in

Gratis Italiaans leren: de beste gratis online cursussen Italiaans

Gratis Italiaans leren - Gratis Italiaanse les - Gratis online cursus Italiaans
Leer gratis Italiaans met deze online cursussen Italiaans!

Wil je écht goed Italiaans leren, dan ontkom je niet aan een docent of een gedegen (betaalde) cursus, zoals de Cursus Italiaans van Dit is Italië. Maar als je jezelf de beginselen van het Italiaans (en ook wel wat meer) wilt eigen maken, dan kun je prima gratis online Italiaans leren. Bijvoorbeeld omdat je wat Italiaans voor je vakantie wilt kunnen spreken of omdat je beter Italiaanse series en films wilt kunnen volgen.

We hebben voor je gegrasduind tussen het enorme aanbod aan Italiaanse online cursussen en hebben onze beste bevindingen voor je onderverdeeld in websites, podcasts, YouTube-kanalen, bronnen en cursussen voor beginners en gevorderden.

Lessen Italiaans voor beginners

Wil je een begin maken met het leren van Italiaans? Kijk dan eens bij de onderstaande links om online Italiaans te leren die je een flink eind op weg kunnen helpen.

🇮🇹 Tip: wil je zelf Italiaans leren op je eigen tempo, wanneer het jou uitkomt? Meld je nu aan voor de online cursus Dit is Italiaans voor beginners, die je begeleidt naar een A1-niveau.

De cursus is speciaal samengesteld voor Dit is Italië, door een ervaren docente Italiaans. Boordevol uitdagende en afwisselende lessen, video’s, audiobestanden, oefeningen en een A1-toets om je die prachtige Italiaanse taal eigen te maken.

Book2 van Goethe Verlag

Via Goethe Verlag kun je gratis Italiaans leren aan de hand van audiofragmenten (bron: goethe-verlag.com)

Deze gratis cursus Italiaans is volledig op spraak ingericht. Via mp3 kun je de woorden en zinnen beluisteren en naspreken. Het is toch mooi dat je wel 100 van deze Italiaanse taallessen gratis mag doen? Er is ook een app voor Android en iPhone, waarmee je je Italiaans on-the-go kunt oefenen.

https://www.goethe-verlag.com/book2/NL/NLIT/NLIT002.HTM

Falo’s Italiaanse School

Mooi vormgegeven lessen aan de hand van thema’s: Falo’s Italiaanse School (bron: deitaliaanseschool.nl)

Olaf van Maaren biedt met zijn platform Falo iedere beginner 20 gratis lessen Italiaans aan. Je hoeft alleen even een online profiel aan te maken en je kunt meteen beginnen. De layout zit prettig in elkaar en de uitleg is goed, maar er is helaas geen manier om de uitspraak te oefenen.

Olaf heeft het platform naar eigen zeggen in eerste instantie voor zichzelf in het leven geroepen, maar besloot later dat hij er ook anderen mee kon helpen. En daarvan kun jij nu dus gratis profiteren.

Je kunt hier een account aanmaken en vervolgens 20 lessen doen voor beginners. Het zijn mooie goed ontwikkelde lessen, de layout is prettig en de grammaticale uitleg is prima, de oefeningen ook leuk. Dat het gratis is, is natuurlijk een enorm voordeel maar de cursus houdt op voordat je niveau A1 hebt bereikt. Er zit grammatica in en culturele achtergrondinformatie maar geen luisterfragmenten en ook krijg je geen feedback op je uitspraak. Het is een leuke kennismaking voor als je je bijvoorbeeld wilt voorbereiden op je vakantie.

https://www.deitaliaanseschool.nl/cursus-italiaans

Loecsen

Met Loecsen kun je speels Italiaans leren aan de hand van eenvoudige quizzen (bron: loecsen.com)

Lekker in je eigen tempo achter de computer Italiaans leren, maar wel een beetje speels? Loecsen biedt je verschillende lessen Italiaans in interactieve vorm, vooral gericht op het leren van woordjes en zinnen. Leuk om te proberen of online leren iets voor je is. En opnieuw helemaal gratis.

https://www.loecsen.com/nl/cursussen-italiaans

LingoHut

LingoHut: eenvoudig en overzichtelijk Italiaanse woorden en zinnen leren (bron: lingohut.com)

Meer dan 100 lessen Italiaans aan de hand van eenvoudige thema’s als familie, eten bestellen, mijn lichaam, reizen en kleding. Er zijn verschillende oefeningen te doen en alle woorden inclusief uitspraak komen voorbij. Werkt prima en is helemaal gratis te gebruiken.

Voor studenten is dit naar mijn schatting twee uur leuk en interessant en dan is ‘de cursus’ uitgeput. De woordenlijsten, sommige ook met een play knop om het Italiaans te horen worden niet uitgebreid en ook zit er geen grammatica bij. Nogal logisch, want waarom zou je al die woordenlijsten invullen, als het leren van woordenlijsten een tijdrovend en ouderwetse techniek is. Studenten haken snel af en daarom loont het de makers van de website ook niet om door te bouwen op hun werk.

https://www.lingohut.com/nl/l60/leer-italiaans

Duolingo

Met Duolingo is Italiaans leren nooit een opgave (bron: duolingo.com)

Niet voor niets is Duolingo de nr. 1 gedownloade onderwijs-app in de App Store. Italiaans leren met Duolingo is leuk en aantrekkelijk. De app werkt goed en stimuleert je om elke dag een beetje te leren. Het niveau begint heel makkelijk en kruipt volgens de regels van gamification omhoog, inclusief behaalde badges en trofeeën.

Dat hebben ze bij Duolingo goed begrepen, want zo hou je het makkelijk vol. Duolingo kun je trouwens ook gewoon op je desktop of laptop doen. Italiaans leren door elke dag 5 minuutjes te oefenen, helemaal gratis.

Helaas werkt Duolingo vanuit het Engels.

https://www.duolingo.com/course/it/en/Leer-Italiaans

Buon Italiaans

Geen opsmuk bij je Italiaanse lessen? Probeer Buon Italiaans! (bron: buonitaliaans.nl)

Mag het van jou allemaal wat simpeler met heldere overzichten van Italiaanse woorden en begrippen aan de hand van onderwerpen? Kijk dan eens naar de eenvoudige beginnerslessen Italiaans van Buon Italiaans. Deze worden je gratis aangeboden, waarna je eventueel voor een betaalde online cursus kunt kiezen.

https://www.buonitaliaans.nl/online-italiaans-leren/

NTR-cursus Italiaans

De videocursus Italiaans van NTR Educatief toont je de belangrijkste situaties tijdens je vakantie in Italië (bron: maxvandaag.nl)

Een leuke gratis vakantiecursus Italiaans is die van de NTR, aangeboden door MAX Vandaag. In 13 video’s leidt docent Italiaans Luca Avanzi je langs de belangrijkste onderwerpen die je tegenkomt als je naar Italië reist. De video’s van deze cursus kun je in chronologische volgorde bekijken, of alleen de delen die jou aanspreken.

Na het bekijken van de video wordt je kennis van het Italiaans getest aan de hand van een aantal quizvragen. Als je de videocursus hebt doorlopen kun je een certificaat als bewijs van deelname downloaden.

https://www.maxvandaag.nl/cursussen/italiaans/

Lessen Italiaans voor gevorderden

Heb je al een paar jaar ervaring met het spreken van Italiaans? Of heb je al eerder Italiaanse les gevolgd? Dan kun je jouw kennis verder uitbreiden met deze online Italiaanse lessen en bronnen voor gevorderden.

Podcast Italiano

Liever Italiaanse les aan de hand van een podcast of video’s? Het kan met Podcast Italiano (bron: podcastitaliano.com)

Italiaans leren in de auto of onderweg in het openbaar vervoer? Davide heeft een geweldige podcast waarmee je jouw Italiaans verder kunt verbeteren aan de hand van interessante en authentieke thema’s. Davide is een goede leraar en spreekt ook nog eens uitstekend Engels. Probeer het gewoon eens!

https://podcastitaliano.com/

News in Slow Italian

Langzaam en duidelijk uitgesproken Italiaans uit de actualiteit hoor en lees je in News in Slow Italian (bron: newsinslowitalian.com)

Spreek je al een beetje Italiaans? Of versta je het in ieder geval aardig? Dan is het leuk om het te mengen met de actualiteit. Op de website News in Slow Italian hoor je het laatste nieuws, in langzaam Italiaans. De tekst van de podcast-aflevering kun je daarnaast meelezen. Ideaal als je je verder wilt bekwamen in de taal!

https://www.newsinslowitalian.com/

Impariamo l’italiano

Imperiamo l’Italiano: rommelig, maar wel zeer uitgebreid met veel grammatica (bron: impariamoitaliano.com)

Een zeer uitgebreide website met een grote schare volgers op sociale media en een keur aan grammaticale onderwerpen. Als je je stevig in de Italiaanse grammatica wilt verdiepen, maar er niets voor wilt betalen, dan moet je hier zijn. De website ziet er simpel en nogal rommelig uit, maar biedt prima uitleg en oefeningen.

De website heeft allerlei old school grammatica oefeningen, geordend per onderwerp. De social media geven je een dagelijkse dosis kennis over de Italiaanse taal. Je krijgt snel leuke reacties als je een comment achterlaat op één van de social media kanalen. En die interactie is dan weer goed voor je Italiaans natuurlijk! Deze website wordt veel gebruikt, de website is ook op social media te volgen. Het nadeel van deze website is dat makkelijke en ingewikkelde oefeningen door elkaar staan en je als beginner daardoor gefrustreerd en overvraagd kunt raken.

http://www.impariamoitaliano.com/

Rai Cultura

Oefeningen en video’s op verschillende taalniveaus bij Rai Cultura (bron: rai.it)

De Italiaanse publieke omroep biedt oefeningen op A1-, A2-, B1- en B2-niveau aan. De website en de video’s zijn sterk verouderd. Maar het Italiaans is natuurlijk ook een oude taal 😉 Daarom een prima startpunt om je Italiaans verder te verbeteren.

http://www.italiano.rai.it/livello-unita/unit%C3%A0-1/560/487/default.aspx

LearnAmo

Visueel Italiaans leren met LearnAmo (bron: learnamo.com)

Wil je vooral Italiaans leren door YouTube-filmpjes te kijken? Dan moet je op LearnAmo zijn. Hier vind je video’s met Italiaanse lessen op alle niveaus, maar vooral gericht op de wat gevorderde taalgebruiker. Heel visueel wordt uitgelegd wat grammaticale begrippen betekenen en waarom ze in het Italiaans belangrijk zijn. Beetje een nadeel is dat de grammatica die je op niveau A1 en A2 wilt leren wordt uitgelegd in het Italiaans. Je bent dan meer tijd bezig met het ontcijferen van hun boodschap dan met het verwerken van de lesinhoud.

https://learnamo.com/

OnlineItalianClub.com

OnlineItalianClub.com: Italiaans leren aan de hand van oefeningen via e-mail (bron: onlineitalianclub.com)

Een leraar Engels die nu in Italië woont heeft een eigen methode ontwikkeld om Italiaans te leren. Als je je aanmeldt, ontvang je regelmatig mails met Italiaans oefeningen en artikelen over het Italiaans. Hier vind je ook links naar nieuwsberichten in eenvoudig Italiaans en links naar ebooks en andere materialen.

Het voordeel van deze site is dat ze is ingericht naar het ERK, waardoor je minder snel het risico hebt gefrustreerd te raken doordat je de verkeerde oefeningen doet.

https://onlineitalianclub.com/

Italiano Automatico

Op een natuurlijke manier Italiaans leren van Alberto en z’n oma (bron: youtube.com/user/italianoautomatico)

Nog meer Italiaans leren op YouTube! Deze YouTube-cursus Italiaans is voor degenen die al enige kennis hebben van de Italiaanse grammatica en vocabulaire. Alleen: spreken lukt nog niet zo goed. Alberto en z’n nonna hebben tal van leuke filmpjes voor je gemaakt, die een feest zijn om te kijken en te beluisteren. Gewoon elke dag een video doen en je Italiaans gaat met sprongen vooruit, op de automatische piloot!

Wel geldt hier ook: leuk vanaf niveau A2/B1, anders zul je toch veel moeite hebben om het gesprek te volgen.

https://www.youtube.com/user/ITALIANOAUTOMATICO

Sgrammaticando

Via YouTube je Italiaanse grammatica bijspijkeren op Sgrammaticando (bron: youtube.com/user/sgrammaticando)

Ben je al wat verder gevorderd in de Italiaanse taal en wil je jouw grammatica aanscherpen? Maar dan wel een beetje gezellig? Abonneer je net als ruim 60.000 anderen op het YouTube-kanaal van Fiorella Atzori. Deze Italiaanse biedt honderden video’s op het gebied van de Italiaanse taal en specifiek grammatica.

Niet alleen buitenlanders die Italiaans willen leren hebben veel aan de videolessen, maar ook Italianen die hun kennis van hun moedertaal willen bijspijkeren. Vanaf taalniveau B1 kun je je in deze video’s verdiepen.

Haar filmpjes waren zowel bedoeld voor Italianen als voor buitenlanders die Italiaans leren, maar dan wel voor de iets gevorderde leerling. Inmiddels heeft Fiorella ook haar eigen boek uitgebracht, wat een beetje lijkt op de Italiaanse versie van de boeken van Paulien Cornelisse. Alleen dan meer gericht op grammaticale fouten dan op bijzondere uitingen van taal. De fouten die zij interessant vindt zijn echter interessanter voor een native speaker dan voor een buitenlander. Die maken doorgaans een ander soort fouten. Het is een beetje hen / hun / dt / d. Niet heel erg storend in de communicatie, vooral belangrijk op hoog niveau en fouten die zijn ingeburgerd in de samenleving. Niveau B2/C1.

https://www.youtube.com/user/sgrammaticando/

Tandem Linguistico Olandese Italiano

Vind gemakkelijk een taalmaatje om elkaars taal te leren op Tandem Linguistico op Facebook (bron: facebook.com)

Italiaans leren via Facebook? Het kan als je lid wordt van deze groep waarin Italianen Nederlandse taalmaatjes zoeken en Nederlanders en Vlamingen Italiaanse taalmaatjes zoeken. Stel jezelf voor, geef aan wat je verwacht of wat je kunt betekenen en je leert binnen no time Italiaans van een echte Italiaan!

https://www.facebook.com/groups/2146759128881383/

Gratis apps om Italiaans te leren

Er zijn vele apps om Italiaans mee te leren (bron: slowitaly.yourguidetoitaly.com)

Ben je meer van de apps om onderweg op je smartphone of je tablet je Italiaans bij te spijkeren? Dan is er ook genoeg keuze, zelfs als je er niets voor wilt betalen.

Een aantal van de online cursussen en bronnen in dit artikel beschikt ook over een (gratis of betaalde) app.

De beste gratis apps om Italiaans te leren vind je hier.

Beter dan een cursus: een goede DIY informatieve website

Voor je leesvaardigheid is Lercio leuk, de Italiaanse versie van De Speld. Satire op nieuws op B1/B2-niveau vrij toegankelijk, ook leuk om kijk te krijgen op de Italiaanse maatschappij. Veel mensen vinden het leuk om Italiaans te leren door middel van het koken van recepten. Kijk eens op de websites van de Cucchiaio d’argento of Blog Giallo Zafferano. Recepten zijn niet zo moeilijk, het vocabulaire is beperkt en wordt steeds herhaald. Dit kan vanaf niveau A2. Op mijn eigen website die je nu bezoekt vind je vooral veel tips over studievaardigheden.

Je kunt ook online Italiaans leren door naar de Italiaanse radio en tv ( luisteren op italia.fm of kijken naar de Rai Uno ) via streaming via het streamingprogramma van de Rai, Raiplay. Op DitisItalie is een artikel gewijd aan het kijken naar Italiaanse tv via een VPN verbinding. Daarmee kun je op je laptop ook naar andere Italiaanse zenders kijken, die nu zijn afgeschermd vanwege landelijke tv rechten. Die VPN verbinding is nu nog legaal, maar ik geloof dat deze over 1 a 2 jaar verboden worden. Ik schreef al eens een blog over Italiaanse films streamen. Dat kost doorgaans 3 euro, meestal kun je betalen via Ideal. Ik schreef ook eens een blog over Italiaans leren met Netflix.

Websites van taalscholen

Websites van taalscholen hebben dikwijls goede informatie, maar natuurlijk zullen ze altijd proberen jou als student binnen te halen. Ze bieden geen cursussen of grote hoeveelheden oefeningen aan maar online skype/teams/hangout lessen. Uiteraard moet je daarvoor wel betalen. Op hun websites vind je echter vaak ook veel goede studietips.

Dilit International House Roma (7000 volgers op Facebook, 1800 volgers op Instagram, 2000 volgers op Twitter) Italie’s meest bekende taalschool met cursussen Italiaans voor buitenlanders. Gerenommeerd ook vanwege de cursussen didactiek voor docenten Italiaans in opleiding. Innoverend en dynamisch.

Italian with Leo 7.000 op Facebook, 1300 op Instagram, 7000 op YouTube). Leo Todaro is een aardige Siciliaan die je meeneemt op een culturele reis door Sicilie. Zijn account is persoonlijk en sympathiek en laat je hem als persoon kennen en daarmee krijg je een Italiaanse vriend erbij, wat leuk is voor elke student Italiaans. Er is veel interactie op zijn social media en hij is erg benaderbaar voor allerlei vragen. Leuk is zijn zoektocht naar alles wat te maken heeft met Montalbano, de Italiaanse politiecommissaris van de TV.

Italian Pills (4000 op Facebook, 4000 op Instagram). Serena is een getalenteerde juf die echt oog heeft voor de behoeften en moeilijkheden van de ietwat gevorderde studenten. Ze heeft zelf buitenlandse talen gestudeerd, maar is zich toch op het Italiaans gaan focussen om dat te onderwijzen, maar door die ervaring weet ze precies de vinger te leggen op moeilijkheden die studenten van een buitenlandse taal tegenkomen in de praktijk. Ze heet Serena en is sereen, een zeer rustig, geduldige en lieve docente maar die ook niet twijfelt om te zeggen wat jij als student volgens haar nodig hebt.

Podcasts

Op podcasts platforms, zoals iTunes of Spotify kun je verschillende podcasts vinden om Italiaans te leren. Helaas zijn deze vaak in het Engels, net zoals het geval is met veel betaalde en gratis apps. Veel leerlingen zweren bij die Engelstalige apps, maar als juf heb ik er mijn twijfels bij. Er is dus nog geen podcast in het Nederlands beschikbaar specifiek om de Italiaanse taal te leren.

Sommige Italiaanse docenten op You-tube zijn ook bezig met podcasts, maar zij hebben nog niet helemaal door dat een podcast echt een ander kanaal is. Bij You-Tube heb je beeld om je boodschap over te brengen. Beeld is non-verbale communicatie, een context, gebaren: daar zit zoveel in dat je mist in een podcast! Daardoor zijn de YouTube kanalen van Italiano Automatico en Doppio Espresso beter voor beginners dan hun podcasts. Ze gaan daarin te snel en op (te) hoog niveau met hun Italiaans. Dat is al snel niveau B2. Dit is het niveau wat vooral bereikt wordt als je studeert aan de universiteit.

Nederlandse podcasts over Italië (gratis!)

Podcasts over Italië zijn er wel degelijk in het Nederlands. Maar dan wordt er in het Nederlands gepraat over Italiaans voetbal, Italiaans eten of de Italiaanse politiek. Zoek maar eens op het zoekwoord ‘Italie’ op de website van Podcast Luisteren.

Zelf vind ik Radio Mangiare wel leuk, hoewel dat niet altijd over de Italiaanse keuken gaat. Voor Valentijn de voetbalfan is de Nederlandse podcast van Lo Stadio over Italiaans voetbal erg leuk. Dit is allemaal erg leuk voor het Italiëgevoel, en je leert natuurlijk wel wat over de Italiaanse cultuur, maar de Italiaanse taal zul je er niet leren.

De podcast van Tutta Lingua kun je ook toevoegen aan je favoriete Nederlandstalige podcasts over Italië. Deze zijn gemaakt door Fiona Woering, die haar eigen taalschool heeft. De afleveringen duren doorgaans zo’n 20 minuten en er wordt wat gekletst en wat grammatica behandeld op lichte luchtige manier. Niveau: A1. 

Engelse podcasts over het Italiaans (de goede zijn betaald)

Om écht de taal te leren met een podcast is dus wat ingewikkelder. Er zijn podcasts in het Engels, zoals Coffe Break Italian en 30 minute Italian. Er wordt heel veel gepraat in het Engels, weinig in het Italiaans. Je leert er niet veel van. Je hebt bovendien interferentie van het Engels, dat betekent dat je ook bezig bent met de Engelse taal. Als je niet heel goed Engels spreekt zul je merken dat je aandacht ook gaat naar betekenis van het Engels.

De beste Engelse podcast, die je ook nog eens naar gevorderd niveau kan brengen zijn betaald. Een voorbeeld is Italianpod101.com. Voor 4, 10 of 23 dollar per maand heb je toegang tot verschillende soorten diensten. Er is een gratis account, maar daar heb je dan weer zo goed als niets aan. De eenvoudige account biedt toegang tot eenvoudige goedkopere account krijg je toegang tot veel luisterfragmenten, en er is echt een enorme database, van beginnersniveau tot vergevorderd. Bij de duurdere betaalde account krijg je hulp van een tutor en een programma op maat.

Ook is er News in Slow Italian, hierbij ontvang je het Italiaanse nieuws op podcast, met een aangepast vocabulaire en langzaam uitgesproken.Dit is vanaf niveau B1. Deze is echter ook betaald en kost 12,90 dollar per maand. Ook staan er luisterboeken op deze site.

Italiaanse podcasts

Een nieuwe Italiaanse podcast voor beginners is heet Italian ON-Air en wordt gemaakt door de Leonardo da Vinci-school, die sinds 1977 Italiaans lesgeeft aan buitenlanders in de steden Florence, Milaan, Rome, Turijn en Viareggio.

Bij de Scuola Leonardo da Vinci ligt veel nadruk op gesproken taal, waarmee je vloeiend leert communiceren met moedertaalsprekers en tegelijkertijd op een eenvoudige en leuke manier grammatica tot je neemt.

De Italiaanse docenten van deze school hebben een format bedacht om woorden, uitdrukkingen en idiomen te leren. Elke week publiceren ze een korte, nieuwe aflevering van ongeveer 4/5 minuten, met een dialoog over actualiteiten, cultuur, curiosa en nog veel meer.

Een prima methode om het luisteren en de uitspraak te oefenen en de woordenschat, uitdrukkingen of idiomen van de Italiaanse taal te leren.

Wat je op niveau A2 (net voorbij het beginnersniveau, zie info over het ERK) gratis kunt doen is het luisteren naar langzame Italiaanse kindersprookjes. Je hebt dan immers al een context. Je weet hoe de sprookjes gaan en kunt daardoor makkelijker de verhaallijn en sleutelwoorden herkennen. Luister hetzelfde sprookje meerder malen en maak notities bij de woorden die je niet begrijpt. Op die manier is deze manier om je extra bloot te stellen aan de Italiaanse taal zeker een waardevolle bijdrage aan je leerproces. Ook kun je luisteren naar Italiaanse kinderliedjes en versjes, maar daar kun je ook nogal snel moe van worden. We zitten nu eenmaal in een andere levensfase. Ook is dat niveau vaak nog hoger als je eigenlijk zou verwachten. De Italiaanse kinderen voor kinderen is voor een A2 leerling echt te ingewikkeld, die moet echt nog denken aan kleuter en peuterliedjes en versjes.

Slow Italian fast learning en News in Slow Italian zijn nuttige podcasts voor leerlingen niveau B1/B2. In deze podcasts wordt het nieuws verteld op een wat tragere manier. Ook heb je op niveau B2 Storia d’Italia, de geschiedenis van Italie. Ook geheel in het Italiaans (ondanks wat de naam doet vermoeden) en op niveau B1/B2 is The Italian Coach. The Italian coach doet zijn best om het eenvoudig te maken voor studenten, maar kiest toch nog moeilijke onderwerpen, te moeilijk.

De jongens, Paolo en Massimo van l’italiano vero zijn erg sympathiek en kletsen gezellig. Hun podcast is speciaal gemaakt voor buitenlanders die Italiaans leren en ze nemen je mee naar alledaagse Italiaanse plekken. Ze maken leuke verhaaltjes, maar ze zeggen wel erg makkelijk dat je de grammatica weg moet gooien. Ze zijn zelf geen docent Italiaans, hebben een heel andere achtergrond in de commerciele sector. Je kunt hun gesprekken pas begrijpen vanaf niveau B1/B2. Ook hun podcast kun je vinden op Spotify.

De podcast Pensieri e parole, is ook een goede.

Italiaans leren met podcasts dat is dus helemaal nog niet zo gemakkelijk. Netflix en YouTube bieden ook aanknopingspunten om de Italiaanse taal te leren, juist vanwege de visuele component.

tips voor zelfstudie

#1 Wees kritisch naar je voortgang

Het belangrijkste bij een studie die je in je eentje doet, is de vaardigheid om zelf eerlijk je voortgang te evalueren. Als je niet in de smiezen hebt wat je nog moet of wat je wel al kunt, dan gaat het met die zelfstudie ook niet lukken. Besteed dus regelmatig tijd aan het evalueren van de stand van zaken.

Zo kan ik me herinneren dat ik toen ik met niveau B1 bezig was een spreekbeurt moest houden in het Italiaans. Ik mocht zelf mijn onderwerp kiezen en koos (als historica) de Risorgimento. De Italiaanse eenwording. Ik bevond mij bij een taalcursus in Italië.

Ik wist totaal niet waar ik mijn informatie vandaan moest halen. Om het probleem maar niet onder ogen te hoeven zien stak ik mijn kop in het zand. En ik liet de juf weten dat ik niks had voor mijn spreekbeurt. Dat ik het niet kon. Ik bedacht me niet dat ik op zoek moest naar de kinderafdeling van de openbare bibliotheek en om hulp zou moeten vragen. Ook kon ik me niet bedenken dat ik beter een passend onderwerp op niveau had kunnen kiezen. Zo heb je soms veel aan je hoofd en kun je niet efficiënt denken in oplossingen. ZO MOET HET DUS NIET!

Zo weten veel leerlingen wat ze eigenlijk moeten doen, maar doen ze het niet omdat ze het spannend vinden of denken dat het niet lukt. Dit wordt dan nog verergerd als ze te hoge doelen stellen.

#2. Wees realistisch

De meeste mensen hebben het vloeiend spreken van een andere taal voor ogen als ze beginnen met het studeren van een taal. Maar is dat wel zo realistisch? Dit zal niet van de ene op de andere dag gaan en voor veel mensen gaan er jaren voorbij voor ze denken in een andere taal. Jezelf kunnen redden in een taal, kunnen zeggen wat op dat moment belangrijk is en kunnen communiceren in een andere taal hoeft allemaal niet per se en binnen één twee jaar op dat allerhoogste niveau. Informeer je over de verschillende niveaus van het ERK. Realistisch zijn betekent ook problemen onder ogen zien. Wees kritisch en bekijk wat je écht zelf nodig hebt om vooruit te gaan. Evauleer jezelf regelmatig.

#3. Stel doelen!

Er zijn veel mensen met een afkeer van toetsen. Waarom moet alles getoetst worden? vragen zij mij. Ik denk dat zij een verkeerd beeld hebben van een toets. Een toets zou je allereerst voor jezelf moeten maken. Om inzicht te krijgen in je voortgang en in wat je leert. Als je zelf inzicht hebt in wat je bijvoorbeeld moet kunnen over een jaar, dan kun je daar effectiever naar toe werken. Meer dan als je gewoon lesje voor lesje kijkt wat er op je af komt. Maak, in overleg met je docent, een plan van wat je over bijvoorbeeld een jaar wilt kunnen. Als het duidelijk is hoeveel tijd je hebt voor studie, wat je achtergrond is, je manier van leren etc. kun je een realistisch plan maken.

#4. Bestudeer je doel en handel daarnaar!

Als je bijvoorbeeld weet dat je op het einde van het schooljaar het CILS examen A2 wilt doen kijk dan welke onderdelen daarbij horen. Welke grammatica moet je kennen? Beheers je deze al? Maak zelf overzichten van wat je moet kennen en oefen deze per onderdeel. Kies de onderdelen zelf die je wilt oefenen. Als je fouten maakt, kijk dan waarom deze fout zijn. Begin met makkelijke oefeningen en algemene regels en ga van daar uit steeds meer de uitzonderingen bestuderen. Vraag aan je docent wat de criteria zijn voor beoordelingen van toetsen. Wat moet je allemaal kunnen in een conversatie? Wat voor soort teksten moet je kunnen begrijpen? Zoek dan die dingen op en zorg dat je zoveel mogelijk mee in aanraking komt.

#5. Zorg voor succesmomenten

Kijk regelmatig naar wat goed gaat en wat je al kan. Als je realistische doelen stelt kun je trots op jezelf zijn op verschillende momenten. Wordt bewust van je vooruitgang. Haal examens. Hoe knap is dat?? Heb je maar een 6? Je hebt het gehaald! Ik heb ook altijd ternauwernood voldoendes gehaald, veel belangrijker is je doorzettingsvermogen op lange termijn. Laat anderen weten wat je al kunt op social media en geef een Italiaans feestje om dit te vieren. Realiseer je dat je al muziek kunt meezingen, folders kunt lezen, koffie kunt bestellen etc. Kijk niet naar wat nog niet goed gaat en wat je níet begrijpt als je naar een Italiaanse film gaat in de bioscoop, maar wees gespitst op herkenning. Ga naar Italie om je verworven vaardigheden in de praktijk te kunnen brengen maar laat je niet uit het veld slaan door snel sprekende Italianen die je niet goed begrijpt. Blijf rustig en gebruik je eigen creativiteit en inzicht om Italianen te begrijpen met de kennis die je wél hebt. Zie het Italiaans niet altijd als doel, maar ook als middel om te spelen, te kletsen en andere dingen te doen. Maak fouten en geniet!

#6. Zet door!

Na een of twee jaar een dag in de week Italiaans studeren kun je een aardig woordje Italiaans maar ook leer je de frustratie kennen van het niet weten van woorden, het niet begrijpen van de ander, het verkeerd begrijpen of het niet kunnen zeggen wat je wilt. Haak dan niet af, maar zet door! Goede dingen hebben tijd nodig. Blijf positief, zoek leuke dingen op om je motivatie te behouden. Beloon je studie met een leuke Italiaanse cd of Italiaans boek. Besef je dat je niet in Italië woont, je ook heel veel andere dingen hebt gedaan de afgelopen twee jaar.

Goede papieren titels voor zelfstudie

Oké dit blog gaat over online cursussen, maar als docent Italiaans kan ik het niet nalaten je aanraden een goed boek te kopen tot de tijd dat ik zelf een goede online cursus heb ontwikkeld. De kwaliteit van de boeken stijgt tot nu toe ver uit boven dat wat er online te vinden. Ik zal je dus altijd aanraden een boek te kopen.

1. Grammatica di base dell’italiano van Uitgeverij Casa delle lingue kost 26,30. Het is geschreven door Andrea Petri, Marina Laneri en Andrea Bernardoni, laten we hen even de credits geven die hen toekomen. Het is een groot boek met meer dan 300 pagina’s. Het is ingedeeld in 7 hoofdstukken (1.sostantivi e aggettivi 2. determinanti 3. pronomi personali 4. verbi 5. preposizioni 6. frasi en 7. fonetica e ortografia) met elk een andere kleur die weer opgedeeld zijn in paragrafen. Die deelonderwerpen / paragrafen zijn op minimaal niveau, er zitten weinig generalisaties in. Je kunt echt bezig zijn met microregels: voor elke uitzondering bestaat een oefening. Hierdoor heb je niet dat er verschillende grammaticale regels in één oefening worden gestopt. Ik vind dit een heldere indeling, hoewel sommige hoofdstukken (verbi) wel 8 x zo lang zijn als andere (preposizioni). Het is een praktische indeling die de student helpt om te vinden wat hij zoekt. Er zitten vele oefeningen in waarbij ook veel gemaakte fouten en voorbeelden worden aangehaald, handig om van te leren. De sleutels / oplossingen zitten op het begin van het boek, net als een overzicht met tavole verbali (regelmatige en onregelmatige werkwoorden), hoewel je daarvoor ook hele handige gratis apps hebt.

De meer dan 300 oefeningen zijn ingedeeld op ERK-niveau, ook een pluspunt. Hierdoor heb je immers minder kans om oefeningen te maken op het verkeerde niveau waardoor je frustratie voorkomt. Frustratie kom je snel tegen als je oefeningen op het verkeerde niveau maakt en dit is voor vele mensen erg vervelend en als dit vaak gebeurt kunnen mensen zelfs afhaken bij de studie. Dit boek heeft dat dus goed begrepen. Het is duidelijk dat dit boek niet is geschreven door academici die veel van de theorie van grammatica weten maar door docenten die weten welke problemen studenten tegenkomen in de praktijk. Vanwege alle bovengenoemde redenen is dit het boek wat ik zelf studenten ga aanraden.

2. Nuova grammatica pratica della lingua Italiana van Susanna Nocchi is een Italiaans boek. Bij het boek zitten ook de oplossingen. Het boek is van de Italiaanse uitgeverij Alma Edizioni maar wordt in Nederland door Intertaal verkocht. Het boek behandelt grammatica van niveau A1 tot en met B1, maar is denk ik ook goed om te hebben om nog eens door te lezen als je oefent voor je B2 of C1. De grammaticale onderdelen zijn opgesplitst naar subonderwerpen. Soms is het even kijken waar iets staat. Zo vind je de combinatie pronomi met voltooid deelwoord bij de pronomi en niet bij de passato prossimo, wat denk ik even goed had gekund. Tja, elk boek heeft toch weer zijn eigen indeling.

Het boek is in kleur, mooi en heeft zo’n 5 à 6 oefeningen per onderwerpje, iets meer is dat bijvoorbeeld dan het boek Basisgrammatica Italiaans van Prisma en geeft daarmee iets meer stevigheid om een onderwerp ook daadwerkelijk na oefening onder de knie te hebben. Zo zijn de oefeningen wat meer divers. Soms moet je een zin herschrijven, soms het goede woord invullen, soms het goede woord kiezen, soms een vraag beantwoorden etc. Dat is belangrijk, want de ene opdracht is de andere niet. Moet je een zin ophoesten dan vraagt dit meer van je dan het goede antwoord kiezen en 50% gokkans hebben. De oefeningen zijn ook gradueel gepresenteerd, van makkelijk naar moeilijk en dat laat zien dat er didactisch echt goed over na is gedacht. Dit boek heeft dan ook bijna 300 pagina’s en is dus uitgebreid en compleet. Ook zitten in dit boek achterin de Chiavi, de sleutels. De voorbeelden zijn geselecteerd op frequentie, dat betekent dat uitzonderingen die in de praktijk veel voorkomen worden aangehaald en dat geeft relevantie aan een oefening.

Het boek kost 26,30 als je het direct bij de uitgever koopt.

Een meerwaarde van dit boek is dat na een aantal hoofdstukjes er een test zit. Het is altijd goed om je taalkennis te testen.

3. Basisgrammatica Italiaans van Rosanna Colicchia, docent en eigenaar van Italrosa in Hilversum, is verschenen bij Prisma. In het boek wordt de grammatica voor beginners en gevorderden behandeld. De onderwerpen zijn duidelijk afgebakend met twee pagina’s per grammaticaal onderwerp, waardoor je makkelijk en snel iets op kunt zoeken. Wat uitleg en een paar oefeningen erbij om het onder de knie te krijgen. Fijn voor de grammaticaliefhebbers is dat er een goede uitleg + gedegen oefeningen van de voorzetsels bijzitten. Deze zijn voor veel leerlingen lastig. Er worden Nederlandse grammaticale termen gebruikt maar er is ook een overzicht van deze termen in het Italiaans, handig voor als je een madrelingua docent hebt die geen Nederlands spreekt.

Het boek is ingedeeld in twee delen: beginners en gevorderden. Dat is wel aan te bevelen, want ook in de Italiaanse taalcursussen wordt een onderwerp in de grammatica altijd in stukken geknipt. Dit is om de student niet ineens te hoeven confronteren met alle facetten van een onderwerp aan het begin. Blijft wel dat die indeling een beetje willekeurig is, de één zal dit voor beginners vinden, de ander dat. Handiger zou wat mij betreft een indeling zijn op ERK niveau, zodat leerlingen gerichter kunnen oefenen voor het behalen van een examen op korte termijn, dit boek is verschenen voordat het ERK veel werd gebruikt. Ook is het aantal oefeningen beperkt. Maar dat geld voor alle boeken, tenzij je een onderstaand boek neemt van ALMA over één grammaticaal onderwerp waarbij je tot in den treure één onderwerp kunt oefenen.

Het boek heeft 150 pagina’s plus daarachter nog de oplossingen. Op Bol.com krijgt het door lezers vaak het predikaat ‘overzichtelijk’ en ‘praktisch toepasbaar’ en daar kan ik het alleen maar mee eens zijn.

Het boek is dus aardig om de grammaticale onderwerpen op een rijtje te krijgen en er mee te oefenen, op een andere manier. Naast de gewone methode die je docent gebruikt in de les is dit zeker toch een goede aanvulling.

Het boek kost 15,50

4. Leuk zijn dus de uitgaves van ALMA edizioni waarbij je een specifiek grammaticaal onderwerp kunt oefenen. Heb je bij de andere boeken ALLES behandeld, maar dan wel met maar 2,4 of 6 oefeningen, bij de boekjes van ALMA oefen je één onderwerp tot in den treure, totdat je het beheerst. Zoals een boek over essere o avere (van Fabrizio Ruggeri), passato prossimo e imperfetto (C. Brighetti, A. Fatone, en T. Pasqualini).

Deze zijn verkrijgbaar bij Intertaal.nl. Het voordeel van deze boekjes is dat je gedwongen wordt om in een bepaalde situatie een keuze te maken en anders dan bij 1/2/3/4 je moet kiezen welke grammaticale tijd of welk werkwoord of voegwoord je moet gebruiken. De oefeningen zijn daardoor actiever en moeilijker en geen snelle invulscores. Ze zijn niet zozeer om de vervoegingen te leren kennen, als wel om het preciese gebruik in verschillende situaties te leren.

In het boekje essere / avere zit dan ook daadwerkelijk alles wat met essere of avere te maken heeft. De uitzonderingen op de regel, en alle microregels die bij een handboek zijn verspreid over de presente indicativo, de verbi irregolari, de passato prossimo en de verbi reflessivi bijvoorbeeld. Ook hier zijn het soort oefeningen divers, soms moet je onderstrepen, soms goed of fout aangeven, soms iets vervoegen, soms de goede antwoorden met elkaar verbinden etc.

Dat boekje over de imperfetto versus de passato prossimo had ik zelf ook wel willen hebben. Ik heb deze grammaticale onderwerpen opgepakt in de praktijk en nooit echt goed de regels geleerd en dan blijf je de fout maken dat je bepaalde dingen verhollandst, zelfs als je nog op C1- of C2-niveau zit. Dan krijg je slijtagefouten. Waar ik zelf nog steeds de fout in ga (en veel Italianen met mij overigens) is het invullen van de juiste tijd / werkwoordsvervoegingen in een verhaaltje. Wil je deze onderwerpen dus echt foutloos leren, dan zijn deze boekjes de beste aanvulling op bovengenoemde handboeken.

Een boekje kost 24 euro als je het direct bij de uitgever Intertaal besteld.

5. Grammatica essenziale della lingua italiana con esercizi van Marco Mezzadri gebruikte ik zelf op de universiteit. Rosanna Colicchia van Italrosa.nl liet me weten dat je de chiavi apart kunt kopen, met nog wat extra oefeningen. Het boek wordt uitgegeven door de Italiaanse Guerra Edizioni en in Nederland gedistribueerd door Intertaal. Het boek kost 29,30 als je het direct bij de uitgever Intertaal koopt.

6. De 250 grammatica oefeningen van Intertaal van Rovere / Fenati heeft grammatica oefeningen van niveau A1 tot en met niveau B1. Achter in het boek staan de oplossingen. 250 oefeningen lijkt heel veel, maar als je bedenkt dat er heel veel grammaticale onderwerpen zijn is het zo dat het aantal oefeningen per onderwerp beperkt is tot circa 10 oefeningen per onderwerp. De eerste helft van het boekje gaat in op taalkundige zaken, zoals het lidwoord, het zelfstandig naamwoord, het bijvoeglijk naamwoord etc. De tweede helft gaat over verschillende werkwoordstijden en modussen. Ook wordt er aandacht besteed aan de voor velen zo lastige voorzetsels en zinsbouw. Ze weten daarmee wel welke moeilijkheden en onzekerheden er spelen bij Nederlandse studenten.

Het boekje bevat de hele grammatica tot en met B1, maar gaat niet in op meer gecompliceerde zaken zoals voegwoorden, die meer horen bij B2 of C1. Het is een goede aanvulling op je boek, ook omdat je per onderwerp oefent en heel duidelijk weet waar je mee bezig bent. Anderzijds zijn de oefeningen op die manier ingericht dat je leert om vervoegingen te onthouden, maar leer je niet heel veel over gericht toepassen in verschillende situaties waarin je een grammaticale afweging moet maken. Je moet bedenken dat dat hetgene is wat je wilt, als je dit boekje aanschaft.

Het boek heeft niet de pretentie alle grammatica uitputtend te behandelen, alleen de belangrijkste dingen komen aan bod.

Het boekje kost 11,92 als je het direct bij de uitgever koopt.

7.Oefenboek Grammatica Italiaans van Van Dale van Rita Maria Sorce. Dit boek heeft ouderwetse grammatica oefeningen maar heeft 250 bladzijden en gaat tot en met niveau C1. Het is een Nederlandse uitgave maar het aantal oefeningen dat je kunt doen is zeer beperkt, doordat het alle niveaus omvat. Het staat wel duidelijk georganiseerd op onderwerp. In dit nieuwe boek is de primaire hoofdstukindeling het grammaticale onderwerp. Je kunt dus kiezen of je het lidwoord wil oefenen, de passato remoto of het bijwoord om maar eens wat te noemen. Daarnaast staat het grammatica onderdeel per niveau van het ERK uitgelegd met oefeningen. Zo heb je bij het hoofdstuk over het persoonlijk voornaamwoord oefeningen voor A2 voor pronomi complemento oggetto en voor B1 met pronomi combinati misti/ combinati. Hierdoor is ook de progressie voor een student veel duidelijker zichtbaar en dat is weer enorm motiverend. Het boek maakt successen zichtbaar.

Daarnaast is het Oefenboek Grammatica Italiaans rijk in kleur geïllustreerd, heeft een veel positievere gebruikerservaring dan bovenstaande oudere boeken.  De grammaticale termen worden zowel in het Nederlands als in het Italiaans benoemd en het boek is daarmee toegankelijk voor de Nederlandse student.

Om greep te krijgen op de Italiaanse grammatica is het ook voor gevorderde studenten soms nog fijn om de Italiaanse grammatica uitgelegd te krijgen in het Nederlands, zo spreek ik uit eigen ervaring. Er is relevante en duidelijke aandacht voor verschillende soorten voegwoorden en bijwoorden: belangrijke zaken in de CILS-examens maar vaak ondergeschoven kindjes in de moderne methodes.  De aandacht voor culturele dingen is leuk en zorgt voor afwisseling. Het enige minpuntje wat ik kan noemen is dat 250 pagina’s erg weinig is voor 6 verschillende niveaus. Zeker de aandacht voor B2/C1-niveau is beperkt, maar aan de andere kant: de meeste studenten komen niet zo ver. Het is ook leuke informatie voor A2/B1-studenten om te zien wat ze moeten kunnen op een hoger niveau. Het maakt kennis en progressie inzichtelijk. Ik ga het boek vanavond in ieder geval meenemen naar de les.

De oplossingen van de oefeningen staan online. Het boek kost € 25,99 bij uitgeverij Van Dale.

Tip: wil je een compleet online programma dat je naar A1-niveau begeleidt? Probeer dan de cursus Dit is Italiaans van Dit is Italië. Tegen een voordelig tarief volg je leuke en uitdagende lessen. Bekijk hier alle info.

Jouw online bronnen om gratis Italiaans te leren?

Heb je zelf nog andere tips voor bronnen of cursussen waarmee je online Italiaans kunt leren? Geef ze dan hieronder in een reactie aan. De komende tijd zullen we de bovenstaande lijst met websites, leerplatformen en YouTube-kanalen nog wat verder uitbreiden!

We zijn benieuwd hoe jij jezelf (gratis) Italiaans leert. Online of offline? Met of zonder docent? Betaald of gratis?

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italië in februari

Italië in februari

De 8 lekkerste traditionele gerechten uit Noord-Italië

De 8 lekkerste traditionele gerechten uit Noord-Italië