in

Groeten uit de Laars deel 2: Wietske en Pieter in San Fedele Intelvi

Wietske en Pieter van B&B Villa il Maiale Bianco vertellen over hun emigratie-ervaringen (foto's: Wietske en Pieter)

Stel je voor: je bent al jaren bezig met het voorbereiden van een emigratie naar Italië. Je hebt alles gedaan en voorbereid wat er voor te bereiden valt. De sfeer is op en top want het gaat nu eindelijk gebeuren. Een droom komt uit! En dan, als je pas net bent aangekomen in Italië, verandert het land in een rampgebied. Het overkomt Wietske en Pieter. Als zij na jaren van voorbereiding vertrekken naar hun appartement aan het Comomeer, grijpt het coronavirus om zich heen.

Het roer gaat om

Het verhaal van Wietske en Pieter is er één dat je laat nadenken over alles. Een prachtig verhaal van twee bijzondere mensen die ondanks de tegenslagen ontzettend positief blijven.

We gaan terug naar 9 maart 2020. Wietske en Pieter tekenen dan het koopcontract van hun nieuwe huis, een historische villa in San Fedele Intelvi (gemeente Como, gewest Lombardije), die ze gaan verbouwen tot B&B. Een pittoreske plaats gelegen tussen het Comomeer en het meer van Lugano.

De schitterende historische villa in San Fedele Intelvi aan het Comomeer

Twee gelukkige mensen die, op het hoogtepunt van het leven, hun koffers pakken om dat hoogtepunt voort te zetten in Italië. Beiden hebben dan een leuke baan in Nederland en een warm, sociaal leven.

‘Op een gegeven moment kom je op een leeftijd en denk je: als ik ooit het roer nog om wil gooien in mijn leven, is dít het moment,’ vertelt Pieter. Voor Wietske was emigreren naar Italië altijd al een droom. Van kinds af aan droomde zij van wonen, werken en leven in de Laars.

Als de dromen van het stel op een gegeven moment samenkomen, is de keuze snel gemaakt. ‘We gaan. Samen kunnen we dit, dachten we,’ vertelt Wietske. ‘We hebben al een appartement aan het Comomeer, kennen de omgeving erg goed en we konden van daaruit makkelijk op zoek naar een nieuw project.’

En dat project komt er. Een prachtige B&B in San Fedele Intelvi waar Wietske en Pieter vol enthousiasme induiken.

Een van de kamers van B&B Villa il Maiale Bianco

Niet alles staat in de boekjes

De voorbereidingen worden getroffen en na een jaar vertrekt het stel dan echt naar hun paleisje in Italië. Een historische villa met mooie tegeltjes in de gang, granieten trappen en beschilderde plafonds. Een klein kasteel.

Het avontuur begint en ze zijn op alles voorbereid: onderhandelingen met de architect, aannemers en gemeenteambtenaren en dankzij het boek Wonen en kopen in Italië (dé grootste aanrader van Wietske en Pieter) zijn ze er helemaal klaar voor.

Maar hoe je omgaat met een pandemie vertelt niemand je, en stond nog in geen enkel boek of artikel beschreven. ‘Het heeft ons niet alleen maar lastige momenten gebracht,’ vertelt Pieter. ‘Ook hele mooie. We hadden de tijd om te klussen en te wennen aan het leven in Italië. Op z’n Italiaans bekeken we giorno per giorno wat er moest gebeuren, wat we konden doen en kwamen we telkens samen tot een succes.’

De gesprekken met Wietske en Pieter bestaan vooral uit anekdotes over hun leven in de Laars en de cultuurverschillen. Zo vertellen ze over de keuken die ze wilden kopen bij de Zweedse meubelgigant. ‘Toen de bevestiging al bijna uit de printer rolde, kwam de verkoper erachter dat er toch een aantal kastjes niet geleverd konden worden,’ lacht Pieter.

Of het kopen van een koelkast zonder vriesvak en deze alleen in pastelblauw kunnen krijgen. ‘Voor de proseccobar die straks in de B&B komt,’ vertelt Wietske glunderend.

Colazione

Niet bij de pakken neerzitten

Een dik jaar na dato is de verbouwing van de villa naar B&B gereed en is het stel klaar om gasten te ontvangen. Maar is Italië dat ook? ‘Mensen willen toch op vakantie en vrienden vanuit Nederland zijn ook wel eens benieuwd waar we nou wonen,’ lacht Pieter.

Toch wil het nog niet echt vlotten. Het dolce vita waar het stel op voorhand uiteraard op had gerekend, is nog niet écht dolce. Het leven gaat, zelfs in Italië, met ups en downs.

In ons eerste gesprek komen we na een uurtje keuvelen tot de kern. De winter duurt wel erg lang in San Fedele Intelvi met de gesloten deuren van de B&B. Wietske straalt dan wel in haar lichtroze coltrui, maar je gaat niet naar Italië om maanden in een winterjas en met dikke sokken te zitten.

Daarnaast is het aan de ene kant fijn dat de B&B zo is opgeknapt, maar de meeste klussen zijn zo onderhand ook wel gedaan. ‘Als je het plan hebt om een B&B te starten, reken je het eerste jaar op verlies. Het tweede jaar misschien ook nog, maar het derde jaar hoop je toch een stijgende lijn te zien,’ legt Pieter uit. ‘Wij zitten nu in ons tweede jaar en we hebben nagenoeg nog geen gasten gehad. Geen boekingen. Geen inkomsten. Niks. We staan nog steeds op nul en áls we straks gasten mogen ontvangen, beginnen we ver onder de streep.’

Wietske en Pieter lachen, maar de realiteit is hard. Althans: als ik een paar weken na ons eerste gesprek weer contact opneem met Pieter en Wietske, hebben ze goede berichten. De stemming is 180 graden gedraaid. ‘Er komen gasten én het is mooi weer!’ Ze schreeuwen het bijna van de daken. Dan en dan en dan en dan. Het blijft maar doorgaan!

Realistisch blijven

Het stel ziet de toekomst door een roze bril. Ze vertellen vol trots over de plannen die ze hebben. De activiteiten die ze willen ondernemen met gasten. Welke kommetjes en potjes jam ze bij het ontbijt willen serveren. Wietske en Pieter zijn klaar om van start te gaan, klaar om hun B&B waar ze maanden aan hebben gesleuteld, groots te openen voor iedereen die dat wil. En dat gaat gebeuren!

Of ze achteraf dingen anders hadden gedaan of geregeld? ‘Tsja, achteraf is alles altijd makkelijker,’ lacht Pieter. Wanneer er geen inkomsten binnenkomen, maar wel kosten worden gemaakt, ga je op zoek naar een plan B.

Voor Wietske en Pieter is het plan B het vinden van een baan naast de werkzaamheden in de B&B. Voor in het laagseizoen, maar ook voor de afwisseling in werkzaamheden.

‘Idealiter wil je natuurlijk het hele jaar door volgeboekt zijn en niet aan een andere baan te hoeven denken. Maar we blijven ook realistisch en dat is misschien wel onze grootste kracht.’ Vooruitkijken, maar realistisch blijven. Er vanuit gaan dat het goedkomt. En dat komt het!

Wakker worden in de B&B

3 tips van Wietske en Pieter

  1. Bereid je voor op alles en begroot tegenslagen. Lees je in alles, echt álles, in.
  2. Stap af van Nederlandse ‘gewoontes’ als ritme en regelmaat. Pas je aan aan de ‘domani domanicultuur. En wees respectvol als iets niet loopt zoals je had gehoopt. De volgende dag drink je hoogstwaarschijnlijk weer een cappuccino aan de bar samen.
  3. Liefde maakt blind: wees niet té enthousiast, wees realistisch. Laat niet blijken dat je haast hebt in welke klus dan ook, want dan wordt er met je aan de haal gegaan. Daarnaast is de prijs bijna nooit de echte prijs. Staat er 600 dan is het 500 euro, zolang iets maar verkoopt. Onderhandelen over offertes doen de Italianen graag.  

Wietske en Pieter verwelkomen je graag in hun prachtige B&B Villa il Maiale Bianco! Mocht onderstaande uitnodiging je nog niet over de streep trekken, kijk dan ook eens op de Facebook– en Instagram-accounts  van de B&B of op de website. Die vind je hier: Villa il Maiale Bianco B&B San Fedele Intelvi.

“B&B Villa il Maiale Bianco is dé plek om te overnachten wanneer je op doorreis bent naar de rest van Italië. Onze villa ligt 10 km van de Zwitserse grens bij Arogno net voorbij Lugano. De villa ligt aan de rand van het dorp San Fedele Intelvi Sopra en heeft een vanuit de achtertuin een prachtig uitzicht op de Intelvi Vallei. Ook voor een verblijf van meerdere nachten is B&B Villa il Maiale Bianco in de vallei van Centro Valle Intelvi uitermate geschikt. We verwelkomen je graag!”

Wietske en Pieter

In Groeten uit de Laars lees je maandelijks over de ervaringen van Nederlanders of Vlamingen in Italië. Heb jij ook een mooi verhaal te vertellen over jouw emigratie? Neem dan contact met ons op door te reageren op dit artikel of door een bericht te sturen via Instagram naar @andiamo.domani.

Geschreven door Martine van Groenigen

In 2016 woonde Martine van Groenigen een half jaar als au pair bij een Italiaans gezin. Ze leerde er alle kneepjes van de Italiaanse keuken en verloor er haar hart. Niet aan een man, maar aan het land zelf. Sinds haar terugkomst is er geen dag geweest dat ze zich niet afvraagt ‘wat voor weer het zou zijn in De Laars.’ Op Dit is Italië schrijft ze enthousiast over haar eigen ervaringen in Italië en haar ‘Italian Dream’ die steeds dichterbij komt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een nieuw huis in Italië – deel 12

Verrassend Ferentino: cycloopmuren en een Romeins theater