in

Italiaans afvalprobleem zorgt voor meer CO2- en stikstof-uitstoot in Nederland

Italiaans afvalprobleem wordt Nederlands CO2-probleem
Italiaans afvalprobleem wordt Nederlands CO2-probleem (foto: Adriano Amalfi/Wikimedia)

Sinds begin april worden wekelijks 900 tot 1.800 ton Italiaans huisafval per trein naar Amsterdam vervoerd en verbrand door afvalwerkingsbedrijf AEB. Dit lost de Romeinse afvalcrisis voor een deel op en levert volgens betrokkenen per saldo milieuwinst op. Maar het leidt ook tot een hogere CO2-uitstoot in Nederland, zo blijkt uit een studie van CE Delft.

Méér CO2 en stikstof, minder methaan

In Italië zou het afval worden gestort, wat zou leiden tot de uitstoot van methaan, een krachtiger broeikasgas dan CO2. Door het afval in Amsterdam te verbranden, wordt methaanuitstoot vermeden en wordt het afval gebruikt als grondstof voor de energieproductie.

Dit levert op korte termijn milieuwinst op. Echter, bij de verbranding van het afval komt wel CO2 vrij. Dit is minder belastend voor het milieu op korte termijn, maar op de lange termijn is het cumulatieve effect van CO2-uitstoot veel groter omdat CO2 blijft hangen in de atmosfeer en dus niet verdwijnt.

Op internationaal niveau wordt de uitruil van CO2-uitstoot en methaan-uitstoot gezien als milieuwinst. Door de import van Italiaans huisvuil naar Nederland stijgt de nationale CO2-uitstoot en stikstof-uitstoot wel, waardoor er vraagtekens bij de deal worden gezet.

Financieel lucratief voor Amsterdam is-ie trouwens wel. De Italianen betalen het Afval Energie Bedrijf Amsterdam 200 euro per ton. Dat komt op een slordige 180.000 euro per week voor de gemeente Rome.

Plastic afval grootste boosdoener

Daar krijgen we hier in Nederland dan wel wat vervuiling voor terug (maar zo groot zijn de problemen met CO2 en stikstof hier nou ook weer niet, toch?).

Het grootste deel van de uitstoot wordt veroorzaakt door plastic afval. Het aandeel plastic in het Italiaanse afval is iets meer dan 13 procent, maar het is wel goed voor meer dan de helft van de broeikasgassen bij verbranding in Amsterdam.

Met het scheiden van plastic voor recycling zou de uitstoot gehalveerd kunnen worden, maar de scheidingsinstallatie van de AEB is vol en in Rome is er geen scheidingsinstallatie voor plastic afval. Daarbij is recycling van plastic commercieel niet rendabel, waardoor het moeilijk op gang komt in de Europese Unie.

‘Het is maar tijdelijk’

AEB benadrukt dat de import van afval nodig is om de Amsterdamse installatie zo efficiënt mogelijk te laten draaien. De verbranding van het Italiaanse afval is tijdelijk omdat Rome zelf een verbrandingsinstallatie wil bouwen (geplande opening: 2026). Van tijd tot tijd liggen de Romeinse straten namelijk vol afval. Het lijkt een probleem dat door de Italiaanse lokale en regionale overheden maar niet is op te lossen.

Bronnen: AD en Business Insider

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lancia Pu+Ra HPE

De Lancia Pu+Ra HPE biedt zicht op de Europese toekomst van het legendarische automerk

langere meivakantie?

Langere meivakantie en kortere zomervakantie?