in , ,

Italiaans kookboek: Jamie kookt Italië

Uit het hart van de Italiaanse keuken

140 nieuwe Italiaanse recepten van Jamie Oliver
140 nieuwe Italiaanse recepten van Jamie Oliver (beeld: Kosmos Uitgevers)

Jamie Oliver, ik denk dat heel Nederland er wel een kookboek van in de kast heeft staan. Je kunt er alle kanten mee uit: snel, slow, alle delen van de wereld, superfood. Jamie weet er raad mee. Hij heeft een imperium. Zoals de Italianen vroeger een Romeins imperium hadden, alleen dan anders. Restaurants, kookboeken, tv-shows, koekenpannen. Zijn maatschappelijke strijd voor betere schoolmaaltijden en gezond eten bij Britse gezinnen. En nu is er dan Jamie kookt Italië, een nieuw Italiaans kookboek uit van Jamie, opgedragen aan de dit jaar overleden Antonio Carluccio. (Meer weten over Carluccio? Lees dan de besprekingen van diens pastakookboek en zijn groentekookboek. Un mito!)

Achteloos koken

Jamie kookt Italië is een prachtig boek met heerlijke recepten en dito foto’s. In het boek zie je ook veel plaatjes van Jamie die ergens op een verlaten weiland met een houtvuurtje een of ander heerlijk en fantastisch gerecht achteloos bij elkaar kookt.

Ik denk dan: hoe doet hij dat? Ik zou het vuur al niet aankrijgen, niet weten waarop ik mijn pan zou moeten zetten en het eten laten verbranden in mijn eigen tuin. Maar Jamie kan dat. Hij geeft ook altijd veel tips over hoe je achteloos moet koken: snijd de stukken bleekselderij in stukken van 1 cm staat er dan, maar het hoeft niet te precies, het mag ook lekker scheef zijn. Maakt dus allemaal niet uit!

Gebakken eieren met mozzarella
Gebakken eieren met mozzarella: een van de recepten in Jamie kookt Italië

Moeilijke ingrediënten

De kunst van het lekkere Italiaanse eten zit ‘m, helaas, voor een deel in moeilijk verkrijgbare ingrediënten. Zeker voor iemand zoals ik, die in een achtergebleven gebied woont op twintig minuten van de snelweg.

Hier zijn geen schaars bevoorrade speciaalzaken waar je paarse kleine artisjokken, babycourgettes, gezouten ricotta, zuurdesembrood, lardo, scamorza of zelfs maar octopus kunt vinden. Ik heb geen moestuin en haal mijn eten vooral bij een supermarktketen die ik niet bij naam ga noemen.

En zelfs al heb ik twee keer een diepgevroren octopus op de kop weten te slaan (letterlijk, dat moet om hem mals te maken), het lukt me maar niet om deze net zo lekker te laten smaken als in Italië.

Wat dat betreft verkoopt Jamie ook een beetje een illusie. We kunnen niet allemaal met een octopus in het koelvak van je Volkswagenbusje door de achterlanden van de Abruzzen toeren om daar met een geitenwollentrui te stoppen bij een beekje waar je een kampvuurtje maakt en je octopus tevoorschijn haalt. Om dan natuurlijk dat fantastische gerecht te roosteren op een houtvuurtje.

Mijn naam is Oliver. Jamie Oliver.
Mijn naam is Oliver. Jamie Oliver.

Mettere alla prova

Ik probeerde deze week dus maar twee gerechten uit in mijn eigen standaardkeuken in die kleine vinexwijk van Schoonhoven. Een vegetarische lasagne met prei, venkel en kaas. Makkelijk in de bereiding en superlekker.

En met de borlotti- of kievitsbonen als bijgerecht, die ook erg lekker en makkelijk waren, maar totaal niet fotogeniek zijn. Behalve in het boek van Jamie.

Fotogenieke recepten in Jamies nieuwste kookboek
Fotogenieke recepten in Jamies nieuwste kookboek

Ik vind dat toch altijd wel interessant: lukt het me om het recept zo te koken dat het lijkt op het plaatje in het boek? Maar als ik een foto van mijn bruine bonen maak is dat meestal niet eetlustopwekkend, eerlijk is eerlijk.

Ik ben dan ook geen food photographer maar docent Italiaans. Ik ga ervan uit dat jij ook weleens een foto maakt van je eten, maar daarvoor, net als ik, geen belichtingsset uit de kast haalt.

Nonne

Wat ik wel heel sympathiek vind is dat Jamie alle omaatjes (en opaatjes) van wie hij zijn recepten heeft gekregen bij naam en toenaam noemt en met foto vastlegt in het boek.

Jamie met zijn bronnen
Jamie met Gennaro Contaldo

Ik heb het idee dat heel veel Italiaanse kookboeken welvaren bij het verkrijgen van recepten van de oudere generatie Italianen. Italianen die zelf minder bedreven zijn met hun marketing en het vergroten van hun kookimperium.

Dat gaat nu eenmaal zo, maar het is wel sympathiek dat je er eerlijk voor uitkomt en eer betoont aan al die oude dames. Dan kunnen zij Jamies kookboek met hun foto’s erin laten zien aan de buren en hun kleinkinderen. Dan is het toch ook een beetje hun kookboek.

Jamie kookt Italië (inkijkexemplaar)
Uit het hart van de Italiaanse keuken
door: Jamie Oliver
€ 29,99
Kosmos Uitgevers, augustus 2018
ISBN 9789021569598

Koop bij bol.com

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleenreizende vrouwen gaan graag naar Italië

Italië nr. 1 reisbestemming voor alleenreizende vrouwen

het geboortehuis van giacomo puccini

Column: op bezoek bij Giacomo Puccini in Lucca