in

‘Green pass’ moet Italiaanse toeristenzomer redden

Een zomer zonder toeristen? Schrikbeeld voor de Italiaanse toeristische sector (foto's: Aart Heering)

Groepsimmuniteit wordt voor het begin van de zomer niet gehaald en dus moeten we een list verzinnen om het toeristenseizoen toch nog voor een deel te redden. Daarom pleit de Italiaanse minister van Toerisme, Massimo Garavaglia, voor de instelling van een digitale green pass voor Covid-vrije reizigers, een idee dat ook binnen de Europese Commissie circuleert. Garavaglia deed dit tijdens een online persconferentie voor de buitenlandse pers in Rome, waarbij de hamvraag natuurlijk was: wanneer kunnen we weer als toerist naar Italië? Als het aan de minister ligt vanaf begin juni, maar dan moet er nog wel wat gebeuren.

Update 22 juli 2021: verplichte green pass

Met ingang van 6 augustus 2021 moet je bij een groot aantal activiteiten en bezoeken een EU Digital Covid Certificate (DCC) kunnen overleggen of de Italiaanse variant daarop, de green pass ofwel, in de woorden van premier Draghi die een hekel heeft aan onnodige anglicismen, een certificato verde.

Om het DCC als QR-code op je smartphone te krijgen, moet je:

 1. Tweemaal zijn gevaccineerd, waarvan de laatste keer minimaal 14 dagen geleden, met door de EMA goedgekeurde entstof (dus bij voorbeeld niet de Russische Sputnik)
 2. Maximaal 6 maanden geleden van COVID-19 zijn genezen (herstelbewijs overleggen)
 3. Minder dan 48 uur geleden negatief zijn getest (negatieve PCR- of antigeentest)

Vooralsnog is het DCC negen maanden geldig. Het verschil met het Italiaanse certificato verde is dat daarvoor één vaccinatie voldoende is. Maar omdat dit alleen geldt voor Italianen of in Italië woonachtige personen, is dat voor toeristen niet interessant.

Als je in Italië tweemaal ingeënt bent, dan krijg je trouwens ook het Europese DCC. Meer informatie op de site van het Italiaanse ministerie van volksgezondheid: Nuovo coronavirus (salute.gov.it).

In het jongste COVID-decreet, dat van 22 juli 2021 – hier een samenvatting: Comunicato stampa del Consiglio dei Ministri n. 30 | www.governo.it -,  wordt een groot aantal activiteiten opgesomd waarvoor je in bezit moet zijn van DCC dan wel green pass.

Let wel, dit geldt alleen voor personen van 12 jaar en ouder, dus niet voor jongere kinderen:

 1. In restaurants, cafés e.d. binnen aan tafel (in de buitenlucht of aan de bar dus niet)
 2. Concerten en sportieve evenementen
 3. Musea, tentoonstellingen, cultuurcentra
 4. Zwembaden, sportscholen, wellness centra, voor zover overdekt
 5. Beurzen, festivals, congressen
 6. Thermen en pretparken
 7. Centra voor cultuur, recreatie en sociale activiteiten, voor zover overdekt
 8. Gokhallen, bingozalen en casino’s

Meer informatie vind je in dit artikel over de green pass.

Militaire logistiek

Net als in de rest van Europa, met uitzondering van Groot-Brittannië, Servië en San Marino (dat als niet-EU lid een portie van het Russische Spoetnik-vaccin heeft besteld), gaat de toediening van anti Covid 19-entstof in Italië met grote vertraging gepaard. Dat komt voor een deel door de bekende, zwaar overtrokken, problemen met het AstraZeneca-vaccin, maar ook door de nogal rommelige manier waarop de toediening aanvankelijk plaatsvond.

Generaal Figliuolo leidt het Italiaanse vaccinatieprogramma (foto: Ministero della Difesa)

Volksgezondheid is in Italië een regionale bevoegdheid met als gevolg dat elk van de 20 Italiaanse gewesten op eigen houtje vaccinatieplannen maakte met voorkeursbehandelingen voor uiteenlopende beroeps- en pressiegroepen zoals onderwijzers, rechters, advocaten, journalisten, cipiers en verzorgers van bejaarde verwanten. Er lagen zelfs plannen om ook politici, geestelijken en belastingadviseurs gelijk te stellen aan oude en zieke mensen.

Daar is nu een einde aan gekomen sinds de nieuwe premier Mario Draghi een militair met ruime ervaring in de medische logistiek heeft aangesteld om de inenting nationaal te organiseren, met leeftijd als voornaamste criterium. Maar ook generaal Figliuolo kan geen ijzer met handen breken en het probleem van de stagnerende vaccinaanvoer blijft ook Italië parten spelen.

Het ziet er niet naar uit dat het streefgetal van 500.000 inentingen per dag deze maand al wordt gehaald en dat heeft funeste gevolgen voor het toerisme. Estate senza turisti stranieri (Zomer zonder buitenlandse toeristen) kopte Il Messaggero begin april gealarmeerd. Het Romeinse dagblad citeerde een vertrouwelijk EU-rapport dat voorspelde dat eind juni pas 57% van de Italianen ingeënt zou zijn en zoals het er nu uitziet lijkt dat geen hoge schatting.

Dramatische gevolgen

De invoering van een ‘vaccinatiepaspoort’ voor Italiaanse en buitenlandse gevaccineerden heeft daarom niet veel zin, betoogt Garavaglia, die in plaats daarvan pleit voor een digitaal document (hij gebruikte de technische term laisser passer) voor personen die voldoen aan ten minste een van de volgende drie eisen:

 • Gevaccineerd
 • In bezit van antilichamen
 • Met negatief testrapport

Garavaglia hoopt dat dit vanaf begin juni kan worden ingevoerd. In eerste instantie binnen Europees verband, maar met de bedoeling om het uit te breiden naar buiten de EU. (Dit in antwoord op vragen van Russische en Amerikaanse journalisten over de mogelijkheid om komende zomer naar Italië te reizen zonder de nu geldende strenge lockdown-regelingen.)

Minister Garavaglia wil een deel van het toeristenseizoen zien te redden

Zo kan het zomerseizoen nog voor een deel worden gered, ook al zal de groepsimmuniteit pas later worden bereikt. En dat mag ook wel want de gevolgen van de pandemie voor de sector zijn dramatisch. Het aantal hotelboekingen ligt, net als vorig jaar, zo’n 50% lager dan in 2019, in steden als Rome en Florence zelfs min 80%.

Alleen de badplaatsen doen het nog redelijk goed, met circa -10% in juli en augustus, om de eenvoudige reden dat de Italianen zelf niet naar het buitenland gaan. De steunbetalingen laten vaak op zich wachten. Veel bedrijven worden met de ondergang bedreigd en in de Italiaanse steden beginnen protesten van wanhopige ondernemers en werknemers uit de hand te lopen.

Duurzaam toerisme en spreiding

De meeste buitenlandse toeristen plannen hun vakantie al maanden van tevoren, dus het zou een illusie zijn om van de green pass voor komende zomer een groots herstel te verwachten. Dat realiseert ook de minister zich wel: ‘We voorzien een toename in de tweede helft van de zomer maar verder rekenen we dit jaar nog vooral op de binnenlandse markt. Tegelijk maken we van de gelegenheid gebruik om het toerismebeleid te moderniseren.’

Dat gebeurt in de eerste plaats door de creatie van het zijn ministerie zelf, wat inderdaad niet overbodig lijkt voor een sector die onder normale omstandigheden voor 13-15% bijdraagt aan het Italiaanse bruto binnenlands product. (De laatste minister voor Toerisme die Italië heeft gehad, Michela Vittoria Brambilla in 2009-11, heeft geen blijvende herinnering nagelaten.)

Garavaglia neemt zich ook voor om het toeristisch beleid nu eindelijk eens landelijk te coördineren en een einde te maken aan de campagnes van elkaar beconcurrerende steden en regio’s. Dat lijkt gemakkelijker dan het is in een land dat bestuurlijk zo verdeeld is als Italië. Een eerder experiment met een landelijk portaal onder de titel www.italia.it is grandioos geflopt. De 12 jaar geleden met veel bombarie gepresenteerde campagne Magic Italy heeft weinig meer opgeleverd dan een legendarisch geworden reclamespot met het zalvend stemgeluid van Berlusconi.

Reclamespot van het ministerie voor Toerisme van Italië

Een nobel streven dus en we mogen hopen dat het meer oplevert dan de lokale braderieën en concerten in dialect waar Garavaglia’s partij – de Lega – zo gek op is. Andere plannen van de bewindsman zijn:

 • Digitalisering van de sector (waarvoor Italië ook het Covid-herstelfonds kan gebruiken)
 • Bevordering van duurzaam toerisme, onder meer door herwaardering van oude spoorlijnen
 • En vooral spreiding van toeristen om veel te drukke centra als Venetië, Florence en Rome te ontlasten ten gunste van de honderden niet minder interessante steden, borghi en natuurgebieden, die Italië te bieden heeft

Het klinkt in ieder geval veelbelovend. 

Geschreven door Aart Heering

Aart Heering, historicus en journalist. Woont 30 jaar in Italië en werkt momenteel voor de Nederlandse ambassade in Rome.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Italiaans te leren moet je zowel spreken als schrijven

Op zoek naar een nieuw huis in Italië – deel 9