in

Hoe moet je een Italiaan kussen?

Hoe zit het precies met de etiquette rond begroetingen in Italië?

Kussen bij een ontmoeting in Italië?
Kussen bij een ontmoeting in Italië? (foto: Disqus)

Het advies hieronder heeft betrekking op wanneer je iemand voor het eerst begroet als je elkaar een lange tijd niet hebt gezien. Bijvoorbeeld: de Italiaanse host van je Airbnb van vorig jaar. De uitbater van het restaurantje waar je al jaren komt. Je nieuwe schoonfamilie in Italië die je nog niet eerder hebt gezien. Moet je een Italiaan kussen? En zo ja, hoe moet dat dan?

Kuscultuur

Vriendschappelijk kussen kan voor veel verwarring zorgen. Wanneer ga je over tot een kus, hoeveel doe je er, linkerwang, rechterwang, allebei, twee keer, drie keer, met of zonder lippen? Aaaaaah! Logisch dat veel Italiëgangers last hebben van kus-stress.

Italianen staan erom bekend dat ze vriendschappelijke kussen uitdelen. Bijvoorbeeld tijdens het eerste Italiaanse kerstfeest waar je voor uitgenodigd bent. Maar aan de andere kant kun je ook de ongemakkelijk situatie treffen waarbij je voor een kus wilt gaan en de ander zijn of haar arm lang maakt en in plaats daarvan buongiorno of piacere zegt. Verschillende regio’s in Italië hebben een verschillende kuscultuur. Ja, ook dat nog.

De basisregel blijft uiteraard: bij twijfel niet kussen!

Afwegingen om al dan niet te kussen

Afwegingen die je moet maken voordat je je wang aanbiedt:

  • Hoe goed ken je degene voor je?
  • Gaat het om een sociale gelegenheid of een zakelijke gelegenheid?
  • En wat zijn je eigen overwegingen om te kussen of niet?

Hou er rekening mee dat veel hiervan afhangt van de persoonlijkheid van de kusser. De meeste Italianen zijn warm en openhartig. Ze genieten ervan om (goede) vrienden en familie te kussen, maar voor kennissen, in zakelijke omgevingen en bij vreemden is een handdruk meestal de eerste keuze.

Een handig schemaatje van de kusetiquette in verschillende landen
Een handig schemaatje van de kusetiquette in verschillende landen (bron: brownelltravel.com)

Kus niet bij een eerste kennismaking

In het algemeen: kus niet als je iemand nog nooit hebt gezien. En wees een consistente kusser. Begroet je iemand met een kus, neem dan ook afscheid met een kus. Als je dan alleen een hand aanbiedt, wordt de verwarring alleen maar groter.

Heb je het idee dat je een ‘kusrelatie’ hebt? Begin dan aan de rechterkant en schamp de wang van de ander met die van je zelf. Vermijd kusgeluiden in het oor van de ander. Nee, geen gesmak! Schakel vlot over naar de linkerwang en herhaal het gebaar.

We willen dit niet moeilijker maken dan het is, maar in sommige delen van Italië tref je eerst de linkerwang en daarna pas de rechterwang. Bij twijfel: neem een pauze en laat de leiding aan je Italiaanse vriend(in) over.

Een vriendelijke handdruk is meestal een goed alternatief voor een kusbegroeting
Een vriendelijke handdruk is meestal een goed alternatief voor een kusbegroeting (foto: Pexels)

Géén derde kus

Stop na twee kussen. Een derde kus is – in tegenstelling tot in Nederland en België – niet gebruikelijk in Italië. En druk ook niet écht een kus met je lippen op de wang, tenzij het om een hechte vriendschap of een familielid gaat.

De kusroutine speelt zich voornamelijk af tussen vrouwen en vrouwen en mannen en vrouwen. Maar er zijn regio’s (voornamelijk in het zuiden) waarbij het gebruikelijk is dat ook mannen elkaar groeten met een kus op de wang. De veiligste route als (buitenlandse) man in Italië is het om het bij een vriendelijke handdruk te laten.

Ironisch genoeg is de lastigste situatie die waarin een buitenlander een andere buitenlander in Italië ontmoet. Als die persoon een vriend is, of een vriend van een vriend, hou je dan de Italiaanse gewoonte aan of val je terug op de etiquette van het thuisland?

Heb jij ongemakkelijke ervaringen met kussen in Italië? Laat hieronder een reactie achter!

Bron: dreamofitaly.com

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waar overnacht jij in Italië?

Hoe verblijf jij in Italië?

De binnenzijde van het Colosseum

Nieuw museum vertelt de historie van het Colosseum