in

De grootste Italodisco-hits uit de jaren 80

Zoete herinneringen aan de Italiaanse zomers van lang geleden

De grootste Italodisco-hits uit de jaren 80

Ken je ze nog? De Italodisco-hits uit de jaren tachtig? Zomerse klanken, strakke beats en futuristische sounds? Ze brengen je weer terug op naar die eindeloze zomervakantie op de camping toen je nog een kleine jongen of meisje was. En anders doen ze je zeker nog even denken aan die heerlijke voorbije zomer in Italië.

Italodisco

In de jaren tachtig maakten Italiaanse zangers en zangeressen de Italodisco groot. Italodisco is de muziek die aan het eind van de jaren zeventig in Italië opkomt en met de synthesizer en de drumcomputer wordt gemaakt. Kenmerkend zijn de strakke beats en de vrolijke zomerse deuntjes.

De meeste van deze hits gezongen door Italiaanse zangers en zangeressen bleken eendagsvliegen. Ze scoorden een dijk van een zomerhit en verdwenen vervolgens van het toneel.

Dat neemt niet weg dat we er warme herinneringen aan koesteren. Laat je met de onderstaande Italiaanse hits meevoeren naar die lang vervlogen zomer van toen met die ene knappe jongen of meid…

Op z’n minst toveren ze een zonnige glimlach op je gezicht. Hier komen ze: de grootste Italohits uit de jaren tachtig!

Righiera – Vamos a la playa

Oké, heel Italiaans klinkt het niet, maar wat wás dit een megahit. Vamos a la playa (Op naar het strand) schalde in 1983 door alle discospeakers in heel Europa.

LEES OOK:  Klassieke Napolitaanse liederen: nog altijd populair

Dolce Vita – Ryan Paris

Als je van deze plaat geen dolce vita-gevoel krijgt, weten we het ook niet meer. Ryan Paris was het pseudoniem van zanger en acteur Fabio Roscioli. In Nederland en Vlaanderen bereikte het nummer in 1983 de nummer 1-positie.

Self Control – Raf

Raf z’n echte naam is Raffaele Riefoli. Zijn hit Self Control uit 1984 is het bekendst, maar vooral in de uitvoering van de New Yorkse Laura Branigan. Zij was van Italiaans-Ierse afkomst. De zangeres overleed helaas op veel te vroege leeftijd aan een hersenbloeding.

Tarzan Boy – Baltimore

Zanger Jimmy McShane ziet er nogal Iers uit en dat was-ie dan ook (de rest van de band was wel Italiaans). Jimmy overleed in 1995 aan aids, maar de herinnering aan hem leeft voort in de muziek.

Valerie Dore – The Night

Valerie Dore is een Italodisco-project van producent Roberto Gasparini, in de loop der jaren uitgevoerd door verschillende zangeressen. De eerste single werd in 1984 uitgebracht als The Night, gezongen door Dora Carofiglio.

Boys (Summertime Love) – Sabrina Salerno

Wie kent Sabrina niet? Al was het maar vanwege de zwoele videoclip bij het zwembad. We waren jongens met opspelende hormonen in 1987 (shit, is dat echt alweer dertig jaar geleden?), en we staarden met gloeiende oortjes naar deze mevrouw op tv in haar iets te losse en iets te doorschijnende witte bikini.

LEES OOK:  Italiaanse muzieksensatie: Power Francers

Call Me – Ivana Spagna

In 1987 had ook Ivana Spagna een grote hit in Nederland en Vlaanderen met Call Me. In Italië nam ze een groot deel van dat jaar de nummer 1-positie in. Ivana vormde aan het begin van de jaren 80 samen met Angela Parisi het popduo Fun Fun (bekend van Happy Station).

I Like Chopin – Gazebo

Gazebo is de artiestennaam van de Italiaans-Amerikaanse zanger Paul Mazzolini. In 1983 (ja, dat was een goed jaar voor de Italdisco!) scoorde hij een grote hit in Europa: I Like Chopin.

Hey Hey Guy – Ken Laszlo

Ken Laszlo – geboren als Gianni Coraini – is een van de succesvolste Italohits-zangers. Behalve zijn eerste hit Hey Hey Guy in 1984 scoorde hij er nog heel wat meer. Tot op de dag van vandaag is hij actief in de muziekindustrie.

Ti Sento – Matia Bazar

Een dikke zomerhit in 1986, dat was Ti Sento van de Italiaanse groep Matia Bazar. Dertien weken op één in Vlaanderen en elf weken op één in Nederland. In 2009 kwam de Duitse dj Scooter met een cover waarin de oorspronkelijke zangeres Antonella Ruggiero meezong.

Italo anno nu

We weten allemaal hoe het verderging. Na de Italodisco kwam de Eurodance, waarvoor de Duitse Italo de inspiratie vormde. Vandaag de dag zijn we voor de grote hits van de Italodisco aangewezen op ‘Het Foute Uur’ van QMusic. Of natuurlijk op YouTube.

LEES OOK:  Column: mijn top 10 aan Italiaanse muzikale klassiekers

Hoewel: sommige van de bovenstaande Italo-artiesten treden nog steeds op met hun hit(s). Zoals Sabrina. En boy o boy, wat ziet de vrouw in de witte bikini er dertig (30!) jaar later nog goed uit.

Ken je er nog meer? Wat zijn jouw favoriete hits uit de Italodisco van de jaren tachtig? Of hou je meer van deze Italiaanse hits uit de Top 2000? Laat hieronder jouw reactie achter.

Beeld: YouTube

De grootste Italodisco-hits uit de jaren 80
Beoordeel dit artikel

Geschreven door Edward Hendriks

Edward Hendriks

In het dagelijks leven ben ik freelance copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een boek bovendrijven. Het zou toen nog ruim drie jaar duren mijn debuutthriller ‘Bloedgeld’ worden uitgegeven. In juni 2012 lag deze op Napolitaanse leest geschoeide maffiathriller in de boekwinkels. Daarna had ik de smaak te pakken. Wat volgde, was een nieuw verhaal dat zich wat dichter bij huis afspeelt. ‘Gezworen vrienden’ ligt sinds april 2014 in de boekhandel. Inmiddels werk ik aan mijn derde thrillermanuscript. Natuurlijk blijf ik ook gewoon mijn werk doen als copywriter voor heel uiteenlopende klanten. Ik heb drie dochters, een vrouw en een grote voorliefde voor Italië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Column: rollend Italië door

De acht bergen van Paolo Cognetti

Italiaanse literatuur: De acht bergen van Paolo Cognetti