in

Italiaans leren met Nuovo Espresso

Het cursusboek Espresso, dat zo’n tien jaar geleden verscheen, is een van de meest gebruikte cursusboeken voor het leren van Italiaans. Het is een tijdje geleden uitgekomen in een nieuw jasje – Nuovo Espresso – met vernieuwde oefeningen.

Nou heb ik zelf al veel didactische methoden versleten: Buongiorno en Bravissimo als student aan het Cultureel Instituut in Amsterdam, een boek van Marco Mezzadri aan de universiteit van Utrecht en La Lingua Italiana per Stranieri van Katerinov voor bijlessen om de noodzakelijke cursussen ook daadwerkelijk te halen. Als docent aan de volksuniversiteit gebruikte ik Allegro.

Nou moet een goed boek wat mij betreft aan een aantal voorwaarden voldoen, maar het belangrijkste is voor mij toch wel: de grammatica goed en degelijk behandelen. Míjn eigen Italiaans heeft de grote sprong voorwaarts gemaakt met het boek van Katerinov. Een oersaai boek vol grijze oefeningen, weinig tot geen conversatiemateriaal, geen luisteroefeningen en geen video’s. Maar dat hing vooral samen met mijn eigen behoefte. Ik had al twee jaar in Italie gewoond, was al ondergedompeld in de taal, maar miste de grammaticale structuren.

nuovo espresso 2

Je Italiaans verbeteren met Nuovo Espresso

De meeste mensen die zich in Nederland inschrijven voor een cursus Italiaans hebben ook gewoon veel oefening nodig. Zelf converseren en veel luisteren is dan juist wel gewenst in een cursusboek. Nuovo Espresso sluit zich aan bij die behoefte van degene die niet dagelijks in aanraking komt met het Italiaans, maar wel zijn taalkennis op allerlei gebieden (passief en actief lezen, schrijven, luisteren) wil verbeteren. Zo zit er ook een kleine hoeveelheid oefeningen bij met idioom om je woordenschat in het Italiaans te verbeteren, maar de meeste oefeningen zijn – terecht! – gericht op het vervoegen van werkwoorden, het kiezen van het juiste bezittelijk voornaamwoord, enzovoorts. Achter in het boek staat een handig overzicht van alle grammatica.

LEES OOK:
Hoeveel talen spreken Europeanen?

Wat leuk is, is dat er videomateriaal bij de cursus zit. Dat is echt onderdompelen. Als het niveau dat je beluistert of bekijkt net iets hoger ligt dan jouw niveau, ga je het meest vooruit. Dat is iets waar leerlingen meestal van schrikken omdat ze snel denken dat ze het niet kunnen. Het is aan de leerlingen zelf om die uitdaging aan te gaan en het te willen proberen. Fouten durven maken. En dan kijken waar het mis ging. Daar leer je uiteindelijk het meeste van.

Het is voor de makers van studieboeken altijd een uitdaging gespreksonderwerpen te vinden die aansluiten bij zo veel mogelijk mensen. Waar iedereen wel iets over kan zeggen. Iedereen kan zich wel die conversatieoefeningetjes voor de geest halen waar de gesprekspartner (of jijzelf) zich er zo makkelijk mogelijk vanaf maakte. Het jezelf moeilijk willen maken is een taak van een methode, maar ook van de leerling. De methode moet handvatten geven om de stof aan te gaan. Nuovo Espresso doet dat gewoon prima. Kennismaking, vakantie, op reis, vrije tijd, eten. Dat zijn de dingen waar het om gaat bij het A1-niveau.

nuovo espresso 3

90 lesuren voor A1

Het beheersen van een taal is door de Europese Unie opgedeeld in 6 niveaus. Voor het beheersen van het eerste niveau staan 90 lesuren. Dat is niet weinig. Het leren van een taal doe je niet in één cursus. Ik denk dat je voor het doornemen van dit boek ook wel twee flinke cursussen nodig hebt. Als je dan daadwerkelijk op niveau A1 bent aanbeland, dan heb je echt goed je best gedaan. Het boek is goed, maar een realistisch beeld van wat er nodig is om dat prachtige Italiaans onder de knie te krijgen, is voor docent én leerlingen Italiaans ook fijn.

LEES OOK:
9 Italiaanse gezegden over kerst en oud en nieuw

Nuovo EspressoNuovo Espresso 1
door: Ziglio e.a.
416 blz.
€ 24,25 (met dvd € 38,95)
Intertaal uitgeverij bv, 2014
ISBN 9789054512745

Koop bij bol.com

Lotje Lomme

Geschreven door Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze geeft Italiaanse les in Gouda en heeft haar eigen taalschool in Schoonhoven: Di' la tua .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Frecce Tricolori 2016

VIDEO: aan boord bij de Frecce Tricolori