in , , ,

Het verhaal van het verloren kind – Elena Ferrante

Het indrukwekkende laatste deel van de Napolitaanse romans

het verhaal van het verloren kind

Met smart klopte ons hart. Want wát keken we allemaal uit naar het laatste deel van deze roman reeks over de vriendschap tussen twee vriendinnen uit Napels. We volgden hen al in hun jeugd (deel 1: De geniale vriendin), in de eerste jaren van hun huwelijk (deel 2: De nieuwe achternaam) en in de bloei van hun leven (Wie vlucht en wie blijft: deel 3). En nu is er deel 4: Het verhaal van het verloren kind.

Laatste deel van de Napolitaanse romans

Elena en Lila, twee sterke Italiaanse vrouwen uit Napels. Die opgroeien in een moeilijke omgeving waarin de vrouwen sterk moeten zijn. Die troost en steun bij elkaar vinden, maar soms ook elkaars concurrentes zijn.

Een boek dat vertelt over vrouwen, maar dat gaat over meer dan shoppen en daten. Het gaat over liefde, teleurstellingen, vertrouwen, geluk. En in dit deel over opgroeiende kinderen, verlies en het omgaan met ouderdom. Ze leiden beiden een eigen leven, maar ze blijven elkaar opzoeken. Hun levens en gedachten aan elkaar toetsen. Totdat Lila een radicale beslissing neemt.

Het laatste deel gaat over de dames op leeftijd. Een prachtige afsluiting die eer doet aan het epos. Waarin de twee vrouwelijke helden streden voor geluk in het leven. Waar iedereen recht op lijkt te hebben, maar waar ze ook voor moesten vechten. Waarin de vrouwen terugkijken op hun leven en hun beslissingen. Soms met wroeging en uiteindelijk ook met berusting.

Een verhaal waar veel vrouwen zich in herkennen want de serie boeken is inmiddels in vele talen vertaalt. Zelfs Michelle Obama en Hilary Clinton lazen het!

Identiteit Elena Ferrante onthuld

Lange tijd was onbekend wie de schrijfster was van deze prachtige serie, want Elena Ferrante is een pseudoniem. Vooral in Italië werd gespeculeerd wie de auteur was van dit prachtige werk.

En uiteindelijk is het een paar weken geleden uitgekomen. Een journalist volgde de geldstroom van de uitgever en kwam terecht bij een vertaalster: een zekere Anita Raja. Heel Italië is echter boos op de journalist, want waarom mocht de schrijfster niet gewoon anoniem blijven? De zoektocht en het speculeren was net zo leuk!

En ze vonden ook wel dat de schrijfster gelijk had. Er gaat veel te veel aandacht naar de schrijver. Terwijl het boek voor zichzelf moet kunnen spreken.

Het verhaal van het verloren kindHeb jij het eerste deel al gelezen?

Het verhaal van het verloren kind
door: Elena Ferrante (vertaald door Marieke van Laake)
480 blz.
€ 24,99 (ook als e-book beschikbaar)
Wereldbibliotheek, 2016
ISBN 9789028426689

Koop bij bol.com

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze haalde in 2017 haar C2-certificaat bij de Universiteit van Siena en heeft 8 jaar Italiaanse les aan Nederlanders gegeven. Ze is gecertificeerd DITALS docente, wat betekent dat ze in Italië les mag geven aan buitenlanders. Lotje verzorgde de cursus Dit is Italiaans voor beginners.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Plannen voor het Forum Romanum

Nieuw project voor historisch park in het Forum

de 5 allerbeste restaurants van Italië

De 5 allerbeste restaurants van Italië