actualiteit hoor en lees je in News in Slow Italian (bron: newsinslowitalian.com)

Spreek je al een beetje Italiaans? Of versta je het in ieder geval aardig? Dan is het leuk om het te mengen met de actualiteit. Op de website News in Slow Italian hoor je het laatste nieuws, in langzaam Italiaans. De tekst van de podcast-aflevering kun je daarnaast meelezen. Ideaal als je je verder wilt bekwamen in de taal!

https://www.newsinslowitalian.com/

Impariamo l’italiano

Imperiamo l’Italiano: rommelig, maar wel zeer uitgebreid met veel grammatica (bron: impariamoitaliano.com)

Een zeer uitgebreide website met een grote schare volgers op sociale media en een keur aan grammaticale onderwerpen. Als je je stevig in de Italiaanse grammatica wilt verdiepen, maar er niets voor wilt betalen, dan moet je hier zijn. De website ziet er simpel en nogal rommelig uit, maar biedt prima uitleg en oefeningen.

http://www.impariamoitaliano.com/

Rai Cultura

Oefeningen en video’s op verschillende taalniveaus bij Rai Cultura (bron: rai.it)

De Italiaanse publieke omroep biedt oefeningen op A1-, A2-, B1- en B2-niveau aan. De website en de video’s zijn sterk verouderd. Maar het Italiaans is natuurlijk ook een oude taal 😉 Daarom een prima startpunt om je Italiaans verder te verbeteren.

http://www.italiano.rai.it/livello-unita/unit%C3%A0-1/560/487/default.aspx

LearnAmo

Visueel Italiaans leren met LearnAmo (bron: learnamo.com)

Wil je vooral Italiaans leren door YouTube-filmpjes te kijken? Dan moet je op LearnAmo zijn. Hier vind je video’s met Italiaanse lessen op alle niveaus, maar vooral gericht op de wat gevorderde taalgebruiker. Heel visueel wordt uitgelegd wat grammaticale begrippen betekenen en waarom ze in het Italiaans belangrijk zijn.

https://learnamo.com/

OnlineItalianClub.com

OnlineItalianClub.com: Italiaans leren aan de hand van oefeningen via e-mail (bron: onlineitalianclub.com)

Een leraar Engels die nu in Italië woont heeft een eigen methode ontwikkeld om Italiaans te leren. Als je je aanmeldt, ontvang je regelmatig mails met Italiaans oefeningen en artikelen over het Italiaans. Hier vind je ook links naar nieuwsberichten in eenvoudig Italiaans en links naar ebooks en andere materialen.

https://onlineitalianclub.com/

Italiano Automatico

Op een natuurlijke manier Italiaans leren van Alberto en z’n oma (bron: youtube.com/user/italianoautomatico)

Nog meer Italiaans leren op YouTube! Deze YouTube-cursus Italiaans is voor degenen die al enige kennis hebben van de Italiaanse grammatica en vocabulaire. Alleen: spreken lukt nog niet zo goed. Alberto en z’n nonna hebben tal van leuke filmpjes voor je gemaakt, die een feest zijn om te kijken en te beluisteren. Gewoon elke dag een video doen en je Italiaans gaat met sprongen vooruit, op de automatische piloot!

https://www.youtube.com/user/ITALIANOAUTOMATICO

Sgrammaticando

Via YouTube je Italiaanse grammatica bijspijkeren op Sgrammaticando (bron: youtube.com/user/sgrammaticando)

Ben je al wat verder gevorderd in de Italiaanse taal en wil je jouw grammatica aanscherpen? Maar dan wel een beetje gezellig? Abonneer je net als ruim 60.000 anderen op het YouTube-kanaal van Fiorella Atzori. Deze Italiaanse biedt honderden video’s op het gebied van de Italiaanse taal en specifiek grammatica.

Niet alleen buitenlanders die Italiaans willen leren hebben veel aan de videolessen, maar ook Italianen die hun kennis van hun moedertaal willen bijspijkeren. Vanaf taalniveau B1 kun je je in deze video’s verdiepen.

https://www.youtube.com/user/sgrammaticando/

Tandem Linguistico Olandese Italiano

Vind gemakkelijk een taalmaatje om elkaars taal te leren op Tandem Linguistico op Facebook (bron: facebook.com)

Italiaans leren via Facebook? Het kan als je lid wordt van deze groep waarin Italianen Nederlandse taalmaatjes zoeken en Nederlanders en Vlamingen Italiaanse taalmaatjes zoeken. Stel jezelf voor, geef aan wat je verwacht of wat je kunt betekenen en je leert binnen no time Italiaans van een echte Italiaan!

https://www.facebook.com/groups/2146759128881383/

Gratis apps om Italiaans te leren

Er zijn vele apps om Italiaans mee te leren (bron: slowitaly.yourguidetoitaly.com)

Ben je meer van de apps om onderweg op je smartphone of je tablet je Italiaans bij te spijkeren? Dan is er ook genoeg keuze, zelfs als je er niets voor wilt betalen.

Een aantal van de online cursussen en bronnen in dit artikel beschikt ook over een (gratis of betaalde) app.

De beste gratis apps om Italiaans te leren vind je hier.

Heb je eigenlijk wat aan al die gratis Italiaanse cursussen?

Alles wordt aangeboden online. Dus er zijn ook veel plekken online waar je iets kunt leren. Maar niet iedereen is een expert in Italiaanse didactiek en het web is groot. Heel groot en ook vol rotzooi. Waar heb je wat aan? De juf beveelt aan. Waar kun je online Italiaans leren? Dit blog is verdeeld in zes stukken. In het laatste deel geef ik je wat tips voor zelfstudie omdat het niet onwaarschijnlijk is dat je zelf dit wilt aanpakken als je wilt kijken naar de online mogelijkheden. Neem contact met me op voor een kennismaking als je een online cursus overweegt.

1. De cursussen

Gratis online taaltrainingen

Als je bij Google ‘cursus Italiaans’ intypt komen er veel obscure websites bovendrijven van wie niet duidelijk is wie de makers zijn, maar die veel worden aangeklikt. Deze websites hebben woordenlijsten ingevoerd voor beginnende leerlingen Italiaans. Voorbeelden van gratis online cursussen zijn Lingohut, BuonItaliaans. Voor studenten is dit naar mijn schatting twee uur leuk en interessant en dan is ‘de cursus’ uitgeput. De woordenlijsten, sommige ook met een play knop om het Italiaans te horen worden niet uitgebreid en ook zit er geen grammatica bij. Nogal logisch, want waarom zou je al die woordenlijsten invullen, als het leren van woordenlijsten een tijdrovend en ouderwetse techniek is. Studenten haken snel af en daarom loont het de makers van de website ook niet om door te bouwen op hun werk.

Een cursus voor beginners die gratis is, is die van Falo. Je kunt hier een account aanmaken en vervolgens 20 lessen doen voor beginners. Het zijn mooie goed ontwikkelde lessen, de layout is prettig en de grammaticale uitleg is prima, de oefeningen ook leuk. Dat het gratis is, is natuurlijk een enorm voordeel maar de cursus houdt op voordat je nivo A1 hebt bereikt. Er zit grammatica in en culturele achtergrondinformatie maar geen luisterfragmenten en ook krijg je geen feedback op je uitspraak. Het is een leuke kennismaking voor als je je bijvoorbeeld wilt voorbereiden op je vakantie. Wil je verder of iets meer substantieels, dan zul je toch naar een taalschool moeten gaan…

Leuk is ook de cursus van Loecsen voor beginners. Op 17 thematische onderwerpen vind je woordenlijsten en handige zinnetjes. Bovendien is de layout prettig en is alles ook ingesproken waardoor je weet hoe de uitspraak moet.

De online betaalde cursussen Italiaans

De eerste lessen van Lesexpres zijn gratis, daarna betaal je 1,25 per les. Dit is best een leuke manier om je Italiaans te oefenen en 1,25 euro is niet veel geld. Daar staat tegenover dat je de theorie tot je neemt, maar niet héél veel er mee kunt oefenen. Er wordt vrij snel door de stof heen gegaan, in 24 lessen behandel je álle grammatica. Het is een illusie dat dat kan. Je kunt alle grammatica tot je nemen en wat woordjes leren maar daarmee beheers je nog niet de taal. De uitleg is echter gedegen en de oefeningen ook. Als je het fijn vindt om online oefeningen te maken dan is dit dezelfde prijs die je betaalt voor een goed boek. De kennis is wel passief: er schijnen wel geluidsfragmenten bij te zitten maar je kunt je mondelinge vaardigheden niet oefenen. Je hebt ook geen kans om persoonlijke feedback te krijgen, tenzij je betaalt voor begeleiding van een docent. Ik vind het een beetje vergelijkbaar met een wikipedia pagina met als aanvulling daarop de gratis oefeningen met impariamoitaliano.com: dan ben je gratis terecht. De woordjes (NL/IT – IT/NL) worden wel op een speelsere manier overhoord, ook dat heb je niet bij impariamoitaliano.com. Gamification, op een speelse manier leren, bevordert het leerplezier en de leerprestaties, ook een pluspunt van deze website Lesexpres. Wel zie ik bij de chat dat er nog veel fouten in het programma zitten. Daar staat weer tegenover dat Lesexpres toegankelijk is voor feedback en er veel aan doet om die fouten er uit te halen. Wat ook wel echt een plus is is dat je in een community terecht komt waar iedereen Italiaans leert. Het is makkelijk en leuk zo andere studiegenoten te leren kennen en dat is weer goed voor de motivatie. De interface en het gebruikersgemak is ook goed, het is heel duidelijk en overzichtelijk en dat is tegenwoordig echt wel een voorwaarde voor een online cursus.

Goedkoop is ook de digitale cursus van Laudius die op het moment (lentekorting) maar 99 euro kost. Je komt dan in een digitaal programma met luistermateriaal. Dit luistermateriaal blijft een voordeel en is dus beter dan Falo (die gratis was) of Lesexpres (voor 1,25 per les). Feit blijft dat je voor kwaliteit blijft betalen, daarvoor moet je verder lezen in dit artikel. Qua inhoud is deze cursus vergelijkbaar met die van de NTI, de cursus brengt je nog niet naar een erkend A1 nivo en je kunt dus nog echt weinig. Dat kun je dus niet verwachten voor 99 euro.

Een andere online thuisstudie kun je volgen bij NTI, die ongeveer hetzelfde werkt als de LOI, met een digitale leeromgeving en een docent op afstand. Verschil is wel dat de cursus niet direct opleidt tot het CELI of CILS examen, je kunt wel een certificaat van het instituut kopen. Ze hebben alleen een cursus voor absolute beginners, niks voor gevorderden. Ik vind het een nogal vervelend betaalsysteem. Je betaalt per maand, waarbij het goedkoper is als je je voor langere tijd bindt aan de NTI. Mijn voorkeur zou de LOI hebben. Het minimum is 8 maanden voor 33,63. Maar dan bereik je niet het nivo als bij de LOI, je komt ongeveer halverwege nivo A1 uit. Wel zit er ook een memotrainer bij (een app) om woordjes te leren. Dat is altijd leuk. Maar de vraag is welke optie de beste prijs/kwaliteitverhouding voor je heeft.

Tutta Lingua heeft een online cursus Italiaans ontwikkeld. Het is een betaalde cursus met een app. Er is ook contact met een docent. Er zijn hier 24 lessen voor 195 euro. De online cursus van Tutta Lingua is qua kwaliteit vergelijkbaar met de cursus van de LOI, er is sinds kort ook een vervolgcursus A1.2 (zodat je nivo A1 af kunt ronden) en er is eventueel betaald contact met een docent.

Je kunt ook online een thuisstudie volgen bij de LOI, dit is een soort online cursus, maar eigenlijk maak je gewoon je huiswerk online dat dat wel door een docent Italiaans digitaal wordt nagekeken. Er is een online leeromgeving die LOI campus wordt genoemd. Je mondeling oefen je door het spreken op te nemen met de voicerecorder en als mp3 bestand te versturen. Boeken zijn er in de vorm van pdf hoofdstukken en geluidsfragmenten zijn beschikbaar in mp3 formaat. Bij sommige opleidingen heb je live webcolleges of online hoorcolleges, het is mij niet duidelijk of dit bij Italiaans het geval is. Ook heb je contact met een docent en is er een talenapp om je woordjes te oefenen. Er zijn veel tussentijdse toetsjes waarbij je leert te kijken naar je eigen ontwikkeling. Een cursus van 10 maanden kost dan 390 euro. Bij de LOI brengen ze je naar een officieel examen toe, het CELI van Perugia. Daarmee haal je een erkend taalnivo met een officieel diploma. Een voordeel van deze cursus is de flexibiliteit die ze biedt. Jij studeert thuis wanneer jij dat wilt. Je hebt hier wel veel discipline voor nodig.

Bij blended learning wordt een online leeromgeving afgewisseld met fysieke afspraken.Taalschool Lettere uit Den Haag heeft op deze manier een beginnerscursus ontwikkeld. Zij bieden 12 lessen voor 250 euro, hier is dus nog contact bij met een docent. Ik ga me informeren, wordt vervolgd. Mijn eigen cursussen zijn ook bleded, in de zin dat je het huiswerk digitaal kunt maken en dat het programma ook loopt via het online studentenportaal die wekelijks wordt geupdated met dingen die we hebben gedaan in de les.

2. Online docenten

Het nieuwste van het nieuwste zijn skype/zoom/GoogleMeet/Microsoft Teams docenten. Zij spreken met je af via de mail om op een bepaalde tijd elkaar te bellen. Je krijgt dan een docent in beeld met wie je een privé les hebt. Hoewel veel Italianen nog niet weten wat een podcast is en dat fenomeen nog niet zo verspreid is in Italie, is er het fenomeen van digitale leeromgevingen in Italie wat meer bekend en vrij goed ontwikkeld.

Maar bij Skype docenten is het als bij echte docenten telt: zorg dat je een goede krijgt. Bekijk zijn/haar LinkedIn profiel en website. Ziet het er professioneel uit?

Een goede docent vraagt doorgaans ook een redelijk bedrag voor zijn/ haar professionele hulp. Circa 30 euro per uur lijkt dan de marktconforme prijs. Je kunt ook bij mij terecht voor online lessen. Mijn prijs is niet marktconform, vanwege mijn gezondheid moet ik soms een les uitstellen.

3. Websites

Als je Italiaans leert is het handig om nieuws over Italie te volgen via websites en social media. Maar waar begin je? Ik geef je een overzicht van Italie websites, heel handig! Er zijn een aantal leuke sites, die allemaal hun eigen opzet en insteek hebben. Ik wil ze hier bij jullie introduceren, dan kun je zelf bekijken welke interessant voor jou is. Het ene is actiever op facebook, het andere beter op twitter. De volgorde is van groot naar klein, de websites met de meeste volgers bovenaan. Dat betekent echter niet dat dit ook de meest interessante zijn, wellicht wil je een kleine parel ontdekken onderaan de lijst beneden. Er zijn twee categorieen websites. Websites waar je Italiaans leert en websites die goed zijn voor het Italie gevoel.

Websites die goed zijn om Italiaans te leren

Voor je leesvaardigheid is Lercio leuk, de Italiaanse versie van De Speld. Satire op nieuws op B1/ B2 nivo vrij toegankelijk, ook leuk om kijk te krijgen op de Italiaanse maatschappij. Veel mensen vinden het leuk om Italiaans te leren door middel van het koken van recepten. Kijk eens op de websites van de Cucchiaio d’argento of Blog Giallo Zafferano. Recepten zijn niet zo moeilijk, het vocabulaire is beperkt en wordt steeds herhaald. Dit kan vanaf nivo A2. Op mijn eigen website die je nu bezoekt vind je vooral veel tips over studievaardigheden.

Je kunt ook online Italiaans leren door naar de Italiaanse radio en tv ( luisteren op italia.fm of kijken naar de Rai Uno ) via streaming via het streamingprogramma van de Rai, Raiplay. Op DitisItalie is een artikel gewijd aan het kijken naar Italiaanse tv via een VPN verbinding. Daarmee kun je op je laptop ook naar andere Italiaanse zenders kijken, die nu zijn afgeschermd vanwege landelijke tv rechten. Die VPN verbinding is nu nog legaal, maar ik geloof dat deze over 1 a 2 jaar verboden worden. Ik schreef al eens een blog over Italiaanse films streamen. Dat kost doorgaans 3 euro, meestal kun je betalen via Ideal. Ik schreef ook eens een blog over Italiaans leren met Netflix.

Impariamo l’Italiano. (550.000 volgers op Facebook, 41.000 volgers op Instagram, 5000 volgers op Twitter). Dit is een website in het Italiaans, gemaakt door Jordy uit Spanje, die gericht is op het verspreiden van kennis over de Italiaanse taal. De website heeft allerlei old school grammatica oefeningen, geordend per onderwerp. De social media geven je een dagelijkse dosis kennis over de Italiaanse taal. Je krijgt snel leuke reacties als je een comment achterlaat op één van de social media kanalen. En die interactie is dan weer goed voor je Italiaans natuurlijk! Deze website wordt veel gebruikt, de website is ook op social media te volgen. Het nadeel van deze website is dat makkelijke en ingewikkelde oefeningen door elkaar staan en je als beginner daardoor gefrustreerd en overvraagd kunt raken. Voor het oefenen van grammatica zijn boeken nog steeds beter dan dat wat er online beschikbaar is. Zie daarvoor mijn blog over Grammatica oefenboeken. Iets beter in dat opzicht is OnlineItalianClub.com waar je oefeningen kunt vinden op je eigen nivo volgens het ERK.

Sgrammaticando (53.000 abonnees op YouTube, 42.000 op Facebook). Is geen website, maar begonnen als YouTube kanaal van de Italiaanse Fiorella Atzori. Haar filmpjes waren zowel bedoeld voor Italianen als voor buitenlanders die Italiaans leren, maar dan wel voor de iets gevorderde leerling (ca vanaf nivo B1). Inmiddels heeft Fiorella ook haar eigen boek uitgebracht, wat een beetje lijkt op de Italiaanse versie van de boeken van Paulien Cornelisse. Alleen dan meer gericht op fouten dan op bijzondere uitingen van taal.

Dilit International House Roma (7000 volgers op Facebook, 1800 volgers op Instagram, 2000 volgers op Twitter) Italie’s meest bekende taalschool met cursussen Italiaans voor buitenlanders. Gerenommeerd ook vanwege de cursussen didactiek voor docenten Italiaans in opleiding. Innoverend en dynamisch.

Italian with Leo 7.000 op Facebook, 1300 op Instagram, 7000 op YouTube). Leo Todaro is een aardige Siciliaan die je meeneemt op een culturele reis door Sicilie. Zijn account is persoonlijk en sympathiek en laat je hem als persoon kennen en daarmee krijg je een Italiaanse vriend erbij, wat leuk is voor elke student Italiaans. Er is veel interactie op zijn social media en hij is erg benaderbaar voor allerlei vragen. Leuk is zijn zoektocht naar alles wat te maken heeft met Montalbano, de Italiaanse politiecommissaris van de TV.

Italian Pills (4000 op Facebook, 4000 op Instagram). Serena is een getalenteerde juf die echt oog heeft voor de behoeften en moeilijkheden van de ietwat gevorderde studenten. Ze heeft zelf buitenlandse talen gestudeerd, maar is zich toch op het Italiaans gaan focussen om dat te onderwijzen, maar door die ervaring weet ze precies de vinger te leggen op moeilijkheden die studenten van een buitenlandse taal tegenkomen in de praktijk. Ze heet Serena en is sereen, een zeer rustig, geduldige en lieve docente maar die ook niet twijfelt om te zeggen wat jij als student volgens haar nodig hebt.

Er bestaat een Facebookgroep “Tandem linguistico Olandese / Italiano” waar je een Italiaans taalmaatje kunt vinden. Verliefd worden op een Italiaan (se) is ook een uitstekende motivatie. Pap aan met aardige mensen als je in Italie op vakantie bent.

Websites die leuk zijn voor het Italië gevoel

Ciao tutti (31.000 volgers op Facebook, 11.000 op instagram, 6000 op twitter) Dit is ongetwijfeld Nederlands grootste Italie blog. Gemaakt door Saskia Balmaekers, die inmiddels al tien jaar deze website onderhoudt en vele mensen aanstuurt die haar direct vanuit Italie op allerlei plekken content aanleveren.  Saskia snapt heel goed dat je soms dingen gratis moet doen, om daar later de vruchten van te plukken. Ze heeft toerisme gestudeerd en weet dus dingen te verkopen. De website heeft daardoor veel oog voor relatief onbekende plekken. Toerisme en mooie plekjes hebben het overwicht. Het nadeel is wel dat het allemaal een beetje romantiserend is: alles aan Italie is even prachtig, leuk en alle mensen zijn lief. Armoede en bureaucratie bestaan niet. Het is dus meer een reclamewebsite voor Italie dan dat het een nieuwswebsite is. Wel kun je er dus goed terecht voor informatie over leuke vakantieplekjes. Bereid je je vakantie voor, dan is dit een goede website. Op Facebook linken ze naar leuke artikelen, op twitter is er ook veel reclame voor het Italiaanse reisburootje van Saskia. Mooie plaatjes op Instagram.

De smaak van Italie (14.000 op Facebook, 5000 op instagram, 6000 op twitter) Positief en rooskleurig beeld van Italie. Zij organiseren volgens mij ook het Little Italy Italie evenement in Amsterdam. Omdat ik geen evenementen meisje ben, ben ik er weinig bekend mee. Maar hou je daar wel van, dan is dit iets voor jou! Ook bekend van het papieren magazine dat in de winkels ligt.

DitisItalie (14.000 volgers op Facebook, 233 op instagram, 2.500 op twitter ). Voor deze website heb ik zelf vier jaar geschreven, ik deed er de cultuursectie: films en (kook)boeken  recenseren. De website wordt geredigeerd door Edward Hendriks, copywriter van beroep en dus ook specialist in het verkopen door middel van zijn woorden. Een iets kleinere website die werkt met columnisten. Hierdoor krijg je veel meer opinie op de website. Er zijn diverse Italie kenners: Nederlandse immigranten in Italie, journalisten, gelukszoekers, docenten zoals ik: van alles wat. Hierdoor roept de website veel meer emotie en betrokkenheid op dan Ciao Tutti. Het is een soort twitter van de Italie websites. Ook is er op de site minder info en meer oppervlakkige toeristische informatie over Italie in vergelijking met Ciao Tutti. Je vindt daarentegen wel weer meer kritische info. Culturele zaken die contrasteren met hoe wij het in Nederland gewend zijn. Soms verschijnt er een artikel over de moeizame bureaucratie of het chauvinisme over het Italiaanse eten. Eigenlijk alleen interessant op Facebook. Met twitter en instagram doen ze niet zoveel.

Italiaans koken met Antoinette (3000 op Facebook, 1500 volgers op Instagram, 2500 volgers op Twitter). Antoinette Coops bracht twee jaar terug haar Italiaanse kookboek ‘Mangiamo’ uit. Ze woont in de Veneto waar ze veel van haar culinaire inspiratie vandaan haalt. Lekkere en originele Italiaanse recepten.

Italie magazine (6000 op Facebook, 1000 op instagram, niet actief op twitter). Vooral bekend om de papieren uitgave van het tijdschrift dat in winkels en supermarkten ligt, maar ook online te volgen en via social media. Positief en rooskleurig beeld van Italie. Wel soms mooie achtergrondartikelen over Italie. Fijn als je houdt van bladeren op de bank, ipv swipen.

Italie.nl (4000 volgers op Facebook, 74 volgers op instagram, 3000 op twitter). Deze website wordt gerund door Claudia Zanin. Ik vind de website niet zo gebruiksvriendelijk, maar er is wel weer info te vinden voor zakendoen met Italie, trouwen in italie, een tweede huis in Italie. De informatie is vrij zakelijk en gericht op een bepaald type lezer: een beetje voor insiders. Iets minder voor eenmalige vakantiegangers. Je moet zelf maar even kijken of je daar bij hoort. Toch heeft de website veel mensen aan zich weten te binden die content hebben weten te leveren.

Il giornale della fiera (3000 volgers op Facebook, 135 op instagram, 4.500 op twitter). Dit is een website van de makers van het fysieke Italie krantje dat je op veel plekken (wijnhuizen, Italiaanse delicatessenzaken) in Nederland kunt vinden: il giornale della fiera. Wat ik wel leuk vind is dat er veel aandacht is voor de Italiaanse stijl en levenswijze en ook hier is aandacht voor praktische zaken zoals een tweede huis. Achter Il giornale zit een V.O.F, ongetwijfeld mensen met passie maar ze laten zichzelf niet zo zichtbaar op de website terwijl consumenten dat tegenwoordig wel willen weten: wie er achter de informatie zit, wat hun drijfveren zijn. Aanbevolen voor twitter waar ze veel Italie nieuwtjes verspreiden.

Italie Uitgelicht (2000 volgers op Facebook, 1200 op instagram, 1500 op twitter ). Ook hier heb ik een tijd voor geschreven. Ik schreef over de oudheid en recenseerde er boeken over Rome. Deze website is in handen van Aniek Rooderkerken. Zij studeerde kunstgeschiedenis met een focus op de Renaissance en liep stage bij de Uffizi in Firenze. Daardoor weet ze heel veel over de Italiaanse kunst. Dit is dan ook de hoofdmoot van haar website, die zich echt heel specifiek richt op kunstliefhebbers. Doordat ze veel gericht is op schoonheid en beeld, is haar instagram account ook interessant.

Mustafa Marghadi (9000 volgers op Twitter). Correspondent voor Italie voor de NOS

Ilja Leonard Pfeiffer (4000 volgers op Instagram). Nederlandse schrijver die in Genua woont. Maakt hele mooie foto’s van de stad, met een rafelig randje en een poëtisch tintje. Ander soort foto’s dan de gebruikelijke toeristentrekkers van strandjes, blauwe zee en pasta.

Rosita Steenbeek (3000 volgers op Twitter). Nederlandse schrijfster die in Rome woont. Twittert veel over vluchtelingenproblematiek in Italie.

Miriam Bunnik (500 op Facebook, 500 op instagram, 1000 op twitter). Miriam is Nederlands meest bekende vertaler voor de Italiaanse taal. Haar accounts zijn een mengelmoes van Italie waardigheden en persoonlijke belevenissen over haar leven als moeder / zzp’er. Ze beheert op Instagram ook een mooie account, images of Italy waar ze al haar foto’s van haar reizen heeft verzameld.

En natuurlijk kun je ook Di’ la tua volgen op Facebook, YouTube, Instagram en LinkedIn . Zie ik je daar? Op mijn eigen YouTube kanaal heb ik filmpjes verzameld van diverse aanbieders in afspeellijsten. Zo is er een afspeellijst met grammatica uitleg voor nivo A1 en een afspeellijst A1 met filmpjes (verhaaltjes) met een aangepast vocabulair voor studenten van nivo A1 en een afspeellijst met filmpjes voor nivo A2.

Apps

Is een app wel online? In ieder geval om de app te downloaden heb je verbinding nodig. Ik maakte al eens een inventarisatie voor DitisItalie.nl met een overzicht voor goede gratis apps en betere betaalde apps. De meeste betere apps, zoals Duolingo en Babbel, werken vanuit het Engels, de laatste is bovendien betaald. Ik vind de betaalde woordenboek app van Prisma of Van Dale prima, handig voor iedereen. Deze kost rond de 8 euro. Daar kun je ook werkwoorden op vervoegen.

Podcasts

Op podcasts platforms, zoals iTunes of Spotify kun je verschillende podcasts vinden om Italiaans te leren. Helaas zijn deze vaak in het Engels, net zoals het geval is met veel betaalde en gratis apps. Veel leerlingen zweren bij die Engelstalige apps, maar als juf heb ik er mijn twijfels bij. Er is dus nog geen podcast in het Nederlands beschikbaar specifiek om de Italiaanse taal te leren.

Sommige Italiaanse docenten op You-tube zijn ook bezig met podcasts, maar zij hebben nog niet helemaal door dat een podcast echt een ander kanaal is. Bij You-Tube heb je beeld om je boodschap over te brengen. Beeld is non-verbale communicatie, een context, gebaren: daar zit zoveel in dat je mist in een podcast! Daardoor zijn de YouTube kanalen van Italiano Automatico en Doppio Espresso beter voor beginners dan hun podcasts. Ze gaan daarin te snel en op (te) hoog nivo met hun Italiaans. Dat is al snel nivo B2. Dit is het nivo wat vooral bereikt wordt als je studeert aan de Universiteit.

Nederlandse podcasts over Italie

Podcasts over Italie zijn er wel degelijk in het Nederlands. Maar dan wordt er in het Nederlands gepraat over Italiaans voetbal, Italiaans eten of de Italiaanse politiek. Zoek maar eens op het zoekwoord ‘Italie’ op de website van Podcast Luisteren. Zelf vind ik Radio Mangiare wel leuk, hoewel dat niet altijd over de Italiaanse keuken gaat. Voor Valentijn de voetbalfan is de Nederlandse podcast van Lo Stadio over Italiaans voetbal erg leuk. Dit is allemaal erg leuk voor het Italie gevoel, en je leert natuurlijk wel wat over de Italiaanse cultuur, maar de Italiaanse taal zul je er niet leren.

Engelse podcasts over het Italiaans (de goede zijn betaald)

Om écht de taal te leren met een podcast is dus wat ingewikkelder. Er zijn podcasts in het Engels, zoals Coffe Break Italian en 30 minute Italian. Er wordt heel veel gepraat in het Engels, weinig in het Italiaans. Je leert er niet veel van. Je hebt bovendien interferentie van het Engels, dat betekent dat je ook bezig bent met de Engelse taal. Als je niet heel goed Engels spreekt zul je merken dat je aandacht ook gaat naar betekenis van het Engels.

De beste Engelse podcast, die je ook nog eens naar gevorderd nivo kan brengen zijn betaald. Een voorbeeld is Italianpod101.com. Voor 4, 10 of 23 dollar per maand heb je toegang tot verschillende soorten diensten. Er is een gratis account, maar daar heb je dan weer zo goed als niets aan. De eenvoudige account biedt toegang tot eenvoudige goedkopere account krijg je toegang tot veel luisterfragmenten, en er is echt een enorme database, van beginnersnivo tot vergevorderd. Bij de duurdere betaalde account krijg je hulp van een tutor en een programma op maat.

Ook is er News in Slow Italian, hierbij ontvang je het Italiaanse nieuws op podcast, met een aangepast vocabulaire en langzaam uitgesproken.Dit is vanaf nivo B1. Deze is echter ook betaald en kost 12,90 dollar per maand. Ook staan er luisterboeken op deze site.

Italiaanse podcasts

Wat je op nivo A2 (net voorbij het beginnersnivo, zie info over het ERK) gratis kunt doen is het luisteren naar langzame Italiaanse kindersprookjes. Je hebt dan immers al een context. Je weet hoe de sprookjes gaan en kunt daardoor makkelijker de verhaallijn en sleutelwoorden herkennen. Luister hetzelfde sprookje meerder malen en maak notities bij de woorden die je niet begrijpt. Op die manier is deze manier om je extra bloot te stellen aan de Italiaanse taal zeker een waardevolle bijdrage aan je leerproces. Ook kun je luisteren naar Italiaanse kinderliedjes en versjes, maar daar kun je ook nogal snel moe van worden. We zitten nu eenmaal in een andere levensfase. Ook is dat nivo vaak nog hoger als je eigenlijk zou verwachten. De Italiaanse kinderen voor kinderen is voor een A2 leerling echt te ingewikkeld, die moet echt nog denken aan kleuter en peuterliedjes en versjes.

Slow Italian fast learning en News in Slow Italian zijn nuttige podcasts voor leerlingen nivo B1/B2. In deze podcasts wordt het nieuws verteld op een wat tragere manier. Ook heb je op nivo B2 Storia d’Italia, de geschiedenis van Italie. Ook geheel in het Italiaans (ondanks wat de naam doet vermoeden) en op nivo B1/B2 is The Italian Coach. The Italian coach doet zijn best om het eenvoudig te maken voor studenten, maar kiest toch nog moeilijke onderwerpen, te moeilijk. De jongens, Paolo en Massimo van l’italiano vero zijn erg sympathiek en kletsen gezellig. Hun podcast is speciaal gemaakt voor buitenlanders die Italiaans leren en ze nemen je mee naar alledaagse Italiaanse plekken. Ze maken leuke verhaaltjes, maar ze zeggen wel erg makkelijk dat je de grammatica weg moet gooien. Ze zijn zelf geen docent Italiaans, hebben een heel andere achtergrond in de commerciele sector. Je kunt hun gesprekken pas begrijpen vanaf nivo B1/B2. Ook hun podcast kun je vinden op Spotify.

De podcast hieronder, Pensieri e parole, is ook een goede.

Italiaans leren met podcasts dat is dus helemaal nog niet zo gemakkelijk. Netflix en YouTube bieden ook aanknopingspunten om de Italiaanse taal te leren, juist vanwege de visuele component. Zie daarvoor mijn afspeellijsten op mijn YouTube kanaal en mijn blog over Italiaans leren met Netflix.

3 tips voor zelfstudie

#1 Wees kritisch naar je voortgang

Het belangrijkste bij een studie die je in je eentje doet, is de vaardigheid om zelf eerlijk je voortgang te evalueren. Als je niet in de smiezen hebt wat je nog moet of wat je wel al kunt, dan gaat het met die zelfstudie ook niet lukken. Besteed dus regelmatig tijd aan het evalueren van de stand van zaken.

Zo kan ik me herinneren dat ik toen ik met nivo B1 bezig was een spreekbeurt moest houden in het Italiaans. Ik mocht zelf mijn onderwerp kiezen en koos (als historica) de Risorgimento. De Italiaanse eenwording. Ik bevond mij bij een taalcursus in Italie.

Ik wist totaal niet waar ik mijn informatie vandaan moest halen. Om het probleem maar niet onder ogen te hoeven zien stak ik mijn kop in het zand. En ik liet de juf weten dat ik niks had voor mijn spreekbeurt. Dat ik het niet kon. Ik bedacht me niet dat ik op zoek moest naar de kinderafdeling van de openbare bibliotheek en om hulp zou moeten vragen. Ook kon ik me niet bedenken dat ik beter een passend onderwerp op nivo had kunnen kiezen. Zo heb je soms veel aan je hoofd en kun je niet efficiënt denken in oplossingen. ZO MOET HET DUS NIET!

Zo weten veel leerlingen wat ze eigenlijk moeten doen, maar doen ze het niet omdat ze het spannend vinden of denken dat het niet lukt. Dit wordt dan nog verergerd als ze te hoge doelen stellen.

# 2 Probeer dus problemen helder te krijgen en in oplossingen te denken, dingen wél te doen en in kleine stapjes te denken. En lees ook dit blog: Italiaans studeren met succes.

Goed, dan nu praktisch: waar kun je materiaal vinden voor zelfstudie?

#3 Er zijn niet veel studieboeken voor zelfstudie Italiaans. Er is het Prisma boek van Rosanna Colicchia e.a., maar die vind ik zelf nogal ongestructureerd, hoewel het wel een integrale aanpak heeft met inclusie van luisterfragmenten en leesteksten. Lees in dit blog goede titels van ouderwetse oefenboeken grammatica en zorg dat je er een hebt. Zorg ook dat je een goed grammatica oefenboek, hebt. Zoek er één uit op dit blog.

Jouw online bronnen om gratis Italiaans te leren?

Heb je zelf nog andere tips voor bronnen of cursussen waarmee je online Italiaans kunt leren? Geef ze dan hieronder in een reactie aan. De komende tijd zullen we de bovenstaande lijst met websites, leerplatformen en YouTube-kanalen nog wat verder uitbreiden!

We zijn benieuwd hoe jij jezelf (gratis) Italiaans leert. Online of offline? Met of zonder docent? Betaald of gratis?

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Italië in februari

Italië in februari

De 8 lekkerste traditionele gerechten uit Noord-Italië

De 8 lekkerste traditionele gerechten uit Noord-Italië