in

Hoe overleef je een Italiaans kerstfeest?

Met panettone kun je altijd aankomen bij een Italiaans kerstfeest
Met panettone kun je altijd aankomen bij een Italiaans kerstfeest (foto: Edward Hendriks)

Heb je een uitnodiging voor een kerstfeest in Italië op zak? Gefeliciteerd, je maakt belangrijke stappen op weg in je Italiaanse integratie. Maar pas op: sociale activiteiten zoals kerst kunnen een mijnenveld voor buitenlanders zijn, die nog niet volledig op de hoogte zijn van de Italiaanse etiquette. Daarom hier een korte overlevingsgids om jezelf te transformeren in de perfecte gast.

Wat is de dresscode?

Met kleding is er meteen iets vreemds aan de hand. Sommige Italiaanse families komen gewoon in hun vrijetijdskleding bij elkaar. Andere families kiezen voor een sjieke, zwarte outfit. Een en ander schijnt te verschillen per regio en per familie. En natuurlijk of je thuis blijft of uitgaat. Om ongemakkelijke situaties te voorkomen (‘overdressed’ of ‘underdressed’) informeer je het beste vooraf subtiel naar de gebruiken.

Vraag vooraf subtiel naar de dresscode
Vraag vooraf subtiel naar de dresscode

Te vroeg of te laat

Italianen staan bekend om hun relaxte houding ten aanzien van de tijd. Feesten als Kerstmis zijn daarop geen uitzondering. Kom je precies op de afgesproken tijd aan, hou er dan rekening mee dat je je nog door een uur aan ongemakkelijke gesprekken met de gastheer of gastvrouw moet worstelen, die eigenlijk nog niet klaar was om je te ontvangen.

Kussen op het kerstfeest

We hebben het hier op DitIsItalie.nl al vaker gezegd. In Italië is het niet raar om vreemden te kussen. Dat wil zeggen: vreemden die je net hebt leren kennen. Ken je bij binnenkomst nog niemand? Vertrouw dan op een vriendelijke handdruk. Ben je op een kerstfeest geweest waar je een paar mensen hebt gesproken, vergeet dan niet iedereen te kussen voordat je vertrekt. Anders zou het weleens als onbeleefd kunnen worden beschouwd.

Kussen? Of toch niet? (foto: Disqus)

Breng je eigen Italiaanse lekkernijen mee

In Italië is het niet vreemd om je eigen drank mee te brengen. Spumante of prosecco is altijd een goede keuze voor de feestdagen. Maar je slaat ook zeker geen slecht figuur met een panettone of een zak cantuccini of andere populaire Italiaanse kerstlekkernijen onder je arm.

Cantuccini
Cantuccini

Sla geen eten af

Zorg dat je honger hebt als je naar een Italiaans kerstfeest gaat, want het staat vast dat er veel gegeten moet worden. Iets afslaan is er niet bij. Italianen zijn erg trots op hun lekkernijen en hun keuken en je kunt erop rekenen dat ze er uren voor in de keuken hebben gestaan. Als je zegt dat je ‘vol’ zit, kan dat als een belediging worden opgevat.

Vergeet de Top 2000

Lekker de bekende hits uit je jeugd voorbij horen komen? Vergeet het maar. Tijdens je eerste Italiaanse kerstfeest bereid je je maar beter voor op heel veel Andrea Bocelli, Claudio Baglioni en Tiziano Ferro (hoewel die best weleens in de Top 2000 zouden kunnen staan). Iedereen zingt de tekst mee. En ja, omdat het Kerstmis is, zullen er ook veel kerstliedjes worden gezongen.

Dans de tarantella

Geen Italiaans feest is compleet zonder dat de tarantella is gedanst. In ieder geval in de zuidelijke streken van Italië. Deze traditionele dans voert terug op de middeleeuwen, waar slachtoffers van de beet van een tarantula (een giftige spin) hun manische dansen uitvoerden om het gif eruit te zweten.

Kaartspellen

Misschien moet je je kennis van kaartspellen nog even oppoetsen. In veel Italiaanse families wordt tijdens de kerstperiode fanatiek gespeeld. Soms zelfs met het inzetten van kleine bedragen. Populair zijn de spellen Bestia, de Italiaanse variant op Blackjack ‘Sette e Mezzo’ en Tombola.

La Befana

Ga je naar een feestje waar ook kinderen zijn (en die kans is groot in Italië), stel je dan op de hoogte van het bestaan van La Befana. De heks die cadeautjes meebrengt voor kinderen, de Italiaanse variant op onze Sinterklaas. De cadeautjes worden pas bezorgd in de nacht van 5 op 6 januari. Maar tijdens de kerstdagen moet je natuurlijk al informeren wat de kinderen graag van de kerstheks willen hebben. De kerstperiode komt met Epifania (Driekoningen) op 6 januari pas echt ten einde.

La Befana (bron: YouTube)
La Befana (bron: YouTube)

Gedraag je!

In sommige landen is het sociaal aanvaard dat je jezelf met Kerstmis een stuk in je kraag drinkt. In Italië niet. Dronken worden – of zelfs maar aangeschoten – wordt niet gewaardeerd, ook niet onder collega’s tijdens een eventuele kerstborrel. Verwacht in plaats daarvan een vrij formele gelegenheid met één of twee drankjes.

Wat is jouw persoonlijke ervaring met Italiaanse kerstfeesten? Laat het weten in een reactie hieronder!

Bron: thelocal.it, foto’s: Pixabay

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Column: Droomhuis gezocht in Italië

Dit is Italië: 10 keer het beste van 2015