Deze Kerstmis willen we het vooral makkelijk houden, maar wel smaakvol én met liefde gemaakt! Het volgende Italiaanse kerstmenu voldoet daar geheel aan. Hoewel voor het beetje liefde dien je zelf te zorgen. Alvast fijne kerstdagen en buon appetito!
Inhoudsopgave
Wat eten we deze kerst?
We genieten deze kerst van een Italiaans kerstmenu bestaande uit een primo (eerste gang), secondo (tweede gang) en een dolce (nagerecht). Makkelijk én bijzonder smakelijk.
☆ Tagliatelle met walnotensaus (primo)
☆ Gevulde kalfsrolletjes (secondo)
☆ Cranberry tiramisu (dolce)
Wil je deze kerst liever iets zonder vlees? Laat je dan inspireren door ons vegetarische kerstmenu.
☆ Tagliatelle met walnotensaus (primo) ☆

Dit heerlijke pastagerecht is werkelijk in een handomdraai klaar. In sommige gelijknamige recepten wordt room toegevoegd.
Ik vind dit niet nodig, want de menging van de walnoten, Parmezaanse kaas en kookvocht maakt het al tot een heerlijke romige saus. Scheelt ook weer in de calorieën!
Ingrediënten voor de tagliatelle
Aantal personen: 4
- 175 gram walnoten, gepeld
- 300 gram tagliatelle
- 15 gram peterselie
- 120 ml extra vergine olijfolie
- 1 teen knoflook, geperst
- 40 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- zout
- verse zwarte peper
- pasta kookvocht (apart houden bij het afgieten)
Overige benodigdheden: hakmolen
Bereiding van de tagliatelle
- Rooster de walnoten ongeveer 2 minuten lichtjes in een droge koekenpan op matig vuur. Laat afkoelen op een bord.
- Hou een handje walnoten apart en doe de rest met de peterselie – hou een beetje peterselie apart voor de garnering – in een hakmolen en maal fijn. Schenk de olijfolie er beetje voor beetje bij en blijf malen. Voeg de knoflook en de Parmezaanse kaas toe en breng op smaak met zout en peper.
- Hak de apart gehouden walnoten grof met een keukenmes.Â
- Doe de tagliatelle in een pan kokend en gezouten water.
- Haal vlak voor de pasta gaar is wat kookwater uit de pan (dit gaat gemakkelijk met (maat)beker met oor of grote soeplepel) en giet een scheut kookvocht aan de walnotensaus toe.
- Meng tot een romige saus (met ongeveer dezelfde dikte als pesto). Voeg zo nodig extra kookvocht toe. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
- Giet de pasta af als hij al dente is en doe terug in de warme pan.
- Meng de saus goed door de pasta en dien meteen op. Draai er nog wat zwarte peper overheen en garneer met peterselie, stukjes walnoten en een straaltje extra vergine olijfolie.
Tip: de pasta koelt snel af. Verwarm daarom de borden voor zodat de pasta langer op temperatuur blijft.
☆ Gevulde kalfsrolletjes (secondo) ☆

Met de kerstdagen komt in Italië veel verschillend gevuld vlees en gevogelte op tafel. Zampone (gevulde varkenspoot) is wellicht het meest traditionele Italiaanse kerstgerecht.
Daarnaast wordt er gevulde kip, kalkoen en rollade gegeten. Lekker is een rollade van kalfsvlees, maar je kunt eventueel ook ander soort vlees gebruiken.
Voor dit gerecht gebruik ik kalfsschnitzel. Het is niet moeilijk te maken en het resultaat is heel feestelijk. Serveer de kalfsrolletjes met je favoriete groente!
Ingrediënten voor de kalfsrolletjes
Aantal personen: 4
- 4 kalfsschnitzels
- 100 gram mozzarella
- 60 gram plakjes parmaham
- 4 eetlepels verse platte peterselie
- 30 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
- 3 eetlepels extra vergine olijfolie
- 125 ml droge witte of rode wijn
Overige benodigdheden: keukengaren of cocktailprikkers
Bereiding van de kalfsrolletjes
- Hak de mozzarella, ham en peterselie fijn. Meng het in een kom samen met de Parmezaanse kaas en breng op smaak met zout en peper.
- Leg het kalfsvlees plat op een snijplank en dep droog. Verdeel het mengsel erover. Rol het vlees op zodat de vulling erin zit en zet het zorgvuldig vast met keukengaren of cocktailprikkers.
- Verhit de olie rustig in een pan met een dikke bodem en bak de rolletjes (involtini) op matige temperatuur tot deze aan alle kanten goudbruin zijn.
- Bestrooi ze met een beetje zout en peper, voeg de wijn toe en laat 10 minuten sudderen me het deksel half op de pan. Keer de involtini een paar keer om. Haal ze uit de pan en pak ze in aluminiumfolie om ze warm te houden.
- Doe enkele eetlepels heet water in de pan en kook dat bij hoge temperatuur. Schraap ondertussen eventuele aanbaksels van de bodem en roer goed door met een garde. Voeg een theelepel bloem toe en blijf ondertussen goed mixen. Het vocht wordt uiteindelijk dikker.
- Knip het keukengaren los, of haal de prikkers uit het vlees. Snijd een keer doormidden en schik op het bord. Schep wat saus over het vlees.
☆ Cranberry tiramisu (dolce) ☆

Een cranberry tiramisu is weer eens wat anders! In tegenstelling tot de klassieke tiramisu is dit dessert vrij van alcohol en rauwe eieren: ook ideaal dus voor kinderen en vrouwen die zwanger zijn.
Omdat we voor producten uit het seizoen gaan, is deze tiramisu bedekt met heerlijke cranberries, ofwel veenbessen. Deze zijn in de winter volop vers verkrijgbaar. Kun je niet aan cranberries komen, dan kun je ook kiezen voor (diepvries) blauwe bessen, frambozen of een mix.
Ingrediënten voor de tiramisu
Aantal personen: 4 – 6
- 250 gram mascarpone
- 150 ml slagroom
- 60 gram poedersuiker
- rasp van ½ sinaasappel (biologisch)
- 1 pak lange vingers
- een paar blaadjes munt (garnering)
Voor de cranberrycompote
- 250 gram cranberries
- 100 gram suiker
- 125 ml water
- 75 ml appel- of sinaasappelsap
Bereiding van de cranberrycompote
- Voeg de cranberries, suiker en 125 ml water in een kleine kookpan. Breng dit al roerend aan de kook en laat ± 15 minuten zachtjes pruttelen tot de cranberries geknapt zijn.
- Proef en voeg eventueel wat extra suiker toe (naar smaak).
- Giet de cranberries af en vang hierbij het vocht op. Laat zowel de cranberries als het vocht volledig afkoelen.
Bereiding van de vulling
- Klop de slagroom stijf met een mixer.
- Roer de mascarpone los en meng deze met de poedersuiker.
- Spatel de mascarpone door de slagroom en meng er als laatste de sinaasappelrasp door.
Bereiding van de tiramisu
- Giet het sap van de cranberries met de appel- of sinaasappelsap in diep bord. Haal de helft van de lange vingers om en om door het sap en verdeel over de bodem tot deze bedekt is.
- Schenk de helft van het mascarponemengsel erover. Haal de rest van de lange vingers door het sap en maak een tweede laag in de schaal. Eindig met de rest van het mascarponemengsel en de afgekoelde cranberries (of schep deze er later overheen). Laat minimaal een paar uur en een liefst een hele dag / nacht rusten in de koelkast.Â
- Garneer de tiramisu voor het serveren met een paar blaadjes munt.
Eet alvast smakelijk met dit Italiaanse kerstmenu en laat vooral weten wat je ervan vond!
Comments