in ,

Italiaans kookboek: Made at home

150 Italiaanse recepten van topchef Giorgio Locatelli

Chefkok Giorgio Locatelli
Chefkok Giorgio Locatelli (beeld: YouTube)

Van Locatelli heb ik al weleens een boek bij een vriendin of bij de bibliotheek zien liggen. Een dikke bijbel gedrukt op rijstpapier zonder plaatjes. Mijn vriendin zwoer erbij, maar ik zag geen plaatjes! Een kookboek zonder plaatjes is als wijn zonder glas, een tandem zonder bijrijder, een zeilboot zonder wind! Gelukkig is er nu Made at home, mét plaatjes van fijne Italiaanse recepten!

Plaatjes

Het nieuwe Italiaanse kookboek van Giorgio Locatelli bevat maar liefst 150 recepten en is leuk ingedeeld. Van verschillende toprecepten zijn vier versies opgenomen:

  • 4 x nachtelijke spaghetti
  • 4 x gnudi
  • 4 x risotto
  • 4 x gnocchi
  • 4 x crostini
  • 4 x tomatensaus
  • 4 x burrata
  • 4 x polenta
  • 4 x rijstchips
  • Enzovoorts…

Het is leuk dat je zelf je favoriete versie kunt kiezen, met ingrediënten die jou aanspreken. Het boek doet heel zomers aan: lichte foto’s, linnen blouses, veel buitentafels, wit servies, zon, zee en strand. Bij elk recept staat een kort verhaaltje, de ingrediënten en de bereidingswijze.

Kooktrend: inmaken

Het is een trend, zelf je groenten inmaken. Ik durf dat niet zo goed, want ik ben ontzettend bang voor botulisme. Je kunt erg ziek worden als je je groenten, vlees of vis niet goed steriel inmaakt.

Ik ben een kind van deze tijd, een supermarktjunkie die is opgegroeid met pakjes en zakjes van Knorr en Honig en de doorgekookte bloemkool van mijn oma. Tot het moment dat iemand mij voor kan doen hoe je veilig inmaakt, durf ik het niet.

Op internet kun je ook informatie vinden, maar die is ook wel eens onvolledig. In dit boek, en ook in het boek Mangiamo van Antoinette Coops dat onlangs is uitgekomen staan recepten voor giardiniera, ingelegde groenten. In dat boek vind je ook hoe je de potten veilig moet steriliseren.

Proberen maar!

Ik probeerde een aantal gerechten uit het boek. Ik liet mijn zoontje wat uitkiezen, want dan is de kans groter dat hij het ook opeet. Hij koos voor sartù, een risottotaart met veel vlees. Die was lekker, en ik noem dat dan seksistisch mannenvoedsel: veel koolhydraten en eiwitten.

Zelf liet ik mijn oog vallen op de pappa al pomodoro. Ik denk dat dat een gerecht is dat je gewoon in Italië moet eten. Het resultaat is zo afhankelijk van de kwaliteit van de producten dat je het in Nederland of België nooit krijgt zoals het hoort. Het zuurdesembrood en de tomaten van de supermarkt leidden bij mij niet tot enthousiasme voor dit gerecht. Op naar het volgende!

Ik probeerde de koude tomatensoep (heerlijk en makkelijk), een spinaziesoep met gepocheerd ei (lekker, maar een ei pocheren deed ik voor de eerste keer en dat was nog niet zo makkelijk (hoe zorg je ervoor dat dat die dooier mooi ingepakt in het eiwit blijft?) en de paradijstaart (superlekker en heel makkelijk).

Ook probeerde ik gnudi uit, ricottaknoedels met paddestoelen. De ricottaknoedels mislukten. Ik gebruikte supermarktricotta van Galbani en het lukte me niet om deze voldoende uit te laten lekken om er balletjes van te kneden. In het recept stond geen bloem om deze balletjes iets te verstevigen. Misschien gaat Locatelli teveel uit van Italiaanse kwaliteitsproducten die wij hier niet kunnen krijgen?

Ook op de bucketlist

Per saldo vind ik het echt wel een fijn kookboek. Zo staat er ook een recept in voor pasatelli. Deze ga ik maken met de pastamachine die ik bij de Antica Aguzzeria del Cavallo in Bologna kocht.

Ook staat er een Siciliaanse sinaasappeltaart in met chocolade. Als ik die zie, ga ik watertanden. En wat nog steeds op mijn probeerlijst staat is een recept waarin chocolade wordt gecombineerd met vlees: pappardelle met haas en raout met rode wijn en chocolade. Het spreekt tot de verbeelding!

giorgio locatelli - made at homeMade at home – ruim 150 Italiaanse familierecepten
door: Giorgio Locatelli
314 blz.
€ 29,99
Fontaine Uitgevers, maart 2018
ISBN 9789059568341

Koop bij bol.com

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaanse balkons

10 x Costa Balconia: met zo’n balkon blijf je graag thuis

Chioso per ferie (wegens vakantie gesloten)

Column: chiuso per ferie