in

Het hoogste goed van Andrea Bajani

Een bijzonder Italiaans boekje voor een rustige ochtend

Een bijzonder boekje is het, Het hoogste goed van Andrea Bajani. Mooi geschreven, een literair kunstwerkje, bijna een sprookje. Geen lichte literatuur want het is een verhaaltje dat de stilte in een mens aanspreekt. Je wordt er zelf een beetje bedachtzaam en verdrietig van, maar het ontroert ook.

‘Er was eens een jongen die een verdriet met zich meedroeg waarvan hij niet wilde scheiden. Hij nam het overal mee naartoe. Hij liep er elke morgen mee door het dorp naar school. Als hij in de klas ging zitten, nestelde het verdriet zich aan zijn voeten en lag daar dan vijf uur zonder een kik te geven. In het speelkwartier nam de jongen het mee naar de speelplaats, en als de school uitging liep hij in tegenovergestelde richting terug door het dorp, het verdriet aan zijn zijde. Als hij thuiskwam waste hij zijn handen, want dat hadden zijn vader en moeder hem zo geleerd. Daarna deed hij de deur van de ijskast open, keek of er iets voor hem klaarstond, en als dat niet zo was maakte hij spaghetti met tomaat. Vervolgens legde hij een tafelkleed op tafel en at. Het verdriet klopte op de stoel naast hem, en terwijl hij at aaide de jongen het. Maar als zijn ouders erbij waren, lag het verdriet aan de voeten van de jongen. Af en toe liet de jongen zijn hand onder tafel verdwijnen en gaf het een stukje brood. De snuit van het verdriet zocht zijn hand, en daarna likte het zijn vingers.’

Het verdriet

Het is een bijzondere keuze van de schrijver om in het hele boekje te schrijven over ‘het verdriet’ alsof het een persoon of een dier is. Maar verdriet is iets wat elk mens kent, en dus elke lezer zal herkennen. Door het concept van verdriet op deze manier te presenteren, wordt verdriet herkend en gedeeld en dat is mooi.

Het is een verhaal dat vanuit het hart komt en daarmee ook een mooi boekje om cadeau te doen. Of om zelf te lezen met een grote pot thee op een rustige ochtend.

het hoogste goed andrea bajaniHet hoogste goed
door: Andrea Bajani (vertaald door Patty Krone en Yond Boeke)
144 blz.
€ 17,50 (ook verkrijgbaar als e-book)
Athenaeum, januari 2017
ISBN 9789025304553

Koop bij bol.com

Foto Andrea Bajani: YouTube

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen Italiaans in Schoonhoven.

Van oorsprong is ze docent Geschiedenis, maar ze ging zo lang door met Italiaans leren totdat ze zelfs haar lesbevoegdheid haalde.

Daarnaast bakte ze Italiaanse taarten voor een Nederlands café, tolkte ze voor een Italiaanse kunstenares, vertaalde gedichten van Alda Merini, maakte verse lasagna voor Stichting Thuisgekookt en gidste ze Italiaanse toeristen door de Keukenhof.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Column: de Italiaanse ballotage

Column: de Italiaanse ballotage

staatsbezoek italie en vaticaanstad 2017 koning en koningin

Staatsbezoek Italië en Vaticaanstad: volle agenda