in ,

Italiaans leren met Italiaanse muziek

Italiaans leren met Italiaanse muziek (beeld: YouTube)

In dit artikel vind je een link naar mijn Italiaanse Spotify-afspeellijst. Ik wil jullie iets vertellen over de Italiaanse muzikanten waar ik veel naar luister. Omdat dit klassiekers zijn die in Nederland niet zo bekend zijn, maar wel leuk zijn om te leren kennen. Daarnaast wil ik je graag iets vertellen over de mogelijkheden om zelf Italiaans te leren of je Italiaans te verbeteren door middel van muziek.

Italiaanse artiesten die je moet leren kennen

Echt leuk is Mina Mazzini. Mina was een omstreden zangeres in de jaren 50. Een vrijgevochten vrouw die alleen een kind kreeg. Dat deed nogal wat stof opwaaien, maar doordat ze zo geliefd was als muzikant, heeft dit het politieke klimaat voor alleenstaande moeders goed geholpen. Ze is heel expressief. Het liedje Se telefonando is een goed liedje als je de congiuntivo aan het leren bent.

Ik vind het heel mooi om filmpjes te kijken van die jaren. In zwart-wit en van een natuurlijke schoonheid. Niet zo schreeuwerig en opdringerig als veel artiesten van nu.

Ornella Vanoni is een zangeres van dezelfde generatie met een beetje dezelfde stijl, maar iets meer ingetogen. Mijn favoriete liedjes zijn l’Appuntamento en Insieme a te non ci sto più.

Ik wil jullie ook kennis laten maken met Rita Pavone, trad ook op in de jaren 60. Ze is een beetje een tomboy, maar dat heeft echt wel zijn charme. Niet al haar liedjes zijn even goed. Je moet echt wel heel veel van het levenslied houden om dat te kunnen waarderen. Ik ben zeker niet vies van melancholie, maar echte sentimentaliteit vind ik soms toch net kitsch. Ik blijf het een beetje zoeken in de liedjes met een wat hoger tempo, om dus het levenslied te omzeilen.

Rita Pavone lijkt een beetje een nerveus meisje. De tekst van het liedje Geef me een hamer is vrij schokkend. Ze wil er iedereen een klap mee geven die haar niet bevalt. In de clip loopt ze rond met de hamer. Gezellig, maar een tikkeltje labiel.

Bijzonder is ook de clip Partita a pallone. Daarin doet ze zich voor als een klein meisje dat met haar vriend meewil naar het voetballen, ze wil in ieder geval niet dat hij naar het voetbal gaat en haar thuis achterlaat.

Ook heeft ze veel liedjes waarin haar moeder een rol speelt en ze een kindje speelt. Misschien vonden mannen dat aantrekkelijk in die tijd. Konden ze zich echt man voelen, met een vrouw/meisje om voor te zorgen. Of overdrijf ik nu?

In veel clips draagt ze dezelfde jurk met stropdas. Ook een wonderlijke combinatie. Het liedje Il Geghegè is wel weer leuk. De clip is ook mooi, zeker voor die tijd. Met heel veel zorg gedaan.

Gino Paoli is een bekende singer-songwriter. Hij maakte bekende interpretaties van in Italië ‘wereldberoemde’ liedjes zoals Il cielo in una stanza en Che cosa c’è. Een liedje dat overigens heel veel is gecoverd, bijvoorbeeld door Carla Bruni, het fluistermeisje dat is getrouwd met Nicholas Sarkozy, voormalig president van Frankrijk.

Gino Paoli werkte ook veel samen met andere bekende Italiaanse artiesten voor duetten. Hij heeft mooie rustige liedjes met poëtische teksten. Anno nu is hij een oud Italiaans opaatje.

Een overzicht van alle klassiekers vind je ook op de website Canzone Italiana. Zeker een leuke plek om te verdwalen en je kennis van het Italiaans te verbeteren terwijl je de Italiaanse cultuur beter leert kennen.

Prachtig is ook dit uitgebreide artikel op de website Lenius waar de geschiedenis van Italië wordt verteld aan de hand van liedjes. In het Italiaans wel, dus succes!

De beste liedjes om Italiaans te leren

Leren door middel van muziek heeft veel voordelen. Vooral omdat het leuk is. Je bent bezig met muziek waar je vrolijk van wordt en je vergeet dat je ondertussen bezig bent met Italiaans. Leer maar eens een liedje uit je hoofd, ga maar eens meezingen.

De teksten van liedjes kun je vinden door in je favoriete zoekmachine de naam van het liedje te typen + het woord lyrics of testo. De eerste keer dat je het liedje hoort en leest probeer je nog niet mee te zingen, maar probeer je alleen de woorden tot je te nemen.

Kijk hoe je iets schrijft, hoe iets klinkt, kijk naar de globale betekenis. Probeer dan eens mee te zingen met de tekst voor je neus. En nog eens, en nog eens. Totdat je het liedje uit je hoofd kent.

Zelf heb ik wel oefeningen gemaakt door zogenaamde ‘cloze-tests’ te maken. Je luistert dan naar een liedje terwijl je de tekst voor je hebt. In die tekst heb ik gaten gemaakt. Op de lege plekken moet de student dan het woord invullen dat hij / zij meent te horen. Ik gebruik daarvoor vaak de Italiaanse klassiekers die in de Nederlandse top 2000 staan.

Kijk bijvoorbeeld eens naar het liedje Strani Amori van Laura Pausini.

GRATIS PROEFLES 🇮🇹

Wil je de bijbehorende invulopdracht bij dit liedje maken? Meld je dan aan voor de gratis proefles van Dit is Italiaans – de online cursus Italiaans voor beginners van Dit is Italië.

Let op: liedjes zijn altijd poetische teksten die zeer lastig te vertalen zijn, zo niet onmogelijk. Ik heb hier toch een vertaling gemaakt, maar alleen om een indruk van de boodschap van het lied over te brengen en te helpen bij de ontcijfering van de lege plekken.

Meer tips om op muzikale wijze Italiaans te leren

Er zijn ook Italiaanse lesboeken uitgebracht waar je door middel van muziek de taal kunt oefenen. Zo verscheen Espresso Canzoni van uitgeverij Alma Edizioni. Het lijkt mij heel erg leuk deze in de les te gebruiken. Je kunt dan naar Eros Ramazzotti luisteren en ondertussen de periodo ipotetico oefenen (B1) of naar Laura Pausini’s La solitudine luisteren en ondertussen ‘ci’ en ‘ne’ oefenen. Er zijn oefeningen en liedjes op 3 niveaus : A1, A2 en B1.

Ook is er het boek Nuovo Canta che ti passa : een wat ouder lesboek dat muziek inzet als middel om de taal te oefenen.

Ook voor kinderen heb ik een boekje met een cd met liedjes, maar dat zijn echt meer rijmpjes / liedjes voor kleuters die kinderen tegen de tijd dat ze kunnen lezen alweer kinderachtig vinden (leer mij die kids kennen)

Leuker voor kinderen zijn dan de liedjes van de Italiaanse kinderen voor kinderen, (Zecchino d’Oro) die je vind op mijn YouTube-afspeellijst.

Op deze website vind je ook oefeningen voor volwassenen die horen bij 100 Italiaanse liedjes. Ingedeeld per nivo ook, zodat je op gepaste wijze kunt oefenen.

Ook kun je naar Italiaanse hits luisteren op Italia.fm.

🇮🇹 Tip: wil je zelf Italiaans leren op je eigen tempo, wanneer het jou uitkomt? Meld je nu aan voor de online cursus Dit is Italiaans voor beginners, die je begeleidt naar een A1-niveau.

De cursus is speciaal samengesteld voor Dit is Italië, door een ervaren docente Italiaans. Boordevol uitdagende en afwisselende lessen, video’s, audiobestanden, oefeningen en een A1-toets om je die prachtige Italiaanse taal eigen te maken.

Wat is jouw favoriete Italiaanse meezinger?

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Prachtig, vrijwel alle jaren 50 en 60 opnames in welke taal dan ook zijn leuk (Aznavour in die jaren!). Mijn broer heeft alle Willy Alberti covers van die jaren verzameld: verslavende muziek, daar kan geen Shalala shalalai tegen op!
    Goede reis en tot dinsdag!

Dromen, durven, doen: op weg naar Italië – deel 1

100 jaar Italiaanse leefregels