in ,

Hoe verblijf jij in Italië?

Van camping tot camper: 7 opties voor accommodaties

Waar overnacht jij in Italië?
Waar overnacht jij in Italië? (foto: Max Pixel)

Ben je al vakantieplannen aan het maken voor de komende zomer? Toch wel weer naar Italië, hè? En kies je dan standaard voor de camping, een vakantiehuisje of een hotel? In dit artikel stippen we enkele van de meestgekozen accommodaties aan. En noemen we de voordelen van elke vorm van verblijf. Wat is jouw favoriete accommodatie?

1. Camping

De camping is nog altijd populair onder Nederlanders en Vlamingen, zeker onder gezinnen. Hoewel we met z’n allen wel steeds luxer willen kamperen: de glamping-trend zet nog altijd door. In plaats van een eigen tent en alle potten en pannen mee te nemen, kiezen we vaker voor een safaritent ter plekke. Of voor een chalet of stacaravan op de camping. Het is dan wel zaak om vroeg te boeken, aangezien deze accommodaties op populaire plekken vaak snel vergeven zijn.

safaritent Italië
Op de camping, maar dan wel een beetje luxe in een safaritent

2. Hotel

Ook het hotel is nog altijd een populaire accommodatie voor vooral stellen die op een stedentrip gaan. Een paar dagen naar Rome, Florence of Venetië. Je wilt dan dicht bij de bezienswaardigheden zitten, waardoor een hotel op een centraal gelegen plek een goede keuze lijkt. Een hotel biedt gemak en luxe. Nadelen van een goed hotel op een mooie plek zijn meestal wel de kosten en het gebrek aan privacy.

Een hotel: centraal gelegen, maar minder geschikt voor gezinsvakanties (foto: Pixabay)

3. Vakantiepark

Een vakantiepark is een soort kruising tussen een camping en een hotel. Op de meeste parken tref je huisjes aan (al dan niet van particulieren) die je kunt huren. Daarnaast is er een centrale receptie en soms ook entertainment en een winkel. Het grote voordeel van een vakantiepark is de privacy van een eigen huisje in combinatie met de voordelen van een camping, vooral je reist met kinderen. Ze leggen op zo’n park makkelijk contact met andere kinderen en je weet het: als de kinderen een fijne vakantie hebben, heb jij dat ook.

Luxe vakantiepark in Toscane
Luxe vakantiepark in Toscane

3. Appartement of kamer huren

Enkele jaren geleden kwamen de appartementen en kamers van de locals zelf in opmars. Via platforms als Wimdu en Airbnb kon je ervoor kiezen om voordelig een kamer of zelfs een heel appartement of huis van een Italiaan te huren. De voordelen waren duidelijk: goedkoper dan een hotel, eveneens op een gunstige plek en meer sfeer doordat je iets huurt dat het eigendom van iemand anders is. Ook zijn de mogelijkheden om met meer personen te gaan vaak groter dan bij een hotel.

Je eigen kasteeltoren in Umbrië?
Je eigen kasteeltoren in Umbrië? (foto: Dutchies Abroad)

4. Agriturismo

Een andere mogelijkheid om je vakantie in Italië te beleven is om een agriturismo te boeken. Dit zijn meestal vakantieappartementen in een (voormalige) boerderij op het Italiaanse platteland. Op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen verhuren sommige boeren accommodaties op hun terrein. Maar het komt ook steeds vaker voor dat een agrarisch bedrijf is omgetoverd tot een vakantieparadijs, inclusief zwembad.

Kiezen voor een agriturismo is vaak kiezen voor een verblijf in de natuur, tussen de groene Italiaanse heuvels. Kinderen kunnen heerlijk buiten spelen en zelf kun je lekker in de schaduw van een boom met een boekje gaan zitten. Uiteraard moet je wel even kijken op welke plek je jouw agriturismo boekt. Je kunt anders weleens erg afgelegen zitten, waardoor je veel autokilometers af moet leggen om de dichtstbijzijnde bezienswaardigheden te zien.

Over het algemeen doe je zelf boodschappen, waarna je jouw maaltijden in de keuken van je eigen accommodatie bereidt. Sommige agriturismo’s bieden de mogelijkheid om een diner dat is bereid door de gastheer of gastvrouw af te nemen. Uiteraard kun je ook gewoon in lokale restaurantjes gaan eten. Die zijn in Italië nooit ver weg.

Agriturismo I Pitto Serravalle Pistoiese
Agriturismo I Pitto in Serravalle Pistoiese

5. Hostel

Een hostel of jeugdherberg is vaak een goede optie als je jong (van geest) bent en met een vriend of alleen reist. Je betaalt slechts een laag bedrag per nacht, maar je hebt ook niet veel privacy. Je deelt je slaapkamer en badkamer en meestal is er ook een gezamenlijke woonkamer. Dat kan juist een voordeel zijn als je alleen reist en graag (internationale) contacten wilt leggen.

Je kunt je echter niet terugtrekken in je eigen kamer als je even alleen wilt zijn of je niet lekker voelt. En het kan weleens laat worden voordat iedereen z’n bed heeft opgezocht en je eindelijk kunt gaan slapen. Een hostel is dus een voordelige keuze die meestal ook op een gunstige plek in de stad gevestigd is, maar die zeker niet voor iedere reiziger is weggelegd.

Gezamenlijke huiskamer in een hostel
Gezamenlijke huiskamer in een hostel (foto: Hostel of the Sun, Napels)

6. Vakantiehuis

Er zijn veel particulieren en bedrijven die een vakantiehuis hebben en dat aanbieden voor de verhuur in vakantieperiodes. Het aanbod van dergelijke woningen is vaak groot. Je kunt kiezen uit een simpel en voordelig vakantiehuis tot een luxueuze villa met zwembad.

Boeken via een bemiddelaar heeft als voordeel dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan, doordat er kwaliteitseisen zijn. Als er problemen zijn, dan hun je je wenden tot de partij waar je jouw vakantiehuis hebt geboekt. Bovendien heb je zo een enorme keuze om je vakantie precies zo in te richten als je zelf wilt. Kijk maar eens naar het aanbod van een aanbieder als Interhome. Er staan meer dan 5.500 vakantiewoningen op.

Het voordeel van zo’n vakantiehuis is dat je alle spullen bij de hand hebt en je minder mee hoeft te nemen op vakantie naar Italië. Ideaal als je de auto vol hebt met kinderen of als je met het vliegtuig reist en ter plekke een auto huurt. Ook kun je kiezen in welke regio en plaats je wilt zitten, of je een huisdier mee wilt nemen en een zwembad in de tuin wilt, enzovoorts. Voor elke wens is er wel een geschikt vakantiehuis te vinden.

Vakantiehuis met zwembad
Vakantiehuis met zwembad (foto: Interhome)

7. Camper

En dan is er nog altijd de mogelijkheid om te overnachten in je vervoersmiddel: naar Italië met de camper. Je moet dan wel een eigen camper hebben of een camper huren. Dat laatste kan trouwens redelijk makkelijk via verschillende platforms die bemiddelen in camperverhuur tussen particulieren.

Het voordeel van een camper is je mobiliteit: je gaat en staat waar je wilt. Het nadeel is dat je voor elk uitstapje je hele hebben en houden meeneemt (en er een lege plek op de camping of camperplaats achterblijft). Ben je met meerdere personen, dan moet de camper groot genoeg zijn om iedereen een eigen slaapplekje te bieden, zonder dat je binnen een paar dagen de grootste ruzie hebt.

Camperplaats Area Residence Poggetto
Camperplaats Area Residence Poggetto (foto: Agriturismo Poggetto)

Hoe ga jij op vakantie naar Italië?

Wat is jouw favoriete accommodatie als je naar Italië op vakantie gaat? En waarom is dat zo? Laat hieronder jouw reactie achter en help andere Italiëgangers!

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kaarsen in Italië: een cultuurverschil

Column: kaarsjes aan!

Kussen bij een ontmoeting in Italië?

Hoe moet je een Italiaan kussen?